”Novi Hladni rat” već je počeo, ali Rusija i Kina pobjeđuju protiv ”oslabljenog” Zapada

Sergei Karaganov
36 komentara

Sovjetski Savez je možda izgubio prvi Hladni rat, ali Rusija prednjači u revanšu sa SAD-om i ovaj put, ima sve mogućnosti za pobjedu. To je rekao jedan poznati moskovski učenjak Sergej Karaganov.

U razgovoru za ruske novine Argumenti i fakti, akademik je ustvrdio da je Moskva sada mnogo jača nego što je bila u kasnom sovjetskom razdoblju, a Zapad je u to vrijeme oslabio.

Karaganov je desetljećima bio jedan od najboljih teoretičara vanjske politike Rusije, a u prošlosti je savjetovao i predsjednika Vladimira Putina. Trenutno je na čelu fakulteta Svjetske ekonomije i međunarodnih poslova na Visokoj ekonomskoj školi (HSE), prestižnom sveučilištu u Moskvi. Također je poznat po istoimenoj Karaganovskoj doktrini koja kaže da bi Moskva trebala djelovati kao branitelj ljudskih prava za etničke Ruse koji žive u bliskom inozemstvu.

“Nekoliko je čimbenika koji nam omogućuju da govorimo o dobrim šansama za uspjeh”, objasnio je profesor.

Prvo, tvrdi, tijekom Hladnog rata, Sovjetski Savez bio je zabrinut zbog neprijatelja na više od jednog fronta. Sada, s Pekingom na strani Moskve, Rusija može Kinu iskoristiti kao strateški resurs, nastavio je. Drugo, zemlja je mnogo prosperitetnija nego što je bila u posljednjim godinama SSSR -a. Što je najvažnije, Zapad je znatno manje moćan nego što je bio u prošlosti.

“Ali, da bismo pobijedili čak i protiv oslabljenog, ali još uvijek moćnog Zapada, moramo voditi pravu politiku, kako u zemlji tako i u inozemstvu”, upozorio je Karaganov.

Također je ukazao na “terete” Sovjetskog Saveza koji se ne odnose na Rusiju, poput onoga što je opisao kao potrebu Moskve da nahrani polovicu svijeta, unatoč lokalnoj nestašici hrane, kao dobrobit u trenutnoj situaciji. Nedostatak ovisnih država klijenata vidi kao prednost u trenutnoj situaciji u Rusiji.

“Gruzija je dobila najviše novca po glavi stanovnika u SSSR -u, a Ukrajina je dobila apsolutno najviše novca”, objasnio je. “Nije slučajno što su, s gubitkom ovih subvencija, sve one postale dramatično siromašnije.”

Kad je u pitanju Kina, Karaganov odnos naziva “polu-savezom”, napominjući da je do njega došlo zbog geostrateških neuspjeha Zapada. Međutim, politolog je upozorio protiv “prodaje suvereniteta zemlje” Pekingu, ponavljajući greške bliskog prijateljstva Europe s Washingtonom u prošlosti.

Karaganov je poznat po svom povoljnom mišljenju o odnosima između Rusije i Kine i zalagao se za bliskiji odnos Pekinga i Moskve.

“Poznavajući rusku povijest i psihologiju našeg naroda i političke klase, mislim da svoj suverenitet nećemo nikome prodati”, dodao je. “Nadam se i mudrosti kineske političke klase. Da sam Kinez, nikada ne bih učinio ništa protiv Rusije.“

Nadalje, Kina nije jedini bliski partner Rusije, rekao je Karaganov. Moskva sada ima prijateljske odnose s većinom arapskih zemalja, Iranom, Indijom, pa čak i s nekim državama Europske unije, poput Mađarske i Austrije.

“Vidimo prekretnicu. Doznat ćemo tko će biti dio ”velike Amerike”, poput SAD -a i sjeverozapadne Europe i tko će biti na strani ‘velike Euroazije’.“

“Veliko je pitanje gdje će Njemačka završiti”, zaključio je misleći na dominantnu silu NATO -a, koja je krenula u kontroverzni projekt Sjeverni tok 2 s Rusijom, unatoč upornim prigovorima saveznika iz NATO -a i Washingtona.

Hladni rat 2Sergej Karaganov
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sven
2 godine prije

Svijetom vlada kapital a ne zemlje. A kapital ne poznaje granice niti gleda na nacije.

Arkaj
2 godine prije

Ne znam zašto se papagajski ponavlja da je povezivanje plinovodom rusije i njemačke “kontroverzan projekt”. Za koga je kontroverzan? Za uključene ruske i zapadne kompanije koje ga finansiraju sigurno nije. Za izvođače očito nije kad ih se sankcijama mora tjerat s gradilišta. Nije kontroverzan ni za rusiju i njemačku koje su direktno zainteresirane. Dakle može bit konzroverzan samo za one koji se u principu nemaju nikako pravo u taj posao miješati ili ga opstruirati…

ledeno doba
2 godine prije

opet uobičajeni igrokaz za naivce i to toliko jadan, otrcan, ofucan Hladni rat između SAD-a na jednoj i Rusije i Kine ne postoji. To je samo kazalište za naivnu javnost. u stvarnosti SAD, Kina i Rusija sve u službi kabale, sprovode zaključavanja i cjepanja Karaganov je tipični kriptić i odavno kabalin čovjek evo par podataka iz vikipedije: “…Karaganov has been a member of the Trilateral Commission since 1998, and served on the International Advisory Board of the Council on Foreign Relations from 1995 until 2005…” za one koji možda ne znaju, iza Trilateralne komisije i CFR-a, konce vuku Rokefeleri, a CFR (Vijeće za vanjske odnose) je glavni centar kabale,- faktički političko krilo kabaline bankarsko-tajkunske mafije, koja vlada sa SAD-om, EU-om, a očito i sa Rusijom. a Karaganov je dakle bio član međunaroednog nadzornog odbora ove glavne mafijaške organizacije a na jutjube ima video, u kojem je Karaganov govorio o novom… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Steta sto ste prenijeli samo djelomican tekst. Karganov i Primakov su Najumjereniji iz ekipe koja je dovela Putina na vlast.

Trt
2 godine prije

Ajd pobjedi WHO frajeru..kakvi foliranti…

ledeno doba
2 godine prije

I onaj prvi hladni rat bio je insceniran. Ali je ipak bio stvaran. Dakle, taj “rat” inscenirali su braća Dulles, dva glavna kriptića i Rokefelerova čovjeka, u vremenu nakon 2. sv. rata. John Foster Dulles bio je predsjednik CFR-a, i zajedno sa svojim pajdom, francuskom kabalinom masončugom, Jeanom Monetom, je bio stvarni duhovni otac EU-a, po nalogu svojih gazda. Dulles i Monet su prvi izradili nacrt za stvaranje Europske zajednice za ugalj i čelik, 1950., koja će biti preteča Europske ekonomske zajednice, koja će nastati 7 godina kasnije, potpisivanjem Rimskim ugovora. U čijem su stvranju također radila njih dvojica, a ti ugovori su bili već koju godinu prije, davno prije zgotovljeni na sastanku Bilderberga. Njegov brat Allen Welsh Dulles, bio je ravnatelj ACUE-a, Američkog vijeća za ujedinjenu Europu, stvorenog 1948. u New Yorku, pod predsjedanjem grofa Coudenhove-Kalergija, a ACUE su financirale Zaklada Rokefeler i Zaklada Ford Dakle, kabala je nakon… Čitaj više »

Драгогост 屋
2 godine prije

Kako je nastala teorija relativnosti?
Ajnštajn se sa svojim tastom (puncem) šetao kraj Dunava u Novom Sadu.
Tast mu stavi ruku na rame i reče “Sve je relativno dragi moj Ajnštajne”

Čim se pojavi gorka i čemerna tema za zapad, evo i mase komentatora sa razglasom.
“Sve je relativno dragi moj Ajnštajne”

Драгогост 屋
2 godine prije

Preskočili jedan od fundamentalnih navoda Karaganova.

“I treće: suočeni smo sa mnogo slabijim Zapadom i živimo u mnogo slobodnijem svetu, gde zemlje imaju mnogo više manevarskog prostora. To je i zbog toga što smo svet oslobodili zapadnog jarma kada smo ga lišili glavnog aduta – vojne superiornosti koja je omogućavala petstogodišnju dominaciju Zapada u svetskoj politici, ekonomiji i kulturi.”

Rat je dakle izgubljen. Da citiram Radovana Trećeg.
A sada juriš na njihovu stranu.

Paja
2 godine prije

Masoni su jevrejsko roblje, nejevreji koji su sposobni za bogacenje i javne licnosti koji podrzavaju demone jevreje. Staljin kad je pravio onu silnu cistku, nije pobio svoje neprijatelje, imajuci posla sa lenjinon i svim drugim jevrejima koji su drzali sssr, pobio je sve masone Ruse, koje su cionisti uspeli da uguraju u svoje mas,onske loze. Putin i kompaija ocigledno da su pod vlascu jevreja, tako da je danasnje rivalstvo samo jedna obica farsa. Vazi i za Kineze. Pa ko im je dao onoliki silni kapital da postanu svetska ekonomska i oruzana sila. Danas NE POSTOJI drzava ili predsednik koji je u suprotnosti sa novim svetskim jevrejskim poretkom ! Ko veruje Bogu, otkrovenju Jovanovom-apokalipsa, zna da jedini protivnik jevrejskom antihristu je sam Gospod Isus Hristos ! Nije problem ici na mitinge protiv demona na vlasti, ali jedina prava sila je sam Bog, a zna se, moliti se Bogu je jedini nacin… Čitaj više »

udo klein
2 godine prije

ovo je globalni klasni rat bez presedana, stara moruzgva je ili na kvasini od votke ili laže.

fjfzukthdtzjtfzjutfr
2 godine prije

Jel ovaj varan i jel za ubijanje i obilježavanje “cejpljenjem”, ove ostale priće za malu djecu me ne interesiraju……………

2 godine prije

Kao što su čista gloopost da će Amerika “da propadne” tako je isto i ovo. Međutim, i ova propaganda je dokaz da novi hladni rat nezaustavljivo dolazi. Hladni rat je pre svega sukob ideologija a pošto su nove ideologije na oba pola tek u formiranju ne da nema “vodećeg” u novom hladnom ratu nego on još nije ozbiljno počeo – ovo što vidimo su samo pripreme. Za početak novog hladnom rata može se smatrati trenutak “zatvaranja granice” prema Istoku od strane Zapada – možda to neće biti zatvaranje fizičke granice, veća je verovatnoća da će početi zatvaranjem interneta. Bitan segment hladnog rata je i ekonomski. Rusija a posebno Kina jesu ekonomski mnogo jači nego što su bili ali njihova ekonomska snaga i dalje zavisi od prodaje na Zapadu. Novi hladni rat ne pokreću Rusija i Kina već Amerika – da li zaista mislite da su tolike dileje da ulaze u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI