fbpx

Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Automobili-Benzin-Dizel

Britanija bi mogla ubrzati zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel, jer je vlada navodno spremna da pomjeri ovu mjeru za još pet godina.

Zabrana, koja ima za cilj da pogura Ujedinjeno Kraljevstvo prema svojim klimatskim ciljevima, prvobitno je trebalo da se primjeni 2040. godine, ali u februaru je britanski premijer Boris Johnson najavio da novi tradicionalni benzin i dizel modeli neće biti dostupni za kupovinu počev od 2035. godine. .

Sada bi se datum mogao dalje pomjeriti na 2030. godinu, rekao je Financial Times pozivajući se na industriju i vladine zvaničnike. Isto je ranije izvijestio BBC. Odluka bi mogla biti zvanično objavljena već sljedeće sedmice.

Novi plan možda neće ciljati prodaju hibridnih automobila koji imaju i električne motore i benzinske motore, a koji će biti dostupni još 15 godina.

Ranije ove nedelje ekonomisti iz Cambridge Econometricsa pozvali su vladu da ubrza zabranu prodaje na 2030. Prema njihovim proračunima, takva zelena inicijativa stvorit će preko 30.000 novih radnih mjesta i povećati BDP za 0,2 odsto. Greenpeace je takođe ranije zatražio da se decenija izbriše sa početnog rasporeda, tvrdeći da će to povećati ekonomsku aktivnost i stope zaposlenosti.

Iako su neki proizvođači već rekli da je vremenski okvir „preuzak“ i žalili se na moguće gubitke, postoji zabrinutost da prelazak na električne automobile može biti bolan za kupce, jer su vozila obično skuplja. Nedostatak pristupačne infrastrukture za punjenje mogao bi biti drugi problem. Iako je broj javnih uređaja za punjenje u Velikoj Britaniji naglo porastao posljednjih godina, manje od 20 odsto od skoro 19.500 punionica širom zemlje ima brze uređaje. Ako vozači ne koriste brzi punjač, može potrajati nekoliko sati da bi „napunili“ vozilo.

2.9 9 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
17 dana prije

Iza toga slijedi opet manjak struje.

Gdon
Gost
Gdon
17 dana prije
Reply to  Dokurčilomi

Električni automobili su priča za naivčine, to se vozi samo po golf terenima.

Slavko
Gost
Slavko
17 dana prije
Reply to  Gdon

Benzincem i dizelom se dovezeš do ruba Zemljine ploče, pa gledaš dolje? Vide li se slonovi?

Starina
Gost
Starina
17 dana prije
Reply to  Slavko

Kakvi divni argumenti… Vidi se da si jako načitan, pun si informacija..

Slavko
Gost
Slavko
17 dana prije
Reply to  Starina

Kakvi argumenti, takvi kontra-argumenti, deda.

Gdon
Gost
Gdon
17 dana prije
Reply to  Slavko

Vidi se Slafko!

avatar
Gost
avatar
16 dana prije
Reply to  Gdon

Gdon-molimte reci iskreno jesi ikad probao voziti elektromobil, očito komentiraš odokativno

Zorule
Gost
Zorule
17 dana prije
Reply to  Dokurčilomi

Od kud znas sto planiraju koliko ce biti stanovnika za 10 godina?

Ante
Gost
Ante
17 dana prije

Meni je zanimljivo kako zapadne vlade guraju taj ekološki pokret toliko u vlastitim zemljama. Dok u Isto vrijeme u Indoneziji se prosvjeduje, jer tamošnja vlada je ukida neke ekološke zakone, da bi privukla Američke i Europske tvrtke, da tamo otvore svoje tvornice. Osim toga Indonezijska vlada je ukinula rodijske naknade i dopuste i smanjila je prava radnika. Guraju tu ekologiju samo iz profita, dok u drugim zemljama ukidaju ekološke zakone. Što je najzanimljivije Indonezija će se prva naći na udaru zbog zatopljenja kada se more još više podigne.

Last edited 17 dana prije by Ante
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
17 dana prije
Reply to  Ante

Da! sve je to laž i prevara moj Ante. Kako god uzmeš roblje je nahebalo, u zapadnim će zemljama robovi trpjeti zbog ekologije a u istočnim zbog ukidanja ekologije … činjenica je da je ljudski rod samo resurs u lancu eksploatacije i samo ona manjina – goniči robova imaju i žive u izobilju.

Podizanje mora je izmišljotina i služi samo kao zastrašivanje roblja kako bi se bez otpora odricali dosadašnjeg života i prihvaćali novi uz još veći pritisak i iskorištavanje.
More se može podići samo na obalama suprotno od onih na kojima će se istodobno spustiti. Ako jedna tektonska ploča podriva drugu dolazi do promjene visine mora na obali i to je jedini razlog promjene nivoa mora.

Last edited 17 dana prije by otpisani
bauštelac
Gost
bauštelac
16 dana prije
Reply to  Ante

ante odavno se trguje sa ekološkim prostorom zemlje eto mi smo prodali svoj zrak švabama pošto oni proizvode a mi ne svaka država ima dozvoljeno koliko može zagaditi zrak nešto kao dionice pa se trguje s tim

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
17 dana prije

Za deset godina ce ionako biti pola milijarde ljudi koji ce sluzit za zabavu, kao sex igracke te poslastica…

shumadinac
Gost
shumadinac
17 dana prije

Kakve dileje, ja imam najbolji predlog: zabraniti SVA privatna vozila i dozvoliti samo rikše – koliko bi to novih radnih mesta otvorilo…

Sparkling
Gost
Sparkling
17 dana prije
Reply to  shumadinac

Ha,ha Odmah sam pomislio kako bi to izgledala oklopljena rikša za naše političare?

fong
Gost
fong
17 dana prije
Reply to  Sparkling

hehe………….

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
17 dana prije
Reply to  Sparkling

Sparkling
To bi bila “rikša-kornjača”, a vukle bi je “nindža-kornjače”…

Jošjednoime
Gost
Jošjednoime
17 dana prije

El. automobil je trenutno glupost. Pre skup i ta razlika se isplati možda jedino taksistu, Punjenje kod kuće može trajati i 20h. Promjena instalacija u kući i plačanje većeg kapaciteta je također preskupa. Energija nije ni malo zelena jer se dosta energije gubi u transportu i transformaciji el energije a i ona se dobiva ili iz neobnovljivog izvora ili obnovljivog koji zagađuje. To je trenutno totalna glupost i neće zaživiti barem još 10-20g. Imam i ne bi dao preporuku.

PeroZombi
Gost
PeroZombi
17 dana prije
Reply to  Jošjednoime

Ima još jedna važna činjenica koja se svijesno izbjegava. A to je da u cijeni goriva (benzin/nafta) oko 60% su prihodi države – PDV, naknade za korištenje cesta, itd….
Zar netko misli da će se država odreći tih prihoda. Ili će zabraniti korištenje kućnih instalacija ili će uvesti godišnji porez na električna vozila. Ne brinite, državni službenici su vrlo kreativni u izmišljanju novih poreza!

Slavko
Gost
Slavko
17 dana prije
Reply to  Jošjednoime

Već je 2018. prodaja premašila dvije milje primjeraka, pa je čudno čuti u 2020. da neće još zaživjeti. Već je zaživjelo. Što se gubitaka tiče, oni se fino kompenziraju većom efikasnošću el. motora. Što se “zelenosti” tiče, o tome nema neke rasprave, samo tupani pričaju da je bilo kakva struja za bilo što zelena. Ali ne slažem se da je el. vozilo glupost. Da ne živim u stanu, već u kući s garažom i utičnicom, napunio bih ga za pola sata na kućnih 220V koliko sam taj dan prevalio do posla i natrag s konvencionalnim autom. Dva hladna starta i na cilju si, a motor se tek ugrijao. Domet el. auta većini nije problem. Malo tko svaki dan vozi relaciju Osijek – Dubrovnik.

avatar
Gost
avatar
16 dana prije
Reply to  Jošjednoime

ime-eletkromobili su preskupi to stoji jedan od razloga je manja konkurencija a drugi sigurno ideja proizvođača da ti unapred naplate uštedu na gorivu

fong
Gost
fong
17 dana prije

Tko je pitao ista narod?

Kurjaca
Gost
Kurjaca
17 dana prije

Radi ovih pacijenata prosjecan umirovljenik ce sjedid u mraku.zamislite kuda ce otic cjene struje ako se auti budu pogonili strujom.zato i stavljju digitalna brojila da te mogu na daljinu iskljucit ako ne placas do 15.

ddb
Gost
ddb
17 dana prije
Reply to  Kurjaca

A zato su ljudima uvalili limitatore na prikljucak struje

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
17 dana prije

Al’ ga ovdje nablajhani “riđan” BoJo gnoji i gnoji sa svojim futurističkim vizijama…
Može mu vjerovati samo onaj tko ne zna kako su ga na vlast doveli najveći svjetski banksterski lihvari koji su također istovremeno i većinski vlasnici “najčuvenijih” naftnih kompanija na svijetu (nekad: “7 sestara”, danas “4 jahača apokalipse”). Kome će oni onda prodavati automobilsko gorivo?
Nešto mi kaže, da ako ode Trump, brzo će i BoJo otići sa vlasti. No, onda će se BoJo baciti na vrlo isplativi posao “predavanja” po čuvenim zapadnim sveučilištima za debelu lovu… Čudo mi je kako nitko ne zove na ta svjetska sveučilišta i našu Kolindu da im i ona nešto predaje… Ima i ona raznih iskustava…

Pingvin
Gost
Pingvin
16 dana prije

Kakvih iskustava ima ona? Mislis na blow job?

Spartak
Gost
Spartak
17 dana prije

Hm. Otvorit će se 30.000 novih radnih mjesta, kaže. A ne kaže koliko će se desetaka tisuća sadašnjih “benzinskih” radnih mjesta zatvoriti. Vjerojatno više

Lurker
Gost
Lurker
17 dana prije
Reply to  Spartak

Slažem se, mercedes je već najavio otkaze nakon prelaska na el. vozila jer je el. motor puno jednostavniji sa gledišta proizvodnog procesa.

Po meni ovo je analiza tipa – što naručitelj želi isti i dobije.

angie
Gost
angie
2 dana prije

Pa dobro, kad ne bude moglo, tu je autorent!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik