Turska hitno povlači sve svoje zlato iz SAD-a. Pitanje je zašto?

Zlatne poluge
17 komentara

Središnja banka Turske odlučila je vratiti u zemlju 220 tona zlata pohranjenih kod FED-a Sjedinjenih Država. Velike poslovne banke u Turskoj su učinile isto kao i Središnja banka. Radi se o preteči povratka na multipolarni globalni financijski sustav, rekao stručnjak za plemenite metale iz Švicarske.

Od 2012. godine, nekoliko zemalja odlučilo je vratiti svoje zlatne rezerve pohranjene u blagajni FED-a Sjedinjenih Država, a aktualni potez Turske odražava predstojeći povratak globalnoj financijskoj multipolarnosti, izjavio je u intervjuu Claudio Grass, stručnjak za plemenite metale u Švicarskoj.

“Po mom mišljenju, postoji nekoliko objašnjenja za ovaj korak Ankare. Tursko gospodarstvo trenutno je suočeno s velikim poteškoćama, uključujući i pad turske lire u odnosu na američku valutu posljednjih godina”, rekao je sugovornik.

Prema njegovim riječima, vraćanjem zlatnih rezervi, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokazuje kako se više ne oslanja na Sjedinjene Države kao partnera.

“Turska je i dalje članica NATO-a, ali ima razloga vjerovati da Erdogan sada namjerava ići svojim putem, a zlato mu dopušta financiranje, kupnju i prodaju valuta bez prolaska kroz globalni bankarski sustav”, tvrdi gospodin Grass.

Treba naglasiti da svijet postaje manje centraliziran, ili se čak vraća iz unipolarnog svijeta u multipolarni svijet.

“Vidimo da zemlje sve više postaju svjesne da je mnogo pametnije zadržati zlatne rezerve na svom teritoriju”, rekao je sugovornik.

Neki promatrači pretpostavljaju, da je  preuzimanje svih zaliha zlata iz Sjedinjenih Država, Ankara jednostavno reagirala na pogoršanje odnosa s Washingtonom. Postavlja se pitanje je li turski predsjednik “igrao” protiv američke valute. On je kritizirao kredite u dolarima tvrdeći da međunarodni krediti trebaju biti odobreni u zlatu, umjesto u dolarima.

FEDZlatne rezerve
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
6 godine prije

USA je stala uz Kurde to je razlog. Erdganu je ovo skoro čin očajnika koji pokušava nametnuti svoju politiku americi. To je jedan od rezultata desetljetne suradnje Turske i Amerike.

Spock
6 godine prije

Ma čovijek samo hoće renovirati palaču. Čuo je od Kolinde da farbanje tunela, plača i sličnih prostora puno košta pa je išao na jeftiniju verziju – čisto zlato.

Morski
6 godine prije

Hoce li mi netko objasniti zasto drzave uopce drze svoje zlato u nekim drugim drzavama?

Alen
6 godine prije

Malo po malo ,na kapaljku , se polako iznose na vidjelo sve prednosti zlata u monetarnom sistemu ili zlata kao jedinog novca… Vjesto se uloga zlata i njegova vrijednost sakrila ,obezvrijedila ,ismijavala,bacena van upotrebe kao nesto zastarjelo ,primitivno,neodgovarajuce modernom covjeku..
Ali to su sve lazi namjenjene kontroli monetarnog sustava u kojem zivimo sada…
“Oslobadjanje” zlata kao novca je jednako bitno ,ako ne i bitnije , od svih ostalih polja borbe protiv onih koji ugnjetavaju planetu…

Ana
6 godine prije

Ma meni nije jasno zasto uopce sve zemlje cuvaju zlato u USA?

Duki
6 godine prije

A što ćemo mi jadni povući !možda će nam ovo Marić obrazložiti jer mi kao nemamo pojma!vjerojatno silne milijune koje su “podobni”izvukli van i sada se rugaju “htjeli ste državu -eto vam je”! ,kakva?,
siromašna,razjedinjena,pusta
,opljačkana,zadužena itd,itd,ali nema veze naša je barem na papiru !a strukture vlasti i dalje ništa ne čine !u biti čine ali samo za sebe
Kako ostati na poziciji samo je to cilj pa makar i vlastitu mater prodali ! ???

Ive
6 godine prije

Treba im lova da iskopaju tunel, Erdogan i Izetbegovic dogovaraju da iskopaju tunel od Turske do BiH sa eventualnim izlazom Kosovo a to kosta pa povlace zlato da mogu platiti troskove

Ivo Lola
6 godine prije

Imaju ameri i prečih i većih problema i od Rusije i od Kine i neznamkogasvene. Yellowstone samo što nije zakašljao…, kh, kh, a s njim i mini-ledeno doba nad sjevero-zapadnom polutkom.

Nizzde
6 godine prije

Koje zlato? nema u FED rezervama nikakvog zlata več godinama Erdogan može dobiti bižuteriju i licitarsko srce

Mucke
6 godine prije

Zasto povlace? Pa opce je poznato da zlato u mom dzepu vrijedi vise nego moje zlato u njegovom dzepu.

Galus 92
6 godine prije

Turska se sve više odmiče od zapada, NATO pakta i od Amerike iako je formalno još članica NATO pakta, samo je pitanje vremena, kad će ona na svoju ruku istupiti iz njega ili će biti izbačena pod izgovorom nemogućnosti sudjelovanja s njom zbog pada razine demokracije u Turskoj ili nekog drugog razloga!!

EUCHARIADANIEL
5 godine prije

Jeste li doživjeli poteškoće u dobivanju zajma od običnih zajmodavaca i drugih banaka?
ovo je prilika za vas! mi smo eucharia daniel zajam usluga, u povezanosti s našom bankom
nudimo zajam uz nisku kamatnu stopu, jednostavno i pouzdano, sve što morate učiniti jest
primjenjuje se, dobije odobrenje kredita i dobiva kredit, to je 100% istina, kontaktirajte nas putem e-pošte ([email protected])

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI