Der Spiegel: EU mora stvoriti „osovinu razuma“ protiv trgovinskog rata SAD-a i Kine

SAD, EU, Kina
9 komentara

Europa se mora braniti od ekonomskog Hladnog rata kojeg su pokrenuli Sjedinjene Države i Kina, takvo mišljenje izražava u članku za Der Spiegel autorica Michaela Sauge, koja piše da europske zemlje, zajedno s drugim državama, moraju stvoriti “osovinu razuma” utemeljenu na načelima slobodne trgovine, kako bi se suprotstavile protekcionizmu i nacionalizmu Pekinga i Washingtona.

Za vrijeme Hladnog rata je stvoren tzv. Pokret nesvrstanih, i zemlje koje nisu bile članice Varšavskog ugovora ili NATO pakta su postale njegovi sudionici, navodi Der Spiegel. Naglasak pokreta je bio na razoružanju i mirnom suživotu, dok je ostatak svijeta bio na rubu nuklearnog rata.

Sada, kada je izbio ekonomski Hladni rat između SAD-a i Kine, svijetu je potreban novi “nesvrstani pokret”, ovaj put ekonomske prirode, vjeruje autorica članka Michaela Sauge. Pokret bi trebale voditi europske zemlje. Zajedno s državama kao što su Kanada, Japan i Australija one bi trebale stvoriti „osovinu razuma“ protiv protekcionizma i nacionalizma kojeg šire Washington i Peking.

„Europa i Sjedinjene Države dijele mnoge vrijednosti, kao što su demokracija i vladavina prava, ali u gospodarskim pitanjima Donald Trump na europske države gleda kao da je riječ o nepoštenim državama“, napominje Sauge.

„On želi uništiti jedinstveno europsko tržište, njemačke automobile smatra prijetnjom američkoj sigurnosti i namjerava zamijeniti svjetski trgovinski poredak bilateralnim sporazumima, čije će uvjete sam diktirati“, piše njemački časopis i dodaje „kako se Europa mora odlučno suprotstaviti takvoj politici Trumpa, koja je mješavina gluposti i pokazivanja mišića“.

Što se tiče Kine, cilj Pekinga je “tehnološka dominacija” u cijelom svijetu, piše autorica.

„Kineska država nastoji postići monopol u digitalnoj sferi. Zatvaranjem vlastitog tržišta, Kina pokušava dobiti povlastice od Europe i Europa se mora zaštititi tako što će Pekingu pružiti toliko slobode koliko njoj pruži Peking“, napominje Der Spiegel.

„No je li Europa dovoljno jaka da se obrani? Ne u ovom trenutku“, smatra Michaela Sauge, „stoga Stari svijet treba novu strategiju utemeljenu na tri principa“.

„Prvo, EU svom svojom snagom treba ojačati svoje jedinstveno tržište. Drugo, potrebne su inovacije, jer je tehnologija najvažnije bojište trgovinskih ratova. Uobičajeno mišljenje da Europa zaostaje za Kinom i Sjedinjeni Državama je pogrešno, ali europske tehnologije ih još uvijek ne mogu pratiti. Stoga je potrebno povećati prosječnu europsku potrošnju na inovacije i razvoj na najmanje 3% BDP-a umjesto sadašnjih 2%. Treće, EU treba aktivno surađivati ​​s drugim zemljama. Sporazume o slobodnoj trgovini već su sklopljeni s Kanadom, Japanom i Vijetnamom, a priprema se i sporazum s Mercosurom“, piše Sauge i dodaje „kako treba nastaviti tim putem sve dok cijeli svijet ne postane jedno područje slobodne trgovine“.

Der Spiegel

osovina razumaTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Paradoks je vrhunac dobre zahebancije..

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
4 godine prije

Ovi kabala mediji su predvidljivi ko mala djeca, tri reda laži, red poluistine, četvrtina reda istine, taman da gojama koji nemaju mozga da skuže manipulaciju zaveže možak šesterostruko.

Iza_horizonta
4 godine prije

Ugledna autorica “uglednog” časopisa nam piše o temi u kojoj se ona brine za očuvanje EU vrijednosti i ekonomskog boljitka.
Da jasnije shvatili sadržinu “uglednog” teksta morali bi da se malo vratimo unazad i da vidimo o čemu je sve ona pisala.
Npr da li je kritikovala masovne migracije i opisivala kako one utiču na eu vrijednosti i ekonomsko stanje.
Da li kritikovala antiruske-sankcije i objasnila kako one negativno utiču na eu ekonomiju.
Ili kad se već zalaže za vrijednosti da li je digla glas npr protiv ratova koje su podržavali “ugledni” časopisi kao Der Spiegel…

Iza_horizonta
4 godine prije

Off topic tema: -Borba protiv “govora mržnje” i ostale skrivalice. Kao što se iz naslova može zaključiti, današnja tkz borba protiv govora mržnje je način da se lažovi sakriju. Ta njihova “borba” je globalna, panična i sinhronizovana sa svim lokalnim ‘istomišljenicima’. Uzrok tome je globalni prodor raznih vrsta istina za šta je najviše odgovorna razmjena slobodnog mišljenja preko društvenih mreža i srodnih sajtova. Slobodno mišljenje lažove najviše boli jer se ono dovodi do toga da se njihova kula od laži ruši u slobodnom padu. Ljudi koji su najveći mogući trovači duša predstavljaju slobodu mišljenja kao govor mržnje. Kad su uhvaćeni u laži i pakosti i kad ih neko prozove one to predstave kao govor mržnje. Lažovi uvijek imaju mjesta iza kojih se skrivaju. Ta mjesta su toliko brojna i raznovrsna da bi ih teško pobrojali u jednom komentaru. Jedno od najčešće korišćenih mjesta gdje se oni skrivaju su ‘značenja riječi’.… Čitaj više »

URA
4 godine prije

opa
švabe počele brojiti gubitke u
carinskom ratu između sad i china
kolo sreće se okreće
baš me interesira kolika je cifra
kad su ovako glasno zavapili

samo tako
4 godine prije

Autorica laprda, ni ne sjeća se tko je započeo trgovinski rat ni koliko se sama Europa drži potpisanog sporazuma sa Iranom, zasluga Europe za stanje u Siriji i Libiji, sankcijama…
Kad nemoralni pričaju o moralu, u koju rubriku to spada ?

Josip Podobnik
4 godine prije

Mislio sam nesto reci, ali kad sam procitao komentare, zadivio sam se, pa necu kvariti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI