fbpx

Četvrti put – Prehrambena, energetska i monetarna neovisnost za prosperitetnu državu

Četvrti Put - Živi zid

Treća sreća, treći put i Bog pomaže – su neke od varijacija trojke u svakidašnjem razgovornom jeziku. Za Grke recimo, sasvim sigurno Trojka ne znači nešto dobro. Niti na dobro sluti postojanje trećeg u ljubavnom krugu. U politici pak, treći put se zaziva prije svakih izbora kao spas od prvih i drugih.  Nešto što ne bi bilo ciklona, niti anticiklona, ali bi zato bilo stabilno.

Većina apatičnog biračkog puka ipak misli kako nema ni prvih, ni drugih, ni trećih jer – svi su isti. I taj stav o ‘istosti’ se na svakim izborima pribraja postotku onih koji pomalo postaju većina i ne izlaze na izbore. Izborni mehanizam se pobrinuo zato da se taj apatični glas nikad ne pojavi kao remetilački faktor – pribraja ga glasovima onih koji su na izbore izašli. Koliko god birača izašlo na izbore, 20 ili 30%, zakon to broji kao 100%. Bira se čak i neizlaskom na izbore.

Ovdje bismo mogli umetnuti priču o pomorskom trgovačkom pravu, o tomu kako su nas roditelji registrirali kao tvrtku-pravnu osobu (a mi u skladu s tradicijom isto učinili svojoj djeci) i pritom nadležnost nad nama-pravim osobama dali onom kod koga su nas registrirali, o tomu kako zakon na nas gleda kao na stvari u prometu, koje nisu sposobne same progovarati o sebi, već to za nas čini pravni zastupnik (otud odvjetnik na sudu – kao tumač, prevoditelj i zastupnik nas nijemih i gluhih, koji ne govore i ne razumiju pravni jezik), ali u tom ne bi bilo previše smisla. Vlastiti posjed ne možemo izuzeti iz nadležnosti države, a državom pa posredno i s našim posjedom upravljaju neki drugi – koji su poštovali pravila izborne igre.

Prvi su dakle za nešto, a drugi su protiv njih i za nešto suprotno od toga, dok treći nisu ni za jedne, ni za druge već zastupaju originalni put koji isključuje prva dva. Logično bi bilo, ako nismo zadovoljni dosadašnjim smjenama Prvih i Drugih da biramo Treće. Međutim, nikad se ne događa da izaberemo Treće u tolikom postotku da budu sposobni preuzeti vlast. Treći nakon izbora postaju Prvi ili Drugi, a njihovi birači izigrani. Račun za prijevare birača se nikad ne ispostavlja. Zakon takvo što ne poznaje, sankcija nema (kao što smo imali priliku vidjeti u preslagivanju hrvatske vlasti – stranka koja je bila u suprotstavljenoj koaliciji i zahvaljujući koalicijskim listama osvojila zastupnička mjesta postaje stranka vladajuće većine rugajući se tako svima koji su za njih glasali).

Razlog zbog kojega se Treći utapaju u Prvim ili Drugima nije samo u postotku osvojenih glasova za koje se unaprijed zna da neće biti većina ( i neće biti sposobni formirati vlast). Puno je prozaičniji. Treće uvijek svojim igračima popunjavaju Prvi i Drugi. Stvaraju ih kao osigurač za svoju trajnu vladavinu. Prvi hrane Druge jer su jedno i stvaraju Treće koje bi mogli imati potencijal za uništavanje vladajuće oligarhije.

Zato se uvijek događa da je ista oligarhija ostaje na vlasti? Želi li se doista promijeniti vlast, onda mora postojati Četvrti put.

Četvrti put mora biti u znaku broja četiri pa imati četiri cilja: prehrambenu, energetsku, monetarnu neovisnost i decentraliziranu državu. U kojoj će onda četiri stupa vlasti biti monetarna vlast, pravosudna vlast, zakonodavna vlast i izvršna vlast.

Pojavi li se ikad Četvrti put, prepoznat ćemo ga upravo po tomu. Izostaje li bilo koja od četiri strane, onda se ne radi o Četvrtom, već o Prvom/Drugom/Trećem putu.

Svakog mjeseca agencije za ispitivanje javnog mnijenja izbacuju rezultate o popularnosti političkih stranaka i njihovih čelnika. Tim ispitivanjima, zbog nezadovoljstva rezultatima  možemo predbacivati svašta, od premalog uzorka ispitanika do navijačkih sklonosti prema određenim opcijama, ali svi prigovori padaju u vodu na izborima. Rezultati izbora se razlikuju u minornim postotcima od onih koji su se mjesecima ponavljali u anketama. To nas prisiljava na zaključak – Isti ostaju na vlasti jer tako želi većina biračkog tijela. Sve ono što lažni Treći i istinski Četvrti vide kao društveni problem – demografiju, iseljavanje, stranačko zapošljavanje, uhljebljivanje, previsoke poreze, premale plaće, zapušteno poljoprivredno zemljište, stalni rast vanjskog duga, rast broja građana s blokiranim računima – većini biračkog tijela nije problematično, već poželjno. Ili im je sporedno, nebitno. Čini se da upadamo u logičku neodrživost, da su ukupni pokazatelji svih višedesetljetnih politika loši za većinu, a da u isto vrijeme ta ista većina podržava sve te politike!?!

Nelogičnost je samo privid koji nestaje čim u igru ubacimo koruptivnu moć sistema. Država (a misli se na oligarhiju na vlasti) planira svoj godišnji Proračun uključivanjem novca za korupciju društvenih skupina. Novac namijenjen financiranju udruga tek je onaj vidljivi, prvi ešalon u državnom korupcijskom boju za pokoravanje glasačkih skupina. Druga bitnica je usmjerena na kupovanje organiziranih religija, treća na nacionalne manjine. A sve zajedno je prožeto stranačkim kadroviranjima koji se odnose na državne službe, poduzeća u državnom vlasništvu, ali i na većinu privatnih poduzeća koja se svojim djelatnostima oslanjaju na državnu potrošnju.

Većina ipak ne podržava takvu vlast koja potkupljuje biračko tijelo, ali podržava ona (novcem) motivirana većina koja izlazi na izbore. Što nas navodi na ispravan zaključak kako imamo u stvarnosti dvije po opredjeljenjima različite većine. Onu koja izlazi na izbore i onu ukupnu većinu koja ne sudjeluje u cijelosti u izborima i tako dopušta realno manjini odlučivanje i o svojoj sudbini.

Sad bismo mogli i nacrtati legendu za bolje razumijevanje. Prvi su HDZ sa svojim satelitima, Drugi su SDP sa svojim satelitima, Treći su MOST,  ORAH, a Četvrti (u začetku) Živi Zid i Promijenimo Hrvatsku. Zašto baš oni, a ne neki drugi? Upravo jer jedini spominju monetarnu vlast koja pripada narodu, a ne stranim centrima moći.

Jedina istinska opasnost za preživljavanje koruptivne Vlasti dolazi od Živog Zida i Vlast je tog svjesna od prvog dana. Otud i oni napadi na tu stranku nakon izbora, otimanje zastupnika, prokazivanja po medijima. Premijer Plenković, od prvog dana svog mandata koristi svaku priliku kako bi prokazao Živi Zid kao po društvo i državu štetnu stranku, predstavljajući sebe kao lidera u borbi ‘odgovornih političkih snaga protiv populizma’. Plenković je ipak predstavnik Prvih, školovan i pripremljen za upravo ovo mjesto na političkoj pozornici koje zauzima i jasno je da će sustav u kojem uvijek vladaju Prvi braniti do zadnje kapi svoje anemične krvi.

Da mu u toj borbi baš i ne ide sve od ruke, pokazuju mjesečna izvješća Crobarometra o popularnosti stranaka. Potpora HDZ-u i SDP-u pada, MOST-u stagnira i Živom Zidu raste!

Za rast svoje popularnosti Živi Zid nije morao učiniti ništa, bilo je dovoljno šutjeti i pustiti vladajuće da se bakću s ratifikacijom Istanbulske konvencije, s hotmailovima grupe Borg i javnim raskrinkavanjem pozadine petljanja države u privatno vlasništvo.

U međuvremenu je Živi Zid ipak nešto učinio – organizirao je svoj prvi stranački kongres u Lisinskom, predstavio neke nove ljude i najavio novi program stranke (na službenoj stranici stranke umjesto programa stoji obavijest „Poštovani, uskoro dostupan redizajnirani program“). Od svih izlaganja na kongresu stranke, najjače je odjeknulo ono Ivana Pernara u kojem je rekao da će se Živi Zid zalagati za izlazak Hrvatske iz EU i NATO-a.

Izlazak iz EU je legitimna politička opcija, ali je vrlo diskutabilno želi li se s tako jasnom i decidiranom porukom ući u parlamentarne izbore s namjerom osvajanja vlasti. Ako i zanemarimo upitnu legitimnost referenduma o ulasku u EU (u kojoj je već spomenuta većina koja je izašla na referendum nije istovremeno i većina biračkog tijela), ako zanemarimo činjenicu da je dobar dio građana  koji je odabrao „ZA EU“ to učinio u nadi kako će se s tim izborom riješiti čeličnog stiska domaće i lokalne korupcije koja je zagospodarila svakom društvenom porom pa se nakon petogodišnjeg bivanja u EU razočarao vidjevši da se korupcija ne smanjuje, ne možemo zanemariti ljudsku pragmatičnost. Upravo je članstvo u EU omogućilo stotinama tisuća građana preživljavanje, nažalost – iseljavanjem.

Službeno iseljenici preko bankarskog sustava godišnje doznačuju u Hrvatsku preko dvije milijarde eura i tako omogućuju obiteljima koje su ostale u Hrvatskoj preživljavanje. To sa sobom donosi i nuspojave – taj novac omogućava i političkoj eliti, Prvima lagodno preživljavanje, bez nužde mijenjanja bilo čega u funkcioniranju sustava.

Dakle, gdje Živi Zid misli naći glasove podrške za izlazak iz EU?  Među građanima s blokiranim računima kojima je iseljavanje jedina slamka spasa od lihvara? Među potkupljenim društvenim skupinama kojima ovakvo stanje odgovara?

Dolazimo do pravog pitanja – želi li doista Živi Zid doći na vlast, preuzeti odgovornost za sudbinu naroda i države ili se želi pozicionirati na stabilnoj potpori 10-15% biračkog tijela koja garantira vječno oporbenjaštvo bez obaveza?

Taktika koju je javno izrekao član Živog Zida dr Dominik Vuletić, da je njihova namjera natjerati HDZ i SDP na sljedećim izborima na koaliciju, kako bi pokazali da su isti i da su jednako nesposobni rješavati probleme građana, gospodarstva i društva – pokazuje da Živi Zid nema namjeru osvojiti vlast na sljedećim izborima, nego tek možebitno na onima koji dolaze tek 2024.

Možemo li mi čekati još 6 godina kako bismo promijenili ono što smo morali mijenjati još jučer? Je li to taktika ili nedostatak taktike? Je li Živi Zid istinski Četvrti Put ili se želi zadovoljiti pozicijom ukrasa demokracije s kojom vječno upravljaju Prvi?

Možda te odgovore pronađemo u obećanom redizajnu programa stranke u kojem će se zrcaliti ideja, ona koja je dovoljno moćna da k sebi privuče stručnjake, akademike, istinsku elitu ove države kako bi od Hrvatske napravile mjesto privlačno za življenje njenim građanima. Ta ideja je nužno u konfliktu s idejama koje promoviraju zastupnici transnacionalnih korporacija pa njena provedba zahtijeva puno mudrosti, strategija, taktičkih postavki (Vladimir Putin nije mogao 2001. reagirati na američku agresiju na Irak, niti kasnije na Libiju, ali je mogao reagirati na agresiju na Siriju. Jer je u međuvremenu ojačao državu iznutra. Iz tog primjera bi štošta o taktici mogli naučiti i u Živom Zidu).

Može li Živi Zid izaći s takvom idejom?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
MilnaCZ
Gost
MilnaCZ
2 godine prije

Živí žid prica neistine.Iz Nato snaga Hrvatska nemoze izaci kao nití iz EU,postoje ugovor kojih se Hrvatska vezala i nemá sanse dá izadje dok sama EU i Nato o tome neodluce,nikakav referendum tu nepomaze.Hrvatska samostalno ekonomski nemoze opstáti jer industrija je i proizvodnja umístěna abez ulaska investitora nemoze nista sama.Hrvatska nemá surovině dá moze pokriti své to a premala za ozbiljan ulazak pravih investitora.Ulaze se dá se profitira a ne da ulagac bude někom karitas.To sto živí žid prica je čistá utopija.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  MilnaCZ

HDZ bio bio bolji? Jelde? 🙂

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Damir

U svakom slučaju, financijska netransparentnost i falsificiranje diploma od strane čelnika Živog Zida ne ulijevaju ništa više povjerenja od onog koji narod ima u HDZ. S tim u vezi, onda baš i nema puno smisla “mijenjati konja za utrku” budući da znamo tko već godinama sigurno pobjeđuje unatoč “strahu i trepetu” koji u hrvatskom društvu navodno proizvodi “moćni Živi Zid” ?

GIVI
Gost
GIVI
2 godine prije
Reply to  Kora

haha evo se javljaju plenkovićevi

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  GIVI

Sure ?

P.S. – Iako s aspekta katolicizma i hrvatstva Plenkovića smatram moralnim i duhovnim falsifikatom, u njegovim razmišljanjima postoje i neke pozitivne strane koje iznimno cijenim te se u potpunosti slažem s politikom koju vodi vezano uz dvije vrlo važne teme. Prva se tiče Željke Markić i aktualnih predstavnika Kaptola i Hrvatske Biskupske Konferencije, a druga se tiče europske politike Vladimira Putina. Naime, Plenković baš kao i ja nije ljubitelj (radikalnih) vjerskih i političkih ideja koje promoviraju navedeni entiteti. Stoga, unatoč dosadašnjim brojnim nedopustivim pogreškama koje je učinio kao “hrvatski premijer” i predsjednik HDZ-a, Plenković ima moju podršku kad je riječ o suzbijanju nezdravih ambicija Željke Markić i Vladimira Putina, a koje su usmjerene prema hrvatskom katoličkom narodu te općenito dominantno katoličkim europskim narodima.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije
Reply to  MilnaCZ

MilanaCZ:
Svaki ugovor se moze raskinuti, Poslije WWII od 1945. Yugoslavija se razvijla obnavljala i gradila bez stranih investitora. A za NATO I EU znamo do sada smo se uvijerili oni su imperijalisticki zlocinci koji iskljucivo site interese krupnog kapitala.
Neoliberalni kapitalizam prodaje pricu da je jedino profit bitan, a od profita je bitniji socijalni faktor koji je neoliberalizam potpuno iskljucio.

MilnaCZ
Gost
MilnaCZ
2 godine prije
Reply to  Churko

Nista Hrvatska neodlucuje dá ti jasno bude ,tebi i svim ostalim.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  MilnaCZ

Eto jedna dobra i od tebe…Aj’ nek sam i to dočekao … 🙂

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  Churko

Churko, slažem se sa tobom da se ugovori i formalno mogu i raskidati, ali greška je kao primjer uzeti bivšu jugu koja je nakon rata bila tvrdi orah za svakog mogućeg agresora.Bilo je to vrlo odlučno vodstvo sa jasnim ciljem i dobrom vojnom pozadinom te ljude spremne da se odupru svakoj agresiji bez puno nagovaranja.To su dobro znali i ameri i rusi pa su se samo zadržavali na mogućoj destabilizaciji kroz sitne političke igre , a nakon osnivanja nesvrstanih još im je bilo teže pokušavati sa ozbiljnim napadima.Ove današnje republike su samo hrana za zvjerke i doista su u neizglednoj situaciji da bilo što promjene.Bez svog puta i političara koliko toliko čistih ruku , a istovremeno prešarana razno raznim obavještanim šljamom domaćeg i stranog porijekla napaviti neki pomak stvarno izgleda kao utopija.Priče o investitorima (Milna CZ) je samo dobro poznata mantra upravo onih koji zagovaraju status quo a ima ih puno jer to i izbori pokazuju!

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Churko

za ceta, tisa i nove tajne ugovore sa japanom, pa j. amerikom i slicne medjun. ugovore to ne vazi. jednom potpisano, vise ne mozes mijenjati zakone ili debelo plati. pogledaj si praksu sa tzv. privatnim medj. sudovima – cisti biznis za mega-koncerne. zahvalite sve to hr. oligarhiji oba kolora.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Kako je Trump razjeba NAFTA sporazum . . . ?
Rješija bi on i TTIP da je kojim slučajem potpisan.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  MilnaCZ

Nasmija si me sa sa ”ulaskom investitora”, pa kume to ti više niko ner puši

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Zahvaljujuci Izbornom inzenjeringu u Hrvatskoj imamo od 1990. jednu te istu mraku na vlasti, koju biraju domoljubni u(hl)jebi, koje izabrani hrane i poje a ne racun stalih. Hrvatska ima prirodne resurse da moze hraniti 2/3 Evrope ali nema pameti medju vladajucima da tu komparativnu prednost i iskoriste. PDV na hranu treba potpuno ukinuti, ako ga nema Velika Britanija koja uvozi 90% hrane jer nema mogucnosti proizvesti u zemlji, zasto ga onda placaju Hrvati koji mogu prehranti 2/3 Evrope, izgleda da se PDV na hranu placa samo da bi se zadovoljilo domoljubne u(hl)jebe i branitelje.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Churko

@Churko- Malo je nejasno kako PDV na hranu “zadovoljava” branitelje. Ja recimo plaćam PDV ( na sve pa i na hranu), branitelj sam, proizvodim hranu, i uz sve to država me ne finansira (niti bih si to dozvolio).
P.S. Iskreno, razumijem revolt prema onima koji žive na državnim jaslama ali nismo svi isti.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis Ne uzeti novac kojim država nešto potiče (ako stvarno potiče), je mazohizam! Ukidanje PDV-a na hranu bi višestruko koristilo, jer bi hrana bila za toliko jeftinija a proizvođači hrane bi PDV koji plaćaju na sve što im je potrebno za proizvodnju i troškove mogli odbiti i to bi im ujedno bio i poticaj. Trebalo bi tu i napraviti razliku od uvozne i doma proizvedene hrane – ja bi na uvoznu hranu ostavio PDV a domaću bi oslobodio. Taj bi PDV kod uvoza platili uvoznici i dalje se na tu hranu ne bi trebalo ni dodavati ni skidati nikakav porez. (praktično to bi bila carina na uvoz hrane, ali je tako ne smijemo zvati) Takav postupak bi istog trenutka domaću hranu učinio konkurentnijom … Ja bi za sve uvezene proizvode koji se inače proizvode kod nas uveo carinu (ili kakogod to zvali) i to po stopi razmjernoj pokrivenosti tržišta vlastitim proizvodom – što je veća domaća proizvodnja nekog proizvoda, veća bi trebala biti i carina na sličan uvezeni i obrnuto . Također dio tih carina bi usmjerio u fond za poticanje nedostatne domaće proizvodnje. (samo da mi nitko ne kaže da se carine na uvoz ne mogu naplaćivati ! …ako… Pročitaj više »

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije

“zivi zid” nije nista a kamo li “cetvrti put”……… jedino moze biti dokaz one stare uzrecice: “kakav narod takva vlast”.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  pingpong

samo 3 minusa na sat ?!? ………nemojte me razocarati, mozete vi I bolje !

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  pingpong

Dobro je, sve će bit uredu, ništa ti ne brini

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Moreno

ma koja briga …..:)))))

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  pingpong

@pingopong, a koja su tvoja ocekivanja i zelje, koliko bi minusa voleo?
Ti minusi su izraz da se citatelji bas i ne slazu s tvojim misljenjem, pa sad ako to tebi ne znaci nista, jbg samo cepaj dalje i onako ima puno njih koji vjeruju u tvoje baljezgarije i ideologiju, ne daj se mozes i vise i bolje!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  DLM

Kako minusi i plusevi na portalu Logično mogu biti vjerodostojan izraz (ne)slaganja čitatelja s nečijim komentarom ako Ivan Pernar – otkrivajući po običaju toplu vodu – tvrdi da se mediji bave isključivo propagandom i “doslovno nameću svoje stavove”? ?

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  pingpong

Pa tko je sada na vlasti, ja sam mislio da je HDZ i evropska unija, a tko je kod tebe u Kini?

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Zigi

Kinezi,,,,,,, :))))))).

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  pingpong

@pingopongi, “…Kakva mast takva slast …”

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  EU dismr

A najbolja mi je bila epizoda u kojoj Ivan Pernar izigrava neshvaćenog (političkog) genijalca pa za fakultetski obrazovanog čovjeka – koji 25 godina uzgaja i prodaje svoje jagode u Hrvatskoj te pošteno zarađuje novac od 12-satnog umnog i fizičkog dnevnog rada – slavodobitno pred kamerama izjavi kako isti “ima uske poglede” zbog kojih ne razumije problematiku jagoda te da namjerno neće od njega kupiti jagode jer je ovaj usto i “bezobrazan”. Pernar izgleda stvarno živi u uvjerenju da su njegovi osobni radni, intelektualni, duhovni, moralni i politički kapaciteti širi nego u najvećih globalista.
???

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  EU dismr

naravno …….

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije

dragi narode u kratko – hrvatska oligarhija pod slikom dviju najvecih partija odavno je, ili upravo potpisala sve relevantne svj. ugovore – kojima se rusi suverenost, parlament, zakonodavstvo i svi do sada postojeci standardi. ove politike nisu nikakvim zakonima u naprijed nista zastitile, vec su spremne rasprodati i unistiti sve. jos pred ca 7-8 g. cudili su se austr. mediji hrvatskim politicarima u eu – kako su bez ikakva prigovora ili primjedbe spremni sve potpisati. dakle – vlak je otisao, sve ostalo jest politikanstvo. nakon potpisa nema nazad, ili plati milijune, milijarde. a to hr. nema. dapace za svaki novi kredit morat ce nesto osnovno i dati. ovo je samo kostur od drzave, nema mesa niti safta.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Sve u svemu,tko izade zadnji neka ugasi svijetlo.Ne samo u Hrvatskoj.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  tedi

ja vec odavno pogasio pa ne znam, ali, ako nema mesa nek jedu jagode……….
…….alo zidari, a di su te jagode ??? i…… ako moze, malo slaga ?!?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  pingpong

vidi se da si navikao na šlag…curice.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Ivo

jesam, I na jagode, one prave, sitne, sumske, naime. zivim u kuci, uz more, okruzen sumom, koja ima na juznoj strani 4 etaze a na sjevernoj 5. I nije da nisam imao “para” za juzni dio nego mi je prva etaza visoka 4,7m a druga 3,70m. o objektima pored kuce necu da te ne trefi “slag” ! toliko o slagu……:)))
a navikao sam i na curice, ja rodjen 1954. moja curica 1985. uzivamo uz nasa dva mala mangupa dok divljaju sa 4 male pasje curice koje je netko kao ti, koji volis samo muzjake, odbacio u onoj istoj sumi sa jagodama iz prvog djela.
a sad brzo do zidara da ti pomognu dici kredit da mozes uplatiti zdrastveno osiguranje pa trkom do lijecnika da ti izmjeri tlak I saniraju tu pjenu u ustima.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  pingpong

Oprostite Pingpong, na koje “zidare” točno mislite: one koji svojim svakodnevnim fizičkim radom vrijedno uzgajaju svoje jagode i time izgrađuju kulturu višesatnog konkretnog rada, ili one “politički suverene” koji u dokolici jednom godišnje sat vremena velevažno dijele tuđe jagode za koje nisu ni kopali ni orali, pri čemu još farizejski stoje na najfrekventnijem mjestu u gradu i poštene radnike optužuju za bezobrazluk?

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Kora

zive zidare …….. :))))

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Sve je u Hrvatskoj totalna šteta, to je točno, međutim minja se i svit i Europa. Globalni financijski sustav je prenapregnut i rastiže se još sa sve više sile, a sa sve manjim pomakom. Nije nužan totalni financijski kolaps koji bi se odvrtija u 24 sata, ali sve više država će padat pod teretom zaduženosti.
Grčka vegetira, Italija je trenutno najopasnija sa 2300 miljardi duga, Španjolska, Portugal . . . a trokira i Deutche Bank koja je opasnija nego sve ex YU državice zajedno . . . ništa više neće bit ka šta je bilo jučer . . . trenutak kad u nekoliko država istovremeno banke budu zatvorile vrata, a bankomati otpojeni sa weba svi sporazumi i ugovori padaju u more . . .

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

jos jedan veliki plus za @maju !

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Maja ima dosta toga sto je bilo zaštićeno ne samo zakonom, već i ustavom pa su debeloguzani napravili suprotno i nikome ništa.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Neznan šta će bit od Živog Zida, jesu li trojanac i kome je namjenjena ta zamka. Al čitajući komentare (ne samo ovde) vidin da smo već izgubili.. odavno i da nemamo šanse.
Ako ljudsko biće nema sposobnost zamislit nekakav drukčiji život, društveno uređenje, osobni plan…onda je to poraz pojedinca pa i cijelog društva. Ako nešto ne možeš zamislit onda se ništa i ne može ostvarit. Sve počinje unutar nas, u mašti. Baš sve šta imamo je nekoć bila tek nečija misao, san.
Gospodo, bez mašte, jasne vizijie…vi ste robovi osuđeni da to budete do smrti. I vaši potomci također. Gubitnici po uvjerenju

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Kakva mašta? Nema promjene bez konkretnog obraćenja ljudi. To je jedini put. Nikakva mašta s tim nema veze.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

@Majk M.- Takvi smo mi ljudi. I tu se ne da puno promijeniti. Ako imamo nešto novo (u konkretnom slučaju Ž.Z.) prvo ćemo im potražiti mane. I naći ćemo ih. Pa ćemo reći svi su isti, i opet birati provjerene koji će nas još više približiti provaliji.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Piretis

Od ovoga što je trenutno u političkoj ponudi, svi doista jesu isti jer nitko ne radi za interese hrvatskog naroda i hrvatske države nego prvenstveno za “neke druge” ili svoje vlastite interese. Nema smisla uopće raspravljati o tome kako smo “mi ljudi takvi” kad znamo kako cijela priča s demokracijom i odlučivanjem naroda funkcionira. Odlučuju razni (tuđinski) nadnacionalni lobiji i to prema principu “tko jači, taj kači”, a izbori su tek privid političke moći naroda kojeg danas predvode “lutke na koncu”, a ne nacionalni državnici koji doista zastupaju svoj narod i državu. Naravno, cijela farsa ne bi bila tako “zabavna” da u njoj ne sudjeluju i mediji.

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Motivacijski govori su uvjek dobro došli , ali podcjenjivanje protivnika je prvi korak u porazu!

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Nije mi jasno zasto je nakon svega Sincic morao dizati stambeni kredit u banci. Mislim, ok imam i ja kredit u banci ne volim banke ali nisam javna osoba koja ratuje sa bankama godinama da bi nakraju s njima potpisao ugovor. Tako se je upucao u nogu s tim. I ne svidja mi se da sa ženom vodi stranku. Inace na papiru zivi zid je ok i uvijek glasam za njih.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Pa… mislim da je morao uzeti kredu, zato što još nije na vlasti da promijeni ovaj sustav a u ovom sustavu ako radiš pošteno, kuću ili stan ne možeš dobiti (kupiti) bez kredita (kada se promijeni sustav valjda će stan biti moguće kupiti ili dobiti i bez kredita ?) 😉

… je, ti u svoju ženu valjda nemaš povjerenja pa bi stranku radije vodio sa – ljubavnicom (ili ljubavnikom)??

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Sinčićev kredit nije političkomarketinški njegov mudar potez, to je točno, međutim Sinčić se moga odmetnit u eko selo i živit u eko kolibi od slame i vune, hraneći se gledajući u sunce i uz sve to nastavit se borit na ulici i opet bi bija ismijavan i to još više . . .
Pernar i Sinčić nisu lumeni, ali njihove odrednice su možda dobar pokazatelj za neke druge, pametnije od njih koji bi se mogli pojavit, a pojavit će se kad ih kolektivna svijest izbaci iz rulje za šta opet triba još promjene pojedinaca koji su prominili sami sebe da bi se mogla stvorit kritična masa za neke bolje od njih dvoje odnosno živoga zida . . .

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Moreno

Sinčićeve i Pernarove “odrednice” pokazatelji su samo toga kako se u Hrvatskoj, uz pomoć nadnacionalnih interesnih lobija, razni ljudski mediokriteti jeftinim političkim trikovima mogu dokopati saborskih klupa iz kojih se poslije godinama ne daju izbaciti van, iako istog trena kada sjednu u njih prestaju raditi za interes hrvatskog naroda i hrvatske države. Stoga takvi “suverenisti” nijednom autentičnom Hrvatu ne mogu biti apsolutno nikakav putokaz, a pogotovo ne narodne vođe koje treba oponašati ili slijediti.

kdk
Gost
kdk
2 godine prije
Reply to  Kora

…a meni je indikativno kako se ti redovito i strasno javljaš na teme o Pernaru, Živom zidu…
Čini mi se da si nadprosječno obrazovana i inteligentna osoba, moguće i vrlo kvalitetan sugovornik ali još nisam pročitao što konkretno od ideja koje živi zid plasira nije dobro. Populizam veliš – pa mlate vladajuće njihovim oružjem i to onako, momački (sjeti se silnih predizbornih “obećanja svih vladajućih do danas, to nije populizam?!?!), netransparentno financiranje i kupovanje diploma – nešto sam se pogubio u toj priči i rekao bih, ako je istina da bi trebali odgovarati. AKO JE ISTINA…dorh i pravosuđe su već trebali odraditi svoje a nisu i to mi govori ili da je lažnjak ili da su institucije duboko komromitirane i korumpirane a ŽZ nije sudjelovao niti u donošenju zakona niti u formiranju istih. O medijima koji to plasiraju ne bih 😉 očekujem da se pred izbore pojave informacije u istim o bitnim članovima ŽZ kao o obiteljskim nasilnicima, pedofilima, teroristima, alkosima, ovisnicima o svemu i svačemu…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  kdk

Pernaru ni ne treba posredstvo “neprijatelja i njihovih medija” da bi se kompromitirao i blamirao pred izbore jer on to sam redovito i jako dobro čini svojim javnim performansima (ako niste, preporučujem da pogledate ovaj posljednji pod nazivom “Pernar grlom u jagode”), kreativnim fotografijama i videouratcima (preporučujem izuzetno autorsko djelo “Pernar u akciji političke eksploatacije djece i mladih”), ili pak antologijskim facebook objavama (također preporučujem – može i kao dodatak modernoj školskoj lektiri – čitanje “Crtica iz Pernarovog ljubavnog života ili kako se (p)odati poligamiji”. Mislim da su pametnim i zrelim ljudima ova tri primjera sasvim dostatna da detektiraju profil ovog “obećavajućeg političara koji želi promijeniti hrvatsko društvo”.

Što se ostaloga tiče, postoje razne teme koje me zanimaju, a komentiram ono što se od toga nudi na portalu Logičino. Nisam ja kriva što Logično promovira Ivana Pernara kao svoga pulena pa se Vama čini da se ja “redovito i strašno javljam na teme o Pernaru” ???

kdk
Gost
kdk
2 godine prije
Reply to  Kora

Još jednom, sa kojim idejama se ne slažete?! Što mislite da nije dobro?! Pernar u “akciji” priča je koja ne pije vodu, recite meni neukom i “ukom” puku što ne valja…fakat je da (vladajuće) mlati njihovim oružjem…a to boli za po…pizdit’!!! 3:)
edit: na jednoj od prethodnih tema jasno sam napisao da je sve vrlo jednostavno, ono što valja uzmeš a ono što ne – baciš! Oko Plenkovića ste decidirano iznijeli svoj stav, ovdje…hm…

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Revizija privatizacije svi koji su se okoristili privatizacijom spremiti ih u zatvor na minimalno 20godina svu imovinu oduzeti pa da vidimo kome će ikad više pasti na pamet ukrasti nešto ili zaposliti rođaka.

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  nizzde

Sve ok, samo tko bi to trebao napraviti ????

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  nizzde

spojit OiB i JMBG pa forenzika prihoda i imovine do 3 koljena, sve šta nema opravdanje u prihodima oduzet.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije

ne vjerujem, da na ovu temu imamo samo 4 komentara. dakle – pravno gledano vlak je odavno otisao. hrvatska oligarhija obiju kolora odavno je sve potpisala – sve vazne medjun. ugovore – kojima gubimo suverenost, standarde, place, ekoloske standarde, kojima zakone u buduce donose iskljucivo koncerni. vise izaska odavde nema. ostaje treznjenje. hrvatski mediji i politika su totalno zakazali – nisu nista informirali pucanstvo o karakteru tih ugovora. o tome vec desetak godina napr. pisu neki mediji u austriji i njemackoj, pa u francuskoj itd. austr.mediji su se pred ca 8 g. javno cudili hrvatskim politicarima u briselu – koji su od pocetka tih ugovora bili spremni sve potpisati – bez primjerke ili pitanja. eto vam….sad je kasno. sve drugo je politikanstvo za zabavu naroda. ali sve – bas sve – dolazi na naplatu.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

@wetzer m.- Kako ti gledaš na stvar je defetizam. Ne kažem da nema u tome i istine ali… Možda ipak ima nade i možda se bez razloga toliko sekiramo zbog loših poteza naših vlasti. Primjer. Moja se baka rodila u Austro-Ugarskoj monarhiji, mladost je provela u Kraljevini SHS (pa u Kraljevini Jugoslaviji), tada je kratko živjela u NDH, pa u FNRJ (te u SFRJ), da bi kraj života dočekala u jednoj od naših malih (samostalnih???) državica (ironično i ta zemlja je u kratko vrijeme dva puta promijenila ime). Koliko li je samo ugovora, saveza, koncesija, ustavnih i zakonskih promjena i čega sve ne doneseno u tih 92 godine? A koliko ih je od svih silnih danas na snazi i obavezuju mene ili tebe? Malo ili skoro ništa. Hoću reći da koliko god naši sadašnji političari mislili da su povijesno bitni i da su njihove udluke i potpisi (dodvoravanja i uvlačenja) nešto što će odrediti buduće generacije, povijesne promjene će većinu ili sve učiniti nevažnim. A mislim da se upravo nalazimo pred takvim promjenama. P.S. Nikad nije kasno. Posebno ako ne želimo platiti tuđe dugove i pokoravati se odlukama o kojima nas nitko ništa nije pitao. P.S.S. Ovo je malo optimizma… Pročitaj više »

Wetzer maja
Gost
Wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ja sam o tim tajnim, nametnutim medjun. ugovorima vec godinama odavno dobro informirana, nesto javnim medijima, nesto na netu.
poznate su mi njihove posljedice i karakter, imas primjere drugih drzava koje su time tesko ostecene i obespravljene. samo sto hr javnost blagog pojma nema.mozes filozofirati do mile volje, no stanje stvari je vise nego jasno. dok su drugi diskutirali i masovno protestirali, ovdje se pricalo tko je kome sto rekao

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Interesantno je poslušat Slavka Kulića iz 2009 dok nije bilo ni Ž od Živoga Zida;
https://www.youtube.com/watch?v=m28oAsY5FMI&t=602s

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Stvarno bas volim ove “nase” teme. Za crknit! U ovim komentarima se moze najbolje vidjeti tko je zapravo tko. Koliki su mu misaoni, mentalni, obrazovni ali iznad svega moralni dosezi. Lako je pricati o Siriji, Iranu, Putku….. svi sve znaju, sirok Dunav, ravan Srijem, mirna Bosna. E ali kad dodje na red prica o nama samima sve postaje mnogo jasnije tko je Kora, tko je Milan, MilnaCZ ( ko zna mozda ima Milna i u Ceskoj a ne samo na Bracu ) Pingpong, Pixi, Gaja, Maja,Raja…… i ostale jajare. How many trolls and twised minds are among us? OMGoodnesssssss…o hadezenjare,o esdepenjare, o crkvenjare kad cete crknit vise, pun mi vas je vise RACKU za 100 jebeni zivota.?????

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Buzz

pa budi baren TI moralan i baci svoj RACKU u nesvjest. I vristi OMGooooodnesssssssssssssssss……..

nime
Gost
nime
2 godine prije

korupcija kod zapošljavana i javne nabave je rak rana hrvatske.
ko to riješi vratio je povjerenje naroda a onda se i ideje o novim poslovima javljaju.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  nime

@nime, ma to je “sića” u poređenju sa pretvorbom i privatizacijom ili sa time: – kako smo završili u NATO-u i EU…..Hebiga nije svako za gazdu, najbolje nam je kao slugama … “Ko je jamio, jamio je..” – nije samo fraza, koju je izvalio priglupi vozač autobusa i švercer prasadi (čitaj: “General Rojs” ), već definicija proteklih 20. godina u Hrvatskoj. Sada više nema kajanja.
Zato: ” Dobrodošli u Hrvatsku – malu zemlju, za velika sranja !”

Abe
Gost
Abe
2 godine prije

Ako žz želi ucinit dobro narodu koji bira protiv sebe, morat će ga na neki način prevarit.

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
2 godine prije

Malo tople vode…
Dragi ljudi…nitko nezna tko je dok nema novac i vlast!!!….
Nama računi dolaze stalno i preko pola ih je ovršno ukoliko se ne plate…crknimo- u prijevodu…..nitko nas ne pita…
Političari se svi gamad koja je po moralu ista…iskreno neznam od kud im mentalna hrabrost gledat u kameru, novinara, pričat u mikrofon i do te mjere lagati…
Industrija je strgana planski…ekipa se iseljava i samo se trguje za goli život, a kupuje novcem koji nije naš pa smo u krug dužni i političare niije briga za to…lajavi klinci iz tog živog zida nekad zvuče simpatično jer direktno spominju kaj nas muči…a ja se pitam ukoliko bi i došli jednog dana na vlast, da li crno na bijelo stvarno imaju način i mehanizme provesti u djelo to što utopijski zagovaraju…ne mrzim ih…živim ovdje još uvijek i mučim se kao većina građana…
Iskreno me zanima da je moguće već jednom vidjeti rješavanje pravih problema umjesto slušati tučnjave za te udobne stolice…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik