”Američki ugljen” za Kijev dolazi iz Donbasa?

Prljave ruke od ugljena
21 komentar

U Ukrajini je izbio skandal u poslu oko ugljena koji baca sumnju na toliko hvaljeno ukrajinsko-američko prijateljstvo i koji otkriva prednosti koje Washington ima od ekonomske blokade Donbasa. Naime, američku se stranu sumnjiči da preko Rusije kupuje ugljen Donbasa i naknadno ga preprodaje Ukrajini. Ranije ovog mjeseca je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio kako je prvi brod s američkim ugljenom uplovio u luku Odesa, što je početak kraja ovisnosti Ukrajine o ugljenu iz Rusije.

No, najnoviji podaci koje je objavio specijalizirani portal Marine Traffic pokazuju da je teretni brod ”Ocean Ambitious”, koji je u luci ”Južni” u regiji Odesa iskrcao 62 tisuća tona ugljena za ukrajinske termoelektrane, prethodno krenuo iz ruske luke Novorosijsk.

”Zli jezici su već požurili širiti prče kako je u Novorosijsku brod utovario novu pošiljku ”američkog ugljena”. Zapravo sve može biti puka slučajnost”, piše  Timer Odessa.

Podsjetimo da su iz luke u Odesi priopćili kako je 13. rujna počeo pretovar tereta s broda ”Ocean Ambitious”, prve pošiljke navodno američkog ugljena za elektrane ”Centrenergo”.

Sigurnosna služba Ukrajine ne želi komentirati podatke sa stranice MarineTraffic, niti želi provjeravati moguće ”nedosljednosti” u ovom poslu. 23. lipnja 2017. je premijer Ukrajine Vladimir Groisman izjavio kako niti jedna državna tvrtka Ukrajine ne kupuje ugljen iz Rusije.

S druge strane, ukrajinski stručnjak u području energetske Dmitrij Marunič je na svojoj Facebook stranici objavio ironičan komentar: ”Brod je američki ugljen uzeo u Novorosijsku”.

Korisnici društvenih mreža su objavili komentare kritike poput: “Novi američki ugljen? Rusija – Rotterdam – SAD – Novorosijsk,… na kraju plaćamo mi”.

21. rujna je zastupnica ukrajinske Narodne fronte Tatjana Černovol izjavila kako Ukrajina kupuje dva puta više ugljena nego prije energetske blokade Donbasa.

Optužila je čelnika stranke ”Samopomoć”, gradonačelnika Lavova Andreja Sadovog, te  ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog da su povezan s kupnjom ugljena u pojedinim regijama Donbasa i da su tada ”trgovali u krvi, a sada šute o poskupljenju”.

“Prije blokade je cijena antracita za proizvodnju električne energije bila 64 dolara. Sada za državne termoelektrane uvozimo američki ugljen od 113 dolara po toni. Ako u cijenu ugljena prije blokade uračunamo i poreze koji su išli u ukrajinski proračun, minus je još veći.  Cijeni američkog ugljena treba dodati i pretovar s brodova na željeznicu. Dakle, trošak antracita za proizvodnju električne energije se udvostručio! Stoga će i cijena električne energije i dalje rasti. Ovo su posljedice blokade ukrajinskih političkih avanturista za džepove građana. Uz sve to, Sadovoj, Kolomoiski, SBU su urlali da je antracit iz Donbasa vrlo skup i kako je to trgovina umrljana krvlju. Zašto sada idu u američku ambasadu? Ili je 113 dolara za tonu jeftino?”, upitala je Černovol na svojoj Facebook stranici.

Istovremeno, političarka smatra da je blokada Donbasa antidržavni projekt koji se provodi u interesu Rusije.

Zastupnik ”Bloka Petro Porošenko” i član Odbora za gorivo, energiju nuklearne politike i nuklearnu sigurnost, Aleksandar Livik, smatra da je opskrba navodnim američkim antracitom omogućila Ukrajina da kupi vrijeme za modernizaciju termoelektrana i razvoj ukrajinske industrije ugljena.

“Ako govorimo o prednostima kupnje ugljena iz SAD-a, onda smo izabrali manje od dva zla. S jedne strane, američki ugljen košta oko 115 dolara po toni, a ugljen iz privremeno okupiranih područja 60 do 70 dolara. S druge strane, američke pošiljke će omogućiti Kijevu da kupi vrijeme. Možemo uzeti pauzu i pokrenuti proizvodnju rudnika u zapadnoj Ukrajini i modernizirati naše termoelektrane”, rekao je Liviko u intervjuu Explorer .

Ranije, 1. kolovoza, državna tvrtka Centrenergo je sklopila ugovor s američkom tvrtkom XCoal Energy & Resources za isporuku 700 tisuća tona ugljena do kraja 2017. godine. 21. kolovoza XCoal Energy isporučio je Ukrajini prvu pošiljku od  62 tisuće tona i ugljen je stigao u luku ”Južni” u regiji Odesa u noći 13. rujna.

Podsjetimo da je u prvom tromjesečju 2017. uvoz ugljena iz Rusije u Ukrajinu iznosio više od 221 tisuću tona, od ukupnog uvoza od 413 tisuća tona. U prvom tromjesečju je iz Južne Afrike, ukrajinskim elektranama isporučeno 72,9 tisuća tona ugljena, 221,6 tisuća tona iz Rusije i 118,9 tisuća tona iz Poljske.

Ukrajina je počela uvoziti ugljen nakon što se odlučila na blokadu Donbasa, koju su potaknule i provele radikale skupine na čelu sa zastupnicima iz frakcije ”Samopomoć”. Prema ukrajinskim medijima, Centrenergo kupuje antracit od američkih dobavljača po cijeni od 113 dolara po toni, DTEK iz Južne Afrike tonu prodaje za 105 dolara. Ukrajinska tvrtka za proizvodnju električne energije Donbassenergo je ruski ugljen kupovala za 85 dolara. Uz ove brojke, više nego logično izgleda da su američki dobavljači u brod ”Ocean Ambitious” utovarili ugljen iz Donbasa, kojeg su i iz obližnjeg Novorosijska, luci na Crnom moru, prebacili do Odese i zaradili dvostruko.

Drugog odgovora na pitanje što je ”Ocean Ambitious” radio u ruskoj crnomorskoj luci u Krasnodarskoj regiji nema. Ili je sve puka slučajnost?

antracitdonbasUgaljVladimir Groisman
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovoranola
6 godine prije

Vrhunski odrađen posao.Svi zadovolji.

Bobi
6 godine prije

Ma nego šta, nego slučajno! Pa gdje bi…ma ne nisu amerikanci takvi…budite ozbiljni.
😉

Janez
6 godine prije

Iz Alana Forda:
“cena – prava sitnica”

bcnbcn
6 godine prije

ahahahaha, ovo je crnjak jer ljudi u Ukrajini pate, ali ovo me odmah podsjeti na trgovinu naftom za vrijeme rata izmedu “zavadenih” Hr, Sr i Bos groznih neprijatelja….

bcnbcn
6 godine prije

best business is a war business

Macaktomo
6 godine prije

Nisam baš siguran da se antracit koristi u termoelektranama, Koliko znam u elektranama se koriste jeftinije vrste ugljena: lignit, smeđi i mrki ugljen a antracit za proizvodnju koksa i upotrebu u metalnoj industriji. Ispravite me ako griješim.

Podravec
6 godine prije

Kapitalizam je gadna stvar……

davor
6 godine prije

Real i Barcelona imaju radi ogromnog rivalstva prešutni dogovor da kad žele igrača iz rivala umjesto direktne prodaje i riskiranja mišljenja javnosti da ovaj prvo pređe jednu sezonu u neki ‘treći’ klub i onda da dođe u Real ili Barcelonu.

rodoljub
6 godine prije

Zao mi je naroda u Ukrajini, koji se muci da prezivi,a ovaj Porosenko glumata predsednika. On je retko vidjena majmuncina .

Imam
6 godine prije

Pa gle ne cudi me kada su ukrainci nastali is egipadskih piramida da im se ova prica prodaje. Ljudska glupost i svemir nemaju kraja.

17 novembar
6 godine prije

mozemo mi navijati za novorusiju ali tamo je sve dogovoreno od samog pocetka ruski oligarsi i kremlj igraju prljavu igru zajedno sa ukrajincima i amerikancima na racun naroda ovolike zrtve za zajebanciju na kraju ce isto biti i u siriji i drugim drzavama dogovaraju se dok narod gine nisu bez razloga ubili komandire novorusije .

Zagi
6 godine prije

Budale u Ukrajni poput naših ovdje! Američko je bolje, haha

niko
5 godine prije

ovo me podsjeca na trgovinu sa naftom i plinom koji ameri kupuju od rusa a zatim prodaju poljacima po skupljoj cjeni
ludi slaveni uvjek najebu i rade za racun anglosaksonaca umjesto da se udruze i budu jedan blok protiv zapadnjaka i njihovog otimanja resursa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI