Eksplozije na naftnim postrojenjima i kako potaknuti globalni sukob

46 komentara

Iran je organizirao napad na naftne tankere i infrastrukturu arapskih monarhija!? Upravo su do ovog zaključka došli neki političari nakon napada na naftovode i tankere koji su se posljednjih dana dogodili na Bliskom istoku. Što se zapravo događa i tko je organizirao te diverzije i kakve posljedice mogu prouzročiti? To je prvo pitanje, a drugo, tko ima koristi od ovih napada?

Saudijska državna naftna tvrtka Saudi Aramco zaustavila je protok nafte kroz jedan od naftovoda na istoku zemlje zbog napadom bespilotnim letjelicama s eksplozivima, izjavio je ministar nafte i mineralnih resursa Saudijske Arabije Khalid Al-Falih.

“Saudi Aramco je obustavio isporuku nafte kroz napadnuti cjevovod kako bi izvršio procjenu štete i popravio pumpnu stanicu kako bi naftovod nastavio s normalnim načinom rada i punim kapacitetom”, prenosi saudijska novinska agencija SPA.

Sve to snažno podsjeća na zavjeru i pokušaj da se stvori casus belli na prvom mjestu protiv Irana. Predsjednik Trump je već rekao “kako je čuje mnogo različitih stvari o Iranu” i iranski trag vidi u svim tim događajima.

Prema Al-Falihu, to je bio “kukavički napad”, teroristički čin i sabotaža, koji su usmjereni ne samo protiv kraljevstva, već općenito na sigurnost isporuka energije i svjetske ekonomije.

“Incident sugerira potrebu suočavanja sa svim terorističkim skupinama koje organiziraju takve sabotaže, uključujući Huti militante u Jemenu koji primaju pomoć iz Irana”, dodao je saudijski ministar. U ovom slučaju, proizvodnja nafte zbog napada dronova na naftovod, prema Al-Falihu, nije prekinuta.

U utorak ujutro je televizijski kanal Al-Masira, vlasništvo šiitskih boraca iz pokreta Ansarullah, naveo da su dronovi pokrenuli niz napada s područja Jemena na vitalne objekte u Saudijskoj Arabiji.

Prošlog tjedna je bilo nekoliko eksplozija na tankerima u luci Fujairah u UAE. Incident je nazvan “činom sabotaže”, a cilj su bili saudijski naftni tankeri.

Jemenski Huti borci su u više navrata organizirali sabotaže protiv infrastrukture Saudijske Arabije. Za jemenske borce su napadi na saudijsku infrastrukturu normalan oblik ratovanja, kao što je za Saudijce blokada Jemena i bombardiranje stambenih područja projektilima srednjeg dometa.

Druga stvar je što Rijad iz svega što se događa izvlači dalekosežne zaključke. Prije svega u odnosu prema Iranu. Mogli bi, naravno, posumnjati i da su Saudijce sami izveli napade na tankere i naftovod, ali je teško da su u stanju strateški razmišljati na višim razinama. Umjesto toga, oni bi možda radije digli u zrak nešto američko u regiji, okrivljujući za to šiite, izravno Irance ili jemenske borce, kako bi bili sigurni da će se Sjedinjene Države uključiti u vojni sukob s Iranom.

Rast cijena nafte iznad realne cijene potrošnje Kine, Indije i Japana također će imati poguban učinak, na same proizvođače nafte, kao i na potrošače, što na kraju može dovesti do opće globalne ekonomske krize. U Rijadu to ipak razumiju, stoga neće bombardirati vlastite naftovode radi njihovog “svetog rata protiv šiitskih otpadnika”.

Potpuno druga priča je koliko utjecaja ima Iran na vojne akcije jemenskih boraca. Europska i američka analitička tradicija smatra se da velike regionalne sile po definiciji kontroliraju manje grupe i pokrete. Ova paternalistička shema potpuno isključuje autonomiju ljudi na terenu i u njihovim granicama. Svijet se doživljava kao zloglasna šahovska ploča na kojoj se skupinama kao što su Hezbollah ili Ansarullah jednostavno upravlja protiv njihove volje. Drugi primjer je da je “Donjeck satelit Moskve”, što znači da nema potrebe razgovarati s vlastima i vođama samoproglašenih republika Donbasa. Međutim, stvari uopće ne funkcioniraju tako, bez obzira na veze Irana s nekima od pokreta u regiji.

Uzmimo primjer Iraka. Nedavno je šiitski klerik Moqtada Al-Sadr zaprijetio da će sa svojim ljudima, ako Washington ne prestane s uplitanjem u unutarnju politiku Iraka i ne povuče svoje trupe iz zemlje, napasti američko veleposlanstvo u Bagdadu. Jučer su američko veleposlanstvo u Bagdadu i konzulat u Erbilu pozvali sve Amerikance da napuste Irak, a izgovor je eskalacija u odnosima s Iranom.

Ali Moqtada Al-Sadr jeste šiitski klerik, ali je i arapski nacionalist koji je imao razdoblja vrlo dobrih i prilično napetih odnosa s Teheranom. Reći da Iran upravlja njegovim pokretom bi bilo smiješno. Međutim, za bilo što da se Amerikancima dogodi u Iraku bit će kriv Iran. Uopće nije važno što Moqtada Al-Sadr vodi svoju politiku i trenutno je potpuno neovisan o Iranu. Za zapadne analitičare je on šiitski klerik, bio je u Iranu godinama, posjećuje sveta mjesta i ima poznanstva u vrhu iranske vlasti slijedom toga izvršava zapovijedi Teherana, bez vlastite volje, strategije ili ciljeva.

Zbog takvog razmišljanja je pozornost uvijek usmjerena na “kontrolni centar”, u ovom slučaju na Iran. Uklanjanjem iranske prijetnje će Huti i Hezbollah, libanonski i irački, izgubiti potporu, a svi američki saveznici u regiji će odmah lakše disati. Ali  se praksi ne događa da bi netko u Teheranu ili Qomu rekao Hutima: “Braćo, zapalimo saudijski tanker ili naftovod”, a braća odmah, o primljenoj komandi, pokrenu napad dronovima.

Svijet je mnogo raznolikiji i kompleksniji od onoga kakvim ga vide zapadni stručnjaci. Posebno Bliski istok, ili u ovom slučaju Jemen, gdje postoje prave neovisne vojske izgrađene na plemenskim i vjerskim temeljima, koje su proteklih godina bile prisiljene preživjeti u uvjetima humanitarne katastrofe i vječnog nedostatka streljiva u borbi protiv vojske jedne od financijski najsigurnijih zemalja svijeta. Da, saudijska vojska, puna novca, uopće ne zna kako se boriti i poraziti Huti borce, skupine beduina koji s kalašnjikovima i ručnim bacačima desetkuju moćnog agresora.

Ali za um koji razumije samo engleski jezik, graditi priče i nizati činjenice u lancu, bez objašnjavanja njihove geneze, normalna je priča. Prije tjedan dana je u Saudijskoj Arabiji izgorjelo nešto važno za globalno gospodarstvo. Ne morate čak ni blokirati Hormuški tjesnac, što je noćna mora Washingtona, kako bi srušili Dow Jones, čak i više nego što se u utorak dogodilo zbog administrativnog slabljenja tečaja juana. Ovdje imamo i drugu priču. Ako Huti žele uvući Iran i SAD u rat, to mogu postići ovakvim metodama. Međutim, Ansarullah nema nikakve koristi od takvog rata, posebice sada kada se kreće prema luci Aden na jugu, a na sjeveru ulazi u Saudijsku Arabiju gdje hoće i kada hoće.

Hasan Rohani i Vladimir Putin

Zato u Washingtonu vjeruju da samo Rusija ima koristi od svega. Već su se pojavila navodno “povjerljivi izvori u Moskvi”, konkretno u ministarstvu vanjskih poslova, koji kažu da je rat između Sjedinjenih Država i Irana najbolji posao za Rusiju, jer će dovesti do konačnog gubitka američke globalne hegemonije. To jest, opet su krivi Rusi i tako su mislili dok se Mike Pompeo odmarao u Sočiju. Naravno da je ovo pretjerivanje, što zna svatko tko poznaje situaciju na Bliskom istoku i značaj Irana za Rusku Federaciju.

Teško da su Huti željeli izazvati veliki rat. Jednostavno, njihova djela, koja izvorno nisu globalne prirode, ali se mogu tumačiti na vrlo neobičan način i “na kraju će se voditi takve borbe za mir da neće ostati kamen na kamenu”, kao što je nekoć rekao Ustinov, ministar obrane Sovjetskog Saveza.

Bilo tko može napisati nekoliko perzijskih riječi na srušenom dronu, i to je sve. Na pomolu je svjetski rat. Jednostavno se stvori prikladna emocionalna pozadina, atmosfera oko niza čudnih događaja koji u praksi nisu ništa više od obrane male plemenske vojske koja nema kamo, osim da bombardira neprijateljsku infrastrukturu u pozadini s dronovima s kojima je vrlo lako upravljati.

Sve ostalo je pitanje političkih odluka. Povijest poznaje stotine primjera u kojima su regionalni sukobi izazvali mnogo veće ratove. Nema nikakvog razloga tvrditi da su Teheran ili Moskva zainteresirani za globalnu eksploziju na Bliskom istoku i zato se koriste Huti borcima. Ali manipuliranje informacijama, priča o eksplozijama naftne infrastrukture se može prikazati i na ovaj način. Od strane onih kojima rat treba, naravno.

naftovod
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

Nemojmo se zavaravati, ako USA zeli rat onda ce ga i pokrenuti i incidenta ce biti kao i u tonkinskom zaljevu.
Hormuski tjesnac Iran moze za neko vrijeme zatvoriti, ali ce uslijediti takva razina vojne intervencije da ce ubrzo opet biti otvoren.
To svi znaju samo je pitanje sire price oko irana i njegove uloge u regiji.

alterego
4 godine prije

napali bi iran odavno da je tako lako.

klinglinian
4 godine prije

Opet šuplja priča o pripremanju za napad na Iran! Jel možda netko pomislio da su sve ove radnje koje USA radi usmjerene ka Europskoj Uniji jer Amerika jedino još nju čvrsto drži na lancu, mada i taj lanac polako popušta i korodira. Mislim prvobitno na Sjeverni tok 2, projekt koji Njemačku ekonomsku ali i tehnološku lokomotivu Europe polako oslobađa od okova u kojima ih Amerika drži od 1945. godine, zatim različitih politika glede intervencija po svijetu, prvenstveno misleći na Siriju, Yemen, Libiju, Venecuelu, kod kuće Ukrainu i sad Iran, zatim su tu ekonomske sankcije usmjerene ka Rusiji od kojih Europa ima najviše štete, a tu su i ostala polja koja se tiču sigurnosti i borbe protiv terorizma. Dakle, realno gledajući na Ameriku kao ratni stroj a koji je u ovoj iranskoj avanturi napustio svaki europski saveznik, od španjolaca do neki dan njemaca i francuza, ostaje mali Izrael koji je na… Čitaj više »

B.A.N.
4 godine prije

Možda je Iran DASKA koju je Putin nasapunao amerima, da lakše tresnu.

iowdciuqwnvrnewrviuewarveawr
4 godine prije

Huti su ovo uradili na svoju ruku.

samo tako
4 godine prije

Nemaju li Huti pravo uzvračati napadačima na bilo koji način ?
Premještanje razaranja je najefikasnija metoda.
Direktori osiguravajučih društava trljaju ruke, spremajuči si izdašne bonuse

Petar
4 godine prije

Danas iznad Rijeke 5 Chinook helikoptera + 6 ili 7 Blackhawka iz pravca Italije .To nije slučajnost

Lucija
4 godine prije

Koncentracija trolova na ovoj temi je zabrinjavajuća. Samo bih napomenula da mi zapravo neznamo što se dogodilo s onim tankerima u luci. A motive imaju: SAD, Izrael, Iran, Rusija…neki kao povod za rat, neki da pokažu što bi taj rat značio za transport i cijene nafte. Također bih napomenula da je Putin izjavio da Rusija ne može biti svugdje i uvijek dežurni vatrogasac. Pentagon je odbio ideju naftaša o napadu na Venezuelu? Bi li ih zadovoljila viša cijena nafte? Ali mi također znamo koga žele napasti oni koji financiraju Pentagon. Iran. A to je rekao i W. Clark. Tako da je sasvim moguće da se Ameri upuste u ovu avanturu…sa nesagledivim posljedicama… Cijena galona benzina u usa bi bila tolika da bi Trump izgubio izbore…opet dobro za neke. Gospodarstva svijeta, naročito Zapada sasvim sigurno bi izgubila i ono malo postotaka stopa rasta koje sad imaju. Opet dobro – za neke.… Čitaj više »

Tomica
4 godine prije

Mislim da rat odgovara i SAD i Izraelu i da je neko od njih napravio te sabotaže ako ih je uopće bilo. Cilj je opravdati agresiju prikazujući Iran kao terorističku državu i opasnost za svijet. To bi opet trebalo okupiti široku koaliciju koja bi podijelila odgovornost i troškove agresije.
Ne znam da je i jednom američkom predsjedniku rat naškodio već je svaki od njih, baš kad mu je bila kriza, započeo neki rat. Komentatori koji bolje prate i pamte situaciju neka me isprave ako griješim.
Ovo sa otkazivanjem pojedinih saveznika iz EU možda uspori ili potpuno poništi odluku o napadu na Iran. Sve govori da će do napada ipak doći ali može biti i samo još jedan Trumpov blef.

deki
4 godine prije

Pobunila se Evropa protiv americkih gusara.
Ne bi me zacudilo da ludi tramp preko twitera obelodani,da brodovi iz Irana idu lagano ka Nemackoj i ostatku Evrope.Bice pusti Iran,ode mi Evropa.

nessy
4 godine prije

Jasno je Amerima da Iran sa ovim nema nista. Kako ono ide u krim. istrazi “tko profitira”? Oni izvlace zakljucke koji im odgovaraju, i njihova medijska masina to ponavlja po bezbroj puta. Cak najlogicnije rjesenje je da nisu krivi ni Huti, nego direktno Mossad uz patronat CIA-e. Osjecam se glupo ovo upoce pisati, jer je rukopis nalogodavca toliko ocit, da samo budala ne razabire sto se dogadja.

Max
4 godine prije

Pod cijenu da svima dosadim ponavljanjem . Slažem se s autorom ovog članka . Molim pogledajte moje starije komentare na ovu temu zašto gdje sam naveo iste razloge za nepokretanje rata ) i napisao da SAD traže casus beli = povod za rat za napad na Iran. Ali Iran ne ispunjava osnovni uvjet za intervenciju. On nije slab. Iran ima snage de se odupre bilo kojem napadaču. To je suverena država koja poznaje modernu znanost vojsku tehnologiju i sve što ide uz to. A svima koji kažu da bi to bilo lako učiniti , postavljam pitanje zašto to onda nije već učinjeno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI