Danska bivša ministrica imigracije pred suđenjem za opoziv zbog maloljetnih nevjesta

Inger Støjberg
1 komentar

Razlog prijetećeg opoziva Inger Støjberg je njena odluka iz 2016. godine da prisilno odvoji sve oženjene azilante, ako je jedan od supružnika mlađi od 18 godina. Støjberg je opravdavala ovaj korak rekavši da štiti maloljetne djevojke, ali je ipak utvrđeno da je nezakonit.

Inger Støjberg, bivša danska ministrica za imigraciju i zamjenica lidera liberalno-konzervativne stranke Venstre, suočava se sa opozivom iz zakonodavstva nakon što je višestranačka većina (uključujući i njene kolege iz Venstre) podržala taj potez, izvijestio je Danski radio.

Suđenje za opoziv je specijalni sud koji sudi ministrima i zvaničnicima optuženim za ilegalno izvršavanje svojih dužnosti.

Razlog za opoziv je njena odluka iz 2016. godine da nasilno odvoji sve oženjene tražioce azila, bez pojedinačne procjene slučaja, ako je jedan od supružnika mlađi od 18 godina. Utvrđeno je da je nalog nezakonit, što joj je, kako se izvještava,bilo poznato. Specijalna komisija koja je bila zadužena za ispitivanje situacije bila je vrlo kritična prema Støjberginim postupcima, zaključujući da je ona ne samo prekoračila svoje dužnosti, već je zavarala i parlament.

U svoju odbranu, Støjberg je rekla da želi da pojača zaštitu maloljetnih djevojčica, takozvanih dječjih nevjesta u danskom izbjegličkom smještaju.

Sve stranke na lijevom krilu, zajedno sa desničarskim konzervativcima i Liberalnim savezom, takođe podržavaju suđenje za opoziv. Iznenađujuće je da je čak i njena vlastita stranka Venstre glasala za, ostavljajući u opoziciji samo populističku Dansku narodnu stranku i Novu desnicu.

„Ne mogu da živim sa optužbama da stranka Venstre ne poštuje zakon i red“, rekao je lider Venstrea Jakob Ellemann-Jensen.

Kao odgovor, Støjberg se obrušila na Ellemann-Jensen u kulminaciji dugog sukoba između njih dvoje.

„Razočarana sam što moj lični lider stranke poziva ostatak parlamenta da pokrene postupak za opoziv protiv mene“, rekla je Støjberg.

Priča se da Støjberg možda razmišlja o promjeni stranke, pri čemu su i Danska narodna partija i Nova desnica imenovani kao vjerovatni kandidati za prelazak, vrlo popularne političarke.

Pored svoje tvrde imigracione politike, Støjberg je poznata i po reklamnim vratolomijama koje njeni protivnici osuđuju kao populističke. Između ostalih, objavila je oglase protiv izbjeglica u libanskim novinama, objavila je sliku proslave sa tortom nakon donošenja 50. zakona kojima se ograničava imigracija i odobrila je zakon koji omogućava danskim vlastima da tražiocima azila oduzmu vrijedne predmete.

Najnoviji slučaj gdje se Støjberg udaljava od svojih kolega bio je kada je koristila frazu „isuši močvaru“ povezanu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je krajnje nepopularna ličnost u danskoj politici.

Prema danskom zakonu, Støjberg bi se mogla suočiti sa bilo čime, između novčane kazne i zatvorske kazne do deset godina, ukoliko je suđenje za opoziv proglasi krivom.

Međutim, aktuelna socijaldemokratska vlada takođe rizikuje da bude podvrgnuta suđenju na Vrhovnom sudu – u vezi sa takozvanim slučajem Minkgate. U jesen, vlada je naredila pomor svih 15 miliona uzgajanih kuna u zemlji, pokušavajući da zaustavi širenje mutirane varijante koronavirusa. To je kasnije proglašeno nezakonitim i neustavnim.

DanskaInger Støjbergmaloljetne nevjeste
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
3 godine prije

eto šta sam rekao sapunica sve se to događa u turskoj na otpadu starog željeza s 300 i sad je frka boje se da neće puknut dok budu rezali sa terolitkom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI