Jerome Powell: FED smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena

Jerome Powell
1 komentar

Federalne rezerve su smanjile svoju referentnu kamatnu stopu za jednu četvrtinu procentnog poena. Ovo predstavlja prvo takvo smanjenje u 11 godina i pruža dodatni podsticaj domaćoj ekonomiji koja se suočava sa usporavanjem globalnog rasta.

Wall Street, koji je favorizovao i očekivao smanjenje stope, oštro je reagovao kada je predsedavajući FED-a Jerome Powell tokom konferencije za štampu rekao da smanjenje kamatnih stopa nije početak dužeg ciklusa olakšavanja.

Industrijski prosjek Down Jones pao je za 470 bodova prije nego što se malo oporavio i zatvorio trgovinu na 333 boda. Powell je rekao da današnje smanjenje nije garant da će se išta slično desiti ponovo u narednom periodu.

Izglasavnje nove kamatne stope je uslijedilo kao zaključak nakon dvodnevnog zasjedanja Federalnog komiteta za otvoreno tržište u Washingtonu koji služi kao “nevidljiva ruka” za kreiranje monetarne politike FED-a

Najnoviji potez je pokušaj da se ekonomija zaštiti od mogućih izazova sa rastom napetosti na globalnom nivou i posledica mogućeg globalnog trgovinskog rata.

Poslednji put kada je FED smanjio referentnu kamatnu stopu, bio je decembar 2008. godine, u vrijeme velike recesije. Cijene su bile na nivou blizu nule prije nego što je FED započeo niz povećanja, počevši od decembra 2015. godine.

Od tada je FED povisio referentnu kamatnu stopu za devet puta.

Trump je neumoljivo vršio pritisak na FED da smanji stope, rekavši novinarima u utorak da je rast ove stope došao “prerano i prestrogo” što stavlja američku ekonomiju u nepovoljno stanje u poređenju sa ekonomijama čije su centralne banke već snizile referentne kamatne stope.

“Želite li da centralne banke donose najbolje moguće odluke za privredu i šire tržište. Na to mišljenje ne bi trebalo uticati političko kretanje” rekao je Joseph LaVorgna, generalni direktor, Nariks investicione banke.

Nova interna međubankarska stopa postavljena je u rasponu između 2 i 2,25 procentnih poena. Finansijske institucije koriste ovu kamatu kao mjerilo za određivanje kamata na kredite koje izdaju. Niže kamatne stope pogoduju daljim poslovnim investicijama i povećavaju potrošnju potrošača.

Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
3 godine prije

“Dobitnik Nobelove nagrade Robert Shiller poziva na povećanje referentne kamatne stope FED-a…”
E jesu koordinisani, kao Crnadak kad uputi prodoran pogled (u suprotne smjerove).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI