fbpx

Španjolski BDP mogao bi pasti za 14% u 2020. godini, upozorava središnja banka

Madrid - koronakriza

Središnja Banka Španjolske predviđa pad BDP-a između 6,6% i 13,6% u 2020. godini.

Koronavirusna kriza znatno je zamaglila horizont španjolskog gospodarstva, čiji će BDP zbog pandemije vjerojatno pasti s 6,6% na 13,6% 2020. godine, izračunava Španjolska banka.

Ovaj će pad biti “bez presedana u novijoj povijesti”, čak i ako njegova veličina podliježe “puno neizvjesnosti”, posebno povezana s trajanjem karantene, koja je od 14. ožujka u Španjolskoj i koja se mora produžiti barem do od 9. svibnja, javlja Središnja banka Španjolske.

Te su prognoze „privremene“ i vjerojatno će se izmijeniti u sljedećim mjesecima, ovisno o razvoju epidemije, predviđa Banka. Ako karantena bude po planu – osam tjedana – pad BDP-a mogao bi doseći 6,6 do 8,7%. Pad bi mogao doseći 13,6% ako karantena bude dvanaest tjedana, a povratak u normalu neće biti moguć do kraju godine – posebno u turizmu. Među glavnim čimbenicima koji su doveli do recesije je “oštro smanjenje unutarnje potražnje”, zbog eksplozije nezaposlenosti i poremećaja ekonomske aktivnosti, objašnjava Središnja banka.

Banka Španjolske također navodi “duboko slabljenje potražnje za robom i uslugama iz ostatka svijeta”, kao i “prekid turističkih tokova”, dok su izvoz i turizam stupovi španjolske ekonomije. U 2021. Španjolska bi se trebala gospodarstveno oporaviti, ali ne onako kako je planirano prije pandemije”, navodi se u priopćenju za tisak, koji ne sadrži kvantificirane prognoze za 2021. godinu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da bi smanjenje španjolskog BDP-a ove godine moglo doseći 8%. Prema MMF-u, stopa nezaposlenosti mogla bi skočiti na 20,8% u 2020. godini. Španjolska već pati od najgore stope nezaposlenosti u eurozoni nakon Grčke, s 13,8%. Prema Madridu trenutno je gotovo 3,9 milijuna Španjolca djelomično nezaposleno. Španjolska je treća najpogođenija zemlja na svijetu po pandemiji s više od 20 800 smrtnih slučajeva i više od 200 000 zaraženih.

Kao sve središnje banke, tako i Središnja banka Španjolske govore o pandemiji kao uzroku gospodarske krize, koja je stvarna, ali uzroci su mnogobrojni. Pandemija jeste jedan od uzroka, ali ne i najveći, što se iščitava između redova izvješća Središnje banke Španjolske.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
šeronja
Gost
šeronja
7 mjeseci prije

korona i Rusi su krivi za sve

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Samo svakom stanovniku nastampat po jedno 50000-100000 dolara i svuda ce se ekonomije i BDP zakolutat kad ljudi izadju iz izolacije i pocnu trosit 🙂

Godzilla
Gost
Godzilla
7 mjeseci prije

Torente če to srediti

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Vratite nogomet na scenu!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik