Ruski LNG ide za SAD – Za stručnjake to nije ništa čudno, jer “posao je posao”

LNG - Plin - Rusija
4 komentara

Ruski list Kommersant navodi da će tanker “Gaselys” francuske kompanije “Engie” prevesti ukapljeni plin iz britanske luke Green do američkog terminala “Everett LNG “, koji se nalazi u blizini Bostona.

Prema riječima nekoliko sugovornika novina, “Gaselys” prevozi plin ruskog porijekla. Tanker treba stići u SAD 22. siječnja, dodaje Kommersant. Ovo je prva uvozna pošiljka koja će doći u terminal “Everett LNG” još od 2014. godine.

Navodi se da je tanker došao na utovar u britansku luku odmah nakon što je u luci Green krajem prosinca tanker “Christophe de Margerie” istovario prvu pošiljku ruskog prirodnog ukapljenog plina preuzetog u terminalu “Jamal-LNG” na sjeveru Rusije.

U početku je ruska kompanija “Novatek” planirala poslati prvu pošiljku ukapljenog ruskog plina na azijsko tržište, a potencijalni kupac bila je kineska kompanija CNPC. Zatim je direktor kompanije Leonid Mihelson rekao da će prva pošiljka biti poslana tvrtki kćeri “Novatek Gas & Power Gmbh”. Kasnije je rečeno da će plin biti dostavljen malezijskom “Petronasu”.

“Činjenica da je krajnji kupac na kraju “Engie” se objašnjava tako da kompanija ima rezervirane kapacitete za regasifikaciju na američkom terminalu “Everett LNG” za 6,9 milijardi kubnih metara godišnje“, piše list.

“Jamal-LNG” je projekt postrojenja za ukapljivanje i isporuke prirodnog plina na nalazištu Južno-Tambejsko. Dioničari su ruski “Novatek” s 50,1 posto, francuski “Total” s 20 posto, kineski CNPC s 20 posto i “Fond Puta” svile s 9,9 posto udjela. Proizvodnja ukapljenog prirodnog plina na prvoj proizvodnoj liniji je počela u prosincu 2017. godine.

Jamal LNG - Total
FOTO: Jamal LNG – Total

Trenutnu situaciju ne treba gledati kao dugoročni trend, nego kao posljedicu ekstremno hladne zime u Americi i povoljnije cijene ruskog plina u odnosu na onaj američki. Međutim, visoke cijene za sjeveroistočni dio Sjedinjenih Država mogu potrajati neko vrijeme, dok temperatura ne poraste, ali s druge strane količina prirodnog plina u američkim skladištima naglo opada. Ukupna razina zaliha je pala na najnižu razinu od 2009. godine.

Gazprom je spreman redovito izvoziti plin u Sjedinjene Države. Ostaje samo čekati prihvatljivu cijenu, a ona je, mislim, to iza ugla”, rekao je 2011. Aleksander Medvedev, zamjenik predsjednika uprave Gazproma, ali se čini da je u igru uskočio ruski “Novatek”, koji je, uvjetno rečeno, “interni konkurent” Gazpromu.

Gazprom još uvijek planira opskrbljivati  SAD plinom iz projekta “Štokman”, koji je također bio favoriziran relativno kratkim transportnim rutama preko sjevernog dijela Atlantika. Međutim, revolucija škriljca u Americi je otkazala ove planove i SAD su se od uvoznika pretvorile u jednog od velikih izvoznika plina u svijetu.

“Isporuke ruskog plina iz kompleksa “Jamal-LNG” u SAD nisu postale trend, ali zorno ilustrirajusve veću globalizaciju tržišta plina”, kaže James Henderson s Instituta za energetske studije na Oxfordu.

“U tom smislu, čak i LNG  ide tamo gdje ga trebaju potražnja. Ovo bi mogao biti “izvor B” među trgovcima, posebno zimi, kada je teško pronaći dobavljača, pa često surađuju geografski bliske zemlje. No, imamo i situaciju norveških isporuka LNG-a u Veliku Britaniju i Španjolsku, ali se plin onda pretovaruje i prevozi u Aziju, što je odavno poznato”, rekao je James Henderson.

Zapravo je situacija prilično jednostavna. Po potrebi ili zbog osiguranog profita u preprodaji trećim zemljama će bilo tko od bilo koga kupovati plin po povoljnoj cijeni i ako uvijek ima sigurnost nabave, a ruski kompleks “Jamal-LNG” je osmišljen upravo za to.

Dakle, čak i ako se ikada izgradi terminal “LNG Krk”, nitko nam ne može jamčiti da američki, britanski ili čiji već ukapljeni plin neće biti iz Rusije ili trećih zemalja, ovisno koja ga bude prodavala po najpovoljnijim uvjetima.

Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu antiruske sankcije

Plinske igre – Ruski LNG preko Velike Britanije ide za Aziju

Financial Times: Za Rusiju se LNG od prijetnje pretvorio u prednost

Everett LNGgasGazpromJamal-LNGKommersantLNG KrkLNG terminal KrkNovatekPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Ovo sa zimom u USA otvara bitan trenutak;s obzirom da ovaj minus traje samo sedmicu i niko ne govori kada ce otopliti te moraju intervenisati realno je postaviti pitanje koliko u stvari EU moze izdrzati u slucaju prekida dotoka plina iz Rusije jer USA je ipak od EU ozbiljniji proizvodjac plina i nafte.
Drugo,koliko je jeftin taj Ruski plin i pored toga sto se vrsi pretovar a kazu da je postupak hladjenja tj utovara plina na tanker veoma skup.

Spock
6 godine prije

Već vidim naslove : “Ruski plin odgovoran za eksploziju šporeta u Bijeloj Kući”

Neko ime
6 godine prije

Rusi su sigurno odgovorni za ove vremenske neprilike, to su namjerno napravili kako bi prodavali svoj LNG usrancima.

josip b
6 godine prije

Svasta amerikanci posluju sa rusima da se sve pusi a mi nista mi im uveli sankcije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI