”Trebamo se obračunati s Rusijom s obzirom na postojeće okolnosti, a ne na okolnosti kakve bismo mi željeli”, riječi su bivših diplomata i američkih akademika u vezi s odnosima s Moskvom.

Rusija - SAD
16 komentara

Washington treba obnoviti svoju politiku prema Moskvi, suzdržati se od trajnih sankcija i omogućiti istinske razgovore, jer ako to ne učini to može skupo koštati SAD, kažu umirovljeni visoki američki dužnosnici i akademici.

Američko-ruski odnosi prešli su u “opasnu slijepu ulicu”, a na SAD-u je da preispita kako treba postupiti, navodi se u otvorenom pismu objavljenom u Politicu u srijedu. Trenutni smjer jednostavno potkopava američke interese i temelji se na poželjnom i pogrešnom razmišljanju koje tvrdi da bi se Rusija mogla nekako promijeniti kako bi ispunila američka očekivanja.

Pismo su napisali neki visoki američki diplomatski dužnosnici s ruskim iskustvom, poput bivše predsjedničke savjetnice Fione Hill i bivšeg američkog veleposlanika u Rusiji, Jona Huntsmana Mlađeg. Potpisali su ga deseci uglednih javnih osoba koje pripadaju ili su pripadale visokoj razini američke administracije, diplomacije i osobe koje se nalaze u visokim, akademskim krugovima.

Bivši dužnosnici tvrdili su da napetost između Washingtona i Moskve danas predstavlja istu egzistencijalnu prijetnju koja je ekvivalent nuklearnoj prijetnji, koja je postojala tijekom Hladnog rata, no bez istinske spremnosti da Washington i Moskva sjednu za stol i razgovaraju, što je razlika između ondašnjeg i sadašnjeg vremena. “Naš vanjskopolitički arsenal je sveden uglavnom na reakcije, sankcije, javno sramoćenje i rezolucije Kongresa usmjerenih na Rusiju”, navodi se u pismu.

Prečesto pogrešno smatramo diplomatske kontakte nagradom za dobro ponašanje, ali oni govore o promociji naših interesa i izgovaranju teških poruka. Potrebni su nam kao osnovna sigurnost, kako bismo umanjili zablude i pogrešne proračune koji mogu dovesti do neželjenog rata.

S obzirom na to da su nacionalni interesi dvije zemlje često međusobno u sukobu, njihovi odnosi mogu biti „kombinacija konkurencije i suradnje“, u najboljem scenariju. Ali trenutna vanjska politika SAD-a potkopava čak i to.

Na primjer, anti-ruske sankcije u svom sadašnjem obliku nisu od koristi u smislu diplomacije. Njihovo stalno nagomilavanje “smanjuje želju promjene stava Moskve, pogotovo zato što Moskva na američke sankcije gleda kao da one mogu biti permanentne”.

Antagonizam ne samo da predstavlja izravne vojne rizike i postavlja dvije zemlje nasuprot jednu drugoj, već te sankcije sprječavaju da SAD dobiju pomoć od Rusije u pogledu situacije s Kinom, navodi se u pismu.

Još jedna stvar koju su autori napisali jest da je velika pogreška ta što SAD misle da će se politika Rusije promijeniti, ako i kada bi s ruskog čela otišao Vladimir Putin. Suprotno tome, Putinov potencijalni nasljednik najvjerojatnije će djelovati u istom „strateškom okviru, duboko ukorijenjenom u nacionalističke tradicije“, koje ruski narod i elite podržavaju.

Zamišljanje američke politike pod pretpostavkom da možemo i moramo promijeniti taj okvir je pogrešno usmjereno”, navedeno je u pismu.

Moramo se suočiti s Rusijom onakvom kakva ona jest, ne onakvom kakvu bismo željeli da bude, u potpunosti koristeći svoje snage, ali i otvoreni za diplomaciju.

SAD bi trebale “s Rusijom ući u duboki i trajni dijalog, koji bi se bavio razlozima i uzrocima nepovjerenja i neprijateljstava, a koji bi u isto vrijeme za temu imao i velike i hitne izazove s kojima se obje zemlje suočavaju”.

DiplomatijaHladni rat 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko9
3 godine prije

Ajme meni koja jad i bijeda od ovog americkog razmisljanja koji kaze slijedece:
Rusija jeste nas americki neprijatelj broj jedan, mi moramo raditi na pljacki i komadanju Rusije ali isto tako moramo s njom suradjivati tamo gdje bi njoj pomogli da upane u provaliju.

nekoime
3 godine prije

USA bi ratovale protiv Kine do zadnjeg Rusa.

Alex
3 godine prije

Na Rusiji su svi diktatori i agresori polomili zube, pa će i Ameri.”…tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi…”
U biti, šta više pritišću Rusiju, to je više guraju u naručje Kine, koja time još brže postaje prva ekonomija svijeta. Pa će se Marxovo proročanstvo obistinit…svijetom će zavladati komunizam…Jer Rusija, unatoč tome šta ima višepartijski sustav, nije promijenila svoju bivšu socio strukturu prema demokraciji, već prije prema kineskom modelu.

Perun
3 godine prije

Trenutna vanjska politika SAD-a potkopava čak i unutarnju politiku USA iz razlog sto ne postoji jedinstvena politicka platforma u vezi saradnje sa Russijom…..USA ne svira diplomatsku simfoniju ,oni se gube u poluglupavo odsviranim politickim rifovima cikaskog ,,gangser ”
bluesa…P.S..Za par godina taj diplomatski kor ili orkestar nestace sa politicke scene …Zadobrim konjima se prasina dize ali ovi konji iz USA nisu oni mule koje se glasaju kad imaju teret i samar na ledjima ( citaj politicka odgovornost) ….Njima je potrebna i sargarepa i motka u isto vrijeme …..

PlanetB
3 godine prije

Duboka drzava a ne Trump ovo ludilo prema Rusiji nastavlja.
A duboka drzava ima komuniste kao svoje glavne saveznike jer je duboka drzava i osnovala modernu Kinu ( Rockefeller )
Znaci njihova politika pogorsavanja odnosa sa Rusijom je sasvim logicna.

Gurnuli su Rusiju u narucje komunisticke Kine jer ne zele da sada postoji neka nezavisna Rusija .
A komunizam je buduci sistem za Svjetsku Drzavu kao so vidimo na embriju Svjetske Drzave – UN.
Sve po planu. Ako treba izazvace rat elita ima svoje bunkere a obicni gradjani u Americi nemaju nista.

Jon
3 godine prije

SAD žele podanike, ne žele dogovor nego žele da bude kako oni hoće je je svaki dogovor je kompromis.Ne žele priznati da gube poziciju apsolutnog vladara i manipulatora nego žele da to biti dovijeka.

Spartak
3 godine prije

Rusija i sve ostale još slobodne zemlje potrebne su anglocionističkom imperiju kao što je kulturi bakterija za rast i razmnožavanje potrebna hranjiva podloga. Kad nje više nema ili im biva uskraćena, bakterije ugibaju.

Stribor Panov
3 godine prije

“Pismo su napisali neki visoki američki diplomatski dužnosnici s ruskim iskustvom”. “Potpisali su ga deseci uglednih javnih osoba koje pripadaju ili su pripadale visokoj razini američke administracije, diplomacije i osobe koje se nalaze u visokim, akademskim krugovima”. Nepodnošljiva lakoća američkog licemjerstva prelazi sve granice pristojnosti i zdravog razuma. Savjeti tkz. “uglednih” pripadnika visoke američke administracije, diplomacije i osoba koje se nalaze u visokim, akademskim krugovima pokazuju stvarno stanje svijesti te “elite” i paniku među redovima. Naravno; Rusija je nepopravljivi delikvent koji ne zna što je za nju dobro i polu-božanska Amerika to ne može promjeniti, zaklučili su eruditi i intelektualno-moralne vertikale SAD te predložili lijekove za bolesnika.Zabilazeći (u širokom luku) uzroke, predlažu terapiju i u svojem “izuzetnom” ludilu misle da su oni doktor a ne pacijent. Izjava da će Rusija i nadalje djelovati u „strateškom okviru, duboko ukorijenjenom u nacionalističke tradicije“, što je naravno čisti barbarizam za razliku od američke… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Nešto ne razumijem; U naslovu piše da bi se trebali obračunati a u tekstu da bi trebali razgovarati s Rusijom. Koje je Točno? I sam mislim da velesile zbog sigurnosti svijeta trebaju obnoviti dijalog i vratiti svijet u stratešku stabilnost obnovivši sigurnosne mehanizme kakvi su postojali u vrijeme Hladnog Rata.

Ive
3 godine prije

USA je zločinačka u u samoj srži svoga bivstva. Ali oni će sami sebe uništiti u svojoj zločinačkoj ideji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI