Bloomberg: Drugi tanker s ruskim plinom u veljači stiže u SAD

13 komentara

Tanker “Provalys” s ukapljenim prirodnim plinom iz Rusije se priprema za slanje u SAD i očekuje se da će stići na odredište do sredine idućeg mjeseca, piše Bloomberg. Prema članku, ovo je druga ruska LNG pošiljka koji je upućena na istok Amerike zbog neuobičajeno hladne zime u regiji i nedovoljnih zaliha plina iz škriljevca iz drugih dijelova zemlje.

Bloomberg piše kako će tanker “Provalys” preuzeti ruski LNG u francuskom gradu Dunkerqueu. Teret će biti isporučen u Novu Englesku, regiju je Sjedinjenih Američkih Država u sjeveroistočnom dijelu zemlje, koja ima visoku potražnju za plinom zbog neuobičajeno hladne zime i nesposobnosti osiguranja dovoljne količine energenata iz ležišta škriljca iz drugih dijelova Amerike, zbog vrhunske sezone potražnje u cijeloj zemlji.

Prvi tanker s ruskim ukapljenim plinom “Gaselys” je bio blizu Bostonskog zaljeva nekoliko dana.

Glasnogovornik američke Obalne straže, Luke Pinneo, rekao je “kako ne postoji ništa neobično zbog ovog kašnjenja broda”.

U intervjuu za Bloomberg je rekao “kako brod može u luku Boston uploviti u vrlo bliskoj budućnosti”.

“Očekuje se da će biti u luci tijekom vikenda”, rekao je u telefonskom razgovoru za Bloomberg Luke Pinneo, glavni časnik u Obalnoj straži u Bostonu.

lng tanker Gaselys
FOTO: LNG tanker Gaselys

“Gaselys” je ranije ukrcao teret na britanskom terminalu na Otoku Grane, gdje je prethodno drugi tanker iskrcao ruski LNG. Početkom siječnja je francuska kompanije Engie kupila ovaj plin i poslala ga na istok Sjedinjenih Država, objašnjava Bloomberg.

Podsjetimo, ruski LNG se diljem svijeta isporučuje iz velikog kompleksa “Jamal LNG”, a glavni dioničar je ruska tvrtka Novatek, dok su manjinski dioničari francuski Totala i kineska kompanija CNPC. Terminal ukupnog kapaciteta 16,5 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina godišnje je financiran tako da Bruxelles ne može sankcionirati ruski energetski sektor ugljikovodika, a to ne mogu ni američke vlasti, koje su htjele osujetiti ovaj većinsko rusko-francuski, koji trenutno jamči energetsku sigurnosti stanovništvu istočne Amerike.

Ruski LNG ide za SAD – Za stručnjake to nije ništa čudno, jer posao je posao

Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu antiruske sankcije

gasJamal-LNGLNGPlinYamal-LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mmne
6 godine prije

cekaj sta je ova….zar nije kaubojski gas trebalo da ukine rusku zavisnost ( zavisnost od ruskog gasa)…da nisu ti brodovi pobrkali smer? pitam se ja…

trumba
6 godine prije

Nije ovo ništa, trebate objaviti priču o ruskom raketnom motoru RD 180,
koji je rijedak artikl izostavljen s popisa sankcija,
a bez kojega bi N@$@ mogla vidjeti
neposredan svemir samo kroz teleskop sa Zemlje!

zvonimir
6 godine prije

plin i nafru treba zabranit….svi ratovi se vode oko toga

žrec
6 godine prije

Zato nam hitno treba lng terminal na Krku da ne bude ovisni o ruskom plinu, nego da bi uvozili američki plin kojeg će oni vjerojatno prije uvesti od…hm..Rusa 😀

EU dismr
6 godine prije

Ahhh, prekrasan naslov. A nakon drugoga ići će treći…. i taaaak he he, škriljevac ?

tedi
6 godine prije

Koje su to SADe kvetine.Evropi upucali sankcije a ispod zita trguju sa Rusijo,To je samo dokaz da je EU kolnija Anglosaxonaca,svi parlamentarci rade za svoj dep,zato vreme Njemci,izuzeti,grade tok2,a vi drugoligasi necete Juzni tok vec cemo mi vama na kasikicu da nama bude badava.Ala im Putin zavlaci,a ima Boga ima i sa cim.

Antun Comb na aparatima
6 godine prije

Ahahahahah…..Znači ameri imaju viška plina za izvoz samo kad su blage zime?….kakva glupost, evo svima vama što onanišete na Trumpa,ahahahaha.

Riddick
6 godine prije

Od proleca kreću nove price o energetskoj ne zavisnosti Evrope i lažna obecanja narodima i državama do sledeće zime a sledece zime pragmaticno kao i ove bez glupiranja nego kupiti plin od Rusije i tako u krug.

Wswsws
6 godine prije

Velike zime, pa sta nije globalno zatopljenje? Ahaha isto ko i svinjska gripa i kravlje ludilo, a pogotovo pticja gripa…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI