fbpx

EU osigurava stotine milijardi za održavanje u životu „zombi korporacija“

Dolar

Novo kvantitativno ublažavanje Europske središnje banke namijenjeno je za kupnju korporativnih obveznica važnih kompanija eurozone. Na to će se potrošiti 25% mjesečnog iznosa u okviru kojeg će se kupovati vrijednosni papiri za 20 milijardi eura. Do 30. listopada 2019. je kroz ovaj model „usisano“ korporativnih obveznica u vrijednosti 2600 milijardi eura, prenosi Bloomberg.

Govorimo o velikim divovima među kojima se ističu talijanski ENI i Enel, dok su se Engie, Airbus i Unibail Rodamco pojavili u korporativnim obveznicama vrijednim 2,8 milijardi koje je Europska središnja banka kupila već u prvom tjednu studenog  2019.

Ova je politika dio „globalnog kvantitativnog ublažavanja“, općeg procesa koji veže burzu i dinamiku središnjih banaka širom zapadnog svijeta. Otkupu dionica na burzi u posljednjem desetljeću pogodovao je povratak središnjih banaka na teren nakon velike krize. Povoljni uvjeti temeljeni na niskim povlaštenim kamatnim stopama i padu likvidnosti središnjih banaka uvelike su potaknuli rast financijskih tržišta i cijena dionica, obveznica i drugih korporativnih financijskih instrumenata.

Mario Draghi je 2015. je uspio pokrenuti kvantitativno ublažavanje (QE), što je bilo presudno za nametanje kurs mjera štednje germanskog tipa matrice na Starom kontinentu.

Dugoročno gledano, EU je osuđena na dinamiku sličnu onoj kakvu u Sjedinjenim Državama provodi FED. Ako je Draghijevo kvantitativno ublažavanje bilo prilično jasno i praćeno je vrlo preciznom političkom vizijom za „više Europske unije“, barem u dijelu eurozone, novi QE Christine Lagarde oblikuje budućnost, a ne kontrolu nad tržištima.

Naravno, malo je onih koji će reći da je QE minsko polje, jer imamo sve više velikih kompanija koje rade bez ikakve brige za operativnu stranu svog poslovanja, koje postaje sve više ovisno o uvjetima monetarnog upravljanja, koje kompanije pretvara u trajne „zombi korporacije“ koje u konačnici financiraju građani.

Ranije smo pojasnili što to znači. Ukratko, na Zapadu postoje “zombi korporacije”, što je točna definicija za one korporacije koje ne ostvaruju profit, ali postoje samo zbog dobivanja sve više i više zajmova. Štoviše, sve više različitih tvrtki svake godine podliježe ovoj definiciji. Ako je u početku, kada se ovaj fenomen počeo otkrivati, definicija “zombi tvrtki” uključivala uglavnom različite “startupove”, poput Ubera, koji ni na koji način nisu bili povezani s proizvodnjom, od tada se situacija postupno pogoršavala i sada smo došli do „briljantne ideje“ da ESB financira europske divove čija produktivnost pada, ali im vrijednost raste zbog dotoka novih sredstava. Uzmemo li podatke o BDP-u u „razvijenim“ zemljama tijekom posljednjih nekoliko desetljeća i oduzmemo ih od pokazatelja rasta duga, vidimo da u stvari već dugo nije bilo rasta. Naprotiv, dolazi do sporog, ali ubrzavajućeg pada.

Prije mnogo godina su „rukovoditelji koji nisu imali pojma o ekonomiji“ govorili da je “kredit, posebno potrošački, krađa budućnosti”, a rezultat ove krađe ima kumulativni učinak.

Kao što smo naveli u zasebnoj analizi ovog fenomena, kapitalizam Wall Streeta umire. Monetarizam umire. Ekonomija temeljena na kreditiranju svega i svačega umire, a najnovije analize koje su u studenom dali JP Morgan i Goldman Sachs pokazuju da FED i Europska središnja banka probleme pokušavaju riješiti užurbanim štampanjem novca, ali bez uspjeha.

Međutim, sve ide baš kako je i predviđeno. Svijetu je potrebna ekonomija koja se temelji na bitno drugačijim principima. Plod je već sazreo, ali jednako kao što je propao kapitalizam Zapada, nema rješenja ni u receptima koje su Marx i Engels dali za XIX stoljeće. Oni su toga bili svjesni, ali današnji samozvani „ljevičari“ to nikako da shvate.

Analitičar Mauro Bottarelli piše: “Politika vrlo niskih kamatnih stopa koju provode sve središnje banke svijeta stvorila je čudovište u korporativnom sektoru, a to je širenje takozvanih zombi firmi, kompanija koje se ne mogu nositi sa svojim dugovanjima kroz normalan novčani tok. Njihovo povećanje je vrtoglavo, a strukturni dug koji ih umjetno održava na životu, poput umjetnih pluća, zajamčen je samo s nultim ili nižim troškom novca koji se umjetno ubrizgava od strane središnjih banaka”.

U SAD-u u tom smislu imamo problematični slučaj General Electricsa, dok je u Europi problem kriza u njemačkoj automobilskoj industriji, prije svega u Daimleru, od kojeg ESB nastavlja kupovati obveznice.

Ako je kod kvantitativnog ublažavanja Marija Draghija pobjednik bila Njemačka, iako usporena zbog prisilnih mjera štednje, pod vladavinom Christine Lagarde u Frankfurtu će Berlin, zajedno s Parizom, primati direktnu pomoć iz Europske središnje banke. Nije slučajno što se kupovina Daimlerovog paketa obveznica nedavno dogodila na aukciji na primarnom tržištu i intervencijom investicijske banke koja je bila oštro pristrana.

Christine Lagarde podržava Njemačku koja je pod opsadom Sjedinjenih Država u slučaju „Sjeverni tok 2“ i u punoj krizi identiteta u ekonomskim pitanjima. Ali gospođa Lagarde gubi iz vida širu sliku, a to je da bez korektivnih mjera QE riskira da izobliči financijski kontekst kompanija i financijskih tržišta zajedno, što ionako opasnu situaciju čini još opasnijom. Time će utjecati na burzu, jer ona postaje prevelika u najslabijoj točki, a to je skupina divovskih kompanija koje se održavaju u životu samo zahvaljujući povoljnom monetarnom okruženju.

Bottarelli ističe da “kako polovicu korporativnih obveznica koje su plasirane kroz kvantitativno ublažavanje čine kompanije s ocjenom BB ili BBB, točnije, korak do razine smeća“.

„Malo treba da se padne na ovu razinu rejtinga, jer imamo klasični efekt grude snijega koja, kotrljajući se niz snježnu padinu, neočekivano postaje sve veća, brža i razornija. I posljedice ovog manevra će, jednako tako, biti brze i razorne”, kaže Mauro Bottarelli i dodaje kako u europskoj politici gotovo da ne postoji svijest o ovom riziku.

I za kraj, tko će kod ekonomske lavine, kada se iznenada pojavi, iz bilo kojeg „nevažnog“ razloga, baš kao obična gruda snijega, biti prva žrtva katastrofe? Vlasnici kompanija kojima „vrijednost“ fiktivno raste zbog sulude politike ESB? Oni u pravilu ne bi trebali platiti nikakav račun, jer većina, ako ne i svi od njih, imaju zaštićenu imovinu u poreznim oazama, dovoljnu za lagodan život. Politiku Europske središnje banke će platiti nacije čije se zombi kompanije financiraju kroz kvantitativno ublažavanje. A kada se to dogodi, a prije ili kasnije se mora dogoditi, kao što kaže izreka: „Jao pobijeđenima!“ Zašto? Zato što se na globalnoj razini vodi bitka između dva modela upravljanja ekonomijom i financijama. Jedan je dužnički, za kojeg „stručnjaci“ tvrde „kako je to jednostavno tako i da svijet financija i prosperitetne ekonomije tako funkcioniraju“, a drugi model se razvija i raste,… zapitajte se gdje? Odgovor ćete lako pronaći, osim ako neki misle da je ovo najbolji od svih mogućih ekonomskih modela za XXI stoljeće?

Italia Oggi / Bloomberg 1 Bloomberg 2

Poplava “zombi korporacija” znači da Zapad i svijet trebaju novi ekonomski model

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
58 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Vec desetljecima- dobici privatizirani, gubici nacionalizirani!
Sve sto radnik stvori pozderu, i onda objasnjavaju da treba reformirati place (citaj smanjiti) , reformirati mirovine jer zivimo sve duze (citaj smanjiti), dovesti migrante iz susjedstva od nigdje koji ce raditi i placati buduce mirovine (citaj krepaj od smijeha i npr sjeti se samo onih 23 milijarde koliko godisnje kostaju Njemacku samo oni od 2015, dok ce njemacki umirovljenici uskoro jesti kamenje ili crknuti)

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Ana

Stara priča o Jupiteru i volu je i dalje aktualna. Ništa novog

EuroTrash
Gost
EuroTrash
1 godina prije
Reply to  Ana

S time da Njemačka nije platila niti 1/5 troškova … već su sve zemlje platile njezino ludilo iz fondova

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Može im se , to je sva mudrost ..Štancaju zato što mogu , da recimo imamo zlatni standard ovo ništa ne bi bilo moguće..
Sad vidimo efekte papira kao novca podrzanog ljudskom glupošću dakle ima neogranicen bekap… Igra se naravno ne moze zaustaviti i toga su svjesni , moguće da odgovore danasnje situqcije u svijetu mozemo naći upravo u tom slomu monetarne politike zapada….
A ovo je samo novac , nismo se ni dotakli ostalih financijskih instrumenata..
Kakav će to slom biti narode .. Mega slom nevidjen nikad prije i nikad poslije..

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
‘’Gold is the money of kings, silver is the money of gentleman, barter is the money of peasants but debt is money of slaves’’ – Norm Franz

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Komunizam na delu….

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Siniša

?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mercury

Od profitabilnih preduzeća je uziman deo profita da bi se u životu održavala loša preduzeća….s tim da je ipak Komunizam narodan sistem jer sve je bilo društvena imovina i nije se oduzimalo narodu da bi se davalo privatnicima.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Siniša

To su dvije kontradiktorne rečenice. U prvoj spominješ profitbilna poduzeća, a u drugoj narod. I još sam kažeš razliku između komunizma.

Ovdje je situacija da se direktno ne uzima nikome jer se printa lova, a indirektno se uzima narodu. Komunizam ovakav oblik monetarnog “jahanja na leđima” ne poznaje.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Mercury

@ Siniša

Negdje smo skrenuli. U prvom komentaru si optužio komunizam za ovo u članku. To još uvijek izgleda kao da je napišem – robovlasništvo na djelu. Zanima me zašto si napisao komunizam, a ne kapitalizam?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša Pa tanka linija dijeli današji financijski kapitalizam i izvorni komunizam, ali ipak postoje razlike. U današnjem financijskom kapitalizmu oni koji u stvarnosti upravljaju javnosti su nepoznati dok u komunizmu članovi politbiroa su javnosti poznate jedinke sa imenom i prezimenom. I svi ostali sistemi se svode na isto. Robove su kontrolirali robovlasnici odnosno njihovi goniči robova, kmetove feudalci, radnike tvorničari ili članovi KP, a potrošače kontroliraju korporacije i moderni goniči robova – poduzetnici, a sve to u ime famoznoga ”slobodnoga tržišta” i najgore je to šta većina potrošača misli kako su ”slobodni” jer im je rečeno da žive u ”demokraciji”, a oni su tu prevaru popili.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nije bas tako Moreno, kapitalizam je sustav koji se temeli na ekspanziji, visak vrednosti, t.j. profita koji se reinvestira da bi se ponovo oplodio, odnosno, stvorio jos veci profit. Rekao bih da smo sada stigli do tacke kada su sve mogucnosti ekspanzije iskoriscene. Vise nema novih potrosaca ni trzista ni novca. Cak su potrosene i sve mogucnosti stvaranja i izmisljanja novih potreba, proizvoda, trzista i potrosaca. Sada su potrebni novi funkcionalni sistemi sa novim paradigmama, drugacijim smislom, jednom reciju, novi drugaciji put.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

@ Bezuhov

Kvantitativno popuštanje je novi put koji kompenzira problematiku (produžava agoniju) koju si naveo, a u službi kapitalizma. Matematički, kapitalizam završava onog trenutka kada se sav kapital nalazi na jednom mjestu, točnije u rukama jednog jedinog pojedinca. Prema tome, još jako dugo bi se mogli družiti s kapitalizmom.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mercury

Kapitalizam, Komunizam…sve su to floskule koje je Moreno veoma lijepo objasnio.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Siniša

Više bi se reklo strpao u isti koš. Moreno razbija postojeću terminologiju koja onemogućava ikakvu raspravu. Ja kažem da u epruveti imam 3 kemijska spoja, a on kaže da to nije epruveta. I kako ćeš dalje raspravljati?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mercury

Pa naravno da i jesu i istom košu, ili ti ga isto njasre samo drugačije upakovano…koje je ljepše upakovano je stvar ukusa a o ukusima se ne raspravlja.
Elem (to mi je Subaru ostalo od pokojnog kolege,voleo je to reći pa mi ostalo u sjećanju)….ako se sa njim/Morenom više nemožeš raspravljati znači da te je nadgovorio,njegovi argumenti su pobedili tvoje mada osim umora ne vidim poseban razlog prestanku diskusije.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury, kvantitativno popustanje je samo drugi naziv za stampanje novca bez pokrica (u proizvodnji) cime se odlaze pucanje balona, ili recimo da se pacijent odrzava na aparate, ali je klinicki mrtav. Time se samo podrzava i dalji rast piramidalnih struktura. Osnovni problem je raspodela i pravicna razmena dobara cime bi se omogucila ramnoteza proizvodnje i potraznje. Matematicki kapitalizam zavrsava kad pojede konzumente, kad ne bude vise trzista a to se upravo desava.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Koliko znam i u kapitalizmu postoji poluga koja ograničava širenje, pa neka proizvođač ako želi da proširi proizvodnju mora da dobije dozvolu jer se pazi i na druge proizvođače.
Očigledno je da se ta poluga pokvarila, problem koji stvara manjak nije ništa manji od problema koji stvara višak a čini mi se da se danas taj višak preagresivno stvara.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Siniša

A gdje to, molim te, traži dozvolu? U ministarstvu za proširenje?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mercury

Iz iskustva pričam, iz Austrije…fabrika pice, vlsnik hteo proširiti proizvodnju i nije dobio odobrenje. Gdje, kako, kud…pojma nemam mada bi antimonopolna arbitražna “vaga” mogla biti adresa.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Siniša

U svakoj državi postoje zakonski propisi koji imaju za ulogu zaustaviti kreiranje monopola i oligopola jer to narušava slobodno tržište (primjerice AZTN kod nas). To nikoga ne zaustavlja da otiđe preko najbliže granice i tamo otvori dodatni pogon.
“jer se pazi i na druge proizvođače” – i tako pazeći je Todorić uništio pola malih poduzetnika kod nas.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mercury

E sada….dobro znaš da je zbog Todorića i Agrokora stvarano mnogo vanzakonskih i vanustavnih presedana,izuzetno loš primjer.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Siniša

Loš primjer za što? Tako stvari funkcioniraju i vani, samo u još većem volumenu. Negdje se to čak zove lobiranje.
I bez ikakve pomoći sa strane, uništio ih je sa uvozom. Sve ostalo je šlag na tortu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mercury

Slažem se, međutim mislim kada se klupko počelo odmotavati problem je rješavan beoma grubim presedanima koji nemaju veze ni sa domicijelnim ni sa međunarodnim legatima.
Sa druge strane mi smo apsolutno izloženi monopolu i nekontrolisanom uticaju stranih privrednih subjekata, potpuno smo ne zaštićeni da nije ni čudo da se desi nešto kao Agrokor.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  Mercury

AZTN? hahaha, jel cujes ti sebe? Agrokor je pljacka stoljeca, u rangu 90ih.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Bezuhov Pa to san gori pisa. Beskonačna ekspanzija je nemoguća jer su resursi ograničeni U svim sistemima se radi o preraspodjeli di će neko dobit više, a neko manje profita ili viška vrijednosti kako god oćeš. U svakome sistemu mala manjina želi povećavat moć, a da velika većina bude poslušna i to je bit, a naziv sistema je manje bitan . . . koji je ovo danas kapitalizam kad je sam kapital nikad bezvrjedniji, kamata oko nule i ispod nule . . .
Novi sistem da bi funkcionira nemože bit nametnut nego mora doć iz svijesti ljudi, a trenutno vlada sveopća besvijest jer se samo u besvijesnom stanju ljudima može nešto nametnit.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

Lijepo rečeno.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Svim bankxterima i krupnim kapitalistima oduzeti u slučaju kraha svu PIRVATNU imovinu oključivo tajne račune!

Dakako, to možemo samo sanjati da bi se dogodilo u nekom paralelnom svemiru pravde i poštenja. U ovom, našem, financijska mafija će biti i dalje superbogata, a svi mi ostali to ćemo platiti kroz poreze itd.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Šta uopće znači oduzeti nešto ako je to samo elektronski zapis ili papirnati novac.Sada se vidi zašto neki kupuju zlato koje je za mene ne jestivo ,za mene je siguran samo komad kruha i čaša vode kako bi preživio,ali ako ne znaš samljeti pšenicu ili kukuruz ili posaditi grah tada si ovisan da to platiš u zlatu koliko za to traži vlasnik graha kukuruza i mesa.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  ČOBAN

da čobane ako se nadjemo negdje u planini il u pustinji a kuce i naselja ni zive duse nigdje ni za lijeka, a glad i zeđ navalila. i nemoze se dalje.nemore ti pomoc ni pun ruksak zlata ni dragi kamenova al ako se u ruksaku nadje malo hrane i čutura vode .. spasen zivot jelde (indijske mudrosti)

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Ukoliko autor misli da je:” …., a drugi model se razvija i raste,…” Kineski model onda je u dubokoj zabludi. Kineski model uspijeva poradi štampanja novca na zapadu koji se naposlijetku pretaće u Kinu. Onog momenta kada zapad propadne nestat će i suficit u Kini. Tada će Kina potegnuti iste mjere. Ukoliko se ne varam vć je to napravila u tijeku trgovinskog rata sa SAD-om kad je konjuktura u kini počela opadati. Kad ne bude novca u ostatju svijeta smanjit će se i Ruska proizvodnja i prodaja u svijetu te će i oni ući u recesiju. Kapitalizam je proklet sistem no postojat će sve dok postoji ljudska potreba da se ima i može više od od susjeda a to je opet posljedica potreba da se bude alfa mužjak ili psihičke nakaznosti. Ni jedno ni drugo neće nestati. Catch 22.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  neznanje

Nema sta da misli autor, autor samo konstatira da zapad pojede nekoliko puta vise nego sto proizvede a da bi platio taj visak koji pojede jednostavno stampa novac ili se zaduzuje. Nista se ne pretace u Kini, Kini se samo placa ono sto proizvede i isporuci. Hipoteticki gledano, kad bi se zatvorile granice i obustavila razmena, zapad bi crkao od gladi dok bi stedljivi kinezi ziveli u izobilju.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Moram dodati i to kako se ta politika Kine Rusije ,a pomalo se širi po Zaostaloj Africi ,svuda gdje je pod plaćena radna snaga ,morala znati preživjeti.Prodajom lagodnog života na kredit je zapad uspijevao zavarati ove zemlje ,koje su iskoristile neznanje svoje radne snage ,zatvorenih granica do nedavno,podigle svoj standard do visine prepoznavanja legalnoga načina života od onog napuhanog na kredit.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  neznanje

al u zadnje vrjeme kina se dsla samo na kupovinu zlatni poluga..

Niko bitan
Gost
Niko bitan
1 godina prije

MORENO gde si???

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Niko bitan

A evo bija san napravit đir po gradu

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Samo se vi tiješite g.Babić. Davno sam Vam rekao da je kriza globalna i da traje daleko duže od 2008. godine. Problem je na civilizacijskoj razini koja je dosegla profitne limite. Kinezi su imali nizak profitni start i treba im vremena da dosegnu profitni limit. Ali doseće ga, ništa se ne brinite. Naravno kolaps moze da se izbjegne, ali samo uvođenjem jeftinije netto energije ili smanjenjem civilizacijske kompleksnosti.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  hiber

@ hiber

Jel možeš pojasniti što ti znači jeftinija neto energija i smanjenje civilizcijske kompleksnosti?

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Mercury

Naša civilizacija je proteklih par stoljeća bježala od kolapsa širenjem (povecanjem površine ćime se povećavala ukupna količina sunčeve energije, naravno na uštrb drugih), te nakon toga uvođenjem novih izvora energije (drvo, ugalj, nafta i plin, te nuklearna energija). Iako se količina raspoložive energije u svijetu povećava, pada raspoloživa količina po stanovniku. Uz to, sve više energije treba da bi se proizvela nova energija ili sto je gore, sve više energije treba da bi se ublažile posljedice same proizvodnje energije. Primjer, u trenucima visokih rastova 50,60 godina energija je bila jeftina jer je obuhvaćala samo troškove jeftine proizvodnje lako dostupne nafte, jeftine dodatne troškove koncesije, te jeftinog korištenja. Danas imamo povećane troškove proizvodnje (teže dostupna nafta), skupe koncesije (svo lokalno stanovništvo više nisu beduini već državni renterijeri-činovnici), visoki troškovi prijevoza i zaštite (petrodolar i različiti nadomjesci), te troškovi u zemljama potrošačima (trošarine, porezi i trošak prerade). Dakle, to objašnjava nulte profitne stope koje su rezultat velikih troškova energije, koji obuhvaćaju i sve druge troškove. Sada se puko preživljavanje plaća praktički ukidanjem novca kao kapitala koji donosi kamatu, već novac postaje sredstvo razmjene poput zlata ili školjaka. Dakle, civilizacija sve više gubi rezerve i tone. Kad rezerve nestanu ide boom, odnosno već je počeo. Trenutno su jedino nešto veće rezerve u Kini (veliko stanovništvo sa jeftinijim radnom snagom koja postaje sve skuplja), USA (crpljenje škriljevačke nafte na uštrb uništenja ekologije), te Rusija (specijalizirana zaštita u kombinaciji monopala energije uz odbacivanjem troška nekadašnjeg SSSR i carstva kojim su resursi stečeni).

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  hiber

@ hiber

Ili sam nešto krivo shvatio ili nešto drugo. Profitne marže nikada nisu bile veće. Guranje profitnih marži je ubrzavanje procesa isisavanja u kapitalizmu. Cijena nafte je od 1950 do danas malo više nego utrostručila cijenu, a produktivnost je nekoliko puta više od toga rasla. Ne vidim apsolutno nikkve probleme s energijom. Štoviše, nafta se ne vadi na maksimalnim kapacitetima nego je proizvodnja ograničena da ne bi cijene pale. Američki škriljavac nije zbog nafte nego zbog politike. S energetske strane naftu uopće nije potrebno dobivati na taj način. Puko preživljava onaj koji prodaje svoj rad. Onaj koji prodaje kapital, jako dobro živi.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Mercury

Odlično, onda mirno spavam. Ovo sa novcem bez kamata i kvantnim olakšanjem je samo zavjera globalista, odnosno onih koji kupuju jeftinu kinesku robu.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  hiber

@ hiber

Nije nikakva zavjera. To je vrlo unosan posao gdje zaradiš basoslovnu lovu, a ne radiš ništa. Centralna banka printa lovu i otkupljuje smeće od vrijednosnih papira s tržišta. Vrlo jednostavno i profitabilno. Plus takva monetarna politika zaustavlja pucanje balona jer skriva smeće pod tepihom.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Mercury

Ovo sa zavjerom je bio sarkazam, u to vjeruje g.Babić. Ovo sa zarađenom basnaslovnom lovom u biti nema nikakvog racionalnog smisla jer kvantitativno popuštanje treba biti sve veće da bi se sve više smeća izmelo pod tapet. Što naravno ne znači da nije istina jer što reči o vrsti koja se sama nazvala mudrom (sapiens). Dakle, želja da bi se imalo što više virtualnog novca posljedica je straha, i shodno tome skupljačkog mentaliteta. Inače da napomenem, nisam rekao da nema energije, već da nema jeftine netto energije. Dovoljno je vidjeti račun za struju i omjer cijene energije u odnosu na dodatke. Isto je sa benzinom i svim ostalim.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  hiber

@ hiber

Kako ne bi imalo smisla? Za smeće dobivam lovu koju pretvaram u zlato, nekretnine, pokretnine…i najbitnije, moć. Naravno da je to loše za tebe i mene, ali je super za njih.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  hiber

hiber Mjenjanje oblika energije, koncesije, porezi, troškovi prerade, prijevoz, beduini . . . su ono šta čini ekonomiju, a svaki korak u ekonomskom procesu je determiniran novčanom jedinicom kojoj oni koji sa novcem upravljaju tome novcu određuju sve parametre; količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju. Regulacija tih parametara novca se odvija po slobodnome nahođenju onih koji novcem upravljaju ili jednostavnije rečeno politički, a regulacija tih parametara novca u stvarnosti znači upravljanje ekonomijom. Ovo šta san napisa se na ekonomskim fakultetima ne uči i to nije slučajno. Na fakultetima se uči kako se ekonomijom upravlja po zakonitostima ”slobodnoga tržišta”, a ne da ekonomijom priko najduže poluge – novca upravlja samo i jedino politika.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Mercury

Svaka civilizacija za funkcioniranje treba energiju. Sadašnja kompleksna civilizacija za funkcionirsnje treba ogromne količine energije. S obzirom da takve energije nema više dovoljno, počinju restrikcije. Odnosno sve manje se koristi za obrazovanje i informiranje, a sve više za nadzor i propagandu. Posljedica je da se raspadaju demokratski tokovi a jačaju autirativni, kao energetski kratkoročno racionalniji. Naravno, istovremeno pada i sposobnost civilizacije da iznalazi nova riješenja za probleme, što stvara daljnju eroziju sustava. Primjerice, gotovo da se više ne vjeruje u znanost i njene mogućnosti, već se krivice sve više nalaze u nadnaravnim silama (nekad u vješticama, a danas u globalistima ili gušterima iz druge dimenzije), ili još bolje u povratku u idealiziranu prošlost. Naravno da to još više erodira sustav i njegovu međuovisnost. I tako dok se ne utrošen ukupne civilizacijske rezerve.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  hiber

@ hiber

Ako govoriš o sustavu entropije, u potpunosti si u pravu. Rast civilizacije zahtijeva ulaganje sve veće količine energije (ne nafte ili ugljena ili sunčeve energije) kako bi se održala kohezija sustava. Inače se društvo počinje raspadati. Međutim, puno je manje potrebno energije da bi se društvo kontroliralo kroz nadzor i propagandu nego obrazovanje i informiranje. Nadzor i propaganda doprinose simplifikaciji društva te je kontrola takvog društva višestruko jednostavnija. Društveni inžinjering nije nikakva nepoznanica. Koristi se od kada je naše civilizacije, a samo se mijenjaju i unaprijeđuju metode.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  hiber

hiber Krize se jasno mogu pratit od nastanka FED-a 1913 godine. Posli svih kriza od 1913 do 2008 intervencijom u sistem moglo se napravit to da se krize ne ponavljaju, međutim nakon 2008 se više nije moglo niti se sad može napravit išta. Kolaps je neizbježan i nikakvi reset bez kolapsa sistema nije moguć.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Kako god da se gleda svit je šta se financija tiče u terminalnoj fazi. Nazad više nema. Globalni dug se u zadnjih desetak godin udvostručija i eksponencijalni rast duga nije moguće zaustavit. Vrimena je sve manje i šta se budemo sa dugom penjali na više pad će bit veći i niko neće ostat na nivou na kojemu smo sad, pa ni superbogati koji će također past, ali njihov pad će bit na meko, svi ostali će sa različitih visina popadat na tvrdo. Većina nije svijesna iluzije u kojoj živi i kako ima sve manje ljudi sa ušteđevinom, a sve više sa dugom. Kroz povijest se već pokazalo kako su valute propadale kad su se počele proizvodit do u beskonačno. Za vratit potrošeno iz budućnosti triba stvorit i potražnju u budućnosti, ali to neće ić jer je rast do u beskonačnost nemoguć kad su prirodni i društveni resursi ograničeni.
Globalni vladari su upali u razvrat novca, a njihovi poslušnici su upali u razvrat oporezivanja. Ništa nije od jučer, sve ovo traje stotinama godina, ali se to na oko nije vidilo jer su stope rasta parametara bile niske. Do kraja su ostale samo godine, ako ne i miseci kad će obaveze u ukupnome iznosu reda velićine tisuće tisuća miljardi ostat neizvršene isto ka da ti novci nikad nisu postojali odnosno sva imovina koja ovisi o drugoj ugovornoj strani upada u crnu rupu.

‘’There is no subtler, no surer means of overturning the existing bases of society then to debauch the currency. The process engages all the hidden forces of economic law on the side of destruction, and does it in a manner which not one man in a million is able to diagnose’’ – John Maynard Keynes

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ne postuje se osnovni postulat monetarne teorije da kolicina novca u opticaju, mora biti jednaka kolicini proizvedenih dobara, sto bi znacilo da je uramnotezena proizvodnja sa potraznjom dobara. Prva kontaminacija je u losoj raspodeli u uslovima nevidjene koncentracije i centralizacije kapitala, pri cemu se novac otima od populacije koja bi trebala biti potrosacka moc. Nedostig se kompenzira kreditima kako bi se odrzala ramnoteza proizvodnje i potrosnje. i tako u nedogled dosli smo da je ukupni svetski BDP tri puta manji od ukupnog duga. Koliko god razglabali uvek stizemo do Marxovog zakljucka da je osnovni problem kapitalistickog sistema, drustveni karakter proizvodnje i privatni karakter prisvajanja efekata te proizvodnje.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Moreno

Druže to će potegnuti opasne stvari , budi siguran…

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije

osnovno je: kapitalizam je laz, prevara, otimanje, sila….berza je kazino, industrija profit, medicina posao, umetnost zamazivanje ociju….sa jedne strane su oni sto otimaju i objasne kako je to za dobro svih a sa druge jos ima onih kojima ne mogu uzeti….povratka nema jer je monetarna masa (lazna inace) oko 8 puta veca negó procenjena dobra na zemlji….ne bih znao kako ce se to resiti ali mislim da bez upotrebe “toljage” nema nista….mozda su ovi “hipersonicni” resenje….?

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Kupuju ‘nicim’-‘sve’, Stampaju novac iz nicega i za to kupuju prave ovozemaljske vrijednosti *resurse i ostale materijalne stvari na planeti’, i na kraju cemo se probuditi kao gosti kod njih par koji su vlasnici planete. Sve ove igre centralnih i ostalih banki (koje su privatne ) rade u tom smjeru.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
1 godina prije

Kao ČOBAN imam pitanje za komentatore.Zašto zemlje EU financiraju poljoprivredu ,koja nema u cijeni pokriće kod prodaje proizvedenog ,kako bi opstala.Ista izvozi jeftinije od cijene proizvodnje ,gubitak se podmiruje poticajima,pitanje zašto?neka mi odgovore pametni koji su završili faks i žive udobno iza kompjutera.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Vidim priča se o nedostatnim izvorima energije za danačnju civilizaciju. Naravno da je treba sve vise i vise jer civilizacija gura uporno u krivome smijeru. Koliko samo energije treba covjeku da prezivi par mjeseci u svemiru? Kada si u ne prirodnom okruzenju treba abnormalno mnogo energije da bi se samo odrzao na zivotu a kamoli si stvorio ugodne uvijete. Problem je smijer iliti svijest covjeka koja ga gura u neistrazene smijerove i prisiljava na alternativne postupke koji ga udaljavaju od zacrtanog tj. urodenog bitka – izvornog, organskog, spontanog načina zivljenja. U nas je umjetnim putem ugrađena zelja za novim i drugačijim, neutazena žeđ za guranjem prema naprijed i od sebe. Da bi čovjek prezivio, dovoljno mu je jako malo. >>Ali da bi sazrio i rijesio se iluzija potrebno mu je mnogo energije da bi se zapravo vratio na izvornu točku gdje mu je potrebno jako malo ili ništa. Kako ljudi kažu “trebas ti jos mnogo zganaca pojest” – znaci treba još mnogo energije potrosit da bi shvatio nešto sto nikada i nije bilo izvan njega. Ali svaka spoznaja zahtjeva odredenu kolicinu energije iliti truda. Ratovi se vode radi energije zato jer civilizacija jos uvijek nije nasla odgovore na svoja pitanja kao sto su Tko sam, Sto radim i Gdje idem. Kada odgovori na ta pitanja budu civilizacijski doseg a ne samo spoznaja pojedinaca, potrebe za energijom drastično ce nestati i covjek ce naci svoj mir. Zasto je priroda tako tiha gdje samo vjetar proizvodi zvuk ljuljanjem krošnji? A zasto čovjek nikada ne prestaje bučiti? Covjek nema svoj mir jer je tako projektiran. A projektiran je tako da vjecno traga, lovi svoj rep i sluzi necijim tudim interesima. Covjek takoder dolazi do novih saznanja i ta potraga uvijek rodi odredenim plodovima. Ti plodovi nisu nam dati na pladnju nego se zanjih moramo očajnički potruditi i teško je do njih doci jer niti nisu predvideni za nas. Ali dešava se čarolija nemoguce postaje moguce i ekstrakti samospoznaje i svjetovnih postignuca kao kapi kapaju i pune pehar spoznaje kojega ispijamo svi skupa. Okus u ustima je uvijek gorak pa ga zaljevamo krvlju i vinom. Jer covjek je proklet da kao sljepac tumara u potrazi za shizofrenom idejom, nepostojecim idealom i konacnim spasenjem. Treba imati muda i biti covjek radati se zivjet i umirati u mukama ne uzivajuci u plodovima svojega rada i spozaji svoje potrage. Spoznaja je uvijek nedostizna i ciljevi nedokucivi zato jer smo u stalnom pokretu udaljavajuci se od sebe. I svakim korakom prema naprijed sve smo dalje.

EuroTrash
Gost
EuroTrash
1 godina prije

Europa je trash zajednica koja služi samo korporativnim mrtvacima na tržištu, dominiranim švapskim zakonima i kontrolama i takoreć propisanim kupnjama i prodajama …to ne da nema veze s slobodnim tržištem već više nalikuje na piramidalne sheme kamatarenja u kojima zadnji proxy najebe po izmišljenim “retjinzima” ili nekakvim pseudoindeksima. Oni doslovno ne smatraju da trebaju bilo što osim prepakiravati i optimirati već sto puta izmišljene stvari… sve skupa nema šanse više nikakve i to se vidi iz dana u dan sve više… kad im pofali uslužara oni jednostavno financijsko- medijskim makjavelizmima raseljavaju okolne države, posvuda ta ekipa samo radi štetu i krizu … rad je sveden na simboličnu prisutnost brenda … tehnološki nema 1% napretka a njihove vlade se zaklinju u “svijetlu budućnost” – koje kako vidimo svi nema.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

za to ce uvjek biti novaca… a za male, srednje obrtnike koji nisu uclanjeni ni koji klub globalne drobilice-stecaj, konkurs i nema novca. kako su samo objeručke skakali i sufinancirali Lehman Brothers kad su ga jos jaci maheri izdigli pa na koru od banane namamili. za glatko i kratko su odrjesene vrece teske i po 1000 milijrdi..a da samo su tv kanali javljali treba sto prija priskociti u pomoc “posrnulom bratu” sto su samo krokodilske suze ronili, a ustvari sve nastimali da malom covjeku jos vise omču stegnu.. sve ce to platit mali glupi porezni obaveznik koji se nikad nece zapitat: pa to su i moji novci ej stani malo…?
a ta vjesticurina leGarde. imala je 10tke sudski procesa i nikom nista, uvjek sa komandne fotelje na, jos moćniju fotelju.. mora da radi i za vatikan slicne. uuuuh nista nema gluplje od zaostalog i debilnog poreznog obaveznika- dat mu u usta navečer nakon posla da cuga flaše pive i čipsa i nek vrti svoje zombi kanale a ujutru na radiliste..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Vidim da se kolege dotiču usporedbe kapiralizma i komunizma ,socijalizma i tu u stvari nema razlika..
U čem je razlika izmedju drzavno upravljane ekonomije i wall street upravljane ejonomije ?
Razlika je da je wall street ekonomija neusporedivo više centralizirana ..
Dalje zakljucujte sami..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik