Viro tvornica šećera – industrijski div u Virovitičko-podravskoj županiji

Viro tvornica šećera, Virovitica Hrvatska.
0

Uprkos složenim ekonomskim uvjetima tvornica Viro predstavlja  industrijski oslonac svoje županije. Vlasnik je IFS Food međunarodnog standarda za sigurnost hrane što dodatno govori o kontroli kvaliteta

Tvornica šećera Viro jedna je od najjačih i najprosperitetnijih firmi koje danas djeluju u Virovitičko-podravskoj županiji Republike Hrvatske. Osvježenje je i svojevrsno zadovoljstvo vidjeti da usred cjelokupne ekonomske krize koja nažalost još uvijek ”trese” industrijsku i ekonomsku scenu Republike Hrvatske ipak postoje firme poput Viro tvornice šećera iz Virovitice. Prije nego što krenemo dalje, treba nešto reći i o počecima rada Viro tvornice šećera.

Od početaka, preko stečaja do uspjeha

Viro tvornica šećera započela je s radom sada već davne 1980. godine kao jedna od tvornica šećera bivše Jugoslavije. Pretpostavlja se da je dnevna obrada šećerne repe iznosila četiri tisuće tona, a od 1984. do 1991. šećerana je djelovala samostalno kao PIK Virovitica, a nakon osamostaljenja Republike Hrvatske šećerana počinje djelovati kao samostalan poslovni subjekt. Nažalost, zbog ratnih zbivanja, šećeranja trpi štetu zbog nekontroliranog i prevelikog uvoza šećera čime pada cjelokupna kvaliteta šećera. 1998. šećeranu kupuje tvrtka Novalić, a zbog stečajnog postupka i nakupljenih dugovanja firma 2002. nakratko prestaje s radom. Nakon rekonstruiranja firme konačno se zaustavljaju negativni trendovi u poslovanju, čime su stvoreni uvjeti da se prodajom na tržištu pronađu strateški partneri kako bi tvornica izašla iz stečaja i nastavila s normalnim radom. Iste 2002. godine osnovana je tvrtka Viro tvornica šećera, punim imenom Viro d.o.o., koja je započela s radom 05. rujna 2002. godine. 2007. godine šećerana postaje najveća rafinerija šećera koja te godine ima 37% tržišnog udjela.

Kakva je situacija sa Viro tvornicom šećera danas?

Odgovor na to pitanje daju činjenice da se Viro šećer danas može naći u ogromnom broju trgovina, trgovačkih centara i prodavaonica, kako u Republici Hrvatskoj tako i u inozemstvu, što samo svjedoči o kakvoći i kvaliteti virovitičkog šećera. Ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske Unije, Viro tvornica šećera ušla je u utrku sa brojnim konkurentima iz ostalih zemalja članica. Konkurencija, naravno uvijek zahtjeva konstantno usavršavanje i poboljšavanje da bi proizvod ostao i bio sve konkurentniji na tržištu što zaista nije lagan posao, pogotovo ako se uzme u obzir broj država članica Europske Unije i činjenica da je Republika Hrvatska mala zemlja.

Ipak, Viro tvornica šećera od ove godine posjeduje certifikat prema IFS normi, čime je potvrđena kvaliteta proizvodnje i isporuke proizvoda. IFS standardom u Viro tvornici šećera obuhvaćeni su proizvodnja i pakiranje bijelog kristalnog šećera u papirnate i polipropilenske vreće, proizvodnja tekućeg šećera, melase i briketiranog repinog rezanca. S obzirom da je IFS Food međunarodno prihvaćeni standard Globalne inicijative za sigurnost hrane (Global Food Safety Initiative), koji je usmjeren na najveću moguću kvalitetu i sigurnost hrane kao i proizvodnog procesa te transparentnosti pri isporuci i prodaji, ovaj standard uključuje cjelokupan niz procesa koji obuhvaćaju sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane, odgovornost višeg menadžmenta, upravljanje resursima, planiranje i proces proizvodnje, mjerenje, analize i uvođenje poboljšanja te obranu hrane. Ovime je samo potvrđena kvaliteta proizvoda Viro tvornice šećera, čime je pokazano da virovitički šećer može odgovoriti na sve zahtjeve, kako domaćeg tako i zahtjevnog tržišta kakvo je tržište Europske Unije.

Iz priloženog možemo vidjeti kako je moguće i danas, u vremenu ekonomske krize, imati firmu koja može uspješno poslovati, postati i ostati konkurentna na domaćem i inozemnom tržištu uz proizvodnju i distribuciju proizvoda koji će svojom kvalitetom privlačiti nove kupce. Nadajmo se samo sve većem broju firmi i poduzeća u Republici Hrvatskoj koje će rasti i zapošljavati nove djelatnike te tako doprinjeti boljoj ekonomskoj i industrijskoj slici zemlje.

fabrikahranapreduzećešećer
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI