fbpx

Ruski Novatek pojačao je proizvodnju i isporuke prirodnog gasa u inostranstvo 2021. godine

Prirodni Gas
0

Ruski energetski gigant Novatek rekao je u ponedeljak da je proizvodnja gasa u periodu januar-mart ove godine porasla za 5,6 %, na 20,15 milijardi kubnih metara (bcm). Kompanija je takođe prijavila povećani izvoz.

„U prvom tromjesečju proizvodnja ugljovodonika iznosila je 158,1 miliona barela ekvivalenta nafte (boe), uključujući 3.129 hiljada tona tečnosti (gasni kondenzat i nafta), što je rezultiralo povećanjem ukupne proizvednje ugljovodonika za 7,9 miliona boe, ili za 5,3 % u poređenju sa prvim kvartalom 2020. godine“, rekla je kompanija.

Prema preliminarnim operativnim podacima, ukupan obim prodaje prirodnog gasa, uključujući i LNG, iznosio je 21,43 milijardi kubika, što je za 3,6 % više u odnosu na isti period prošle godine.

„Smanjenje koje se može pripisati obimu prodaje na međunarodnim tržištima uglavnom je rezultat smanjenja udjela akcionara Yamal LNG-a, uključujući udio NOVATEK-a, obima LNG-a koji se prodaje na spot tržištu i odgovarajućeg povećanja direktne prodaje Yamal LNG-a po dugoročnim ugovorima”, rekao je.

Podaci pokazuju da je Rusija prodala 19,56 milijardi m3 prirodnog gasa, 7,2 % više nego u prvom kvartalu 2020. Obim prodaje LNG-a na međunarodnim tržištima iznosio je 1,87 milijardi m3.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik