Bloomberg: Svi etnički Kinezi u Sjedinjenim Državama su osumnjičeni špijunažu

Kina SAD ruke
17 komentara

Jesu li u sukobu s Kinom, SAD spremne pribjeći sumnjivim praksama iz vremena Drugog svjetskog rata? Čini se da jesu.

U Sjedinjenim Državama započeo je još jedan lov na vještice. Svaki američki Kinez je zapravo pod sumnjom za špijunažu. Naime, FBI naređuje tvrtkama, sveučilištima, bolnicama, svima pod prijetnjom krađe intelektualnog vlasništva, da poduzmu posebne mjere opreza u radu s kineskim poslovnim partnerima i zaposlenicima koji se mogu pokazati kao “netradicionalni” sakupljači informacija.

Vijest prvi nisu prenijeli kineski mediji, već izvješće Bloomberga u članku pod naslovom “Sjedinjene Države iz najboljih institucija čiste kineske istraživače raka”, te podnaslovom “FBI progoni etničke Kineze, uključujući i američke državljane” u kojem se govori o ovim neprihvatljivim praksama.

Argument u obrani takvih postupaka od strane američkih vlasti je jednostavan. Kina vodi Hladni rat u cijelom svijetu protiv Sjedinjenih Država, tako da svaki predstavnik kineske etničke skupine može biti„špijun“. Prema tome, prema riječima direktora FBI-a Christophera Raya, Amerikanci moraju pružiti prikladan odgovor na prijetnju kao društvo u cjelini.

Trebalo bi spomenuti da u Sjedinjenim Državama ima više od 5 milijuna etničkih Kineza, a taj odgovor „cijelog društva“ može ići vrlo daleko.

Službenici Ministarstva pravosuđa SAD-a informiraju lokalne vlasti, tvrtke i novinare o „kineskoj izdaji“. Sve to se događa u pozadini desetljeća borbe za prava svih vrsta manjina u Sjedinjenim Državama.

Važno je napomenuti da se u članku opisuje kako se kineske znanstvenike progoni iz područja koja nisu povezana s trgovinom. Jedna od kineskih žena koje su istraživale lijek za rak morala je napustiti Sjedinjene Države i potražiti posao u Šangaju. Sumnjali su da je dijelila povjerljive informacije i da je imala savjetodavne funkcije u medicinskim ustanovama u Kini.

Treba naglasiti da je jedna od ključnih fraza programa u kojem je kineska znanstvenica provodila svoje istraživanje bilo naslovljeno „Rak ne poznaje granice“. Pokazalo se da ovdje nisu bile predviđene granice Kine. U siječnju je Wu, nagrađivani epidemiolog i američka državljanka, dala ostavku na mjesto ravnatelja Centra za javno zdravstvo i translacijsku genomiku na Sveučilištu Anderson u Texasu.

Čak je i potraga za lijekom protiv raka, od kojeg svake godine umire više od 10 milijuna ljudi, postala čip u Trumpovom Hladnom ratu s Kinom.

Svi ovi događaji nalikuju priči od prije 70 godina, kada su nakon japanskog napada na Pearl Harbor počela takozvana „interniranja“ili prisilno raseljavanje svih etničkih Japanaca, uključujući i američke državljane. 62% od 120000 Japanaca su zatvoreni u posebne logore, koji su bili nazvani “vojnim središtima raseljavanja“, a zapravo su bili koncentracijski logori.

Vidjevši u mnogo primjera kako kratkovidne i impulzivne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa mogu biti opasne, sudbina etničkih Kineza u SAD-u je zabrinjavajuća.

Bloomberg 

Hladni rat 2Segregacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

Ponovo kreće lov na veštice. Makartizam se vraća na velika vrata. To je prava slika američke demokratije. Ja sam pristalica reciprociteta i mislim da na ovakve stvari mora da usledi odgovor u istom stilu, jer Amerikenjci ne zaslužuju diplomatiju i civilizovano ponašanje. Oni razumeju samo kaubojštinu i gangsteraj.

Šah Reza Baklavu
4 godine prije

sasvim u redu stav sa njihove tačke, krv nije voda, ko što bi neki kvazineoliberali hteli da se misli. Pozdrav mojoj haplogrupi!

viktor
4 godine prije

Dno dna.

Amater
4 godine prije

Zemlja velikih sloboda i demokracije …. sada bi Kinezi trebali izaći na ulice velikih gradova i postaviti svoje zahtjeve , kao u Hong kongu….

shumadinac
4 godine prije

Ne bih se složio da je to paranoja…

Amerikanac pre tridesetak godina i danas su drugačiji “entiteti”. Nekada je Amerikanac bio ponosan na svoju nacionalnost a danas je svestan da ga veliki deo sveta mrzi zbog politike njegove vlasti. “Sveži naseljenici” se više uopšte ne trude da se uklope već se okupljaju po nacionalnoj osnovi (što je u Evropi još izraženije) i borave u toj državi iz čisto ekonomskih razloga. U takvim uslovima sasvim je normalno da se produbljuje raslojavanje na “starosedeoce” i došljake. Tu se javljaju tenzije i u normalnom životu, u slučaju neke značajnije konfrontacije došljaci su potencijalna pretnja u očima lokalnog stanovništva, pritisak se povećava što došljake čini idealnom masom za radikalizaciju – i krug se zatvara.

tihobl
4 godine prije

Englezi proletos prebrojase 80.000 ruskih spijuna u Britaniji. A imaju i neki zakon o plijenidbi imovine.

Majk Majers
4 godine prije

NAZI USA. Oduvik bili i bit će dok postoje, ta sotonina tvorevina krvlju nedužnih natopljena

Dane
4 godine prije

Mozda su oni FEMA logori za kineze

Z.A.
4 godine prije

Ako Kina ima logore za Ujgure ipak onda su to naucili od SAD.Oni su imali rezervate za indijance a i Japanci drzavljani SAD su citav rat proveli u logorima.A iz citanja na tu temu to su bila strasna mjesta za zivot.

oifvnaefnvuaenfvuaenfvraeuaef
4 godine prije

Naravno blumcioberg neće praviti medijsku hajku na svoju heksa braću koja su karcinom čemerike već su za sve krivi: kinezi, rusi, iranci, korejci i svi ostali koje nisu zajahali.

Max
4 godine prije

Rasistička praksa poznata iz II svjetskog rata kad su svi Japanci bil internirani u logore ili raseljeni da ne bi špijunirali za Japan kuriozitet je da su propagandim filmovima o II svjetskom ratu “Japance” glumili Kinezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI