Četvrti put – Prehrambena, energetska i monetarna neovisnost za prosperitetnu državu

Četvrti Put - Živi zid
61 komentar

Treća sreća, treći put i Bog pomaže – su neke od varijacija trojke u svakidašnjem razgovornom jeziku. Za Grke recimo, sasvim sigurno Trojka ne znači nešto dobro. Niti na dobro sluti postojanje trećeg u ljubavnom krugu. U politici pak, treći put se zaziva prije svakih izbora kao spas od prvih i drugih.  Nešto što ne bi bilo ciklona, niti anticiklona, ali bi zato bilo stabilno.

Većina apatičnog biračkog puka ipak misli kako nema ni prvih, ni drugih, ni trećih jer – svi su isti. I taj stav o ‘istosti’ se na svakim izborima pribraja postotku onih koji pomalo postaju većina i ne izlaze na izbore. Izborni mehanizam se pobrinuo zato da se taj apatični glas nikad ne pojavi kao remetilački faktor – pribraja ga glasovima onih koji su na izbore izašli. Koliko god birača izašlo na izbore, 20 ili 30%, zakon to broji kao 100%. Bira se čak i neizlaskom na izbore.

Ovdje bismo mogli umetnuti priču o pomorskom trgovačkom pravu, o tomu kako su nas roditelji registrirali kao tvrtku-pravnu osobu (a mi u skladu s tradicijom isto učinili svojoj djeci) i pritom nadležnost nad nama-pravim osobama dali onom kod koga su nas registrirali, o tomu kako zakon na nas gleda kao na stvari u prometu, koje nisu sposobne same progovarati o sebi, već to za nas čini pravni zastupnik (otud odvjetnik na sudu – kao tumač, prevoditelj i zastupnik nas nijemih i gluhih, koji ne govore i ne razumiju pravni jezik), ali u tom ne bi bilo previše smisla. Vlastiti posjed ne možemo izuzeti iz nadležnosti države, a državom pa posredno i s našim posjedom upravljaju neki drugi – koji su poštovali pravila izborne igre.

Prvi su dakle za nešto, a drugi su protiv njih i za nešto suprotno od toga, dok treći nisu ni za jedne, ni za druge već zastupaju originalni put koji isključuje prva dva. Logično bi bilo, ako nismo zadovoljni dosadašnjim smjenama Prvih i Drugih da biramo Treće. Međutim, nikad se ne događa da izaberemo Treće u tolikom postotku da budu sposobni preuzeti vlast. Treći nakon izbora postaju Prvi ili Drugi, a njihovi birači izigrani. Račun za prijevare birača se nikad ne ispostavlja. Zakon takvo što ne poznaje, sankcija nema (kao što smo imali priliku vidjeti u preslagivanju hrvatske vlasti – stranka koja je bila u suprotstavljenoj koaliciji i zahvaljujući koalicijskim listama osvojila zastupnička mjesta postaje stranka vladajuće većine rugajući se tako svima koji su za njih glasali).

Razlog zbog kojega se Treći utapaju u Prvim ili Drugima nije samo u postotku osvojenih glasova za koje se unaprijed zna da neće biti većina ( i neće biti sposobni formirati vlast). Puno je prozaičniji. Treće uvijek svojim igračima popunjavaju Prvi i Drugi. Stvaraju ih kao osigurač za svoju trajnu vladavinu. Prvi hrane Druge jer su jedno i stvaraju Treće koje bi mogli imati potencijal za uništavanje vladajuće oligarhije.

Zato se uvijek događa da je ista oligarhija ostaje na vlasti? Želi li se doista promijeniti vlast, onda mora postojati Četvrti put.

Četvrti put mora biti u znaku broja četiri pa imati četiri cilja: prehrambenu, energetsku, monetarnu neovisnost i decentraliziranu državu. U kojoj će onda četiri stupa vlasti biti monetarna vlast, pravosudna vlast, zakonodavna vlast i izvršna vlast.

Pojavi li se ikad Četvrti put, prepoznat ćemo ga upravo po tomu. Izostaje li bilo koja od četiri strane, onda se ne radi o Četvrtom, već o Prvom/Drugom/Trećem putu.

Svakog mjeseca agencije za ispitivanje javnog mnijenja izbacuju rezultate o popularnosti političkih stranaka i njihovih čelnika. Tim ispitivanjima, zbog nezadovoljstva rezultatima  možemo predbacivati svašta, od premalog uzorka ispitanika do navijačkih sklonosti prema određenim opcijama, ali svi prigovori padaju u vodu na izborima. Rezultati izbora se razlikuju u minornim postotcima od onih koji su se mjesecima ponavljali u anketama. To nas prisiljava na zaključak – Isti ostaju na vlasti jer tako želi većina biračkog tijela. Sve ono što lažni Treći i istinski Četvrti vide kao društveni problem – demografiju, iseljavanje, stranačko zapošljavanje, uhljebljivanje, previsoke poreze, premale plaće, zapušteno poljoprivredno zemljište, stalni rast vanjskog duga, rast broja građana s blokiranim računima – većini biračkog tijela nije problematično, već poželjno. Ili im je sporedno, nebitno. Čini se da upadamo u logičku neodrživost, da su ukupni pokazatelji svih višedesetljetnih politika loši za većinu, a da u isto vrijeme ta ista većina podržava sve te politike!?!

Nelogičnost je samo privid koji nestaje čim u igru ubacimo koruptivnu moć sistema. Država (a misli se na oligarhiju na vlasti) planira svoj godišnji Proračun uključivanjem novca za korupciju društvenih skupina. Novac namijenjen financiranju udruga tek je onaj vidljivi, prvi ešalon u državnom korupcijskom boju za pokoravanje glasačkih skupina. Druga bitnica je usmjerena na kupovanje organiziranih religija, treća na nacionalne manjine. A sve zajedno je prožeto stranačkim kadroviranjima koji se odnose na državne službe, poduzeća u državnom vlasništvu, ali i na većinu privatnih poduzeća koja se svojim djelatnostima oslanjaju na državnu potrošnju.

Većina ipak ne podržava takvu vlast koja potkupljuje biračko tijelo, ali podržava ona (novcem) motivirana većina koja izlazi na izbore. Što nas navodi na ispravan zaključak kako imamo u stvarnosti dvije po opredjeljenjima različite većine. Onu koja izlazi na izbore i onu ukupnu većinu koja ne sudjeluje u cijelosti u izborima i tako dopušta realno manjini odlučivanje i o svojoj sudbini.

Sad bismo mogli i nacrtati legendu za bolje razumijevanje. Prvi su HDZ sa svojim satelitima, Drugi su SDP sa svojim satelitima, Treći su MOST,  ORAH, a Četvrti (u začetku) Živi Zid i Promijenimo Hrvatsku. Zašto baš oni, a ne neki drugi? Upravo jer jedini spominju monetarnu vlast koja pripada narodu, a ne stranim centrima moći.

Jedina istinska opasnost za preživljavanje koruptivne Vlasti dolazi od Živog Zida i Vlast je tog svjesna od prvog dana. Otud i oni napadi na tu stranku nakon izbora, otimanje zastupnika, prokazivanja po medijima. Premijer Plenković, od prvog dana svog mandata koristi svaku priliku kako bi prokazao Živi Zid kao po društvo i državu štetnu stranku, predstavljajući sebe kao lidera u borbi ‘odgovornih političkih snaga protiv populizma’. Plenković je ipak predstavnik Prvih, školovan i pripremljen za upravo ovo mjesto na političkoj pozornici koje zauzima i jasno je da će sustav u kojem uvijek vladaju Prvi braniti do zadnje kapi svoje anemične krvi.

Da mu u toj borbi baš i ne ide sve od ruke, pokazuju mjesečna izvješća Crobarometra o popularnosti stranaka. Potpora HDZ-u i SDP-u pada, MOST-u stagnira i Živom Zidu raste!

Za rast svoje popularnosti Živi Zid nije morao učiniti ništa, bilo je dovoljno šutjeti i pustiti vladajuće da se bakću s ratifikacijom Istanbulske konvencije, s hotmailovima grupe Borg i javnim raskrinkavanjem pozadine petljanja države u privatno vlasništvo.

U međuvremenu je Živi Zid ipak nešto učinio – organizirao je svoj prvi stranački kongres u Lisinskom, predstavio neke nove ljude i najavio novi program stranke (na službenoj stranici stranke umjesto programa stoji obavijest „Poštovani, uskoro dostupan redizajnirani program“). Od svih izlaganja na kongresu stranke, najjače je odjeknulo ono Ivana Pernara u kojem je rekao da će se Živi Zid zalagati za izlazak Hrvatske iz EU i NATO-a.

Izlazak iz EU je legitimna politička opcija, ali je vrlo diskutabilno želi li se s tako jasnom i decidiranom porukom ući u parlamentarne izbore s namjerom osvajanja vlasti. Ako i zanemarimo upitnu legitimnost referenduma o ulasku u EU (u kojoj je već spomenuta većina koja je izašla na referendum nije istovremeno i većina biračkog tijela), ako zanemarimo činjenicu da je dobar dio građana  koji je odabrao „ZA EU“ to učinio u nadi kako će se s tim izborom riješiti čeličnog stiska domaće i lokalne korupcije koja je zagospodarila svakom društvenom porom pa se nakon petogodišnjeg bivanja u EU razočarao vidjevši da se korupcija ne smanjuje, ne možemo zanemariti ljudsku pragmatičnost. Upravo je članstvo u EU omogućilo stotinama tisuća građana preživljavanje, nažalost – iseljavanjem.

Službeno iseljenici preko bankarskog sustava godišnje doznačuju u Hrvatsku preko dvije milijarde eura i tako omogućuju obiteljima koje su ostale u Hrvatskoj preživljavanje. To sa sobom donosi i nuspojave – taj novac omogućava i političkoj eliti, Prvima lagodno preživljavanje, bez nužde mijenjanja bilo čega u funkcioniranju sustava.

Dakle, gdje Živi Zid misli naći glasove podrške za izlazak iz EU?  Među građanima s blokiranim računima kojima je iseljavanje jedina slamka spasa od lihvara? Među potkupljenim društvenim skupinama kojima ovakvo stanje odgovara?

Dolazimo do pravog pitanja – želi li doista Živi Zid doći na vlast, preuzeti odgovornost za sudbinu naroda i države ili se želi pozicionirati na stabilnoj potpori 10-15% biračkog tijela koja garantira vječno oporbenjaštvo bez obaveza?

Taktika koju je javno izrekao član Živog Zida dr Dominik Vuletić, da je njihova namjera natjerati HDZ i SDP na sljedećim izborima na koaliciju, kako bi pokazali da su isti i da su jednako nesposobni rješavati probleme građana, gospodarstva i društva – pokazuje da Živi Zid nema namjeru osvojiti vlast na sljedećim izborima, nego tek možebitno na onima koji dolaze tek 2024.

Možemo li mi čekati još 6 godina kako bismo promijenili ono što smo morali mijenjati još jučer? Je li to taktika ili nedostatak taktike? Je li Živi Zid istinski Četvrti Put ili se želi zadovoljiti pozicijom ukrasa demokracije s kojom vječno upravljaju Prvi?

Možda te odgovore pronađemo u obećanom redizajnu programa stranke u kojem će se zrcaliti ideja, ona koja je dovoljno moćna da k sebi privuče stručnjake, akademike, istinsku elitu ove države kako bi od Hrvatske napravile mjesto privlačno za življenje njenim građanima. Ta ideja je nužno u konfliktu s idejama koje promoviraju zastupnici transnacionalnih korporacija pa njena provedba zahtijeva puno mudrosti, strategija, taktičkih postavki (Vladimir Putin nije mogao 2001. reagirati na američku agresiju na Irak, niti kasnije na Libiju, ali je mogao reagirati na agresiju na Siriju. Jer je u međuvremenu ojačao državu iznutra. Iz tog primjera bi štošta o taktici mogli naučiti i u Živom Zidu).

Može li Živi Zid izaći s takvom idejom?

državaŽivi zid
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilnaCZ
5 godine prije

Živí žid prica neistine.Iz Nato snaga Hrvatska nemoze izaci kao nití iz EU,postoje ugovor kojih se Hrvatska vezala i nemá sanse dá izadje dok sama EU i Nato o tome neodluce,nikakav referendum tu nepomaze.Hrvatska samostalno ekonomski nemoze opstáti jer industrija je i proizvodnja umístěna abez ulaska investitora nemoze nista sama.Hrvatska nemá surovině dá moze pokriti své to a premala za ozbiljan ulazak pravih investitora.Ulaze se dá se profitira a ne da ulagac bude někom karitas.To sto živí žid prica je čistá utopija.

Churko
5 godine prije

Zahvaljujuci Izbornom inzenjeringu u Hrvatskoj imamo od 1990. jednu te istu mraku na vlasti, koju biraju domoljubni u(hl)jebi, koje izabrani hrane i poje a ne racun stalih. Hrvatska ima prirodne resurse da moze hraniti 2/3 Evrope ali nema pameti medju vladajucima da tu komparativnu prednost i iskoriste. PDV na hranu treba potpuno ukinuti, ako ga nema Velika Britanija koja uvozi 90% hrane jer nema mogucnosti proizvesti u zemlji, zasto ga onda placaju Hrvati koji mogu prehranti 2/3 Evrope, izgleda da se PDV na hranu placa samo da bi se zadovoljilo domoljubne u(hl)jebe i branitelje.

pingpong
5 godine prije

“zivi zid” nije nista a kamo li “cetvrti put”……… jedino moze biti dokaz one stare uzrecice: “kakav narod takva vlast”.

wetzer maja
5 godine prije

dragi narode u kratko – hrvatska oligarhija pod slikom dviju najvecih partija odavno je, ili upravo potpisala sve relevantne svj. ugovore – kojima se rusi suverenost, parlament, zakonodavstvo i svi do sada postojeci standardi. ove politike nisu nikakvim zakonima u naprijed nista zastitile, vec su spremne rasprodati i unistiti sve. jos pred ca 7-8 g. cudili su se austr. mediji hrvatskim politicarima u eu – kako su bez ikakva prigovora ili primjedbe spremni sve potpisati. dakle – vlak je otisao, sve ostalo jest politikanstvo. nakon potpisa nema nazad, ili plati milijune, milijarde. a to hr. nema. dapace za svaki novi kredit morat ce nesto osnovno i dati. ovo je samo kostur od drzave, nema mesa niti safta.

Majk Majers
5 godine prije

Neznan šta će bit od Živog Zida, jesu li trojanac i kome je namjenjena ta zamka. Al čitajući komentare (ne samo ovde) vidin da smo već izgubili.. odavno i da nemamo šanse.
Ako ljudsko biće nema sposobnost zamislit nekakav drukčiji život, društveno uređenje, osobni plan…onda je to poraz pojedinca pa i cijelog društva. Ako nešto ne možeš zamislit onda se ništa i ne može ostvarit. Sve počinje unutar nas, u mašti. Baš sve šta imamo je nekoć bila tek nečija misao, san.
Gospodo, bez mašte, jasne vizijie…vi ste robovi osuđeni da to budete do smrti. I vaši potomci također. Gubitnici po uvjerenju

nizzde
5 godine prije

Revizija privatizacije svi koji su se okoristili privatizacijom spremiti ih u zatvor na minimalno 20godina svu imovinu oduzeti pa da vidimo kome će ikad više pasti na pamet ukrasti nešto ili zaposliti rođaka.

wetzer maja
5 godine prije

ne vjerujem, da na ovu temu imamo samo 4 komentara. dakle – pravno gledano vlak je odavno otisao. hrvatska oligarhija obiju kolora odavno je sve potpisala – sve vazne medjun. ugovore – kojima gubimo suverenost, standarde, place, ekoloske standarde, kojima zakone u buduce donose iskljucivo koncerni. vise izaska odavde nema. ostaje treznjenje. hrvatski mediji i politika su totalno zakazali – nisu nista informirali pucanstvo o karakteru tih ugovora. o tome vec desetak godina napr. pisu neki mediji u austriji i njemackoj, pa u francuskoj itd. austr.mediji su se pred ca 8 g. javno cudili hrvatskim politicarima u briselu – koji su od pocetka tih ugovora bili spremni sve potpisati – bez primjerke ili pitanja. eto vam….sad je kasno. sve drugo je politikanstvo za zabavu naroda. ali sve – bas sve – dolazi na naplatu.

Moreno
5 godine prije

Interesantno je poslušat Slavka Kulića iz 2009 dok nije bilo ni Ž od Živoga Zida;
https://www.youtube.com/watch?v=m28oAsY5FMI&t=602s

Buzz
5 godine prije

Stvarno bas volim ove “nase” teme. Za crknit! U ovim komentarima se moze najbolje vidjeti tko je zapravo tko. Koliki su mu misaoni, mentalni, obrazovni ali iznad svega moralni dosezi. Lako je pricati o Siriji, Iranu, Putku….. svi sve znaju, sirok Dunav, ravan Srijem, mirna Bosna. E ali kad dodje na red prica o nama samima sve postaje mnogo jasnije tko je Kora, tko je Milan, MilnaCZ ( ko zna mozda ima Milna i u Ceskoj a ne samo na Bracu ) Pingpong, Pixi, Gaja, Maja,Raja…… i ostale jajare. How many trolls and twised minds are among us? OMGoodnesssssss…o hadezenjare,o esdepenjare, o crkvenjare kad cete crknit vise, pun mi vas je vise RACKU za 100 jebeni zivota.?????

nime
5 godine prije

korupcija kod zapošljavana i javne nabave je rak rana hrvatske.
ko to riješi vratio je povjerenje naroda a onda se i ideje o novim poslovima javljaju.

Abe
5 godine prije

Ako žz želi ucinit dobro narodu koji bira protiv sebe, morat će ga na neki način prevarit.

Nestrpljivi
5 godine prije

Malo tople vode… Dragi ljudi…nitko nezna tko je dok nema novac i vlast!!!…. Nama računi dolaze stalno i preko pola ih je ovršno ukoliko se ne plate…crknimo- u prijevodu…..nitko nas ne pita… Političari se svi gamad koja je po moralu ista…iskreno neznam od kud im mentalna hrabrost gledat u kameru, novinara, pričat u mikrofon i do te mjere lagati… Industrija je strgana planski…ekipa se iseljava i samo se trguje za goli život, a kupuje novcem koji nije naš pa smo u krug dužni i političare niije briga za to…lajavi klinci iz tog živog zida nekad zvuče simpatično jer direktno spominju kaj nas muči…a ja se pitam ukoliko bi i došli jednog dana na vlast, da li crno na bijelo stvarno imaju način i mehanizme provesti u djelo to što utopijski zagovaraju…ne mrzim ih…živim ovdje još uvijek i mučim se kao većina građana… Iskreno me zanima da je moguće već jednom… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI