fbpx

Bernie Sanders je protiv Netanyahua, ali ne i protiv cionizma

Bernie Sanders

Ranije ove godione, uoči izbora u Izraelu na kojima je Netanyahu u travnju osvojio većinu, ali nije uspio sastaviti vladu, američki senator Bernie Sanders je bio gost kanala CNN u emisiji u kojoj je izlagao svoj program i ideje gotovo sat vremena. Video cijelog „talk showa“ je dostupan na platformi You Tube.

CNN: Pozdrav, senatore Sanders. Bili ste otvoreni kritičar izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Senator Bernie Sanders: Da.

CNN: Ipak, Izrael je također jedan od najvažnijih američkih saveznika na svijetu. S obzirom na to da je premijer Netanyahu upravo osvojio još jedan mandat, kako planirate, unatoč tim kritikama, održati snažan odnos između Sjedinjenih Država i Izraela?

Senator Bernie Sanders: Pazite, ono što sam vam ponavljao iznova i iznova, a ponavljam opet, kao mladić vaših godina, proveo sam nekoliko mjeseci u Izraelu. Radio sam neko vrijeme na kibucu. Imam obitelj u Izraelu. Nisam protiv Izraela. Ali je činjenica da je Netanyahu desničarski političar, za kojeg mislim da palestinski narod tretira krajnje nepravedno.

Dakle, znate što mislim. Znate da Sjedinjene Države Izraelu daju milijarde vojne opreme. Ono u što vjerujem nije radikalno. Samo vjerujem da bi se Sjedinjene Države trebale baviti Bliskim istokom na drugačiji način. Drugim riječima, cilj mora biti pokušaj okupljanja ljudi, a ne samo podržavanje jedne zemlje, kojom sada upravlja desničarka, znate, usuđujem se reći, rasistička vlada.

Dakle, nisam, znate što,… ja sam 100 posto za Izrael. Izrael ima sva prava na svijetu da postoji, ali da postoji u miru i sigurnosti i ne smije biti izložen terorističkim napadima. Ali Sjedinjene Države moraju se baviti ne samo Izraelom, već i palestinskim narodom.

Ovo bi otprilike bio sadržaj izjave Bernia Sandersa, takozvanog „američkog demokratskog socijalista“, pojam kojeg, ako želi biti iskren, nijedan ozbiljan politolog ne može definirati, jer je Sanders „malo ljevije“ od centra Demokratske stranke, koja je otišla toliko udesno da je njegovu političku nazvati „socijalističkom“ apsurdno.

Osim toga, ako ste pažljivo čitali njegove izjave, Sanders itekako pazi da ne uvrijedi židovski lobi AIPAC i američke Židove općenito, uključujući radikalne cioniste, jer je svjestan da bez njih nije moguće dobiti izbore.

Sanders je protiv Netanyahua, ali nije protiv cionizma, ilegalne okupacije, apartheid, etničkog čišćenja i genocida u okupiranoj Palestini. On se protivi Trumpu, ali ne i američkom imperijalizmu.

Zapravo, ovaj bi članak već mogao završiti ovdje, jer se na američkim predsjedničkim izborima uvijek bira između dva zla, manjeg i većeg. Ali podsjetimo europske i naše obožavatelje ovog gurua „Četvrtog puta“ socijalizma, jer su „Treći put“ kao adut već iskoristili Enrico Berlinguer, Georges Marchais i Santiago Carrillo, revizionističke vođe talijanskih, francuskih i španjolskih komunista u XX stoljeću.

Dakle Bernie Sanders je živio u izraelskom cionističkom kibucu, na zemlji otetoj Palestincima.

Glasao su za operaciju „Protective Edge“ koja je u samo 5 tjedana ubila 2300 Palestinaca, od kojih su trećina bila djeca.

Pravdao je bombardiranja Pojasa Gaze.

Bernie Sanders se protivi pokretu BDS  kao alatu mirnog otpora. BDS je pokret bojkota, odbijanja i sankcija protiv Izraela, kako bi međunarodna zajednca Tel Aviv prisilila da okonča ugnjetavanje Palestinaca i da se Izrael počne priržavati međunarodnog prava. Pokret je utopistički i teško će ostvariti ciljeve, ali je trn u oku cionističkog entiteta zato što su mu se pridružile mnoge slavne osobe, kao, na primjer, Roger Waters iz Pink Floyda, Peter Gabriel i Naomi Klein, afrički svećenik Desmond Tutu, pokojni znanstveni genij Stephen Hawking i mnogi drugi.

Usprkos spoznaji da se bore s vjetrenjačama, ovi ljudi nikada nisu propustili priliku da pozovu na bojkot i snakcije protiv Izraela, što je za Sandersa neprikladna praksa za rješavanje „izraelsko-palestinskog pitanja“. Zapravo je ovo eufemizam za cionističku agresiju na Palestinu, jer tu nema nikakvog pitanja i sve je jasno kao dan.

Oh da!? Bernie Sanders vjeruje u izraelsko “pravo na postojanje”, a prema ideolozima cionizma to pravo potječe od Boga i svetih knjiga, prema kojima jedan narod ima pravo vratiti se na zemlju na kojoj je živio prije nekoliko tisuća godina.

Zanimljiva teorija, prema kojoj bi, ako bi se vodili „našim povijesnim pravom“, iako bez „Božjeg pristanka“, balkanski narodi prvo moglo početi naseljavati područje Zakarpatja, pobiti i protjerati lokalno stanovništvo, a onda vojnom koalicijom odrediti granice svoje uskrsle pradomovine, koju bi kasnije širili u svim smjerovima.

Bernie Sanders dobro zna da to pravo ne postoji i da je jedino pravo koje je dovelo do uspostave izraelske države bilo „pravo sile“.

Sanders u svojim izjavama neprestano osuđuje palestinsko vodstvo, iako je od vremena Yassera Arafata i pregovora u Oslu isto to palestinsko vodstvo Izraelcima dalo sve što su tražili, što je bila najveća pogreška vođa palestinskog otpora.

Sanders se protivi demokratskom Izraelu i tvrdi „kako bi to bio kraj Izraela kakvog danas poznajemo“.

Pa ipak, nekako, za mnoge obožavatelje Bernijeva kulta i neke dobronamjerne i naivne ljude, Sanders nije „cionist“ samo zato što sporadično kritizira Netanyahu, tu i tamo, umjesto da osuđuje izraelsku ilegalnu okupaciju, ilegalnu aneksiju tuđih teritorija, etničko čišćenje, genocid i apartheid u okupiranoj Palestini.

Neka bude tako, ali Bernie Sanders po pitanju politike prema Izraelu nije ništa bolji od Donalda Trumpa, Obame, Georga Busha mlađeg, Billa Clintona i tako dalje, sve do početka XX stoljeća i podrške Izraelu. Prije u stvaranju, kasnije u obrani i širenju cionističkog entiteta.

Obrazloženje za ovakav stav je jednostavno: Bernie Sanders je pragmatik koji dobro zna da se u Sjedinjenim Državama izbori ne mogu dobit bez podrške židovskog lobija, a kritike Netanyahua i isprazna obećanja kako bi on „revidirao“ vojnu pomoć Izraelu su obični predizborni trikovi. Čak i u vrijeme Obame, koji, navodno, nije bio naklonjen Izraelu, cionističkom entitetu nije uskraćeno ništa iz prethodno utemeljenih sporazuma.

Dakle, kada je Izrael u pitanju, u Washingtonu ništa novo. Sa Sandersom ili bez njega.

You Tube

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Cionistički isprdak.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Intervju sa simpatičnim starčićem:
Ja: – Bernie, nije vam nitko niš’ rekao o onim Bijelim kacigama’?
Bernie: – Ne čitam alternativu.
Ja: – Ali mogli bi vaši suradnici…jes’ da znamo da nemate odabir u toj stranci…a nemate ni vremena…u toj dobi…
Bernie: – Kojoj dobi? Diskriminacija prema godinama, aaa?
Ja: – Ma ne naravno…samo ona sinusoida pada IQa s godinama, od 30.- ima sve veći pad…
Bernie: – Pa da. Krivulja sin- a pada naravno…a kad sam ja bio mlad, – vidjeli ste kako sam to spomenuo- naglašava moj avaturistički duh i razna iskustva – imam familiju tamo, pa to je najradikalnije što mogu…!

puki
Gost
puki
1 godina prije

jedna vrana neće drugoj vrani iskopati oči, pa tako ni jedan židov nikada neće iskopati oči drugom židovu. sve je to igrokaz za naivce.
kofol desni židovi kao Netanjahu, Trumpov zet Kushner, milijarder Sheldon Adelson, i kofol lijevi židovi kao Sanders, Soros, Rockefeller i ostali, ali u stvarnosti su svi za istu stvar.
postojanje nelegalne fašističke države Izrael, nitko ne dovodi u pitanje…
to kobajagi zalagnje za malo prava Palestincima je sve šou i zamazivanje očiju

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  puki

@puki

A propos toga da “vrana vrani ne kopa oči”, uvijek me intrigiralo zašto globalisti podržavaju borbu protiv fašizma i naci(onali)zma, ali ne i protiv cionizma.

puki
Gost
puki
1 godina prije

“Zanimljiva teorija, prema kojoj bi, ako bi se vodili „našim povijesnim pravom“, iako bez „Božjeg pristanka“, balkanski narodi prvo moglo početi naseljavati područje Zakarpatja, pobiti i protjerati lokalno stanovništvo, a onda vojnom koalicijom odrediti granice svoje uskrsle pradomovine, koju bi kasnije širili u svim smjerovima.”
——-
ustvari, skoro da nema naroda u Europi, koji po tom istom pravu, koji je ekskluzivan samo za židove, ne bi mogao tražiti svoje prahistoriske teritorije. Naprimjer, Grci bi mogli zahtjevati pola Turske, jer se antička Grčka, prije Krista prostirala do tamo, Rusi bi mogli zahtjevati središnju Ukrajinu sa Kijevom, jer je prva ruska država u ranom srednjem vijeku, “Kijevska rus”, nastala tu negdje. Iran bi mogao zahtjevati teritorije sve do Indije, jer se nekadašnje Perzijsko carstvo prostiralo do tamo. Englezi bi mogli zahtjevati današnju sjevernoistočnu Njemačku, jer su germanska plemena Angla i Sasa, od kojih je nastala engleska nacija, najprije živjela na području današnje sjevernoistočne Njemačke, prije nego što su preselili na otok Britaniju. S druge strane, Škoti, Velšani i Irci, kao potomci starih Kelta, mogli bi zahtjevati sjeverozapadnu Francusku i sjeverozapadnu Španjolsku, koju su nekada davno za vrijeme Rimljana, najprije naseljavali Kelti, odnosno Gali (oni iz stripova o Asterixu). Što se vidi po imenu francuske pokrajine Bretagna (od imena keltskog plemena Brita, od kojega je nastalo i ime Britanije) i španjolske pokrajine Galicije, od imena Gala (Kelta). Nogometni klub Celta Vigo iz te oblasti, zove se dakle po Keltima (Celtima), kao naravno i slavni škotski Celtic Glasgow.
Poljaci i Česi bi mogli zahtjevati cijelu današnju istočnu Njemačku, jer su u ranom srednjem vijeku, negdje u 3 i 4. stoljeću, te oblasti najprije naseljavala slavenska plemena, što je ostalo u nazivima imena nekih gradova, kao Chemnitz (prvotno je to bilo slavensko naselje Kamenice) ili Leipzig , prvobitno je to bio slavenski Lipanac, Lipograd ili tako nekako, nazvan tako jer je tu raslo puno lipa. A Nijemci bi mogli zahtjevati cijelu Francusku, jer je ona nastala na području zapadnog dijela nekadašnjeg franačkog carstva Karla Velikoga. Od toga, dakle, od imena Franaka, nastalo je i ime države-Francuska. Franci inače postoje i danas, to su ustvari stanovnici sjeverne Bavarske, tamo oko grada Nuernberga, to se naziva oblast Franken (Franačka) i oni sebe nazivaju Franci. Iako nisu zasebna njemačka pokrajina, već dio Bavarske, jako im je važno, da ih se ne naziva Bavarcima, već oni sebe nazivaju Francima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puki

puki
😊
“…Poljaci i Česi bi mogli zahtjevati cijelu današnju istočnu Njemačku, jer su u ranom srednjem vijeku, negdje u 3 i 4. stoljeću, te oblasti najprije naseljavala slavenska plemena…”

Mal me čudi od vas, bilo je …tu i jedno drugo pleme…hm…počinje sa ” Lužički…”

poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
Gost
poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
1 godina prije
Reply to  puki

Kad idem dalje od današnjih švaba do teutonaca uvijek im državu zovem Franačka.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Zanimljivo je ono što de nedavno desilo u Njemačkoj, o čemu su domaći mediji iz Hrvatske i regije, jako malo izvjestili.
Dakle, navodni “teroristički” napad na sinagogu i židove, koji je izveo navodni desni ekstremist i neonacist Stefan B. Koji je, naravno, pogađate, ostavio i navodni manifest, kao i navodni terorist iz Novog Zelanda..
Njemački mainstrema mediji, galame već mjesecima da u NJemačkoj navodno raste opasnost od desnog ekstremizma, da bi se skrenula pažnja sa ogromnih, divovskih problema masovne ilegalne migracije Merkelice i Sorosa. Ali nikako da njemačke obavještajne službe podastru neke dokaze, koji bi nekoga uvjerile, da doista postoji opasnost od desnog terorizma. I baš se onda desi “teroristički napad” u Halleu, kao naručen. I također da bi se nategnuto dokazalo, da najveći dio antisemitskih incidedanata potječe navodno od Nijemaca, iako i vrapci na grani znaju, da su 95% antisemitskih incidenata u Njemačkoj (kao skrnavljenje židovskih grobalja i spomenika, napadi na židove koji nose onu kapu “kipu” i slično), bili od strane Merkeličinih uvoznih arapskih “liječnika” i “inžinjera”, od kojih su mnogi protivnici Asada i pristalice ISIL-a.
Dakle, šef njemačke obavještajne službe za tuzemstvo, “Ureda za zaštitu ustavnog poretka”, prije desetak dana, izjavio je da je strašna opasnost od desno-ekstreističkog terorizma, i to da su najviše opasni “usamljeni vukovi”, dakle neki samci, koji su se “radikalizirali”, kojima smeta globalizacija, migracija itd… . I kad tamo, samo 3 dana nakon ove izjave ovog šefa, kao naručen desi se se “teroristički” napad u Halleu, i taj napad je izvršio baš jedan takav “usamljeni vuk”, izvjesni Stefan B. Koji se, gle čuda, potpuno neometan šetkao po ulicama Hallea (grada od manje od 100.000 stanovnika) i to u šljemu, pancirnoj uniformi i naoružan do zuba, i to on sam sebe snimao kamerom da bi to postavio na internet, i plus, još ga snimale kamere na ulici.. I nitko ništa.. Ha, ha, ha, koja loše izrežirana false flag operacija.. Ali idemo dalje. Dakle, Stefan B. navodno galamio na židove i na muslimane (baš po priručniku Ureda za zaštitu ustavnog poretka, hoće reći, istovremeno i antisemit i islamofob) i krenuo u sinagogu da izvrši napad. Međutim nije mogao ući, jer je sinagoga (ili ograda dvorišta) bili zaključani, i onda onako bijesan, išao u prvu tursku doner ćevabdžinicu i tu upucao prvog mušteriju, kojega je ugledao i onda kasnije na ulici upucao još jednu žrtvu. I pazite sada. Obe slučajne žrtve, koje je ubio Stefan B, su ustvari Nijemci! Međutim njemački mainstream mediji pišu kako je Stefan B. “lovio židove” i prave solidarnost sa sinagogom. Na to je na tviteru sarakstično ukazao jedan političar AFD-a, pa su ga napali da širi mržnju. Njemački političari se upinju u tome, da osude to i da kažu, kako je avet antisemtizma opet tu i da je to najveća opasnost za njemačku. Javio se i Netanjahu, ubojica Palestinaca, koji također grmi na Njemačku zbog antisemitizma.
A izvjesnoig Stefama B., kada su ga uhapsili, odmah su mu na slikama zamaglili lice, kao i onom ubojici sa Novog Zelanda prošle godine.
I onda su svi njemački mainstream mediji i političari, optužili stranku AFD, da ona širi mržnju i da je ona kriva za rast ekstremizma, Zahtjeva se od obavještajnih službi kontrola AFD-a… Po tom se vidi, kome je zapravo dobro došao ovaj “teroristički napad” u ovom trenutku. Merkeličinoj vladi i ostalim mainstream strankama, da izvrše još veći pritisak na AFD, jer su uskoro pokrajinski izbori u istočnonjemačkoj pokrajini Thuringen. U istočnoj je NJemačkoj, AFD posebno jak, osvojio je dosta glasova na nedavnim izborima u pokrajinama Saskoj i Barndenburgu, a isto prijeti i i u Thueringenu. Iako se stranka AFD više puta jasno distancirala od antisemitizma i izrazila podršku državi Izrael i iako u stranci postoji i židovska frakcija koja se naziva “židovi u AFD-u”, ipak je AFD optužen za ovo.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  puki

@puki

AFD treba zabraniti, a potom još i uvesti Dan anticionističke borbe. I to ne samo u Njemačkoj, nego za početak u cijeloj EU… neovisno o tome što nekakav Amerikanac po imenu Bernie Sanders misli o cionizmu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Tuzno i tragicno, ali istinito je da nitko ne moze dobiti izbore u USA bez podrske AIPAC-a. Ne treba niti spominjati situaciju, kada bi neki kandidat bio otvoreno protiv AIPAC-a. O odnosu Izraela i USA, najbolje kaze izreka “u prirodi pas mase repom, a u USA rep mase psom”. Nevjerojatno je da ne postoji zidovski politicar, koji se zalaze za ravnopravan odnos prema Palestincima. Zbog politike apartheida i rasizma, ’80-ih godina je Juznoafricka Republika bila pod teskim sankcijama, od svih drzava svijeta, cak i od GB. Danas, Izrael, zbog iste takve politike, ne dobija niti ozbiljan prijekor.

poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
Gost
poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
1 godina prije

Nisam toliko glup da čitam izjave ovog babilonca, znam tko je i što misli o gojavicama.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kao što je Ivanka Trump…?

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Treba razlikovati prave Židove Sefarde i Mizrahe od od fake Židova iz trinaestog plemena iza kojih stoji knjiga zla Talmud.Ne postoje u njih lijevi i desni,nego je to isključivo radi kontrole svih strana i polova.Oni financiraju spavače u svim strankama i radi se o najprljavijoj i najpodlijoj grupaciji ikad.Nažalost i plemenski najorganiziranijoj.Korupcija je njihovo zaštitno ime,a kriminal im je core biznis.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

“Zanimljiva teorija, prema kojoj bi, ako bi se vodili „našim povijesnim pravom“, iako bez „Božjeg pristanka“, balkanski narodi prvo moglo početi naseljavati područje Zakarpatja, pobiti i protjerati lokalno stanovništvo, a onda vojnom koalicijom odrediti granice svoje uskrsle pradomovine, koju bi kasnije širili u svim smjerovima.”

Autohtonisti na aparatima.

Генерал Платов
Gost
Генерал Платов
1 godina prije

jesam li ja cionist ili antisemit ako volim izraelce a mrzim turke

POVEZANE VIJESTI

Izbornik