fbpx

“Dolaru su dani odbrojani” – Direktor “Bank of America – Merrill Lynch” Rusija

Dolar - kriza

Glavni ekonomist ruske podružnice “Bank of America – Merrill Lynch”, Vladimir Osakovski vjeruje kako će prije ili kasnije hegemonija dolara biti povijest.

Pitanje je vremena kad će dolar biti svrgnut s njegove hegemonijske pozicije u svjetskom gospodarstvu”, kaže glavni ekonomist ruske podružnice “Bank of America – Merrill Lynch”.

“Ako pogledate kroz povijest, globalna valuta koju smo imali u prošlosti bila je funta. Ona je bila zamijenjena. Isto će se sigurno jedan dan dogoditi dolaru”, rekao je Osakovski.

Objasnio je “kako to scenarij koji se može dogoditi kada američki udio u svjetskoj ekonomiji doživi prirodno propadanje”.

Hoće li to biti katastrofa? Ne zna se sa sigurnošću, ali će se sigurno dogoditi”,  izjavio je Vladimir Osakovski.

Stručnjak ističe kako je američki dug još uvijek vrlo velik, u apsolutnim brojkama 16 do 18 tisuća milijardi dolara, iako je ovaj pokazatelj još veći u slučaju drugih zemalja, kao u Japanu, gdje je u relativnom smislu dvostruko veći od američkog.

No, 4. srpnja su Kina i Rusija potpisali sporazum o uspostavi “Fonda međusobne suradnje” u iznosu 68 milijardi juana, što je oko 10 milijardi dolara, s ciljem promicanja izravnih ulaganja u njihovim valutama.

Osim toga, Turska je krajem prošle godine predložila Kini, Rusiji i Iranu da međusobne transakcije provode u nacionalnim valutama, što je također jasan znak odustajanja od dolara kao svjetske valute.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Kad uđe u cajtnot, prvo će se dolara rešiti SAD!

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

Pa naposljetku će se to i dogoditi,kada dovoljno velik broj dovoljno važnih država odluči trgovati u vlastitim valutama. Dosada to nije bilo nikome u izrazitom interesu,jer je svaka pametna država koja brine o svom gospodarstvu shvatila da je imati svoju valutu kao rezervnu zapravo kao droga. Čim ti je valuta rezervna,znači da moraš stalno imati deficit u robnoj razmjeni. E sad,s jedne strane tvoj standard je umjetno nešto viši,ali s druge si uništavaš realni sektor. Zbog toga svojedobno Japan,pa i Njemačka sa svojom markom,a u novije vrijeme Kina nisu ni pokušali svrgnuti dolar kao rezervnu valutu

tak
Gost
tak
3 godine prije

Sjecam se kad je za domace ljude glavna valuta bila njemacka marka

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  tak

Ne sjeca se samo tko je mladji od 15 godina…

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

Sjećam se i ja naravno. Pa marka je bila sasvim dovoljno snažna valuta (kao i danas euro) da bude faktor i na svjetskoj,ne samo
na europskoj razini. Ali Njemci su uvijek nastojali da ona to NE bude. Isto tako, Kina zapravo NE želi da njezina valuta postane ono što je danas dolar. Druga je stvar trgovanje između dvije zemlje međusobno u dogovorenim valutama. Znači,Kinez hoće kupovati naftu i plin u svojoj valuti jer će mu tako biti jednostavnije,vjerojatno i jeftinije,a ima to i svoj geopolitički značaj. Posljedica
toga će biti naravno slabljenje dolara. Ali ne radi se tu o klasičnom detroniziranju jedne valute da bi druga preuzela njezino mjesto. Briga Kineza u čemu će Bosanac ili Hrvat plaćati naftu

Double D
Gost
Double D
3 godine prije

Nevaljaju ti Dolari. Evo ja cu sve Dolare unistiti. Samo ih posaljite na moj konto.
A inace o clanku.. sto se babi htilo…

Garibaldi
Gost
Garibaldi
3 godine prije
Reply to  Double D

promašio si ceo fudbal 🙂

Ellessar
Gost
Ellessar
3 godine prije

Članak je malo pretencioznog naslova. Naime, svima nama su već rođenjem dani odbrojani. A tako i svemu na ovome Svijetu. Naravno da će doći i kraj dolara, ali nekako iz članka nije jasno.
Što se tiče američkog duga, ja bi rekao da je on negdje oko 19,964 bilijuna (http://www.usdebtclock.org/). Japanski je cca.11,509 bilijuna. Ruski 108,692 milijardi!!!
Nadalje, Japan ima odnos duga prema BDP-u negdje oko 243,23%. SAD skoro 100%, a Rusi imaju čak 8,58% (http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html).
Zanimljivo je samo dodati i jedan podatak da rublja sve manje zavisi od stanja na tržištu ’crnog zlata‘ nego ranije. I još svašta nešto ima, ali polako ćemo sve saznati.

Mister NO
Gost
Mister NO
3 godine prije
Reply to  Ellessar

Jesi li ti Ellessar iz Heroja 3?

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Ako tako vele globalisti, onda počnimo odbrojavati!

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

Ma slažem se,gosp.Ellesar,naravno da svemu dođe kraj. Svima i svemu će jednom odzvoniti. Poanta mog piskaranja je u tome da zapravo svi maltene čekaju dan da dolar jednog dana propadne,da doživi sudbinu jednog dinara ili Zimbabwe scenarij. Radi se o postepenom procesu. I još nešto,ta priča o ogromnom japanskom dugu je tako,pomalo prenapuhana. Možete biti uvjereni,njihova ekonomija je fantastično jaka i stabilna,a država im je kao zen,mirna,stabilna,fantastična. To je zapravo jedna druga tema ali Japan je kako ja volim reći tiha supersila. Ekonomska,ne vojna. Ali nemaju ni potrebe biti vojna.

Ellessar
Gost
Ellessar
3 godine prije
Reply to  pikaču

Postovani kolega. Ni na koji nacin ne zelim obezvrijediti Vase pisanje. Dapace. Samo naprijed. Vecina nas ovdje ocekuje pad dolara ali pitanje je kamo bi nas to dovelo i jesmo li na to stvarno i spremni. Mislim da nismo svjesni razmjera mogucih posljedica. Ali morao sam komentirati da ubacim i Rusiju i njihovu zaduzenost. Mislim da je vise nego ocigledno da dugovi nece biti vraceni nego resetirani. A to nije dozvoljeno svakome. Quod licet iovi non licet bovi.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Ellessar

Poslije WW II SAD je postala najveća svijetska sila, pa tako i njena nacionalna valuta. Poslijeratnim dolarskim standardom ostale su valute bile vezane za dolar, čija je službena vrijednost utvrđena na 35 dolara za finu uncu zlata (31,1035 grama). Kad je ekonomska moć SAD počela slabiti, one nisu devalvirale dolar i tako su svoje troškove prebacile na ostatak svijeta. Kad je 1971. g. Richard Nixon pod teretom troškova rata u Vijetnamu, ukinuo zlatnu podlogu za dolar došao je kraj sustavu iz Bretton Woodsa, Ali, dogovorili su sa Arapima da se nafta plaća isključivo u dolarima i do današnjih dana ”petrodolari” su jedan od stupova dominacije financijskog kapitala. Tada je počelo još veće tiskanje dolara. Mogu se naći izvori koji tvrde da je između 1950. i 1970. g. količina dolara u opticaju porasla 55%, a između 1971. i 2001. g. 2.000%. Sve dok dolar bude vladajuća valuta i dok se trgovina naftom bude obavljala u dolarima SAD mogu povećavati količinu dolara i svoj državni dug. Prestanak toga, tj. kupovanje nafte u drugoj valuti, oslabilo bi dolar, dovelo do pucanja balona američkog državnog duga i velike ekonomske krize u SAD, sa tko zna kakvim posljedicama na ostatak svijeta. Ali, kad se radi… Pročitaj više »

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Sada ste nabacili hrpu činjenica ali niste objasnili suštinu. Samo da Vas pitam,što mislite je li količina yuana u optjecaju u posljednjih 40-ak godina također porasla za 2000 posto ili možda i više? Ili koliko se godišnje odštampa novih wona ili yena? Ja taj podatak ne znam,ali mislim da je jasno da npr. u slučaju Kine koja je primjer jer se radi o divu-količina yuana u odnosu na prije 30 ili 40 godina sigurno mnogostruko veća. Prema tome printanje novaca ne objašnjava tako puno. Tu se radi o nečemu drugom. Vrtimo se u krug

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  pikaču

Amerika je uspjela izaći iz financijske krize i recesije tiskanjem dolara. U samo pet godina Obamina administracija je upumpala u financijski sektor više od 3.000 milijardi dolara. Kako to nije bilo dovoljno za pokretanje gospodarstva, FED je uveo nešto što se od 2001. g. provodi u Japanu, kvantitativno popuštanje. Ukratko, provedena su tri kruga kvantitativnog popuštanja (Q1, Q2 i Q3). Cijela stvar je u tome da kad je kamata središnje banke, po kojoj se banke zadužuju, blizu ili jednaka 0%,bankama se olakšava poslovanje i povećava tekuća likvidnost otkupom (virtualnim novcem) njihovih vrijednosnica: najprije onih kratkoročnih, srednjoročnih i onda dugoročnih. Q3 je da će Fed “na neodređeno vrijeme” svakoga mjeseca, u kvantitativno popuštanje ulagati 85 milijardi dolara. Novac postaje jeftin i dostupan, uz niske kamate. Posljedica je rast javnog duga koji je sada trenutno oko 19.000 milijardi dolara i dalje raste. Isti recept je preuzela Europska središnja banka 2012. g. Amerika javni dug financira prodajom obveznica, a najveći financijeri su Japan, Kina, Saudi itd. Njeni financijski stupovi su MMF, Svjetska banka itd. Amerika nema veliki strah od inflacije, nego od nezaposlenosti, za razliku od Europe, osobito Njemačke, koja se boji velike inflacije. Razlozi tome su povijesni, u Americi je kriza rezultirala… Pročitaj više »

Ellessar
Gost
Ellessar
3 godine prije
Reply to  pikaču

A sto se tice japanskog duga. Oni su naime najveci kreditor amera. Kada bi bio zlocest mogao bi se zapitati jel to povezano sa americkim bazama u Japanu…:)

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  pikaču

pojasni vezu dinar dolar , pa cemo dalje razgovarati.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Mislio sam na hiperinflaciju 90-ih i apoene od 500 milijardi dinara! Nisam mislio vrijeđati ničije osjećaje

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  pikaču

aha ! nestasica energenata na svijetskom trzistu kod nas poznata pod sinonimom par -nepar ,pa shoping u trstu ,pa redukcija struje ,pa nestasica deterdjenta , nestasice kave , banana , pa inflacija , pa hiper inflacija . E pa vidis kako toga svega vise nema , jednostavno odes do banke uzmes kredit na osobnoj razini a isto tako na drzavnoj , ministar financija uzme kredit i sve 5 .no medjutim gospodo moja draga , bivsa jugoslavija se zaduzila od 1990 g za 200 milijardi eura , gospodo znate li vi da ste zaduzili svoju djecu i unuke , gospodo znade te li vi da ste popili , raskrcmili sve sto smo stvorili u SFRJ , gospodo sto ce te vi ostaviti vasij djeci ? “stabilnu kunu” -pune police trgovackih lanaca i rasprodanu drzavu , unistenu infrastrkturu,izgubljen suverenitet i slobodu , rasprodano ili pod koncesijama drzavno dobro , gospodo lazete , Jugoslavija i dinar su bili realno stanje i drzave i pojedinca a ovo je danas fikcija koju ce platiti u realnom vremenu i sa realnim resursima vasa djeca i unuci .

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ne. Mislio sam na hiperinflaciju 90-ih u SR Jugoslaviji dok je bila pod sankcijama za vriheme rata. Nisam spominjao 80-te. I ponovo kažem,ne mislim vrijeđati ničije osjećaje

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  pikaču

Kao sto vidis iz komentara obratio sam se gospodi a ne tebi osobno , obratio sam se klosarima koji su unistili jednu solidnu i prosperitetnu zajednicu naroda , baziranu na socijalistickom pravnom i ekonomskom sitemu upravljana drzavnih resursa i gradjana .
Motiv je uvijek i samo jedan a on je svjedocenje istini , dosta je bilo lazi , nikakve tu emocije ili osjecaji nisu u pitanju , u pitanju je gola istina .
I jos nesto za kraj , sve sto se dogodilo poslje 1980 g ne moze imati nikakve veze sa SFRJ i Titom , sve sto se dogodilo nakon toga je rastakanje misli i djela a koje su inicirane u narodno oslobodilackoj borbi a one su sve vremenske i projicirane su kroz svrgavanje okupatora ,domacih izdajnika i konacnim oslobodjenjem naroda Jugoslavije , ta misao i djelo kristaliziralo se je tokom perioda od 1950 -1980 g , nakon tog vremena svjedoci smo kontinuiranog rastakanja te misli , danas smo tu gdje jesmo , nitko i nista na nicijoj zemlji .

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Dolar će pasti. Kinesko gospodarstvo je vezano za američko kao i njihov kapital. Dolazi velka kriza iz koje će izrasti Novi Svjetski Poredak. Ako dođe do Svjetskog rata, ko preživi biće laka lovina za vladare iz sjene, koji imaju spremne podzemne bunkere. Dolazi elektronski novac, čipovi i naše konačno porobljavanje.Naša svijest se sve više budi i oni su toga svjesni.

Amer
Gost
Amer
3 godine prije

Kad propadne Amerika, neka propadnem i ja. Sve moje je u USD. ???

buraz
Gost
buraz
3 godine prije

Hrvatska Kuna ,,jedna je od najsnažnijhih valuta Svijeta

buraz
Gost
buraz
3 godine prije

Hrvatskia Kuna jedna je od nasnažnijih valuta Svijeta

brzi.odgovor
Gost
brzi.odgovor
3 godine prije

akodolar.propane.propadaju.sjedinjene.drzave.tojelogicna.cinjenica.americkisu.interesi.vrlo.poijuijani.tuje.ekonomija.bez.jake.ekonomije.nema.ni.jake.drzave.ni.va

anonimno
Gost
anonimno
3 godine prije

dolar.nije.stabilan.ima.dvadeset.i.pet.godina.nekadje.u.padu.nek.podigne.iznadmoguce.vrjednosti.tobude.vrlo.kratko.najvise.dolar.pada.u.globalinoj.i.politickoj.krizi.vidimo.ucemujetu.sve.kaostoje.bliskoistocna.politcka.kriza.nametanje.svoje.politike.kastoje.sjeverna.koreja.sankcije.prema.rusiji.slabi.odnosi.sa.iranom.kinom.turskom.sveto.utice.na.dolar.ako.dolar.propane.sjedinje.americke.drzave.onecejse.podjelit.tubibijo.kraj.dominacije.jedne.iperije

vjaceslav
Gost
vjaceslav
3 godine prije

od kraja drugog svjetskog rata očekujemo propast amerike, kako je to predviđeno dijalektičkim materijalizmom-

Vatrogasac
Gost
Vatrogasac
2 godine prije

haha koje smiješne cifre je sa 10 miljardi će srušit dolar. Ameri to naštampaju u 2 dana

POVEZANE VIJESTI

Izbornik