Veliki reset nije uspio: Slučaj električnih vozila

Veliki reset - Elektricni automobili
56 komentara

Živimo kroz jednu od najdužih i najmučnijih verzija “Rekli smo vam” u povijesti. Kada je u ožujku 2020. svjetska vlada odlučila “zatvoriti” svjetska gospodarstva i ugušiti sve društvene aktivnosti, uskratiti djeci školovanje i otkazati bogoslužja i praznike, nije bilo kraja upozorenjima o strašnoj kolateralnoj šteti, čak ni kad bi većina njih bila cenzurirana.

Svako malo upozorenja pokazalo se istinitim. Vidite to u svakoj priči u vijestima. To stoji iza svakog naslova. To je u bezbrojnim obiteljskim tragedijama. To je u gubitku povjerenja. U preokretu je u industriji i demografiji. Otisci zaključavanja duboko su ukorijenjeni u svaki aspekt naših života, na načine očite i ne toliko.

Zapravo, rezultati su bili čak i gori nego što su kritičari predviđali, jednostavno zato što je kaos tako dugo trajao. Postoje naizgled beskrajna ponavljanja ove teme. Gubici u učenju, lomovi infrastrukture, neobuzdani kriminal, golemi dugovi, inflacija, izgubljena radna etika, rastuća propast komercijalnih nekretnina, stvarni gubici prihoda, politički ekstremizam, manjak radne snage, ovisnost o supstancama i još mnogo toga, sve to vodi do sudbonosne odluke.

Naslovi o naizgled nepovezanim stvarima vraćaju se na isto, na zaobilazne načine. Dobar primjer je vijest o propasti električnog vozila. Zbunjenost, dezorijentiranost, zlouporaba, prekomjerna proizvodnja i smanjivanje – zajedno s ludom ambicijom da se zemlja i svijet prisilno pretvore s nafte i plina na vjetar i sunce – sve to vodi tragovima tih sudbonosnih dana.

Prema Wall Street Journalu, “Još prije godinu dana, proizvođači automobila borili su se da zadovolje veliku potražnju za električnim vozilima. Međutim, u rasponu od nekoliko mjeseci dinamika se okrenula, ostavljajući ih kočnicama na onome što je za mnoge bio sveobuhvatni potisak prema električnoj transformaciji.”

Čitajući priču, jasno je da novinar umanjuje sam razmjer procvata i kraha.

To ne znači da sam Tesla propada, samo da ima definiran tržišni segment. Tehnologija električnih vozila jednostavno ne može i neće postati glavni način vožnje Amerikanaca. Možda se na trenutak činilo drugačije, ali to je bilo zbog čimbenika koji su pratili upravo nagomilanu potražnju uzrokovanu blokadama i ogromnim pogreškama u upravljanju opskrbom zbog loše signalizacije.

Gledajući unatrag, blokade su nastupile u proljeće 2020., a opskrbni lanci u potpunosti su zamrznuti silom. Ovo je mogao biti veliki problem za proizvođače automobila koji su se dugo oslanjali na strategije zaliha točno na vrijeme. Međutim, upravo u to vrijeme potražnja za putovanjima je pala. Došao je kraj putovanjima na posao, ai godišnjim odmorima. U isto vrijeme, unaprijed dogovorene vladine subvencije i mandati za električna vozila preplavili su industriju, a sve je to kasnije pojačala Bidenova administracija.

Kako je potražnja rasla, trgovci su prodavali svoje stare zalihe automobila i tražili od proizvođača još, ali čipovi potrebni za dovršavanje automobila nisu bili dostupni. Mnogi su automobili stavljeni na čekanje, a mnogi su ispražnjeni. To se nastavilo tijekom sljedeće godine jer su cijene rabljenih automobila skočile, a zalihe su inače bile iscrpljene.

U trenutku kad su stvari postale očajne u jesen 2021., proizvođači su uočili povećanu potražnju za električnim vozilima i počeli preuređivati svoje tvornice za više. Bilo je čak i vrijeme kada su se automobili isporučivali bez servo upravljača, samo da bi se zadovoljila potražnja.

Moglo se neko vrijeme činiti da ludo razdoblje koje smo upravo proživjeli rađa potpuno drugačiji način života. Neka vrsta iracionalnosti, rođena iz šoka i strahopoštovanja, zahvatila je industriju i kulturu. EV je bio središnji dio toga.

Činilo se da se ova potražnja ispunila 2022. jer su Amerikanci zgrabili sve dostupne automobile, možda voljni dati priliku novim napravama. Tako se nastavilo kako je sve više proizvođača automobila ulagalo više resursa u proizvodnju, iskorištavajući goleme subvencije i ostajući u skladu s novim mandatima za smanjenje svog ugljičnog otiska.

Nije bilo posebnog razloga misliti da će nešto poći po zlu. Ali onda je iduća godina počela otkrivati neugodne istine. Hladno vrijeme dramatično smanjuje domet električnih vozila. Stanice za punjenje nisu tako lako dostupne na dužim putovanjima, punjenje traje dulje nego što se očekuje, a planiranje takvih stvari povećava vrijeme. Osim toga, računi za popravak mogu biti iznimno visoki ako nađete nekoga tko će to obaviti.

Tesla je kao proizvođač planirao sve takve nepredviđene situacije, ali drugi proizvođači automobila manje. Vrlo brzo su električna vozila stekla lošu reputaciju na nizu različitih frontova.

“Prošlog ljeta trgovci su počeli upozoravati na neprodana električna vozila koja su im zakrčila prodajna mjesta. Ford, General Motors, Volkswagen i drugi preusmjerili su se s frenetičnog trošenja na električna vozila na odgađanje ili smanjenje nekih projekata”, piše Journal. “Prodavci koji su molili proizvođače automobila da brže isporučuju više električnih vozila sada ih odbijaju.”

Ukratko, “ogromna pogrešna procjena ostavila je industriju u škripcu, suočenu s potencijalnom prenatrpanošću električnim vozilima i polupraznim tvornicama, dok još uvijek mora ispunjavati strože globalne propise o zaštiti okoliša.”

Danas mnogi prodaju automobile s gubitkom samo kako bi izbjegli troškove njihovog održavanja.

Uistinu, ovo je bio jedan spektakularan procvat u jednoj industriji. Čini se da ni poprsju nema pravog kraja. Ovih dana se čini da su svi odustali od svake šanse da se masa američkih automobila zapravo pretvori u električna vozila. Svi noviji trendovi idu u drugom smjeru.

U međuvremenu, EV mnogi jako vole kao 1) drugi automobil, 2) za dobrostojeće putnike iz predgrađa, 3) koji posjeduju domove, 4) mogu se puniti preko noći i 5) imaju automobil na benzin kao rezervu za hladno vrijeme i izleti izvan grada. Drugim riječima, tržište postaje točno ono što bi trebalo biti – kolica za golf dostojna ulice s vrlo otmjenim značajkama – a ne neki paradigmatski slučaj za “veliko resetiranje”. To se jednostavno ne događa, unatoč svim subvencijama i poreznim olakšicama.

“Splet čimbenika naveo je mnoge rukovoditelje automobila da uvide potencijal dramatičnog društvenog pomaka na električne automobile”, piše Journal, uključujući “državne propise, korporativne klimatske ciljeve, uspon kineskih proizvođača električnih vozila i Teslinu procjenu dionica, koja , s otprilike 600 milijardi dolara, još uvijek nadmašuje naslijeđene automobilske tvrtke. Ali taj pritisak je previdio važnu grupu: potrošača.”

Uistinu, američko gospodarstvo, na veliku žalost mnogih, još uvijek se primarno oslanja na potrošače da donose odluke u svom najboljem interesu. Kada se to ne dogodi, nikakve subvencije ne mogu nadoknaditi razliku.

Ovu je priču nemoguće razumjeti bez osvrta na lude iluzije uzrokovane karantenama. To je ono što je omogućilo proizvođačima automobila da se preurede. Zatim su umjetno potaknuli potražnju za prijevozom nakon dugog razdoblja u kojem su zalihe bile iscrpljene.

Tada je cijeli smiješni etos “velikog resetiranja” uvjerio idiotske rukovoditelje korporacija da ništa više neće biti isto. Možda bismo ipak dobili 15-minutne gradove koje napajaju sunčeve zrake i povjetarac, zajedno sa sustavom socijalnog kreditiranja koji bi vlastima omogućio da u trenu ponište našu sposobnost vožnje.

Ispostavilo se da je sve to, uključujući lažni prosperitet zatvorene ekonomije, omogućen tiskanjem novca i grotesknim razinama državne potrošnje, bilo neodrživo. Čak su i sofisticirane automobilske tvrtke prihvatile gluposti. Sada plaćaju vrlo visoku cijenu. Novo tržište ovisilo je o panici kupnje koja se pokazala privremenom.

Ukratko, iluzije te užasne politike su se srušile. Rođena je politikom uništavanja slobode pod maskom kontrole virusa. Svi posebni interesi zahvatili su dan, uključujući novu generaciju industrijalaca koji su pokušavali silom istisnuti stare.

Sve je više i više očito kakva je to katastrofa bila. I još se nitko nije ispričao. Teško da je itko priznao grešku. Velike zvjerke koje su uništile svijet još uvijek su na vlasti.

Nama ostalima ostaje da držimo torbu i plaćamo vrlo visoke račune za popravak automobila koji nisu optimalni za vožnju iz jednog grada u drugi i natrag po hladnom vremenu koje je već trebalo nestati zbog “klimatskih promjena” ” proroci bili u pravu. Ispostavilo se da su u pravu kao i oni koji su nam obećali da više nećemo trebati “fosilna goriva” i da će čarobna inokulacija zaštititi sve od virusa ubojica.

Kakve su se zapanjujuće iluzije rodile u ovom ludom i destruktivnom razdoblju. U nekom trenutku stručnjaci neće prevariti čak ni izvršne direktore kompanija.

Autor: Jeffrey A. Tucker, brownstone.org

AutomobiliElektrični AutomobiliVeliki reset
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Najpraviji Draco
1 mjesec prije

To je samo jedna sitnica. Nema odustajanja od projekta totalnog porobljavanja proleterijata. Ne predaju se kapitalisti tako lako.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Ne mislim da su električna auta mrtva u potpunosti već se valja izmenut tehnologija ! – od brzine i učestalosti do načina punjenja te autonomije vozila , koja je osim u onih najskupljih , upravo , smješna u usporedbi sa klasičnim motorima … Proći će tu još puuuuno vremena , prije te skalamerije postanu uistinu upotrebljive i uistinu ugodne za vožnju …Do tada ….. 🤷

1 mjesec prije

Dobro – tehnologija još nije dovoljno razvijena stvarajući kupcima brojne probleme, elektični automobili su i dalje preskupi bez obzira na subvencije… ali su za sve kriva “zaključavanja”?!?

Neko ko ozbiljno počne da sumnja u zvaničan narativ naiđe na ovakav bullshit od analize i zaključi da je ipak bolje verovati zvaničnom narativu…

1 mjesec prije

Lol , pretekla ih Kina ( i razvalila) tehnološki u proizvodnji električnih pa sad nije uspio veliki reset..
Daj pustite priče ovih zapadnih luzera i nisu oni mjerilo više ničega…

Dax
1 mjesec prije

Električni auti, nemoguča misija. Hibridi da, ali elektro ni na vidiku za masovnu upotrebu.

1 mjesec prije

U Kanadi električni automobili imaju registracijsku tablicu drugačiju od benzinskih. Svaki dan sve više tablica koje bi trebale biti na EV su na benzincima.
Znači , imao je EV , pa kada je zbrojio dva i dva , vratio se na benzinca!

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Važno je zvati se Erne…Tucker !!

P.S.
Baba, zašto je došlo ovo globalno zagrijavanje…
Da tvom autu baterija more izdurat od Zagreba do Dicma.

noppo
1 mjesec prije

baterije ovih čuda gore 8-12 sati. In ne mogu se gasiti ni da je baciš u vodu. Zato ne kupim, ni Tesle, kineza, rusa, evropljana ni bilo kojeg drugog EV auta. Ode kuča, ako se zapali u garaži.

Max
1 mjesec prije

I neka je.

25.ura
1 mjesec prije

Sve je više i više očito kakva je to katastrofa bila. I još se nitko nije ispričao. Teško da je itko priznao grešku. Velike zvjerke koje su uništile svijet još uvijek su na vlasti.
ovaj citat iz teksta sve govori o projektu Novog Normalnog kojega se htjelo nametnuti čovječanstvu od kreatora Mondijalističkog Svjetskog Poretka. I pored toga što su Svijet držali u pandemoznom hipnotičkom stanju nisu uspjeli (na našu sreću) a zašto im to nije uspjelo počeće da se osvješćuje kad akademska javnost Zapada osvjesti i saznani da postaje drugorazredna u usporedbi sa nacijama i narodima koji počinju rasti i napredovati u svakom pogledu u okvirima pokreta deinstalacije i denonsacije hegemonije i proteziranja USranaca i njihovih EU priguznika-kolono-skopičara.. Naravno poćeče se producirati novotvorni znanstvenici koji će docirati propast i neuspjeh NovoNormalnosti !!!

opetlazes
1 mjesec prije

Upravo suprotno, vi ste mislili da su elektricna vozila za sve? Biti ce ih taman koliko ce ih trebati, dovoljno za odabranu elitu, ostale beskorisne izjelice ne trebaju automobil. U 15min gradovima ce im sve biti na dohvat ruke.

tihobl
1 mjesec prije

Omanuli su sa koronom, omanuli su sa zelenom energijom, omanuli su sa gasenjem poljoprivrede i prelaskom na crve i bube.

Nisu u stanju da poraze Jemen, a vladali bi svijetom.

švaus klab
1 mjesec prije

nikome nije bila namjera da vozim te električne aute.onaj ko je to sve organizirao zna da je to nemoguće.
plan je da se ukinu postojeći automobili i da nema co2 tj da nas nema.

Zoro
1 mjesec prije

dizel lokomotive su izbacili parnjače bez puno buke i miješanja politike, bili su bolje sa tehničkog ekonomskog stajališta i to ide samo po sebi, ista stvar drveni jedrenjaci i metalni motorni brodovi, razvoj tehnike napravi bolju stvar i to se usvaja niko se ne treba miješat,
električni auti če moći zamjeniti benzince kada se struja bude dobivala iz tekućeg goriva koje češ usuti u rezervar za par minuta kao danas benzin a istovremeno će biti puno bezopasniji od benzina i auto će sa rezervarom moći prijeći bar trostruku udaljenost za trećinu cijene,
tada neće trebat subvencije prisila ni suludi zeleni političari bez mozga koji reklamiraju neprihvatljive stvari
do tada zaboravi električne aute

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI