Macron će se uskoro suočiti sa 100.000 bankrota?

Macron-Bankrot preduzeca
47 komentara

Konfederacija malih i srednjih poduzeća upozorila je da će postupni prestanak mjera za potporu gospodarstvu dovesti do desetine tisuća poslovnih neuspjeha. Isti su naglo opali 2020. godine, ali sustizanje će se dogoditi “u jednom ili drugom trenutku”, upozorava François Asselin, predsjednik CPME-a.

Val bankrota kojih se mjesecima plaše mnogi ekonomisti sada je predmet straha Konfederacije malih i srednjih poduzeća (CPME). François Asselin, prepustio se 28. travnja sumornim prognozama: „Tijekom 12 tekućih mjeseci od trenutka kada ćemo početi prekidati mjere potpore, procjenjuje se da će broj stečaja oscilirati između 65.000 i 100.000″.

Već nekoliko tjedana politička izvršna vlasta naizmjence je govorila o kraju obećanja “neka košta što košta” Emmanuela Macrona, koji je sve veći teret za javne financije. Francuska je vidjela da je omjer duga u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) dosegao rekordnih 115,7 % u 2020. Što se tiče proračunskog deficita, on se proširio na 9,2 %. Njegova “najviša razina od 1949. godine”, rekao je INSEE. A pandemija Covida-19 i dalje jako opterećuje gospodarstvo, čak i ako je uvedena strategija “usporavanja bez zaključavanja”, koju zagovara stanar Elizejske palače, dovela do “blagog” lockdowna, neusporedivo s onim što su Francuzi doživjeli u proljeće 2020. godine.

Tvrtke zadavljene svojim kreditima

Ipak, 150.000 tvrtki moralo je zatvoriti svoja vrata, a da se ne spominje činjenica da su čitavi dijelovi gospodarstva još uvijek u zastoju. Rezultat toga? Bruno Le Maire, ministar gospodarstva, nedavno je rekao za JDD da su ukupni troškovi pomoći procijenjeni na 11 milijardi eura u travnju.

To omogućuje mnogim tvrtkama u sektorima koji su najviše pogođeni, poput hotela i restorana, festivala ili kulture, da drže glavu iznad vode. I uspjelo je u cjelini. Banque de France  (Centralna banka Francuske) zabilježila je nešto više od 31.000 stečaja u 2020. To je oko 20.000 manje nego prethodne godine. Smanjeni rad, Fond solidarnosti, duži rokovi za proglašenje nesolventnosti, kao i PGE (zajmovi koje jamči država) uveliko su usporili krvarenje.

Ova posljednja mjera postigla je zapanjujući uspjeh. Prema službenim podacima, od 16. travnja banke s državnim jamstvom odobrile su 137,3 milijarde eura kredita. Velika većina iznosa (88,48 %) dodijeljena je vrlo malim poduzećima, koja su ujedno i najugroženija. No, unatoč jednogodišnjem počeku za otplatu, mnogi se nalaze u ozbiljnim poteškoćama s plaćanjem.

“Prvobitno su nam rekli da su kamate 0 %. Poslije smo moj računovođa i ja čuli oko 0,25 %. I tu smo, kod zadnjeg odgađanja otplate zajma, prešli na 1,26 %. Stežu nam grlo. Mislim da ću morati otpuštati ljude. Nažalost, ne mogu drugačije”, žalio se nedavno vlasnik restorana iz Ile-de-Francea, koji je 2020. godine dobio od 300.000 eura kredita.

Osim EMP-a, značajan broj poduzetnika mora otplaćivati ​​i prethodne kredite. A neki kažu da su uhvaćeni u klopku. Problem koji je spomenuo Didier Chenet, predsjednik Nacionalne skupine neovisnih hotela i restorana (BND), koja okuplja neovisne restoratere:

“Mnoge banke odbile su reprogramiranje vraćanja naših dugova koje su tvrtke s njima ugovorile prije krize, na temelju aktivnosti koja s tim nema apsolutno nikakve veze.”

U takvom kontekstu, izvršna vlast pokušava način način da ukine ekonomske potpore, što bi moglo zadati konačni udarac mnogim tvrtkama. “Stvari ćemo raditi postupno, kako ne bismo nikoga brutalizirali”, ministar Bruno Le Maire i dalje je tvrdio 4. travnja.

Mala poduzeća u velikim poteškoćama

No, François Asselin dobro zna da državna pomoć ne može trajati vječno: “Kada tvrtke koje su do sada bile na kapaljkama više izgube pomoć, one će propasti jer će se neke od njih naći u situaciji prestanka plaćanja.”

Trenutno se to još nije dogodilo. “S otvorenim 7.406 stečajnih postupaka, smanjenjem za 32,1 % u odnosu na 1. kvartal 2020. godine, opća razina insolventnosti ostaje izuzetno niska”, navela je tvrtka Altares u studiji objavljenoj krajem ožujka. No, prvi znakovi upozorenja o stanju francuskih tvrtki postoje.

„Tijekom prva dva tjedna ožujka poslovni su neuspjesi naglo opali (-48 %), ali tijekom sljedeća dva eksplodirali su za 155 % u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, koje je označilo početak lockdowna, zamrzavanje insolventnosti, zatvaranje sudova i stoga privremena obustava ročišta”, objašnjava Thierry Millon, direktor studija u Altaresu u priopćenju za medije.

Nije iznenađujuće da su mala poduzeća s manje od tri zaposlenika najviše pogođeni. Otprilike tri četvrtine postupka odnosi se na njih. Posebno je zabrinjavajuća brojka da je 80 % tvrtki stavljeno je izravno u obveznu likvidaciju. “Stopa nikada nije dosegnuta zadnjih 20 godina”, upozorava Thierry Million.

Prigušiti kraj “bez obzira na cijenu”

Za Françoisa Asselina ovo pokazuje jedno. Da “imamo izuzetno krhke tvrtke”. Među rješenjima koja želi primijeniti, predsjednik CPME-a zalaže se da “socijalni dug poduzetnika – koji je često osobni dug – bude dio likvidacije, tako da nitko ne dođe tražeći ga mjesec dana kasnije, ponekad s ovršiteljima da ga pitaju za dug koji očito ne može platiti.”

Sa svoje strane, Bruno Le Maire prije nekoliko dana na RMC / BFMTV uvjeravao je da će predložiti “u roku od nekoliko tjedana platformu za savjetovanje i dogovor koja bi trebala omogućiti pomoć svim tvrtkama u krizi da pronađu adekvatno rješenje.” Čak je spomenuto i otpis dijela dugova tvrtki: “Nećemo čekati da tvrtka udari u zid, pogledat ćemo njezinu situaciju, proučiti sve zajedno i vidjeti trebamo li raspodijeliti njezin dug ili čak otpisati dio istog.”

Rješenje koje je jako kritizirano od mnogih ekonomista, pa je Charles Gave ovu hipotezu nazvao “ludom pričom”.

francuskamacronposao
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
3 godine prije

Ako je istina što kaže dr. Reiner Fuellmich neće Macron biti jedini koji će se suočiti s bankrotom. Biti će tu milijuni i milijuni bankrota.

Annabella
3 godine prije

Od početka je svakome tko zna osnovne računske operacije jasno da će se to dogoditi. Sigurno je jasno i političarima pa izgleda da je jedan od glavnih ciljeva lock downa kako slomiti male poduzetnike.

3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio Picajzl
Realno
3 godine prije

Što ga boli kurac, jebe mlitavu babu dok njega guze u šupak. To i jest cilj agende. Srušit sve i pokupovat za džabe.

3 godine prije zadnji put uredio Realno
Darko
3 godine prije

Ovo bukvalno u praksi klasni rat, postojale su samo teorije o tomu i kako bi trebao izgledati ali sada se događa.

Perun
3 godine prije

La Marseillaise…text ove pjesme ima kultni status u Francuskoj , simbol je borbe protiv tiranije i borbe za slobodu….Babino unuče bi trebalo da ode sa vlasti sto prije to bolje i za njega iza Kolijevku svih revolucija Francusku………..Hajdemo! Djeco Domovine!….. Dan slave je došao! Protiv nas je podignuta Krvava zastava tiranije! (dvaput) Čujete li u poljima Riku tih divljih vojnika? Oni vam u naručje dolaze Da zakolju vaše sinove, vaše supruge. Pripjev: Na oružje građani! Formirajte svoje bataljone! Koračajmo! Koračajmo! Neka nečista krv Natopi naše brazde! II. Što hoće ta rulja robova, Izdajnika, od kralja zavedenih? Za koga ti gnjusni okovi, Ti lanci odavno pripremljeni? (dvaput) Francuzi! Za nas, ah! Kakva uvreda! Kakav zanos treba izazvati; Usuđuju se kaniti Vratiti nas u staro ropstvo. (pripjev) III. Što? Strane čete Da budu mjerodavne na našim ognjištima? Što? Najamničke falange Da obaraju naše gorde ratnike! (dvaput) Bože! Naše će ruke biti okovane!… Čitaj više »

genreal bonaparte
3 godine prije

ima lijeka za to …poslat vojsku u pljačku ,otimačina je čista zarada

Emiliano Zapata
3 godine prije

Nece njemu prepelicijih jaja nedostajat, a bome ni kavijara ni Don Perignona….
Budala svako tko misli da zlikovci ovo nisu predvidjeli, zapravo POZELJELI

sokre
3 godine prije

cilj je oteti privatno vlasništvo i uspostava robovlasništva nad stokom

A neg.
3 godine prije

Bankrot…dobar naziv za neku novu svjetsku valutu. Zaradio sam 100 000 bankrota…npr.

oenognesrgnerngwnepr
3 godine prije

Gali još ne kuže da im to ovaj radi namjerno, cilj je uništiti donjem i srednjem sloju sve od čega živi a da postoje samo oni na vrhu koji će imati sve.

Max
3 godine prije

Mnoga će posla još propasti to je dio plana.

lear ZI
3 godine prije

Đubre ne može više , da izađe med ljudi, šta si je sam uradio, on to več zna. Baš zato se sve ovo događa jer on zna da nema više mjesta na Zemlji, da on slobodno izađe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI