CNN: “Pentagon se boji da će morati obarati ruske zrakoplove u Siriji”

Patriot sustav
31 komentar

Nedavno je Pentagon priopćio kako ruski zrakoplovi ulaze u američki zračni prostor nad Sirijom i da su prešli dekonfliktnu liniju, ušavši u koalicijski zračni prostor istočno od rijeke Eufrata 6 do 8 puta u jednom danu krajem studenog.

Izražavamo najveću zabrinutost, jer bismo mogli pucati na ruski zrakoplov ako se akcije ruskih zrakoplovnih snaga protumače kao prijetnja, priopćio je Pentagon, a iz Moskve su odgovorili kako SAD moraju upamtiti da nema ne može biti “američkog neba” nad Sirijom.

U najnovijem članku je CNN priopćio kako se Washington brine da će američka vojska morati obarati ruske zrakoplove u Siriji, ako budu predstavljali prijetnju zračnim ili kopnenim snagama zapadne koalicije. Kao prenosi američka televizija, zbog aktivnih operacija na području Eufrata, ruska i američka vojska, kako bi spriječili neželjene incidente, moraju konstantno kontaktirati “vrućom linijom”.

“Zbog nesigurnog ponašanja ruske vojske, SAD su počele brinuti da će morati obarati ruske zrakoplove na sirijskom nebu. Ista stvar se može dogoditi ako rusko ratno zrakoplovstvo bude predstavljalo prijetnju američkim ili snagama zapadne koalicije koje se bore protiv Islamske države”, izvijestio je CNN.

Patriot sustav
FOTO: Sistem PVO “Patriot”

“Naša najveća briga je da možemo oboriti ruski zrakoplov zbog njihovih aktivnosti koje mogu ugroziti naše zrakoplovne ili kopnene snage”, rekao je službeni predstavnik američkog Središnjeg zapovjedništva ratnog zrakoplovstva, potpukovnik Damien Pickart.

Čelnici američke koalicije su još jednom izjavili da su tamo kako bi se borili protiv ISIL-a, a ne protiv Rusa ili nekog drugog.

Prije toga je američka vojska optužila Rusiju zbog akcija “sirijskog režima”, jer Assadovi zrakoplovi navodno krše sporazume koje su postigli Washington i Moskva kako bi spriječili incidente.

“Krajem studenog, na istoku Eufrata, ruski ili sirijski zrakoplovi su ušli u naš zračni prostor”, rekao je potpukovnik Damien Pickart.

Prema riječima predstavnika američkog ratnog zrakoplovstva, učestalost incidenata je sada neznatno smanjena, ali se problemi i dalje moraju rješavati svaki dan, koristeći se vrućom linijom između dviju strana.

Tijekom summita APEC-a u Vijetnamu su ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump priopćili su kako će nastaviti raditi na suzbijanju incidenata u Siriji, podsjeća CNN.

Su-27
FOTO: Su-27

U priopćenju čelnika se navodi da su se “dogovorili u održavanju vojnih komunikacijskih kanala kako bi osigurali sigurnost i američkih i ruskih snaga u borbi protiv Islamske države”.

Osim toga, američki dužnosnici su istaknuli da su SAD i Rusija također odredili područja u kojima će letjeti ruski i američki zrakoplovi. U Siriji je granica koja dijeli područja leta navodno rijeka Eufrat, što bi bila imaginarna granica između ruske i američke zone leta.

Snage koje podržavaju Sjedinjene Američke Države djeluju istočno od rijeke, dok su ruske i sirijske snage na zapadnoj ili desnoj obali.

Međutim, nedavno je rusko Ministarstvo obrane potvrdilo kako su ruski zrakoplovi počeli aktivnije djelovati istočno od Eufrata, čime su se približili američkim vojnicima.

Putin hitno stigao u Siriju
FOTO: Putin tokom posjete Siriji

Prema potpukovniku Pickartu, većina incidenata se događa u području između sirijskog grada Mayadin i iračke granice, gdje se nalaze proameričke Sirijske demokratske snage, a iračka vlada se bori s ostacima terorista.

Picart je također dodao da će dvije strane i dalje održavati vezu s drugima vrućom linijom, a ti su kontakti uglavnom profesionalne prirode.

“Međutim, posade u zraku se ne ponašaju uvijek kako je dogovoreno. Naši piloti teško shvaćaju da li njihove ruski kolege akcije čine namjerno ili su rezultat normalnih pogreški”, rekao je dužnosnik.

Podsjetimo da je na putu za Kairo ruski predsjednik Vladimir Putin nenajavljeno posjetio Siriju, gdje se susreo s predsjednikom Assadom i ruskim vojnim osobljem, kojem je naredio djelomično povlačenje ruskog kontingenta iz Sirije. Kasnije je general Surovikin priopćio da se u Rusiju vraćaju 23 zrakoplova različitih modela i dva helikoptera K-52, što znači da ruska zrakoplovna skupina i dalje ostaje u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Opširnije o ruskom odgovoru na američke izjave: Pentagon optužio Rusiju da krši „njihov zračni-prostor nad Sirijom“

Eufrat
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

….mogu ih oboriti ali sutra ništa više neće biti kao nekada….američki astronauti na postaji mir biti će izbačeni u kosmos a talibani i svi oni koji dišu antiamerički dobit će umjesto sandala vojničke čizme i pancirke…..

basso
6 godine prije

Amerikanci to ne smiju uraditi,pitanje je da li uopste mogu.Rusi imaju puno napredniju vojnu tehniku od od njih.Americko najjace oruzje je njihov dug jezik.

Alen
6 godine prije

Ne smiju luzeri nista da urade osim malo laprdati.. Ovo su im zadnji trzaji u siriji…

tuf
6 godine prije

Znači dođem ti u kuću, nepozvan, jedem ti iz frižidera, sjedim na kauču i gledam tvoj TV, maltretiram tvoje ukućane – i povrh svega se žalim ako se tome usprotiviš.
Ima logike, zar ne ? Ako si nadrogiran – ili imperijalni despot. Ili oboje istovremeno.

Kajzer Soze
6 godine prije

Hoće obarat će ih čim na onoj stvari nikne nokat !
Rusi su im to neki dan lijepo objasnili u Siriji ne postoji nikakav američki vazdušni prostor i tu se nalaze bez ikakve dozvole a čim im se neki bradonja zaleti sa kaminom punim explozivom u bazu letit će oni iz Sirije naglavačke !

Jura
6 godine prije

Amerikanci napadaju samo slabije a imam osječaj da Rusi ne spadaju u tu kategoriju protivnika

Steve
6 godine prije

,,Pentagon se boji…,, hm?! Kakvi Bogobojažljivi tipovi rade u tom Penthouse-u?!

Prolaznik
6 godine prije

Američki zračni prostor nad Sirojom ? Posrtoji li onda i nečiji zračni prostor nad Amerikom ? TAo je tako proizvoljno ?

Zadranin
6 godine prije

Američki zračni prostor nad Sirijom? Pa ko je tu lud, ko pametan?

Zar moram Siriju na svom atlasu stavit ka novu američku državu? Ima li još koja da trebam dodati?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI