fbpx

Iran, Rusija i Turska podržavaju Siriju i protive se izraelskim napadima

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan Hasan Ruhani

Iran, Rusija i Turska ponavljaju punu podršku teritorijalnom suverenitetu Sirije i obećavaju neutralizirati pokušaje dezintegracije arapske zemlje.

Predsjednici Irana, Rusije i Turske, Hassan Rohani, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, sastali su se u ponedjeljak u glavnom gradu Turske u sklopu svog petog trilateralnog summita o Siriji, gdje su na kraju sastanka dali zajedničku izjavu.

“Stranke su ponovno potvrdile svoju čvrstu opredijeljenost za suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike, kao i svim ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih naroda”, glasi završna izjava objavljena na kraju trilateralnog summita o Siriji.

U tekstu se dodatno potvrđuje da su se trojica vođa tijekom ovog sastanka posvetila trenutnoj situaciji u provinciji Idlib, posljednjeg uporišta oružanih i terorističkih skupina na sjeverozapadu Sirije i složili su se da će “poduzeti konkretne mjere” na osnovu prethodnih sporazuma kako bi se osigurala zaštita civilnog stanovništva.

Izjava, međutim, ističe potrebu za provedbom sporazuma iz Sočija o Idlibu kojeg su Rusija i Turska potpisale 17. rujna 2018. godine, čime se uspostavlja demilitarizirana zona između oružanih skupina i vladinih snaga u ovoj sirijskoj provinciji, pakt kojeg su teroristi sustavno kršili.

Teheran, Ankara i Moskva također su izrazili snažno protivljenje separatističkim programima usmjerenim na narušavanje sigurnosti i suvereniteta Sirije, kao i pokušajima “stvaranja novih realnosti” na sirijskom teritoriju pod izgovorom borbe protiv terorizma. Ovaj se dio očito odnosi na kurdske težnje za stvaranjem neovisnog entiteta na sjeveru Sirije, što kane učiniti uz podršku Sjedinjenih Država i Izraela.

Trojica vođa su također osudila pokušaje američke vlade da se prizna izraelski suverenitet nad sirijskom Golanskom visoravni, upozoravajući da ove mjere krše međunarodno pravo i ugrožavaju regionalni mir i sigurnost.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump potpisao je u ožujku službenu deklaraciju u kojoj priznaje izraelski suverenitet nad Golanom, kojeg su snage cionističkog entiteta okupirale 1967.

Damask, Trumpov dekret smatra flagrantnim napadom na njegov suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Sirije.

Završna izjava iz Ankare također je osudila izraelske vojne napade protiv Sirije i upozorila da ovi napadi destabiliziraju teritorijalni integritet arapske zemlje i razbuktavaju sve veće napetosti u regiji.

Zemlje naglašavaju i da je potrebna veća suradnja međunarodne zajednice kako bi se olakšao povratak sirijskih izbjeglica i raseljenih osoba u njihovu zemlju, uz nastavak pružanja humanitarne pomoći za sve Sirijce, bez bilo kakvog politiziranja.

Tekst je pohvalio veliki napredak u formiranju Ustavotvornog odbora za Siriju, koji bi mogao utrti put za političko rješenje osmogodišnjeg sukoba u arapskoj zemlji.

U završnom priopćenju summita se navodi da su se trojica čelnika složila da se sljedeći summit održi u Islamskoj Republici, što je prihvaćeno na formalni poziv iranskog predsjednika.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Mislim da Izrael zaboli za neke završne izjave, zaključke, apele, dekrete…. Njima proradi “guza ko meduza” kad ih se derne sa protutenkovskim oružjem na njihovom teritoriju.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Preveli Erda na pravu stranu! 😁

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@Koča
Erdo kao Erdo, jedno misli, drugo govori, treče radi. Tek je poluizdresiran.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Sve više se bojim demagogije.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Veselo bi bilo da Trump odluči udariti ne Iran dok ova ekipa tamo sastanči. Obzirom na njegovo dosadašnje poimanje diplomacije a i geografije sasvim moguće.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

tump ne smije udariti na venecuelu na svom pragu, a o iran ne smije ni pomišljati, čim lansira napad na iran iste sekunde sve izuzetno-posebne baze u 5000km ce biti sravnjene skupa sa rafinerijama u okolici,

pa 2 dronića su pala na jednu jedinu rafineriju pa je cjeli svijet u panici, kad u 3 min padne 30000 raketa na sve naftovode plinovode i rafinerije izuzetno-posebnih vazala, i blokira se prolaz tankera cijela zapadna ekonomija trenutno ulazi u krizu

Splićo
Gost
Splićo
1 godina prije

Bliskoistočna jednadžba je vrlo složena i ima puno nepoznanica a time i rizika! Sirija plaća cijenu takve situacije jer se to prelama preko njenih leđa!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x