Berlin Washingtonu prijeti “trgovinskim ratom”

Angela Merkel prijeti SAD-u
20 komentara

“Ako SAD uvedu kaznene carine na njemačke i europske robe, uslijedit će  odgovor , rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Europa neće biti sigurna i mi ćemo se braniti“, rekao je Sigmar Gabriel u intervjuu za list Die Passauer Neue Presse.

Prema njemačkom ministru vanjskih poslova, takav će sukob završiti tako da će na kraju “svi biti gubitnici”.

Čelnik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, rekao je da je Europska unija, ako Sjedinjene Države odluče nametnuti zaštitne carine na čelik europskih proizvođača, spremna na odgovor.

Ranije je stranka njemačke kancelarke Angele Merkel obećala da će američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, ako se odluči na nametanje carina na europske proizvode, odgovoriti “trgovinskim ratom”.

“Ako se američki predsjednik Donald Trump odluči na svoje protekcionističke carine i ekonomske politike prema europskim robama, Europska unija će morati poduzeti slične korake”, rekao je čelnik glavu bloka CDU/CSU, dvije najveće demokršćanske stranke u njemačkom parlamentu, Volker Kauder.

Kauder je podsjetio kako trgovinski rat između SAD-a i Europe već traje za neke proizvode i nije donio koristi nikome.

Volker Kauder je istaknuo kako su SAD i zemlja izvoznik, te da je za Ameriku bolje da koristi prednosti slobodne trgovine.

Podsjetimo da Trump nedavno kritizirao BMW, Daimler i Volkswagen, jer grade tvornice u Meksiku, a ne u Sjedinjenim Državama.

Za kaznu je obećao da će uvesti neviđeno visoke carine na uvoz njemačkih automobila iz Meksika. Njemačka automobilska industrija već trpi gubitke zbog takozvanog skandala “Dieselgate“, slučaj koji se protiv Volkswagena vodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osim toga, Trump se otvoreno izjasnio protiv Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) s Europskom unijom, kojeg podržava njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
6 godine prije

Jesu li Nijemci stvarno toliki idioti? Ili su “samo” mazohisti? SAD ima svoju hranu, naftu, znanost, vojsku i mogu lagano odjebati ostatak svijeta ako baš požele. Njemačka ima svoj izvoz, uvoz, gastarbajtere i svaki ozbiljniji “potres” sadašnjeg poretka je baca na koljena. A ipak “čačkaju m. u p.”.

Mzuda
6 godine prije

Bilo kojim ratom pa i trgovinskim, profitirati ce samo korporativna elita dok ce 99% naroda placati cijenu. Primjer: ameri zele da se u eu ukine oznacavanje gmo proizvoda, europski bayern je kupio monsanto, u eu nitko ne zeli jesti gmo…ako se ne bude oznacavalo, profitirati ce elita bayerna a narod neka krepa od alergija, tumora…btw. ta ista elita jede strogo kontroliranu bio hranu sa vlastitih farmi! Pouzdano!

Ana
6 godine prije

Bolje da ste pod navodnike stavili ovo “prijeti”

Osoba C
6 godine prije

Kad je Angela u problemu, sakriva se iza Europe. Kad joj dobro ide, Europa je samo privjesak.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Očito je došlo do sukoba dvije struje zapadne elite. U SAD-u je glavna struja trenutno izgubila uzde, ali većina EU je pod njihovom kontrolom.

EU dismr
6 godine prije

“Trgovinski rat” , dimna bomba za raju. Čak i kada bi bilo tzv: trgovinskog rata, nije točno da bi “svi bili gubitnici”. Kina bi bila gubitnik ? Eto, dobro štivo za plažu ..

pikaču
6 godine prije

Ja se baš i ne bih složio. Sad dolazimo do onoga,koliko je Njemačka stvarno kolonija SAD-a. Ovdje su svi debelo uvjereni da Njemačka maltene o SAD-u ovisi kao dijete od majčine sise. Ali je li to baš tako? Istina je da Njemačka nije odlučila ostvariti svoj puni potencijal u smislu suverenosti. Istina je možda i to da se Nijemci povremeno pokore nekoj američkoj odluci. Ali treba zagrebati ispod površine. S jedne strane, Nijemci će poslušati američku naredbu o poštovanju sankcija prema Rusiji. A s druge? I dalje s njima trguju,naročito u područjima u kojima su zainteresirani. Pa pogledajte, Sjeverni tok funkcionira dobro, Sjeverni tok 2 ide dalje bez obzira na vrištanje zaista vjernih američkih saveznika i sve se češće čuju priče o tome kako sve veći broj njemačkih firmi ponovno oporavlja privremeno prekinute poslovne veze u Rusiji. Prema tome,jesu li Nijemci zaista tolika kolonija? Da li bi se oni usudili… Čitaj više »

pikaču
6 godine prije

ojoj,StarDam. Vi pristupate svemu po principu može se bez ovog ili onog. Pa može se bez puno stvari u životu. I dan danas većina Afrike živi bez mnogih blagodati moderne tehnologije i dobro. Do prije 15-20 godina nismo imali mobitele i dobro,nekako smo preživjeli. Nismo imali ni internet pa smo nekako gurali,složit ćete se. Ja Vam kažem,bez mnogih tehnologija koje su skoncentrirane u relativno malom broju zemalja danas svijet ne bi izgledao ovako. Ako uzmemo primjer Njemačke, oni su sigurno najbolji primjer o čemu govorim. Njihov mittelstand ima svoje takozvane tajne šampione (geheime weltmarktfuhrer),to su firme koje su toliko nadmoćne u tome što rade,da je jednostavno nemoguće zamisliti današnju kompletnu svjetsku industriju bez njihovog sudjelovanja. Što mislite,zašto Njemačka izvozi,ne znam zapravo ni sam točno,ali otprilike 15000 eura per capita? Zašto njihov izvoz (uopće mi nije jasno zašto podcjenjujete izvoz,zemlja je ekonomski zdrava onoliko koliko joj je jak izvoz), znači zašto… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI