Iran, Rusija i Turska podržavaju Siriju i protive se izraelskim napadima

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan Hasan Ruhani
7 komentara

Iran, Rusija i Turska ponavljaju punu podršku teritorijalnom suverenitetu Sirije i obećavaju neutralizirati pokušaje dezintegracije arapske zemlje.

Predsjednici Irana, Rusije i Turske, Hassan Rohani, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, sastali su se u ponedjeljak u glavnom gradu Turske u sklopu svog petog trilateralnog summita o Siriji, gdje su na kraju sastanka dali zajedničku izjavu.

“Stranke su ponovno potvrdile svoju čvrstu opredijeljenost za suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike, kao i svim ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih naroda”, glasi završna izjava objavljena na kraju trilateralnog summita o Siriji.

U tekstu se dodatno potvrđuje da su se trojica vođa tijekom ovog sastanka posvetila trenutnoj situaciji u provinciji Idlib, posljednjeg uporišta oružanih i terorističkih skupina na sjeverozapadu Sirije i složili su se da će “poduzeti konkretne mjere” na osnovu prethodnih sporazuma kako bi se osigurala zaštita civilnog stanovništva.

Izjava, međutim, ističe potrebu za provedbom sporazuma iz Sočija o Idlibu kojeg su Rusija i Turska potpisale 17. rujna 2018. godine, čime se uspostavlja demilitarizirana zona između oružanih skupina i vladinih snaga u ovoj sirijskoj provinciji, pakt kojeg su teroristi sustavno kršili.

Teheran, Ankara i Moskva također su izrazili snažno protivljenje separatističkim programima usmjerenim na narušavanje sigurnosti i suvereniteta Sirije, kao i pokušajima “stvaranja novih realnosti” na sirijskom teritoriju pod izgovorom borbe protiv terorizma. Ovaj se dio očito odnosi na kurdske težnje za stvaranjem neovisnog entiteta na sjeveru Sirije, što kane učiniti uz podršku Sjedinjenih Država i Izraela.

Trojica vođa su također osudila pokušaje američke vlade da se prizna izraelski suverenitet nad sirijskom Golanskom visoravni, upozoravajući da ove mjere krše međunarodno pravo i ugrožavaju regionalni mir i sigurnost.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump potpisao je u ožujku službenu deklaraciju u kojoj priznaje izraelski suverenitet nad Golanom, kojeg su snage cionističkog entiteta okupirale 1967.

Damask, Trumpov dekret smatra flagrantnim napadom na njegov suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Sirije.

Završna izjava iz Ankare također je osudila izraelske vojne napade protiv Sirije i upozorila da ovi napadi destabiliziraju teritorijalni integritet arapske zemlje i razbuktavaju sve veće napetosti u regiji.

Zemlje naglašavaju i da je potrebna veća suradnja međunarodne zajednice kako bi se olakšao povratak sirijskih izbjeglica i raseljenih osoba u njihovu zemlju, uz nastavak pružanja humanitarne pomoći za sve Sirijce, bez bilo kakvog politiziranja.

Tekst je pohvalio veliki napredak u formiranju Ustavotvornog odbora za Siriju, koji bi mogao utrti put za političko rješenje osmogodišnjeg sukoba u arapskoj zemlji.

U završnom priopćenju summita se navodi da su se trojica čelnika složila da se sljedeći summit održi u Islamskoj Republici, što je prihvaćeno na formalni poziv iranskog predsjednika.

 

Diplomatijarat u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
octopus
4 godine prije

Mislim da Izrael zaboli za neke završne izjave, zaključke, apele, dekrete…. Njima proradi “guza ko meduza” kad ih se derne sa protutenkovskim oružjem na njihovom teritoriju.

Koča Popović
4 godine prije

Preveli Erda na pravu stranu! 😁

Mate
4 godine prije

Sve više se bojim demagogije.

Snicla
4 godine prije

Veselo bi bilo da Trump odluči udariti ne Iran dok ova ekipa tamo sastanči. Obzirom na njegovo dosadašnje poimanje diplomacije a i geografije sasvim moguće.

Splićo
4 godine prije

Bliskoistočna jednadžba je vrlo složena i ima puno nepoznanica a time i rizika! Sirija plaća cijenu takve situacije jer se to prelama preko njenih leđa!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI