fbpx

Rusija isporučuje nuklearno gorivo za eksperimentalni brzi reaktor u Kini

Nuklearna elektrana

Prvu seriju nuklearnog goriva isporučila je podružnica ruske državne nuklearne korporacije Rosatom kineskom eksperimentalnom brzom reaktoru (CEFR).

Prema priopćenju tvrtke, gorivo je isporučeno prema ugovoru između TVEL-a (podružnice Rosatoma), Kineske korporacije za nuklearnu industriju i Kineskog instituta za atomsku energiju.

CEFR se koristi u istraživačke svrhe, iako također djeluje u jedinici snage 20 MW, koja mrežu opskrbljuje električnom energijom. Međunarodna agencija za atomsku energiju svrstava ovaj reaktor kao jedini brzi energetski reaktor koji se nalazi izvan Rusije.

Kao dio CEFR projekta, Rusija i Kina grade demonstracijski reaktor CFR-600 u provinciji Fujian,u Kini.

“Mi isporučujemo gorivo za pogonske jedinice VVER-1000 koje se nalaze na Tianwanskoj elektrani, lokalizirali smo proizvodnju goriva VVER-1000 pod licencom na pogonu Yibin, koje isporučujemo s gorivnim komponentama ruske proizvodnje”, izjavio je Oleg Grigorijev, viši potpredsjednik za trgovinu i međunarodno poslovanje u TVEL-u.

“U isto vrijeme pregovaramo o ugovorima za gorivo za nove pogonske jedinice VVER-1200 u Kini, koje će izgraditi Rosatom”, dodao je. “Suradnja na području tehnologija brzih reaktora, uključujući gorivni ciklus, ima stratešku važnost jer  joj je cilj, u budućnosti, stvoriti  dvokomponentni nuklearni sustav.”

Rusija i Kina jačaju veze u sektoru nuklearne energije. Rosatom gradi nuklearne jedinice za nuklearnu elektranu Tianwan, koja je jedan od najvećih zajedničkih projekata ove gospodarske suradnje. Prve dvije jedinice, svaka kapaciteta 1.000 MW, pokrenute su 2007. godine. Jedinica 3 započela je s radom 2017. godine, a reaktor najkasnije četvrte jedinice pušten je u pogon, u minimalnom kapacitetu, u rujnu prošle godine nakon što je punjenje goriva završilo prije roka.

U sklopu najvećeg sporazuma između tih zemalja, u kineskoj nuklearnoj elektrani Xudabao planirana je izgradnja dvije ruske jedinice VVER-1200 u vrijednosti od ukupno 1,7 milijardi dolara.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Da li mi može netko reći ,kakva je to bila afera sa američkim uranom,kojeg je navodno kupila Rusija! Molim Vas da mi objasnite! Pozdrav svima!

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

@Podravec
Jutros sam ti bio pustio link (drugih komentara još nije bilo) ali iz meni nepoznatih razloga nije objavljen (nije prvi put).
Članak je opširniji i širi od ovoga, govori i o drugim temama.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Rusija i Kina teže dedolarizaciji pa bi i obracun poslova mogli iskazivati u vlastitim valutama a ne u dolarima.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Ne volim čut riječ reaktor i eksperimentalno u istoj rečenici, loša sjećanja

Max
Member
Max
1 godina prije

Černobil I Fukushima. Ja imam isti problem

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Samo naprijed! Koliko god tehnoloski napredovali, gradani nesretnije zive, a kako i nebi kad ti kraj kreveta otkucava nuklearna bomba…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x