Čudo u Davosu: „Saudijska Arabija je spremna za dijalog s Iranom“

Faisal bin Farhan Al-Saud - Iran - Saudijska Arabija
52 komentara

Novi ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije je izrazio spremnost Rijada za poboljšanjem odnosa s Iranom i „nužnih“  bilateralnih veza.

Rijad je otvoren za dijalog s Iranom, izjavio je u jučer saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al-Saud za britansku agenciju Reuters, govoreći na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švicarska.

Međutim, saudijska izjava, nakon što je ministar ponovio svoju tipičnu retoriku protiv Teherana, kojeg optužuje za navodnu „destabilizirajuću ulogu u regiji“, ali je rekao je da je početak razgovora “zapravo stvar Irana”.

Kazao je za Reuters da će Iran to morati prihvatiti, “jer ne može svoje regionalno djelovanje nasiljem predstavljati kao uvjet za bilo kakve razgovore“.

Usprkos ovoj nejasnoj formulaciji, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al-Saud je dva puta ponovio kako je Rijad spreman na pregovore, što se može smatrati zaokretom politike Rijada, iako još uvijek na deklarativnoj razini.

Sa svoje strane, iranski visoki dužnosnik Mahmoud Vaezi je isti dan istaknuo bliske veze Teherana sa susjedima i s tim u vezi rekao da se Iran zalaže za rješavanje razlika sa Saudijskom Arabijom u korist interesa obje zemlje i regije u cjelini.

“Naša se politika oduvijek temeljila na uspostavljanju dobrih veza sa susjedima, uključujući Saudijsku Arabiju, jer je Saudijska Arabija također muslimanska zemlja s kojom smo u prošlosti imali dobre odnose”, rekao je u Davosu ravnatelj osoblja iranskog predsjednika Mahmoud Vaezi.

Vaezi je rekao da odnosi Teherana i Rijada ne bi trebali doseći točku na kojoj se prelamaju veze između Irana i Sjedinjenih Država.

“Teheran i Rijad trebali bi raditi zajedno kako bi riješili svoje probleme”, dodao je Mahmoud Vaezi.

Veze između Saudijske Arabije i Irana su bile napete posljednjih godina, prije svega zbog dubokih razilaženja u stavovima u nekim regionalnim pitanjima. Iran zamjera arapskoj monarhiji zbog služenja američkim interesima i njezin intervencijski i destabilizirajući program u regiji Bliskog istoka.

Isto tako, razorni rat Rijada i njegovih saveznika protiv siromašnog Jemena, koji je pokrenut u ožujku 2015., bio je jedan od razloga zašto je Iran oštro kritizirao Saudijsku Arabiju.

Iran održava prijateljske veze sa svim svojim susjedima i uvijek naglašava kako se zalaže za mir i ne želi sukobe s bilo kojom zemljom, dok SAD, Izrael i određene zemlje pokušavaju umanjiti iranski utjecaj u regiji i cijelom svijetu.

U listopadu 2019. je američki časopis The Wall Street Journal objavio izvješće prema kojem Rijad u tajnosti nastoji poboljšati odnose s Iranom i drugim regionalnim akterima, usprkos ekonomskim zabrinutostima i sumnjama koje izaziva američka podrška vehabijskom kraljevstvu.

Diplomatija
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
4 godine prije

Ovi iranci hoće da nam se pošlogiraju neki ovde…stručnjaci za sve i svašta

Alen
4 godine prije

Lets make a deal , rekoh vam..

Nema
4 godine prije

Nesto su cifuti smislili

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
4 godine prije

Čekaj nešto, sad bi ovim milenijskim minhauzenima presvučenim u islam trebalo vjerovati na riječ hahaha. Hamnei jedini zna kako treba sa tim kreacijama tame a Rohinđa je izdajnik.

imalijosnade
4 godine prije

Šta je sad ovo totalni ringišpil-sad malo gore, pa malo dolje..? ‘When “good gays” go bad…. “nato bi i Rusija da upadne u zloglasni savez” … najednom zamukniše i prjetnjie prema Iranu iz zapadnih infokuhinja?? saudi nude ko fol ‘prijateljstvo’, šta je sve ovo, fake news ili ovi sad skontali ,da bi konacnici mogli izvć deblji kraj; pogotovo kad su Ruje testale nadzvucnu *strjelu* sa preko 25 000 km.h a Iranci prije par dana precizniji nego švicaraci…??!! Sa zapadnjacim hohštaplerima treba samo ozbiljno. Pošto se oni vole iživljavat kad je neko slab i nejak.

Max
4 godine prije

Eh sad koliko im je vjerovati kad stalno optužuju Iran.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

„Saudijska Arabija je spremna za dijalog s Iranom“
Šta napravi pokazna vježba sa par eksplozija na naftnom terminalu………

Mis
4 godine prije

10.000 raketa, 2nuklearne kratke dometne i 1-dugog dometa rade cudo od pregovora, s.koreja uz pomoc par ni na vidiku nekih prijetnji, 1.000km su blizi sad-u od irana pa im laksi pregovori

M.M.
4 godine prije

Iranci moraju napokon shvatiti da su pokoreni od Saudijaca i prestanu se koprcati i neprestano gurati i isticati šiitizam. Na kraju krajeva, to je ipak Saudijske ideologija, doduše malo modifirana i nisu ništa manje podjarmljeni ni kada bi prihvatili sunitski granu islamske ideologije. Možda bi im bilo bolje, ne bi se morati napinjati toliko koliko to sada rade.

Borac2
4 godine prije

Taj ministar ima malo visi IQ od onog idiota Adela al Jubeira. Mudar potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI