CIA i plan napada na Siriju Hafeza Al-Assada

CIA nagovarala Saddama da napadne Siriju
6 komentara

Sjedinjene Države su pozvale Saddama Husseina da zbog zatvaranja naftovoda iz Iraka napadne Siriju Hafeza Al-Assada, otkriva tajno izvješće koje je objavio Daily Mail.

Prema tajnom službenom izvješću CIA-e, Graham Fuller 1983. godine tvrdi kako je Washington htio potaknuti Sadama “da napadne u Siriju”, koju je tada vodio Hafez Al-Assad, otac sadašnjeg predsjednika Sirije, iako se Irak u vojnoj kampanji protiv Irana tada doslovno “borio za život”.

Tijekom osmogodišnjeg rata protiv Irana je Sirija bila povezana s Teheranom i ojačala je svoje veze s Iranom. To je bio razlog zašto je Hafez Al-Assad odlučio zatvoriti cjevovod kroz koji je prolazilo 500.000 barela iračke nafte dnevno, koja se iz sjevernog Iraka isporučivala na mediteransku obalu.

Uz ove mjere, Sirija je uspjela držati pod “kontrolom” američke interese u Libanonu i Perzijskom zaljevu, rekao je Graham Fuller.

Zbog toga su se Sjedinjene Američke Države odlučile na daljnji pritisak protiv Hafeza Al-Assada, i to s tri vojske na granici sa Sirijom, među kojima su bile iračka, turska, i ona izraelskog režima.

“Suočen s ratom na tri fronta, Hafez Al-Asad bi bio prisiljen otkazati zatvaranje naftovoda”, navodi se u izvješću CIA-e.

Amerikanci su se nadali da će uvjeriti Saddama da prihvatiti ratni prijedlog, budući da je zatvaranje naftovoda dovelo do ekonomskog kolapsa Iraka. Da je pokrenuo rat protiv Sirije, Saddam bi imao podršku gotovo svih “arapskih država, osim Libije”, navodi se u izvješću.

Što se tiče Izraela, dokument ističe da bi cionistički režim pozdravio “priliku da ponizi Hafeza Al-Assada”, jednog od glavnih neprijatelja židovske države, a da protiv njega ne mora izravno ući u rat.

CIAHafez Al-AssadpovijestRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Sve što dođe iz ciocije i medija je manipulacija i laž čak i kad djeluje da je istina.

Simbad
7 godine prije

Prvi put cujem da je bio cijevod iz Iraka koji je isporucavao 500 000 barela nafte u sirijsku mediteransku luku. Ima li itko vise informacija na ovu vijst?

Alen
7 godine prije

Što se tiče Izraela, dokument ističe da bi cionistički režim pozdravio “priliku da ponizi Hafeza Al-Assada”, jednog od glavnih neprijatelja židovske države

Glavni je zato sto izrael kontrolise ksa a ova vecinu sunitskog svijeta te ih pretvorise u saveznike,makar one precutne..

Andrej
7 godine prije

CIA, snajka CIA. Upropastili su pola sveta.(Balkanski špijun)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI