Biden je ‘pritisnuo’ baltičke lidere zbog Rusije

Joe Biden
20 komentara

Američki predsjednik Joe Biden je “pritisnuo” lidere baltičkih zemalja zbog njihovih poziva da Rusija bude poražena u Ukrajini, rekao je upućeni izvor za Wall Street Journal.

Biden je pokrenuo to pitanje sa predsjednicima Letonije, Litvanije i Estonije tokom svoje posjete glavnom gradu Poljske Varšavi krajem februara, izvještava u petak, pozivajući se na osobu upućenu u razgovore.

Izvor nije otkrio šta je tačno rekao američki predsjednik, ali je napomenuo da su Bidenove riječi izazvale “sumnje među zvaničnicima da li Washington vjeruje da je pobjeda Ukrajine na bojnom polju realan cilj”.

WSJ je u svom članku ukazao na “zabrinutost” među saveznicima Kijeva u istočnoj Evropi zbog “razmišljanja koje se pojavljuje u zapadnim prestonicama da bi Ukrajina u nekoj fazi trebalo da se pripremi za pregovore sa Kremljom”.

Tokom svog putovanja u Poljsku, Biden je zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom prisustvovao samitu takozvanih Bukureštanskih devet (B-9) zemalja, koje čine Bugarska, Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Slovačka, kao i Letonija , Litvanije i Estonije.

Tri baltičke zemlje, koje su sve bivše sovjetske republike, a sada članice EU i NATO-a, bile su među najoštrijim kritičarima Rusije od izbijanja sukoba u Ukrajini, insistirajući na većoj isporuci oružja Kijevu i oštrijim sankcijama Moskvi.

Prošlog mjeseca, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je zapadne pristalice Ukrajine da prijeđu sve “crvene linije” u vezi sa isporukom oružja vladi Vladimira Zelenskog, budući da su “naše misli i ne postoje u stvarnosti”. Rekao je da je njegova “poruka” SAD-u i njihovim saveznicima bila: “Da ne gubimo vrijeme. Budite odlučni, ujedinjeni i donosite odluke što je prije moguće.”

Krajem januara, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva “primijetila sve agresivniji stav predstavnika baltičkih naroda i Poljske” prema sukobu u Ukrajini.

„Očigledno su spremni da učine sve da izazovu dalji rast konfrontacije, možda i malo razmišljajući o posledicama“, rekao je Peskov, izražavajući žaljenje što velike evropske zemlje nisu uspele da izvrše svoju „ulogu ravnoteže“ i smire one sa „ ekstremističke tendencije.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
18 dana prije

Tako je to sa radikalnim elementima: njima ne treba Amerika da ih gura na Rusiju, oni će da žrtvuju sopstveni narod da bi utolili sopstvenu glad za ruskom krvlju.

Sve što je Vašington trebao da uradi je da dovede fanatike na vlast u državama u kojima postoji mržnja prema Rusiji… i da se izmaknu kad se dovoljno zakuva.

Tupko Glupko
18 dana prije

Litva – 2,8 milijuna stanovnika, ruska manjina čini 5% stanovništva
Letonija – 1,9 milijuna stanovnika, ruska manjina čini 24,2% stanovništva
Estonija – 1,3 milijuna stanovnika, ruska manjina čini 23,7% stanovništva

Zajedno jedva 6 milijuna.

Estonija i Litva direktno graniče sa Rusijom, dok je Letonija blizu.
Sve tri su članice NATO pakta.

Izuzetno je mudro sa strane njihovog političkog vodstva provocirati Rusiju i pozivati ostale EU i NATO članice da šalju Ukrajini sve što imaju.

Željko
18 dana prije

“Baltički patuljci” to su “sile” površinom manje od “sila” HR, SRB i BiH i sa “ogromnom” u totalu populacijom od, možda, 5 milijuna koji prenoće u te tri “sile” na Baltiku, uz napomenu da pd tih možda 5 milijuna je 1/3 Rusa i još par desetaka tisuća-hiljada drugih “manjina” tako da te “sile” na Baltiku mogu računati na “ČAK” tri milijuna, kada se odbiju penzioneri, malodobni, LGBT, itd., možda ostane jedan milijun za “fronta” na istoku Europe!

Ivan
18 dana prije

To ludo smece Bidena treba spustiri prvom prilikom s 10000 metara bez padobrana..

Ivan
18 dana prije

To se vise nikakvim metodama ne moze izlijeciti niti preodgojiti, to se zlo moze jedino pobiti..

Ziv je Geza
18 dana prije

Pempers Joe groznicavo trazi topovsko mrso i pomoc ukropima u hrabroj borbi protov rusije jer americkoj koaliciji nije dovoljna EU,velika britanija,japan, kanada, australija itd, eto ga njurga i po baltiku.

Dakle Nato nije u stanju uz svu logostiku, oruzje, satelite,municiju,obuku ukropa i svojih placenika odbraniti bahmut.

Bahmut polako ali sigurno osvajaju pijani zatvorenici wagnera naoruzani asovima, barem tako tvrde hrvatski mss mediji.

Pa zar to onda nije dokaz da je nato tigar od ne obicnog, vec guz papira.

bruegel the elder
18 dana prije

Najbolj doktori su – psihijatri.Vidi samo koliko su svojih…….pacijenata……političara “popravili”……

Role
18 dana prije

USA nema saveznike. USA ima poslusnike i neposlusnike. Oni koji du su odani i poslusni po cijenu svoje stete su okarakterisani kao “saveznici”…nagradjeni samo tom rijecju iz casti. Oni koji nisu poslusni, ceka ih odmazda a ako i nakon odmazde ne budu slusali, postaju neprijatelj.

user
18 dana prije

kao prvo:
nije on ništa pritisnuo.
tip ima pelenu i 99% vremena ne zna kako se zove.

Max
18 dana prije

Teško pritisnuti jadnike.

hiber
18 dana prije

Nista od toga. To treba rješiti sa Britancima, a oni nisu dozvolili ni zamjenu njihovog ministra ukrainske obrane.😉

nessy
18 dana prije

Kako se samo bahate idioti, misle ako su NATO, da im nitko nista ne moze. Bude li pravog kurslusa, a moglo bi lako biti, kad dobiju po usima bit ce placa. Sve tri zemlje zajedno, sa svojih par miljuna stanovnika stalno bezobrazno provociraju mocnog susjeda. Da imaju zrno mozga, smanjili bi dozivljaj jer svaka akcija izaziva reakciju.

HEKPCT
17 dana prije

Zamislite koliko su oni uvjereni u američku svemoć kada im sami Amerikanci moraju objašnjavati da to baš i nije tako. Vrane mozak popile.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI