AfD podnijela žalbu protiv Merkelove pred njemačkim Ustavnim sudom zbog Turingije

Angela Merkel
8 komentara

Desničarska populistička politička stranka razmatra pravni postupak protiv kancelarke Angele Merkel od februara, kada je napala ministra-predsjednika Turingije Thomasa Kemmericha, da zavisi od podrške AfD, što ga je natjeralo da podnese ostavku.

Alternativa za Njemačku (njemački: Alternative fur Deutschland, AfD) podnijela je žalbe protiv kancelarke Angele Merkel i njene vlade Saveznom ustavnom sudu zbog njihove uloge u krizi državne vlade u Turingiji, tražeći od suda da utvrdi da li su učinili nešto nezakonito.

Žalbe AfD povezane su sa komentarima kancelarke Merkel u februaru tokom putovanja u inostranstvo, tokom kojeg je rekla da bi trebalo da se preispitaju rezultati izbora na regionalnim izborima u Turingiji u oktobru 2019. godine, jer je kandidat Slobodne demokratske stranke Thomas Kemmerich izabran uz podršku AfD.

Merkeline primjedbe izazvale su politički skandal i, na kraju, ostavku Kemmericha, a novi izbori zakazani su za april 2021. Do tada je od Die Linke (Ljevica) političara Bodo Ramelowa traženo da vrši dužnost ministra-predsjednika manjinske vlade.

„Svako ko kao šef vlade tokom službene državne posjete koristi međunarodnu scenu da legitimiše ishod demokratskih izbora u Njemačkoj i izda zabranu koalicijama, zloupotrebljava svoju funkciju i krši Osnovni zakon i garantovane jednake mogućnosti stranaka”, rekao je portparol AfD Joerg Meuthen u saopštenju za medije u srijedu.

Meuthen je pozvao sud da zabilježi postupke savezne kancelarke kako bi utvrdio da li su legitimni ili ne.

Žalbe su podnesene u zakonskoj proceduri koja omogućava vlastima da prate poštivanje njemačkog ustava, Osnovnog zakona od strane vlade. AfD traži od suda da ubrzano razmotri žalbe.

Osnovana u Berlinu 2013. godine, AfD je postala glavna snaga u njemačkoj politici, posebno na istoku zemlje, sa 89 od 709 mjesta u Bundestagu i 243 mjesta od 1.868 mjesta u državnim parlamentima. Ova stranka godinama se sukobljava sa Angelom Merkel, posebno zbog njene politike imigracije, i izrazila je kritike zbog mjera za dalje integrisanje Njemačke u Evropsku uniju. U martu 2020. godine, Savezna kancelarija za zaštitu ustava podvrgla je frakciju stranke državnom nadzoru, klasifikujući je kao “desničarsko ekstremistički napor” koji osporava ustav.

 

AFDAngela Merkelžalba
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
im Erika Stasi Merkel
3 godine prije

Bila je zlotvorna Stasi-DDR-spijunka i zlocinacka likvidatorka

Max
3 godine prije

DDR kemičarka se probahatila.

Stara kuka
3 godine prije

Dakle olinjala jalova stasijevka bi “preispitivala” rezultate izbora koji joj se ne sviđaju? Kako kršćansko-demokratski. Ali potpuno u skladu s njenim likom i djelom. Jer ta spodoba je najveći štetočina u europskoj povijesti poslije WWII, pa i šire. Nije to samo njena toksična politika u vezi migranata. Ona je također zaslužna i za masivne bailoutove europskih banaka nakon što su iste izazvale “ekonomsku krizu” 2008 pa onda, Angelinom zaslugom elegantno neokrznute išetale iz svega namirene novcem europskih poreznih obveznika. Pritom je Anđelija uspjela posvađati Nijemce i Grke, sjever ijug Europe. Genijalka je također uništila visoko razvijeni njemački nuklearni program, odnosno pozatvarala ili će pozatvarati sve njemačke nuklearne elektrane a na račun ekološki pogubnih, nepouzdanih i ekonomski neisplativih “zelenih energija”. A njena kadrovska politika s forsiranjem takvih kapaciteta kao njene propale nasljednice Ursula Van der Layen ili Annegret Kramp-Karrenbauer na vodeća i najodgovornija politička mjesta bi već trebala biti predmet izučavanja… Čitaj više »

Piždro
3 godine prije

.. ljudi su pisali peticije i tužbe za veleizdaju, na najvise sudske instance al uzalud. iznad zakona je..

Šta si Stasi ... ili što si
3 godine prije

youtube.com/watch?v=bNNy3Gtc4mg
youtube.com/watch?v=kOpTeNnIa-E

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI