fbpx

Washington i London pod svaku cijenu moraju posvađati Kinu i Rusiju

Vladimir Putin i Xi Jinping

Sjetite se da smo nedavno pisali o specijalnoj misiji Henrya Kissingera, kada je stari strateg i diplomat „neslužbeno“ putovao u Moskvu kako bi s Putinom raspravljao o mogućnosti zbližavanja Rusije i Zapada na štetu Kine, na što je Lavrov reagirao diplomatskom bravurom i odao sadržaj pregovora na konferenciji za novinare, što inače nikada ne čini kada su ovakve teme u pitanju i istovremeno odgovorio Washingtonu da to ne dolazi u obzir, ali je poručio Pekingu da ima Moskva nikada neće raditi „iza leđa“. Nakon ove epizode se čini da multipolarni svijet u nastajanju ipak ima svoja pravila i da su ona korektnija od onih iz vremena Hladnog rata.

Tijekom Hladnog rata su se ponekad formirali “bizarni parovi” s odnosima koje je bilo teško predvidjeti. U novijoj su povijesti primjeri takvog dueta bili Josif Visarionovič Staljin i Mao Ce Tung.

Staljin je obraćao malo pažnje na kineskog vođu, koji je 1949. posebno zbog susreta s kolegom stigao u Moskvu.

„Sličan par su sada Vladimir Putin i Xi Jinping“, za britanski The Times piše Neil Ferguson, stručnjak Instituta Hoover na Sveučilištu Stanford, koji je uvjeren da se odnosi Moskve i Pekinga temelje na krhkim interesima i da su oni prolazni „incident“, čak i ako izgleda drugačije.

„Vraćajući se na posjetu iz 1949. godine, nakon toga je Mao ipak dobio potporu koja je Kini tada očajnički trebala, ali je zauzvrat je morala sudjelovati u Korejskom ratu u interesu Staljina”, piše Ferguson.

„Odnos je na kraju završio “razvodom” kada su se putovi Sovjetskog Saveza i i Kine razišli. Do 1960. Mao i Nikita Hruščov otvoreno su kritizirali jedan drugog, a 1969. godine sovjetske i kineske snage sukobile su se u pograničnom ratu“, navodi se u članku britanskog lista.

„Prema autoru, sada se nitko od svjetskih ne sastaju toliko često kao Xi Jinping i Vladimir Putin, a Xi je Putina čak jednom nazvao “najboljim prijateljem”. Ali u usporedbi s ’50-im, uloge u ovom paru su se promijenile. Sada je Kina div, a Rusija je njezin mali zli partner. Pod Xi Jinpingom je Kina iznenađujuće ostala vjerna nauci Marxa i Lenjina, dok se Rusija se pod Putinom vratila carstvu. U isto vrijeme, ovaj novi par zbunjuje Ameriku i njene saveznike još više nego u vrijeme Staljina i Maoa. Ako je sredinom prošlog stoljeća Zapadu bilo teško ne prepoznati prijetnju u sovjetskoj državi, današnja se moć Kine širi uglavnom na polju ekonomije i mnogo joj se teže oduprijeti“, priznaje Neil Ferguson.

Prema njegovom mišljenju, u “Hladnom ratu 2” naših dana postoji niz karakteristika po kojima se značajno razlikuje od Hladnog rata prošlog stoljeća. Prvo, „Amerika je sada tako usko povezana s Kinom na raznim poljima da iskusni promatrači tvrde da je njihovo trenutno razdvajanje ogromna pogreška“.

„Štoviše, poteškoće ovdje nisu povezane samo s trgovinom i ulaganjima. Postoji i kulturna pozadina. Prema statističkim podacima, gotovo 370 tisuća studenata iz Kine studira na američkim sveučilištima, dok je u okviru sporazuma o “kulturnoj razmjeni” tijekom 30 godina samo oko 50 tisuća sovjetskih građana posjetilo je SAD“, izvještava Ferguson.

Druga velika razlika je što američki “tradicionalni saveznici” više nisu tako spremni suprotstaviti se Pekingu kako bi branili interese Washingtona. Na primjer, tijekom skandala oko Huaweija je samo nekolicina zemalja poslušala pozive Sjedinjenih Država i odlučila, navodno iz solidarnosti, ne kupovati telekomunikacijsku opremu koju proizvodi ova tvrtka.

„Ali ako je Australija pristala na sudjelovanje u bojkotu, vlade Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja vješto manevriraju i odmiču se od konfrontacije. To je naposljetku tako i zato što nijedan zapadni konkurent Huaweija ne može pružiti slične proizvode i usluge po cijeni kakvu nudi Huawei“, kažu se u članku.

“Stoga je „Hladni rat 2“ više bitka za tehnologiju nego za bilo što drugo”, kaže autor.

Također priznaje da se malo toga promijenilo potpisivanjem “prve faze” trgovinskog sporazuma između Amerike i Kine sredinom siječnja. Sada se Washington obraća za pomoć vladama drugih zemalja kako bi pokušao spriječiti da Huaweijeve napredne tehnologije uđu na tržište. SAD također prisiljavaju vodeće svjetske proizvođače poluvodiča da ne prodaju nove čipove i druge elemente kineskim tvrtkama.

Pored ovog „tehnološkog fronta“ u novom Hladnom ratu postoje i druga područja sukoba. Na primjer, vodi se ozbiljna bitka za svjetske protoke kapitala.

„Američka vlada želi smanjiti američka ulaganja u Kini. Međutim, kineska vlada energično potiče zapadne banke i upravitelje imovinom da posluju u Kini”, kaže Ferguson.

„Osim toga, na valutnom tržištu postoji intenzivna konkurencija. S jedne strane, Amerika želi održati postojeći međunarodni financijski sustav u kojem je američki dolar dominantna valuta za trgovinu i rezerve, dok s druge strane  kineski tehnološki divovi pružaju prikladne platforme za elektroničko plaćanje. Ove platforme nadmašuju sve što Amerika može ponuditi, dok se Narodna banka Kine u međuvremenu sprema lansirati digitalni juan”, zabrinut je analitičar The Timesa.

„No, premda novi Hladni rat ne jenjava, uloga Rusije u ovom trenutku ostaje prilično beznačajna”, uvjeren je Niel Ferguson.

Međutim, stav Niela Fergusona je redukcionistički i on sve promatra s pozicije tko prednjači u sukobu između vodećih igrača u IT sektoru. Pri tome zaboravlja osnovne potrebe ljudi i cijelih nacija, a to su hrana, pšenica u prvom redu, energenti i na kraju oružje, koliko god potonje zvučalo odbojno radikalnim pacifistima. U sva tri područja se vode ratovi u kojima Kina ima beznačajnu ulogu, dok se Rusija na dva od tri fronta pozicionirala kao vodeća svjetska supersila. Možda bi se moglo govoriti o sva tri, ali tržištem oružja još uvijek dominiraju SAD, iako ne uvijek zbog konkurentskih prednosti, već zbog uvjeta pod kojima NATO zemlje ne smiju kupovati rusko oružje. Ništa drugo. Tako nas Ferguson vodi kroz područje u kojem se Rusija nije etablirala kao svjetska supersila, a to je IT sektor.

„Rusija sada nije ozbiljan igrač na području hardvera ili softvera, a i  njezina financijska uloga je prilično beznačajna. Nikome nisu potrebne rublje, jer su američke sankcije vrlo učinkovito izolirale rusku ekonomiju. Pa što onda Putin može ponuditi, osim ogromnog skladišta pretežno zastarjelog nuklearnog oružja i tradicionalnih vojnih snaga koje su se dovoljno, ali teško sjajno pokazale u Ukrajini i Siriji? Odgovor je neusporedivi talent za hibridni i informacijski rat”, tvrdi Niel Ferguson, što je izjava zbog koje bi mu Sveučilište Stanford, da je ozbiljno, trebalo otkazati suradnju.

Da ponovimo. Rusija ne može ponuditi sustave S-400, pa čak i S-300PMU2 koji su bolji od sustava Patriot? Tu je i čitav set drugih oružja, kao što su sustavi „Tor“, „Buk“, „Pancir“, „Bastion“ i druga, da ne govorimo o zrakoplovima dvostruko jeftinijim, a jednako dobrom kao što su američki zrakoplovi iste generacije. Tenkovi T-72 ili T-90 su idealni za sva bojišta i sve vojske u svijetu i potražnja za njima je ogromna. I za kraj, tu su hipersonična oružja, ali ona nisu na prodaju, tako da reći da ruska vojna industrija raspolaže zastarjelim nuklearnim arsenalom i „tradicionalnim vojnim snagama“, što bi značilo tromim i glomaznim sustavom kakav je postojao prije 50 godina može reći samo apsolutni ignorant ili „stručnjak“ koji je dobio domaću zadaću da ovakvu kolumnu napiše za nekada ugledni The Times, koji ovakvo što prije nekoliko desetljeća ne da ne bi objavio, već bi ismijao autora tražeći od njega da se istim vremeplovom kojim se vratio nekoliko desetljeća natrag u povijest vrati u sadašnjost i ažurira informacije.

No, poslušajmo do kraja što piše Niel Ferguson, jer je potrebno za razumijevanje šire slike o namjerama Washingtona, ali i Londona.

„Konkretno, sada Peking koristi pomoć Moskve da organizira veliku dezinformacijsku kampanju na društvenim mrežama protiv Tajvana, gdje su tijekom proteklih godina uspjeli izgraditi dinamičnu tržišnu ekonomiju i živu liberalnu demokraciju, što je bilo moguće bez strahota i tiranije Mao Ce Tunga“, naglašava autor i ovdje imamo jedno veliko proturječje.

Ako je Rusija IT patuljak, a Kina tehnološki div koji pokorava cijeli svijet, zašto Pekingu treba pomoć Moskve koja nema ni sredstva, jer je na koljenima zbog sankcija, ni tehnološke resurse za provođenje „velike dezinformacijske kampanje protiv Tajvana“, iako je ovo prvi put da se spominje nešto slično, jer Tajvan nikoga ne interesira, iz prostog razloga što se zbog straha od sukoba s kinom nitko ne usuđuje priznati neovisnost odmetnutog kineskog teritorija. O toma kakvo je stanje s demokracijom i ekonomijom  na Tajvanu nećete čuti ništa ni u specijaliziranim izdanjima kao što su Bloomberg, Financial Times i drugi, čak ni u izvješćima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, osim u onim internim, jer  ni oni ne žele govoriti o Tajvanu kao neovisnoj državi.

No, za Fergusona se Tajvan „sve ovo vrijeme neprestano suočava s prijetnjama Pekinga, koji odbija priznati njegovu de facto neovisnost i nastoji ga podčiniti Komunističkoj partiji, koristeći politiku prijetnji i dezinformacija“.

Prva vijest o ovoj „novoj strategiji“ Pekinga, koji je uvijek tvrdio da će Tajvan prije ili kasnije samovoljno, neovisno u kojem obliku, postati dio Kine, a vrijeme potrebno da se to postigne uopće nije tema vrijedna rasprave. Za deset, pedeset ili sto godina, sasvim svejedno, Peking vjeruje da će to biti tako i politika prema Tajvanu se vodi u tom smjeru.

Ipak, Niel Ferguson na kraju otkriva svoje strahove, a najveća noćna mora je upravo zbližavanje Rusije i Kine, koje je više nego očito i potrebno je stvoriti raskol u odnosima dva de facto saveznika, koji se nadopunjuju u brojnom područjima. Rusija Kini jamči energente i vojnu tehnologiju, a Kina Rusiji podršku u razvoju i pružanju otpora zapadnim sankcijama, što čini sa svojim ogromnim tržištem od 1,5 milijardi ljudi, ali ne samo.

Prema autoru će se u novom Hladnom ratu formirati i novi “bizarni parovi”, stoga bi američki predsjednik Donald Trump i njegovi nasljednici “morali ponovo učiti lekcije diplomacije s kraja XX stoljeća.

“Amerikanci trebaju imati na umu da, iako saveznici igraju važnu ulogu u sukobu, neprijateljski saveznici također mogu biti korisni“, objašnjava Ferguson i sugerira kako je Kina glavni konkurent i neprijatelj Zapada, a Rusiju, obzirom da je „slaba i zaostala“, treba privući u zapadni tabor.

„Na primjer, sljedeće će se godine obilježiti 50. obljetnica tajnog putovanja Henrya Kissingera u Peking, čime je započeo novi odnos Amerike i Kine. Ovo je bio ključni dio Hladnog rata, kada je nastao raskol u odnosima između Kine i Sovjetskog Saveza, a Washington i Peking su se ujedinili protiv Moskve. Washington bi se trebao sjećati ove povijesne lekcije“, naglašava Ferguson.

“Glavni cilj američke strategije tijekom novog desetljeća bi trebao biti ponavljanje ovog manevara razdvajanjem Putina i Xi Jinpinga i gurnuti Rusiju u zapadnu konfiguraciju, jedina koja može spasiti Rusiju od apsorpcije koja će se dogoditi s razvojem Kine”, siguran je autor, igrajući na poznati mit o „kineskoj ekspanzionističkoj politici na ruskom Dalekom istoku, koja će na kraju završiti vladavinom Kine u Moskvi“.

“Donald i Vlad – niti jedna veza Trumpu nije nanijela više problema od ove. No hoće li ikada donijeti stratešku dobit?

Možda je to ključno pitanje novog Hladnog rata”, zaključuje Neil Ferguson, sugerirajući da je ključ uspjeha Washingtona u pragmatičnoj i vješto dizajniranoj politici koja će Rusiju uvući u zapadnu orbitu i posvađati Moskvu s kinom kao što su se posvađali Sovjeti i Kinezi u „zlatno doba ping-pong diplomacije Henrya Kissingera“.

Lijepi snovi Niela Fergusona, ali je li itko britanskom „stručnjaku“ rekao kako je završila možda posljednja životna misija Henrya Kissingera i nedavni posjet Moskvi? Vjerojatno nije, a ako jeste, onda se u uredništvu nekada uglednog britanskog The Timesa bore s ozbiljnim problemima.

Snovi SAD-a i EU da ponove Kissingerovo „remek djelo“ i zbliže se s Rusijom na štetu Kine

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Miro
Gost
Miro
1 godina prije

Da ali sad ne treba ni pod svaku cijenu verovati Kini.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Miro

Ne treba nikome vjerovati, treba voditi suverenu politiku i suveteno birati partnere.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Miro

Miro
Napasti će Rusiju preko svih Azijskih zemalja?!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  neznanje

Koji si ti bolesnik. Kus sobaka u podrum

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Ivo

da on je jednom usao na ovaj portal ali siroma ne zna kako da izadje….

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ako je neko bolestan na ovom portalu, sigurno se je od tebe zarazio i dobio boleštinu, jer ti širiš opasne i zarazne mikrobe oko sebe i ništa čudno ako još neko faše nešto!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

To se zove izgubljenost u prostoru i vremenu , ispadanje iz igre , dezorjentacija , konfuzija .. Jedino šta im ostaje je da pucaju , rusi naime imaju zastarjelo naoružanje , kindzal, avangard itd.. Elite se uvlače u kolektivnu elitnu šizofreniju… Kao hitler što je rasporedjivao nepostojeće divizije..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Xahaxa…..istina.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kineske divizije po Sibiru, najviše vole, Kinezi.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Savremenim hrvatskim riječnikom Kina i Rusija su interesna skupina a SAD i EU zločinačka skupina udružena u zločinačkom pothvatu. Tako se da isčitati iz ponašanja na međunarodnoj sceni. O tome što tko misli o sebi, i šminka se da bi ga i drugi tako vidjeli, se ne raspravlja. Govorim o onome ispod šminke.

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Gospodo komenatori pripremite se za jako veliki scenarij ove godine,jendu veliku ekonomsku krizu.Nakon Putinove poruke, vlada podnosi ostavku i ona je prihvaćena 15. svibnja, 16. siječnja. Mishustin je Duma RF odobrio kao premijera (383 glasa za, 41 suzdržana i 0 glasova protiv!), A istodobno je vvp uputio radnu skupinu da pripremi prijedloge za izmjenu Ustava RF kako bi se stvorio format za narodno glasanje, a već 21.1. Komitet RF Dume preporučio je da Putinov zakon o ustavnim promjenama bude usvojen na prvom čitanju. Zanimljivo zar ne? Kao odgovor na unutarnju politiku Rusije, jedan dio Putinove poruke pomalo je nestao i želio bih vas podsjetiti: „Uvjeren sam da je došlo vrijeme za ozbiljan i izravan dijalog o temeljima i načelima stabilnog svjetskog poretka. Rusija je otvorena za dijalog … “Sljedeći (17.1) izlazi iz političkog groba N.Sarkozsyja s (za njega) nevjerojatnim prijedlogom za stvaranje novog saveza Europe i Rusije. Štoviše, šef MMF-a najavljuje (18.1) da se svijet vraća u veliku recesiju. Kao što se Delyagin i Chazin rijetko slažu, vlasnici svijeta mogu pokrenuti Veliku recesiju na jesen – otprilike 2-3 mjeseca prijeTrumpovih izbora to bi trebalo poremetiti njegovo imenovanje novim predsjednikom, tako da nema vremena za gubljenje. pregled sustava dolara u Bretton Woodsu koji bi trebao pratiti Trumpove druge predsjedničke izbore u SAD-u, imajući u vidu da nisu pojedine države ili savezi na suprotnim stranama bojnog fronta, već da svijet (de facto unisono!) stoji u veliko ratu protiv korporacija i 1% svjetskih vlasnika, jedina opcija im je oduzeti njihovu igračku – dolar i ono što on podrzava, Bliski Istok i njegova ležišta nafte. čak je vrlo vjerojatno da će biti, a temeljno nastojanje RF-a je da to učini bez vojnog sukoba. Što se tiče unutarnje politike Rusije, financijski sektor ju je riješio “bez gubitka “, a njezina će se trijada (Siluanov (MinFin), Nabjulina (CBR) i Kudrin (predsjednik Revizijske komore RF)) naći na udaru. Tko ne želi razgovarati s Lavrom, toga ceka razgovor sa Šojgunomom. Imenovanje novog državnog odvjetnika dobar je signal za buducnost Rusije.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  MilanPraha

Napokon jedan dobar komentar od tebe bez lupetanja i bez “ja sve znam, vi nemate pojma” -stava.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivan

Ako Milanče napiše dobar komentar, onda iza toga stoji njegova žena!

cika Brada
Gost
cika Brada
1 godina prije
Reply to  MilanPraha

Sta se desava sa blogom? …

Undertaker
Gost
Undertaker
1 godina prije

USA/UK raspadajući imperij i dalje živi u prošlosti. Nikako da shvate i prihvate da se svijet promijenio. USA/UK raspadajući imperij i hegemonija puca na sve strane

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Slušam juče Vučića….kaže kritikuju Srbiju zbog saradnje sa Kinom i Rusijom, kaže to rade oni koji imaju stotine puta veću saradnju sa njima;kada trebaju oni da zarade sve je dopušteno a kada je u pitanju Srbija onda kažu “Nije to za vas, ne smijete sa njima sarađivati.”

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Siniša

retko njemu dajem za pravo (nikad dapace) ali ovde 100%!!!

shumadinac
Member
1 godina prije

Pisanje je zanat od koga se živi. Da bi prodavali svoj proizvod morate da odredite nišu za koju pišete, da pravilno procenite šta ti ljudi žele da pročitaju i da im to što bolje upakujete. Mislim da je Dejvid Icke ubedljivo najbolji primer za ovo. Doduše, ima i onih koji veruju u to što pišu čak i kad pišu čiste gluposti. Ozbiljni analitičari (prvenstveno oni koji rade za službe) obraćaju pažnju na mnoge stvari kako bi što detaljnije proučili temu. Pitanja koja obrađuju se klasificiraju po važnosti tako da odgovri daju što jasniju sliku.

Kada se govori o odnosima među državama prvo treba definisati ko te odnose određuje. Njih određuje uzak krug ljudi na vrhu države ili onaj ko je “upravnik”. Kada pogledamo ko je vladao SSSR-om i Kinom 50tih i 60tih videćemo da je to bila mlada vlast u nekim geopolitičkim relacijama – gotovo ono što se u narodu zove “sirovina”. Zapadne vlasti su iza sebe imali “duboku državu” koja je postojala vekovima i koja je imala veliko znanje, iskustvo – “mudrost” dok SSSR i Kina nisu imali ljude “koji su prošli sito i rešeto”. Staljin-Hruščov i Mao nisu bili glupi ljudi ali nisu imali (tačnije, jesu imali ali nisu dozvoljavali da je neko u bilo čemu pametniju kod važnih odluka) ljude koji bi mogli da im ukažu na potencijalne greške. Mnogo je teorija zašto je kod njih propao komunizam a malo ko ukazuje na glavni razlog – trudili su se da na silu oblikuju želje ljudi umesto da slušaju šta ljudi žele i da ispune bar ono što su mogli.

Sadašnja vlast Rusije i Kine je nešto sasvim suprotno, one imaju dovoljno znanja i iskustva da shvate neophodnost pragmatizma. Interesantno je da u isto vreme Zapad gotovo potpuno napušta pragmatizam i uvodi silu kao osnovno merilo.
Rusija i Kina su velike sile i imaju različite interese kao što su ih imale i ranije ali sada dobro znaju da je kompromis ne samo neophodan već da je uslov opstanka. Savršeno im je jasno da ako jedna ode uz neprijatelja druga neminovno propada a da onda i oni postaju meta – Zapad u svojoj bahatosti to i ne krije. Peking i Moskva grade novu ideologiju, odnosno vraćaju se na staru ali dorađenu. I dalje će svi želeti dominaciju ali će se ostavljati i drugima prostor za disanje.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ja mislim dabi bilo logicnije pisali,ko muti i zavadja dan danas ljude na ovim prostorima.Ima onaj jedna naroda,zavadi pa vladaj.TU su oni koje su krstili devedeseti i kako postati kameleon.Kazu Slavonci,kad abrziju nisi iskorjenijo iz zila,ona opet raste.Toje isto sa nasim komunistickim sisavcima.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Zlo u tebi zavađa tebe sa drugima….počev od komšije do tebe prvog pa do naroda do tebe prvog.
Budi čovek i ne krivi nikoga, ti ne želiš mir.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Vidim po tvojim vredjanjima drugih,iz cijeg si sinjela iziso.Pono vi morate uciti od ljudi koji i danas govore,mrznja nemoze nikad pobjedit ljubav.Zato treba fasizam i komunizam kao ideologiju mrziti.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Vi ste gospodine beznadežno zaglavljeni u 1990-1991 godini, za sve u državi su vam krivi Srbi Udba Komunisti Milošević, a rešenju je NATO i EU, na medjunarodnom planu Kina je nerazvijena Rusija pred raspadom…
Od tad je prošlo 30 godina to više nije relevantno…

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Riddick

Ne druze,ne govoris istinu.Crveni sisavci i njihovi potomci,jos nagrizaju ove sve prostora.Nemoj tudje ,prokletoje.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Kumić neznam u kojem stolječu ti živiš, ali prije se može reči da je problem “U” klerofašizmu, sa većim pravima crkvi rapidno raste kriminal, samo jedan od razloga bježanije mladih !!??XX

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Malo morgen, Stjepan Vujec, bjezanje mladih?
ja sam jos davne `73 jos nezreo 21godisnjak, bio svjestan da ZAPAD nikada nece prestati da pljacka ostatak svijeta, niti ce se libiti upotrijebiti vojnu silu da bi zadrzao taj Status, pa sam odlucio i sam pokusati jesti od tog kolaca, iako niada necu imati sanse ravnopravno sjesti sa njima za isti sto. Prvo treba shvatiti zasto je ZAPAD bogatiji? Kao sto rekoh, pokusat cu……. i nikada nisam bio gladan, niti lopov ni bogat, ali si svake godine ako pozelim sebi ili zeni mogu priustiti novi Auto ili slicno. Kao sto rekoh prvo dobro razmisliti za sta sam sposoban pa te sposobnosti pokusati iskoristit za osobnu korist. poz

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Marko

markane samo si ti kupuj tebi i tvojoj zenici novo auto i u tom tarži smisao života.. daleko ćeš dogurat?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Evo jos jednog,sa ispranim mozgovima.Jesili iti u ukradenom stanu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kako je prošlo rusko prijateljstvo sa NATOm?

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Da. Rusi se s jezom sjećaju zadnjeg napada Kineza iz Evrope na Moskvu. Nešto slično je i sa stanovnicima Pekinga kad su u pitanju Rusi i njihovog napad iz Japana i Engleske.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Koji si ti bolesnik. Kus sobaka u podrum

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Ivo

nemoj ga cerat tako ivo, gre´ota je ….daj mu kosku bice miran….

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  jupiter

Komentator
Rusiju se stalno gura u nekakav imaginarni sukob samo da se da posla američkim i evropskim proizvođaćima oružja. Rusi to ne žele, to im ne treba i nikoga ne ugrožavaju, no kad te huligani stalno draže ne možeš se ne braniti. Zemlja se ne može maknuti u stranu i izbječi budale poput čovjeka. Svi koji padaju na šprehu o tome tko je jači na svjetskoj sceni pali su na američku propagandu a da toga nisu svijesni. Takvi se rugaju i sprdaju sa svima koji nisu kratkovidni poput njih. Teško ih je ne žaliti a samo toga su vrijedni.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
Opet ste se ti, jupiter i valter zaigrali s čašicom i zaboravili na ljekove. Zaboravljate da alkohol nije dobra zamjena.

Max
Member
Max
1 godina prije

Sve navedeno u origianalnom tekstu autora Fergusona su samo njegove vruće želje a pokazuje i neznanje. Smuči se čovjeku kad vidi tko piše za Times

mane
Gost
mane
1 godina prije

vreme milosti na zapadu je proslo.onaj ko je shvatio sta se desava u svetu,shvatio je onaj ko nije nije i nikad nece,sta god video i cuo

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije

mi ameri ne zavisimo od uvoza energenata, vec eu i kina, i tu je rusija pozicionirana kao prodavac.
rusija u buducnosti moze da ocekuje pohod sa istoka, kao sto je u proslosti imala pohod na istok, sa zapada.
kinezi su ti koji ce u buducnosti reci da nije posteno da sibir i arktik pripadaju samo rusiji, i najvecim delom, vec da podelimo, tako da rusiji ne treba to moderno oruzje za odvracanje nas amera, vec kine [eu ce do tada da skljokne vojno].
takodje, i hrana, treba nahraniti kineze sa sojom, a i stocna kuga im preti [plus ovaj koronavirus]

Milohanic
Gost
Milohanic
1 godina prije

Nisu oni naivni koliko vi to mislite .

Drvobradi
Gost
Drvobradi
1 godina prije

Komentator, profesor milinovic malo zivi u proslom a malo zivi i u neznanju, njemu su takodjer sve rakete “lepotice”
ne kazem da nema pojma al zaostaje daleko za tehnologijama, barem 10 godina
sto se tice tridenta, nosi glava koliko hoces, to nije problem, nosi i avangard i topolj i bulava, bulava ti je ruska vezija tridenta, danas je rusija u velikoj prednosti jer razvija jebacku proturaketnu obranu i svakom godinom je apdejta, jedan veliki korak su ispred amerikanac a sto u eventualnom nuklearnom sukobu znaci da ce oboriti vise amercikih raketa ,
niko ne tvrdi da ce uspjeti da ostanu netaknuti, u eventualnom udaru je vjerovatnost da bi tih pola raketa proslo njihovu odbranu dok kod amera je taj omjer daleko veci, proslo bi 80% udara po njima pri njihovom najboljim procjenama
o europskom tlu necemo ni govorit
sto se tice ostalih vidova oruzja, prouci pa ces vidjeti koliko je jezivo,
naravno, ni americko nije manje jezivo al poanta je u tomu da rusi s tim svojim oruzjima drze amerikance na pristojnoj udaljenost i smiruju americke nagone za uvodjenje demokratskog poretka u rusiji

POVEZANE VIJESTI

Izbornik