Trump optužen za uvredu danske kraljice nakon otkazivanja posjete zbog  „Grenlandskog pitanja“

Danska kraljica kocije
26 komentara

Iznenađeni danski političari kažu da je američki predsednik Donald Trump uvrijedio dansku kraljicu naglo otkazujući njegovo putovanje u tu zemlju. Trump je otkazao posjetu nakon što je Danska odbila razgovarati o prodaji Grenlanda, Sjedinjenim Državama.

Trump je u srijedu najavio da će “odgoditi” posjetu Danskoj, prvobitno planiranu za početak septembra, nakon što je premijer  Mette Frederiksen odbio da diskutuje oko ideje o tome da SAD kupe Grenland, koji je sastavni dio Danske.

Danski političari su bili zbunjeni Trumpovom odlukom. Neki su čak rekli da njegov iznenadni potez vrijeđa vladajućeg monarha nacije, kraljicu Margrethe II, koja je formalno pozvala Trumpa. “Ovo ide protiv svega i velika je uvreda za kraljicu kao domaćina”, rekao je Soren Espersen, poslanik iz Danske narodne stranke za novinsku agenciju Ritzau.

Poslanik i bivša predsednica parlamenta, Pia Kjaersgaard, prozvala je američkog lidera zbog „potpunog nepoštovanja“ i „nepristojnosti prema danskom narodu i kraljici koja ga je pozvala.“ Isti stav iznio je i bivši ministar vanjskih poslova  Uffe Ellemann-Jensen, koji je za  Jyllands-Posten rekao da je iznenadno otkazivanje Trumpove posjete uvreda za kraljicu.

„Trump živi na drugoj planeti. Egocentričan je i bez poštovanja “, napisao je na svom Twitter nalogu Pernille Skipper, zastupnik iz Crveno-zelene alijanse.

Što se tiče same kraljice Margrethe II, ona se nije javno oglasila povodom otkazivanja Trumpove posjete. Glasnogovornica kraljevske porodice Lene Ballebi, je međutim rekla agenciji AP da je vijest da Trump otkazuje svoju posjetu došla kao “iznenađenje”.

Trump je tvrdio da bi kupovina Grenlanda bila “strateški” korisna za SAD. Tvrdio je Grenland predstavlja veliki finansijski teret za Kopenhagen i da njegovo držanje samo dovodi Dansku u veće probleme.

DiplomatijaDiplomatski skandal
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Káď sám pisaoda se radpada Nato,nítko mi nije vjerovao.Ovih Dana Trump javor na televizní o Tome prica Ali nítko Tome nerazumi.Trump je otvoreno rekao dancim,neplacate nato kako třeba, uzimamo grenland a nato seli do Polska jer osnova se noví pakt na celu ce bití Austria pakt pod nazivom tři Mora u kojí ulaze slijedeci državě:estonija,latvija, litvanija,Polska,česká, Slovácka, Austria,Maďarska, Bulharska,Rumunska, slovenija,Hrvatska.

igi
4 godine prije

…danska…lizajući viseće obiteljske dragulje američke imperije u slučaju sjevernog toka danci misle da su nešto bliže grubijanu očekujući da ih pomazi po glavi a ono….pokazano im je mjesto u popišanom kutu u kojem moraju sjediti.

tuf
4 godine prije

Joj da. Svi kao nešto glumataju s povrijeđenim osjećajima i iznenađenošću ponudama. Europa uvijek glumi uvrijeđenost, a na kraju ispod radara, potiho, dok se ugase svjetla reflektora, primi ga odozada s malo vazelina. Prvo će se sada glumiti “hard to get”, u javnosti busati u prsa kako se Grenland ne može prodati, kako je Grenland svetinja, ponos i dika. Onda će malo po malo se početi sklapati Sporazumi o suradnji, pa Ugovori o koncesiji, strateškim suradnjama. Kada se ljude dovoljno kondicionira i potkupi doslovno budu širokih ruku dočekivali investitore. Kada se dovoljno ljude uplaši prijetnjama Agresivne & Osvajačke Rusije ™, dočekivati će spremno vojne instalacije putem korumpiranih političara koji će naći načina za progurati regulativu, kamufliranu u razne vojno-sigurnosno-obavještajne sporazume. Samo neka dođu s vrećama novca, ljudi će šutiti kao što ih se plaća za šutnju na Aljasci kako se ne bi dignula pobuna protiv naftovoda.

Mateja
4 godine prije

ZDA delajo begunce pod Evropo, da begunci potem hodijo v Evropo. Zakaj ZDA delajo begunce? Odgovor je samo eden: Da bi se levi in desni Evropejci ponovno začeli pobijati med seboj. Zato je bilo potrebno ubiti Gadafija, uničiti Irak in Sirijo. Zato ZDA načrtujejo še uničenje Irana. To bo povzročilo da bodo Afganistanci iz Irana in Iranci iz Irana prišli v Evropo. To bodo ZDA storile samo zato, da se levi in desni Evropejci ponovno začnejo pobijati, kot so se že. Tamkaj pred kasarno poleg glavnih vrat, stala je lanterna, ki je tam se od takrat. Pod njeno zolto tam lucjo, prijel te bom, spet za roko kot ze, Lili Marlen kot ze, Lili Marlen Tam je majhen svet samo za naju dva, kjer se tvoja senca z mojo poigra. In vsi ljudje naj vidijo, da to je najino slovo, s teboj, Lili Marlen Tvoj korako samotno odmeva v temo… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Samo malo pojasniti: Grenland ima 1/4 – 1/3 “rijetkih zemalja”, koliko se za sad zna. Onih što ih ima Kina i pitanje je po koliko će ih prodavati… Financial Times. Ima članak sa detaljima rudnih nalazišta na pravda rs.

Adriana
4 godine prije

I nabava, držanje i održavanje F-35 samo dovodi Dansku u još veće probleme. Jesu li Danci potomci Vikinga i Hogara Strašnog (omiljeni lik ne samo u Danskoj) ili samo podguzne muhe, saznat ćemo koliko sutra. A mogla bi i EU u dogovoru s Danskom predložiti Grenlandu puno članstvo u EU ubrzanim postupkom s povlasticama. S obzirom da je stara njemačka Drang Nach Osten ideja (kako se dočepati ME (BI), sirovina i prometnih pravaca prema Aziji i Africi) blokirana Turskom , Iranom, pa i kineskim projektima itd. te Amerima, Englezima i mnogim Arapima), EU će morati konkretno i hitno poduzeti korake prema jedinom mogućem izvoru sirovina ili prihvatiti još veći podanički status, nazadovanje i nestajanje svake nade za biti svjetski faktor, bilo-kakav uspješni faktor, pa i do raspada Unije. Može i moliti Boga (Washington) za postati 52 ili 53 savezna država, jer će je u međuvremenu preskočiti drugi. Navala na Rusiju… Čitaj više »

Iain08
4 godine prije

“…nakon što je premijer  Mette Frederiksen odbio da diskutuje oko ideje…” – Mette Frederiksen je žena. Dakle, premijerka. Nije presudno, ali…

nekoime
4 godine prije

Kako Kralj Svemira može uvrijediti jednu običnu kraljicu?

Siniša
4 godine prije

Pogledajte kako lijepo Grenland stoji iznad Moskve…..
http://fakti.org/sites/default/files/time-1947-arctic-circles-map-greenland.png

Zare
4 godine prije

Da bi to bio Klinton ili Bush nebi ni pisnuli.

Tbilisi
4 godine prije

Ajmo kraljice žene; natikači, grudnjaci, Grenland, …..

iwuerfiuabwrzbfvawzbfvucAWDECAwdceaw
4 godine prije

Danskom i kaubojima upravlja isti etnicitet stoga sve je u obitelji. Poslije Aljaske, Luizijane, Teksasa ako nekome nije jasno da se svi povinuju istoj sili. I rusi i napoleonjani i meksi i gali i germani i samuraji i gusari i kafeni i arapi i kitajci SVI…………………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI