“Dolaru su dani odbrojani” – Direktor “Bank of America – Merrill Lynch” Rusija

Dolar - kriza
29 komentara

Glavni ekonomist ruske podružnice “Bank of America – Merrill Lynch”, Vladimir Osakovski vjeruje kako će prije ili kasnije hegemonija dolara biti povijest.

Pitanje je vremena kad će dolar biti svrgnut s njegove hegemonijske pozicije u svjetskom gospodarstvu”, kaže glavni ekonomist ruske podružnice “Bank of America – Merrill Lynch”.

“Ako pogledate kroz povijest, globalna valuta koju smo imali u prošlosti bila je funta. Ona je bila zamijenjena. Isto će se sigurno jedan dan dogoditi dolaru”, rekao je Osakovski.

Objasnio je “kako to scenarij koji se može dogoditi kada američki udio u svjetskoj ekonomiji doživi prirodno propadanje”.

Hoće li to biti katastrofa? Ne zna se sa sigurnošću, ali će se sigurno dogoditi”,  izjavio je Vladimir Osakovski.

Stručnjak ističe kako je američki dug još uvijek vrlo velik, u apsolutnim brojkama 16 do 18 tisuća milijardi dolara, iako je ovaj pokazatelj još veći u slučaju drugih zemalja, kao u Japanu, gdje je u relativnom smislu dvostruko veći od američkog.

No, 4. srpnja su Kina i Rusija potpisali sporazum o uspostavi “Fonda međusobne suradnje” u iznosu 68 milijardi juana, što je oko 10 milijardi dolara, s ciljem promicanja izravnih ulaganja u njihovim valutama.

Osim toga, Turska je krajem prošle godine predložila Kini, Rusiji i Iranu da međusobne transakcije provode u nacionalnim valutama, što je također jasan znak odustajanja od dolara kao svjetske valute.

DolarhegemonijaMerrill LynchVladimir Osakovski
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
6 godine prije

Kad uđe u cajtnot, prvo će se dolara rešiti SAD!

pikaču
6 godine prije

Pa naposljetku će se to i dogoditi,kada dovoljno velik broj dovoljno važnih država odluči trgovati u vlastitim valutama. Dosada to nije bilo nikome u izrazitom interesu,jer je svaka pametna država koja brine o svom gospodarstvu shvatila da je imati svoju valutu kao rezervnu zapravo kao droga. Čim ti je valuta rezervna,znači da moraš stalno imati deficit u robnoj razmjeni. E sad,s jedne strane tvoj standard je umjetno nešto viši,ali s druge si uništavaš realni sektor. Zbog toga svojedobno Japan,pa i Njemačka sa svojom markom,a u novije vrijeme Kina nisu ni pokušali svrgnuti dolar kao rezervnu valutu

tak
6 godine prije

Sjecam se kad je za domace ljude glavna valuta bila njemacka marka

pikaču
6 godine prije

Sjećam se i ja naravno. Pa marka je bila sasvim dovoljno snažna valuta (kao i danas euro) da bude faktor i na svjetskoj,ne samo
na europskoj razini. Ali Njemci su uvijek nastojali da ona to NE bude. Isto tako, Kina zapravo NE želi da njezina valuta postane ono što je danas dolar. Druga je stvar trgovanje između dvije zemlje međusobno u dogovorenim valutama. Znači,Kinez hoće kupovati naftu i plin u svojoj valuti jer će mu tako biti jednostavnije,vjerojatno i jeftinije,a ima to i svoj geopolitički značaj. Posljedica
toga će biti naravno slabljenje dolara. Ali ne radi se tu o klasičnom detroniziranju jedne valute da bi druga preuzela njezino mjesto. Briga Kineza u čemu će Bosanac ili Hrvat plaćati naftu

Double D
6 godine prije

Nevaljaju ti Dolari. Evo ja cu sve Dolare unistiti. Samo ih posaljite na moj konto.
A inace o clanku.. sto se babi htilo…

Ellessar
6 godine prije

Članak je malo pretencioznog naslova. Naime, svima nama su već rođenjem dani odbrojani. A tako i svemu na ovome Svijetu. Naravno da će doći i kraj dolara, ali nekako iz članka nije jasno.
Što se tiče američkog duga, ja bi rekao da je on negdje oko 19,964 bilijuna (http://www.usdebtclock.org/). Japanski je cca.11,509 bilijuna. Ruski 108,692 milijardi!!!
Nadalje, Japan ima odnos duga prema BDP-u negdje oko 243,23%. SAD skoro 100%, a Rusi imaju čak 8,58% (http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html).
Zanimljivo je samo dodati i jedan podatak da rublja sve manje zavisi od stanja na tržištu ’crnog zlata‘ nego ranije. I još svašta nešto ima, ali polako ćemo sve saznati.

Zvrk
6 godine prije

Ako tako vele globalisti, onda počnimo odbrojavati!

pikaču
6 godine prije

Ma slažem se,gosp.Ellesar,naravno da svemu dođe kraj. Svima i svemu će jednom odzvoniti. Poanta mog piskaranja je u tome da zapravo svi maltene čekaju dan da dolar jednog dana propadne,da doživi sudbinu jednog dinara ili Zimbabwe scenarij. Radi se o postepenom procesu. I još nešto,ta priča o ogromnom japanskom dugu je tako,pomalo prenapuhana. Možete biti uvjereni,njihova ekonomija je fantastično jaka i stabilna,a država im je kao zen,mirna,stabilna,fantastična. To je zapravo jedna druga tema ali Japan je kako ja volim reći tiha supersila. Ekonomska,ne vojna. Ali nemaju ni potrebe biti vojna.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Dolar će pasti. Kinesko gospodarstvo je vezano za američko kao i njihov kapital. Dolazi velka kriza iz koje će izrasti Novi Svjetski Poredak. Ako dođe do Svjetskog rata, ko preživi biće laka lovina za vladare iz sjene, koji imaju spremne podzemne bunkere. Dolazi elektronski novac, čipovi i naše konačno porobljavanje.Naša svijest se sve više budi i oni su toga svjesni.

Amer
6 godine prije

Kad propadne Amerika, neka propadnem i ja. Sve moje je u USD. ???

buraz
6 godine prije

Hrvatska Kuna ,,jedna je od najsnažnijhih valuta Svijeta

buraz
6 godine prije

Hrvatskia Kuna jedna je od nasnažnijih valuta Svijeta

brzi.odgovor
5 godine prije

akodolar.propane.propadaju.sjedinjene.drzave.tojelogicna.cinjenica.americkisu.interesi.vrlo.poijuijani.tuje.ekonomija.bez.jake.ekonomije.nema.ni.jake.drzave.ni.va

anonimno
5 godine prije

dolar.nije.stabilan.ima.dvadeset.i.pet.godina.nekadje.u.padu.nek.podigne.iznadmoguce.vrjednosti.tobude.vrlo.kratko.najvise.dolar.pada.u.globalinoj.i.politickoj.krizi.vidimo.ucemujetu.sve.kaostoje.bliskoistocna.politcka.kriza.nametanje.svoje.politike.kastoje.sjeverna.koreja.sankcije.prema.rusiji.slabi.odnosi.sa.iranom.kinom.turskom.sveto.utice.na.dolar.ako.dolar.propane.sjedinje.americke.drzave.onecejse.podjelit.tubibijo.kraj.dominacije.jedne.iperije

vjaceslav
5 godine prije

od kraja drugog svjetskog rata očekujemo propast amerike, kako je to predviđeno dijalektičkim materijalizmom-

Vatrogasac
5 godine prije

haha koje smiješne cifre je sa 10 miljardi će srušit dolar. Ameri to naštampaju u 2 dana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI