Afrika će profitirati ako SAD i Kina sklope trgovinski sporazum

ruke - afrikanci
6 komentara

Dugo očekivani trgovinski sporazum između Sjedinjenih Država i Kine pretvorio bi afrički kontinent u zemlju prilika za ulagače u obveznice i udjele.

To tvrde stratezi Banke Amerike David Hauner i Claud Irigoyen. Oni su zapisali bilješku klijentu, do koje je došao Bloomberg: “U najmanju ruku, mislimo da bi uklanjanje straha od carina i recesije, barem do američkih izbora u studenom 2020., trebalo dovesti do određenog učinka obnavljanja do prvog tromjesečja.”

Stratezi su rekli kako će među glavnim korisnicima novih tržišta biti afričke zemlje.

Objasnili su da bi trgovinski sporazum smanjio rizik od jačanja dolara, podržavajući valute u nastajanju i dug visokog prinosa. Neke valute, uključujući rand iz Južne Afrike, također bi imale koristi od priliva kapitala, s obzirom na to da su dionice imovine najvjerojatnije profitirati od ekonomskog oporavka.

Banka Amerike je također predvidjela najveće dobitnike ako SAD i Kina postignu trgovinski sporazum.

“Sviđa nam se i Afrika, gdje je nekoliko vanjskih kredita zaostajalo uslijed zabrinutosti zbog globalnog rasta: Kenija, Nigerija i Južna Afrika”, kažu.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u intervjuu za Bloomberg TV da će dogovor između dvije najveće svjetske ekonomije biti u velikoj mjeri profitabilan za Južnu Afriku.

Kina i SAD u četvrtak su se dogovorili da proporcionalno povuku međusobne kaznene tarife s početnom fazom trgovinskog sporazuma koji bi se trebao potpisati u idućim tjednima. Trgovinski sukob između dviju zemalja traje već više od godinu dana, što je rezultiralo višestrukim krugom tarifa i ograničenja.

Trgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Ako sam dobro razumio ovi se raduju trgovinskom sporazumu, jer ce se africke drzave ohrabriti da uzmu jos kredita.

Laki Topalović
4 godine prije

“Ako”, ovo “ako u naslovu je veliko kao Kineski zid. Ali sporazum bi svakako bio dobar, jer kolaps američke ekonomije nije nikome u cilju. Povući će sve na dno. Mislim da Peking će pristati samo na sporazum tako da uravnoteži snage i da SAD-u oduzme strateške prednosti. Dakle, samo win-win opcija. A za Afriku je to dobro, jer će sniziti kamate na kredite iz SAD-a i Zapada ui ulaganja učiniti jeftinijima. Ako ne Kina ima novca. Osim toga, Kina se ne mora brinuti za zaštitu ulaganja, jer je Rusija nedavno sklopila ugovore s desetke zemalja o vojno-tehničkoj suradnji, na razini obuke lokalnih snaga i prodaju oružja. Rusija štiti, Kina ulaže, a Peking zaštiti kompenzira Moskvi na drugom području. Recite da su Putin i Xi Jinping budale.

Kile
4 godine prije

Afrika će biti pušiona kao i svi ostali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI