WSJ: Rusija dokazuje svoju nadmoć na plinskom tržištu Europe i Azije

gas
28 komentara

Unatoč svim pokušajima Zapada da je u tome spriječi, Moskva uspješno jača svoju prisutnost na brzorastućem tržištu prirodnog plina, piše The Wall Street Journal. Prema analizi američkog lista, to je rezultat ruske politike prilagodbe novim realnostima tržišta i velikih ulaganja u infrastrukturu. Podsjetimo, uz rastući trend izvoza prirodnog plina od strane Gazproma, na tržište ukapljenog plina se uspješno probija ruska kompanija Novatek, koja je pokrenula izvoz iz svog kompleksa “Jamal LNG”, dok bi drugi kompleks, “Arktik LNG 2”, trebao početi izvoziti LNG 2022.

Nakon što je postala izravni konkurent američkim izvoznicima plina iz škriljca, Rusija je ove godine postala glavni igrač na rastućem LNG tržištu, piše The Wall Street Journal. Moskva istovremeno, kroz postojeće plinovode, prodaje plin Europi “rekordnim ritmom”, a na istoku završava izgradnju velikog plinovoda do Kine, najbrže rastućeg tržišta prirodnog plina u svijetu.

Kako što naglašava kolumnist američkog lista, Georgi Kantchev, prirodni plin je najvažniji izvor energije za kućanstva, tvornice i elektrane, a potražnja za njim raste brže nego za bilo kojim drugim tipom ugljikovodičnog goriva.

“Opskrbljujući ovim plinom Zapad, što je trend koji se sve više ubrzava, te velikim azijskim zemljama poput Indije i Kine, Rusija dobiva čvrstu valutu i mjesto u globalnoj geopolitici”, uvjeren je Georgi Kantchev.

Usprkos eksplozivnim naslovima, The Wall Street Journal navodi kako je dosad iz Sjedinjenih Država stiglo samo nekoliko tereta LNG-a, a ove godine je ruski plinski div Gazprom, na konferenciji ulagača, američki izvoz ukapljenog plina u Europu opisao kao “kapljicu vode u već punoj velikoj čaši”, koja simbolizira ruske količine.

Vijest koja je promakla mnogima jeste da je Indija, koja je prethodno plin kupovala od američkih proizvođača, prošlog lipnja primila je prvu isporuku ruskog LNG-a na temelju ugovora vrijednog 25 milijardi dolara. Osim toga, Kina je nedavno nametnula carina na američki LNG, što je prilika za Moskvu da poveća svoj izvoz na kinesko tržište, navodi autor.

Kako navodi WSJ, prije dvije godine, kada su prvi tereti američkog LNG-a napustili terminal u Louisiani i otišli za Europu, europski političari su predviđali da će zahvaljujući novim isporukama plina iz Sjedinjenih Država i Katara završiti ruska dominacija na tržištu plina Starog kontinenta.

Međutim, Moskva se brzo uspjela prilagoditi novim konkurentima i ograničenjima, posebno sa sve većim prodajama plina na aukcijama, gdje se plin isporučuje kupcima koji najviše nude. Osim toga, na aukcijskim prodajama se odustaje se od tradicionalnog modela obvezivanja klijenta s dugoročnim ugovorima i isporukama ugovorenih količina, što pogoduje mnogim zemljama i kupcima u svijetu. Na drugoj strani, klijenti ruskih tvrtki su stekli veću fleksibilnost i mogu računati na niže cijene, za WSJ piše Georgi Kantchev.

WSJ napominje kako je Rusija uložila mnogo novca u plinsku industriju, uključujući financiranje izgradnje plinovoda “Moć Sibira” za kinesko tržište u vrijednosti od 55 milijardi dolara. Ovaj plinovod će početi s isporukama u prosincu sljedeće godine.

Prošle je godine u prosincu je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo i projekt “Jamal LNG”, preko kojeg će se ukapljeni plin isporučivati na azijsko tržište, a prošle zime je za velikih polarnih hladnoća nekoliko tereta iz ovog kompleksa hitno poslano na europsko i američko tržište.

“Konačno, Moskva radi na povezivanju svojih glavnih plinskih polja na otoku Sahalin s Kinom pomoću još jednog plinovoda. Sve navedeno je rezultat jedne od glavnih prednosti ruskog plina – njegove niske cijene. Na primjer, dogovorene isporuke LNG-a u Indiju u okviru dvadesetogodišnjeg ugovora je cijena ukapljenog prirodnog plina iz Rusije oko 7 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (BTU), što je za Indiju 1,5 dolara jeftinije nego za iste isporuke ukapljenog plina iz Katara ili Sjedinjenih Država”, zaključuje WSJ.

Istovremeno je cijena plina iz postojećeg kompleksa “Jamal LNG” za Europu niža od američkih i australskih dobavljača i  rusko gorivo je za europsko tržište koštalo 6 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (BTU). Kompanija Novatek je navela kako će otvaranjem kompleksa “Arktik LNG 2” ozbiljno promijeniti situaciju na tržištu. Rok za početak isporuka je određen za  kraj 2022. Trošak ukapljivanja plina bi se trebao smanjiti s 4,1 dolara na 2,5 dolara za milijun BTU. Time Novatek želi smanjiti cijenu LNG-a za Europu na 4,4 dolara, a za Aziju na 6,1 dolara za milijun BTU. Pratiti ove cijene će biti teška zadaća za bilo kojeg konkurenta, kao što zaključuje The Wall Street Journal.

WSJ

Siječanj 2018. – Bloomberg: Drugi tanker s ruskim plinom u veljači stiže u SAD

Ožujak   2018. – Velika Britanija hitno treba ruski LNG

Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu antiruske sankcije

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD s tržišta

 

Jamal-LNGLNGMoć SibiraNovatekPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Rusija postaje dominantna i na drugim poljima, prihode od plina Rusija ulaze i u druge oblasti.
Najveće ulaganje Rusije u istoriji, reč je o projektima Digitalizacije i tehnološkog razvoja za koje će do 2024. u Rusiji biti izdvojeno 430 milijardi dolara.
Ruski robot ukljuci Ruski plin i skuva Tursku kafu, a onda sednes u Rusku Ladu i njen autopilot te onda odveze na radno mesto.

fudo
5 godine prije

17,075,400 km/2,a onog rusa koji je alasku prodal’ da je živ-za jajca obesit’-sad bi svijet bio puno mirnije mjesto da su im bliže….

Tupko Glupko
5 godine prije

Dok Ameri reze, prijete, ratuju i sankcioniraju, Rusi marljivo rade, dobijaju saveznike, sire poslove na obostrano zadovoljstvo sudionika.

Siniša
5 godine prije

Ne mogu se sjetiti s kim sam onomad diskutovao o Kuznjecovu, o šteti i odgovornosti….odlično je komentarisao o suludom nemaru na Ruskim brodogradilištima pa da mu se ovako odužim u smislu d je bio u pravu;na doku se zapalio Ruski ledolomac “Viktor Černomidin” u izgradnji, gore dvije palube, 1200 kvadrata broda u plamenu.

Ivi tz
5 godine prije

Jupiiiii….

Bulog
5 godine prije

Svima u Europi koji su vam dali sankcije zatvorite plin. Vi ćete biti na ekonomskom gubitku, a šta če američki poltroni, dobivat plin iz amerike. Koje količine i po kojoj cijeni

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Prije par godina slusao/gledao sam 1 sastanak tadasnjeg ruskog glavnog sefa Gasproma s EU-ropskim glavesinama…i nakon sastanka …pita 1 novinar sefa Gasproma ….koliko Gasprom ima gasa ko biva da li moze da podmiri Evropske potrebe….Sef Gasproma je odgovorio da trenutna nalazista gasa ima za Evropu u sledecih 100godina a za Rusiju sledecih 500 godina.U medjuvremenu Rusi su pronasli jos mnogo veca nalazista …sta ces Bog je prema Rusiji bio darovit ….a Rusi na to imaju i 1 vic-salu na darezljivost svevisnjega

Elem kad je svevisnji delio bogatstva…leteci iz aviona….i tu i tamo pomalo bacao….i kad je leteo iznad Sibira…svevisnjemu se ispruzena ruj
ka zaledila …i tako svo bogatstvo prosulo nad Sibirom.

Znajuci istoriju …ne cudim se nimalo sto je svevisnji rusima poklonio takva beskrajna bogatstva ….za koji se zapadnim hijenama i ono malo pameti pomuti….pa na Rusiju kidisu….i svaki put im Rusi glavuse razbiju.

nime
5 godine prije

evo ga na, a naše budale u modernizaciju uključuju prelazak termoleketrana samo na plin. a plin je sredstvo politike. zato vi koji imate šumu i kuću na selu (kao rezervu) smatrajte se sretnima.

Mia
5 godine prije

Česka,Poljska,Rusija perjanice slavenskih naroda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI