Mišljenje Tokija nas ne zanima, Kurili su naša ostrva

Dmitrij Medvedev
21 komentar

Ruska vlada nije uznemirena protestima japanske strane povodom posete ruskih zvaničnika Kurilima, rekao je Dmitrij Medvedev (Dmitry Medvedev) koji se od petka nalazi u Iturupu.

Odgovarajući na pitanje novinara, da li se brine zbog protesta japanske strane, ruski premijer je odgovorio: “Naravno da ne, to je naša zemlja. Ova ostrva su deo regiona Sahalin. Zašto bismo se zbog toga trebali brinuti?” rekao je Medvedev.

Premijer je ponovio da ruski vladini službenici posećuju Kurilska ostrva i bilo koji drugi deo ruske teritorije bez traženja dozvole bilo koje države.

“Rusija ima dobronameran stav i želju za razvijanjem prijateljskih veza” rekao je Dmitrij Medvedev. “Štaviše, što je više negodovanja, više je razloga za predstavnike ruske vlade da dolaze ovamo, i to ćemo naravno činiti i dalje” zaključio je Medvedev.

Japanska vlada je izrazila duboko razočaranje zbog posete ruskog premijera Kurilskim ostrvima.

Ostrvo Iturup koje je posetio ruski premijer predstavlja jedno od Kurilskih ostrva na ruskom dalekom istoku.

Moskva od ranije odbacuje proteste japanske strane zbog poseta njenih zvaničnika ovim ostrvima.

Iturup je ostrvo koje se nalazi na samoj južnoj granici Kurilskog arhipelaga, predstavlja najveće ostrvo i na njemu živi između 5 000 i 10 000 stanovnika. Ovo ostrvo je najbliže japanskom ostrvu Hokaidu a dvije zemlje se spore za ova ostrva od kraja Drugog svetskog rata.

Diplomatija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
4 godine prije

Istorijsko pravo je uvjek bilo takovo, ako napadač izgubi rat, onda gubi i deo svoje teritorije.
To je za kaznu i primer budučim generacijam i zato zemlja izlazečeg sunca budi sretna, da ti Rusi nisu uzeli sve do Tokija.

Castor
4 godine prije

Izbljuvati ce natrag fasisticka Rusija i Kurile, i Krim i Ceceniju!! I to vrlo brzo…I skupo ce ih bljuvanje kostati…

nessy
4 godine prije

Japanci su zapoceli imperijalni rat, i osvojili dobar dio Azije i Pacifika (usput, njihova vojska je pocinila nevidjene zlocie u Kini i Koreji, pa ih i danas ti narodi ne mogu smisliti). Da su kojim slucajem, bili na strani ratnih pobjednika, sto bi bilo sa osvojenim podrucjima, znamo svi. U svom tom previranju, ostali su bez tih otocica i sada k’o stare babe placu zbog toga. U jednoj izjavi Ruske strane, citao sam, da bi im Rusija cak razmislila vratiti te otoke, kad ne bi postojala realna sansa da tamo nikne NATO baza. Dakle, igrali ste se sibicama, opekli ste prste (cak manje nego ste zasluzili), i sada vam nesto nije pravo? Suocite se sa posljedicama i sutite, to je najbolje sto mozete napraviti.

Perun
4 godine prije

Too Dimitrij neko to mora jasno reci ,samuraji su izgubili rat ….A o Kurilima cemo kad bude bilo vremena ….P.S japanci kao nacija moraju priznati prava naroda Ainu sta zivi na Kurilima ….Ainu su mozda najstarija populacija Bijelaca na planeti Zemlji …Za info Ainu su prvi stanovnici japanskih otoka i sto je iznimno vazno nisu mongolskog podrijetla … Kultura Jomon Џомон представља јапански назив за период неолита, млађег каменог доба. Због непотпуности материјала, трајање неолитске епохе није могуће прецизно одредити, осим у регионалним оквирима. У Јапану је млађе камено доба трајало од 8000. п. н. е. до 300-их година н.е., али је развој био неравномеран; док је на југу почињало бронзано доба на другим деловима јапанске територије неолит још није достигао свој пуни развој. Стварањем Јапанских острва људи каменог доба остали су ван утицаја континенталне културе и културе каменог доба, развијајући се унутар изолованих заједница. Џомонски период је традиционално датиран… Čitaj više »

Zax
4 godine prije

Sjecam se sredinom devedesetih kad je rasulo u rusiji doseglo vrhunac. Jeljcin se u javnosti rusio od alkohola,ceceni su razvaljivali rusku vojsku a pljacka od strane oligarha nevidjena u povijesti(malo pretjerivanje) najbogatiji finac vlasnik nokie tada je rusima ponudio nekoliko milijardi dolara da rusi finskoj vrate teritorije bez kojih su ostali u zimskom ratu 1940. Ruska vlada se nije udostojila sluzbeno odgovoriti a kamoli pregovarati. Tako da je ovo japansko kmecanje oko nekoliko otoka sprdnja. Neka se tjese da su prosli bolje od njemaca. Koji su ostali bez istocne prusije(danasnji kalinjingrad) slezije i pomeranije koji su pripali poljskoj. Nakon sto su milioni njemaca etnicki ocisceni s tih prostora

Zvrk
4 godine prije

Davno sam pisao pa ću ponoviti. Razmatrat će se povratak tih južnih Kurila Japanu tek nakon što Amerikancu jednom zauvijek povuku sve svoje postrojbe, od onih marinaca na Okinavi do “savjetnika” koji vole kružiti oko istih otoka. Do tada ništa.

alfa33
4 godine prije

Je,oni bi sad da im se vrate njihovo,a toliko su licemjerni da još nisu se ispričali i javno priznali zločine što su ih počinili njihovi vojnici,o tome nema nikakve rasprave u japanskoj javnosti ionako još uvjek tim mesarima nose cvijeće na grobove. Sad su oni tobože žrtve na kraju rata, a rusi su penicilin za takve,ne opravdavam postupke đugija,imali su potpisan sporazum o nenapadanju 41, a napali su ih tek kad su pale prve atomske,a u stvari još tehnički su u ratu, nemaju potpisani mirovni sporazum,a ionako sa ovakvim pristupom neće ništa kod rusa napraviti. Da je kojim slučajem neka druga manja država u pitanju,možda bi oni sa amerima uveli već demokraciju sa okusom napalma,a ovako im preostaje da gledaju i maštaju što bi bilo kad bi bilo….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI