fbpx

SDF snage u Raqqi brane i hidroelektrane predaju sirijskoj vladi

Tabqa hidroelektrana i brana

Sirijska vlada i kurdske snage u Raqqi su postigle su sporazum prema kojem će sirijski stručnjaci i inženjeri preuzeti područje Tabqe i hidroelektranu na rijeci Eufrat kako bi je ponovno pokrenuli u pogon.

Prema dogovoru, radove će provoditi vladini stručnjaci i inženjeri koji su prethodno radili na objektu.

Pod istim sporazumom će sirijska vlada također preuzeti kontrolu nad Tishrinom i hidroelektranom smještenom uzvodno od brane Tabqa.

Nagađanja o ovom sporazumu traju već tjedan dana, no jučer je vijest potvrdila televizija Kurdistan24, iako se navodi kako brana neće biti vraćena u vlasništvo vlade u Damasku.

Kurdska televizija javlja kako su proameričke Sirijske demokratske snage (SDF) i njihovo lokalno civilno vijeće su u subotu brane na Eufratu u pokrajini Raqqa odbili vratiti sirijskoj vladi, ali će se osoblje vratiti kako bi ponovno pokrenulo rad ovih objekata.

“Postoje četiri turbine koje treba popraviti. Kontaktirali smo tvrtku “Euphrates Dam”, koja pripada vladi Sirije, objasnio je Hamid Al-Faraj, supredsjedatelj zakonodavne grane civilne uprave Tabqe, povezane sa samoupravom takozvanog “Sirijskog Kurdistana”.

“Struja će se proizvoditi za cijelu Siriju. Voda će također biti dostupna okolnim područjima, za piće, navodnjavanje i poljoprivredu”, dodao je Al-Faraj.

SDF je dodatno pojasnio da sirijska vlada i vojska uopće nije bila prisutna na pregovorima, unatoč činjenici da će popravak dva objekta provesti sirijska državna kompanija i da su de facto pregovarali sa stručnjacima sirijskog ministarstva za energetiku.

Tabqa hidroelektrana sirija

FOTO: Hidroelektrana Tabqa

“To ne znači da su se vratili sirijski režim i sigurnosni odjeli Baath stranke”, kazao je za Kurdistan24 Mustefa Bali, čelnik ureda za medije Sirijske demokratske snage.

Mustefa Bali je izjavio kako je osoblje sirijske vlade već radio na brani prije početka sirijskog rata i da im je dopušten povratak na područje koje je trenutno pod nadzorom snaga pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država.

Brana je pod kontrolom takozvanih  Sirijskih demokratskih snaga (SDF) od svibnja 2017. godine, od kada je takozvana “Islamska država” poražena i protjerana iz svoje samoproglašene prijestolnice.

Kurdske snage su protjerale ISIL iz grada Tabqe i obližnje brane, 45 kilometara zapadno od Raqqe na Eufratu u svibnju 2017. godine.

ISIL je kasnije izgubio velike dijelove teritorija u kampanji sirijske vojske koju su poduprli Rusija i Iran, a SDF snage su pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država zauzela arapska područja na sjeveru zemlje, uključujući Raqqu i područja na kojima se nalaze brane Tabqa i Tishrin.

Brana Tabqa, čija je kontrolna soba oštećena u ratu, glavni je izvor energije za cijelu Siriju i pruža vodu za navodnjavanje za Raqqe, Deir Ez-Zora i velikog dijela pokrajine Aleppo.

sirija hidroelektrana i brana

FOTO – Brana i hidroelektrana Tabqa s hidroelektranom Tishrin nekoliko desetaka kilometara uzvodno na Eufratu

Činjenica da će obnovu i distribuciju struje i vode za piće, navodnjavanje i poljoprivredu za okolna područja.

Kurdi i nisu imali drugog izlaza, obzirom da je ovo područje gotovo u potpunosti naseljeno arapskim stanovništvom. Na drugoj strani, SAD ne žele sudjelovati u obnovi Sirije i Raqqa i okolica su u istom stanju u kakvom su bili nakon odlaska terorista “Islamske države”. Trumpova administracija ni ne razmišlja o ulaganjima u velike infrastrukturne projekte i obnovu brana, jer State Department dobro zna da je nazočnost američke vojske u Siriji ipak kršenje međunarodnog prava i da je stoga besmisleno izdvajati novac za popravak ovih brana, posebno nakon brojnih Trumpovih izjava o povlačenju iz tog područja.

Za SDF snage, bolje rečeno kurdsku upravu, jedini kojima su se mogli obratiti su bili stručnjaci iz Damaska. Izjava Mustefe Balija “kako to ne znači da će se vratiti sirijski režim i sigurnosni odjeli Baath stranke” zapravo ne znači ništa i kada brane Tabqa i Tishrin budu puštene u pogon one će biti dio hidroenergetskog sustava Sirije, što je korak ka povratku ostalih područja pod upravu središnjih vlasti iz Damaska.

Kurdistan24

VIDEO – Izjave lokalnih dužnosnika s engleskim titlovima

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Volio bih čuti našega crtača crvenih linija ,šta ima reći na ovakve za njega mučne vijesti koje sustižu jedna drugu.Jako težak period za našega burta…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Evo načina kako sjever zemlje vratiti u ustavno- pravni poredak Sirije i otjerati strane lešinare bez rata i pogibije.Slicno će biti i sa Omar poljima kod DZora ,u Hasaki i Qamishliju svakako centralna vlast funkcioniše i to je to.Kakav je samo lavež i dreka bila kada su kurdi i jenkiji prije Sirijske Arapske Armije izvršili desant na Tabku.Damask neće imati struje,Alepo i Hama će pocrkati od žeđi i gladi ,kurdi dobili naftu,plin ,vodu a Asad 80% populacije koju neće imati čim hraniti….bla.bla..itd.Nemože čovjek da se sjeti svega što je pisano a sada imamo drugu situaciju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Definitivno , jer je dovoljno ukucati na slike Syria pipeline i vidjeti da svi naftovodi polja Omar vode dolje prema Homsu, samo mali krak za malu rafineriju u Qamishliju, za tamošnje potrebe. ne isu u Tursku i ne idu u Irak. svi na jug.Hoće li Kurdi s kantama od Jupola prodavat naftu na cesti?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Zato je pumpna stanica T2 jugoistočno od DZora ključ.Od nje se faktički sve ide prema Homsu i dalje na Mediteran.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Bice ovoga jos!!!
A naftna polja!!?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ako ne predaju kontrolu nad naftnim poljima mirnim putem morace na silu , nista to nije njihovo oni su nedrzavni akter i nemaju nikakvu dozvolu da to koriste.
Secas se kada je u Iraku Barzani poceo da se politicki suprostavlja Bagdadu kako je brzo PMU preuzeo kontrolu nad naftnim busotinama kod Kirkuka bez ostecenja rafinerije i crpnih stanica za vadjenje nafte.
Rasterali su Pesmerge za 2 dana i oslobodili grad.
Slicno ce biti i sa SDF.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Voda je kljucan resurs za opstanak stanovnistva u Siriji.
Nadam se da je ovo samo uvod u vecu integraciju teritorija pod kontolom SDF-a jer jedino centralna vlada izvodi radove i rekonstruise infrastrukturu, i ponovo ce izgraditi Siriju bez obzira na troskove , za razliku od svih ostalih antivladinih aktera koji kontrolisu teritoriju i deo populacije i koriste to za ucenjivanje drzave i licne interese.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kome.se placaju racuni za struju…

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije

Ova karta je stara. Lijepo je bez US baze u Al-Tanfu, ali karta sada izgleda mnogo ljepse. Zaista

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Sarajevo

Najzad pozitivne SDF aktivnosti iz rake?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik