fbpx

Iran nastavlja raditi na naftovodu do Sredozemnog mora

Gasovod grcka

Dugački naftovod, sposoban da stigne iz Irana do Sredozemlja će jednim potezom zaobići i Hormuški tjesnac i sankcije, a ovo je projekt na kojem Teheran radi vrlo užurbano. U stvari, projekt uključuje realizaciju takozvane “šiitske osovine” u pogledu izvoza nafte. Naime, tri vlade u regiji, iranska, iračka i sirijska, mogle bi se složiti oko projekta koji bi Teheranu omogućio da svoj teritorij preko Mezopotamije poveže sa Sredozemljem. Cestovna i željeznička mreža već se gradi, a sada je na redu energetska infrastruktura.

Što predviđa projekt?

U stvari, posla i nema puno , jer je već izgrađen kanal koji povezuje irački grad Kirkuk, glavni grad jedne od najbogatijih provincija crnim zlatom, sa sirijskom lukom Banias. Međutim, taj je naftovod zatvoren 1982., nakon napetosti između tadašnje vlade Sadama Husseina i bivšeg sirijskog predsjednika Hafeza Al-Assada, jer je potonji podržao Iran u ratu protiv Iraka.

Teheran planira povezati ovaj naftovod s drugim novoizgrađenim krakom, dugačkim najmanje 1000 km, od kojeg je polovina na iračkom teritoriju. Na taj bi način iranska nafta mogla izravno doći do Sredozemlja. Za Teheran bi to značilo veću lakoću pri prodaji svoje sirove nafte, otvaranje novih tržišta i iznad svega izbjegavanje prolaska kroz Hormuški tjesnac.

Još jedna važna stvar je suradnja u eksploataciji nafte iz zajedničkih iransko-iračkih polja, gdje je Teheran formalno poslovanje prepustio Iračanima, ali crpi najveći dio nafte, koja se kasnije prodaje kao iračka. O tome smo ranije pisali u analizi „Američka sila i perzijska mudrost – SAD ne mogu zaustaviti izvoz iranske nafte“.

Projekt istine, kako ističe iračka televizija Al-Sumaria, postojao bi već 2014. godine, ali je napredovanje terorista „Islamske države“ osujetilo sve pokušaje početka rada na iračkom teritoriju. Sada kad kalifata više nema, scenariji se sigurno mijenjaju.

Prema Al Sumariji, Iran bi mogao financirati obnovu naftovoda između Kirkuka i Baniasa, dok bi Irak snosio trošak velikog dijela novog naftovoda. Međutim, iz Bagdada, bar za sada, nema službenih komentara o toj stvari.

Projekt ima mnogo političkih implikacija. Očito da je nafta ovdje samo dio šire igre, jer se mijenja i ravnoteža cijele regije. Iran ne bi na Mediteran slao samo svoju sirovu naftu, već i svoj utjecaj. To sigurno vide regionalni protivnici Teherana, ali ne samo. Padom Sadama Husseina u Iraku vlada šiitska većina, dakle sličnija šiitskoj teokraciji iz Irana. S obzirom na to da su u Siriji šiiti, iako su manjina, još uvijek na vlasti zahvaljujući alavitskoj konfesiji porodice Assad, „šiitska osovina“ se spremna materijalizirati protiv „sunitske osovine“ koju čine fundamentalistički režimi Arapskog poluotoka.

Ali, to ne brine samo sunitske zemlje, počevši od Saudijske Arabije, već i Izraelce i Amerikance. Konkretno, Izrael je već tjednima, obzirom na rujanske izbore, pokrenuo niz akcija usmjerenih protiv iranskih ciljeva u cijeloj regiji, ne samo u Siriji, gdje je cionistički entitet godinama bombardirao sirijske i iranske snage i baze Hezbollaha, već i u Libanonu, gdje su izraelski bespilotni dronovi i avioni gađali ciljeve frakcija bliskih Teheranu.

Prošlog tjedna je iračka vlada potvrdila napade na svom teritoriju, posebno protiv šiitskih milicija koje su iznijele najveći teret u borbama protiv terorista „Islamske države“. Bagdad otvoreno optužuje Izrael da je odgovoran za napade. Može li postojati veza između iranske želje za izvozom nafte preko Iraka do Sredozemlje s nedavnim napadima u regiji koji se pripisuju Izraelu? Vjerojatno da, kao što mnogi vjeruju da američke snage na teritoriju kojeg kontroliraju sirijski Kurdi u rezervi u zarobljeništvu drže tisuće bivših terorista „Islamske države“, koje mogu iskoristiti bilo kada i bilo gdje da osujete projekte poput iranskog naftovoda do koji bi povezao Islamsku Republiku sa Sredozemnim morem.

E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u

Počinje izgradnja željezničke pruge od Teherana do Latakije u Siriji

Američka sila i perzijska mudrost – SAD ne mogu zaustaviti izvoz iranske nafte

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Sankcije Evrope i SAD
Gost
Sankcije Evrope i SAD
1 godina prije

Protiv Iranu ima sankcije!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Sankcije Europe i SAD

Uz dužno poštovanje, ne vidim kako Europa i SAD (pogotovo predvođeni Trumpom Velikim) mogu nametnuti sankcije Iranu za nešto što nisu u stanju ni dokazati ni razumjeti… kao, primjerice, tzv. “solarnu komunikaciju”?

kratkoruki napada
Gost
kratkoruki napada
1 godina prije

treba iranu pomoć oko obrane šijitskog življa jer ih ovi sunito ameri očito imaju namjeru istrijebit uz pomoč isila ,talibana, i ostalih sandalista iz američkog kvazi korpusa bez viza….najgore od svega što su stari sarmati kroz povijeest masovno prešli na šijitski islam pa će ih istrijebit uz blagoslov hegemona koji je izdao kurde u siriji i zaslužio je odjeb zauvijek jer isto će bit s nama kad mu bude za uzet trepču morat će dat srbima krvi

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@kratkoruki napada

Bez panike. Neće njih nitko istrijebiti nego će – upravo suprotno planovima hegemona – biti “šijitska osovina” sve do katoličke Hrvatske.

P.S. – Nisu svi Sarmati ujedno i šijiti. Iranci to jako dobro znaju.

Max
Member
Max
1 godina prije

lukav potez.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Možda se varam ali Ameri ovim naftovodom dobivaju puno .a KSA gubi sve ! Ameri mogu slobodno kući sa svojim željezom.i ljudstvom.

A koliko vidim saudijski princ če imati velikih problema sa Houtima sa jjuga !ali jbg”kako si sij’o tako ćeš i žnjet’.🤐🤐😱🙉
Uzalud sve mlrd $ bačene na tehniku kada je znanje u guzicu a srce u petama !😌😌🌚

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x