Strah od Irana važniji od Palestine – Jača neslužbena osovina Rijada i Tel Aviva

Salman Natanyahu
12 komentara

Saudijska Arabija razmatra mogućnost kupovine prirodnog plina od Izraela. Bivši član vlade premijera Netanyahua, Ayoob Kara rekao je da su u toku pregovori dviju zemalja za izgradnju novog plinovoda i postrojenja koja bi, ako budu izgrađena, povezala Saudijsko Kraljevstvo s izraelskim gradom Elijat, na obali Crvenog mora.

Na stolu je i mogućnost da se Rijad priključi na izraelski naftovod Eilat-Ashkelon, strateški za Saudijsku Arabiju, koja bi na taj način mogla izvoziti naftu u Europu i na druga tržišta koja izbjegavaju Hormuški tjesnac zbog napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

“Stvar je od obostranog interesa”, ovim je riječima Kara opisao mogući dogovor s Rijadom.

Izrael je otkrio ogromne količine plina u svojim teritorijalnim vodama, ali trenutno nije u mogućnosti u potpunosti iskoristiti svoj potencijal. Iako su potpisali ugovore s komercijalnim partnerima u vrijednosti od 25 milijardi dolara, više od 80 posto njegovih rezervi i dalje je neiskorišteno.

Na tom bi planu Saudijska Arabija mogla biti idealan partner za cionistički entitet. SaudijskaKraljevina je u sljedećem desetljećuplanirala uložiti 160 milijardi dolara u prirodni plin. Iako jedan od vodećih svjetskih izvoznika nafte, Rijad sada kreće prema tržištu prirodnog plina što bi moglo smanjiti ovisnost zemlje od crnog zlata i tako ojačati njegovu težinu u svijetu .

Ovakvi veliki projekti zahtijevali bi formalizaciju diplomatskih odnosa između dviju zemalja, bez obzira na nepopularnost Izraela u arapskom svijetu zbog palestinskog pitanja.

U tom smislu je bilo presedana, iako neuspješnih. Godine 2016., nakon potpisivanja sličnog ugovora o prodaji prirodnog plina između Izraela i Jordana, masovni protesti su preplavili ulice Amana, izrazivši snažno protivljenje bilo kakvom sporazumu s Izraelom.

Prema odmrzavanju odnosa

Međutim, prema Ayoobu Kari, podrška arapskih zemalja palestinskom pitanju bila bi samo “fasada”, dok u stvarnosti iste ze države rade na jačanju vojnih i ekonomskih odnosa s Izraelom kako bi se suprotstavile Iranu.

Sigurno je, međutim, da će, ukoliko bude finaliziran, sporazum između Saudijske Arabije i Izraela predstavljati važan korak ka normalizaciji odnosa dviju zemalja, uz neizbježne posljedice na šahovskoj ploči Bliskog istoka.

Na službenoj razini Saudijska Arabija i Izrael nemaju diplomatske odnose i Rijad formalno ne priznaje postojanje države Izrael. Posljednjih godina, međutim, odnosi su se zatoplili.

Već u 2017. godini dvije su zemlje vodile pregovore za potpisivanje ekonomskih sporazuma. Sljedeće godine, prema izraelskim izvorima, Rijad je planirao kupiti izraelski obrambeni sustav Iron Domekako bise obranio od raketnih napada Huti boraca na svoj nacionalni teritorij.

“Tajne odnose” između Izraela i Saudijske Arabije službeno je potvrdio izraelski ministar energetike Yuval Steinitz, koji je u studenom 2017. godine razloge za to naveo upravo u zajedničkom rivalstvu protiv Irana.

Obje zemlje smatraju Iran glavnom prijetnjom na Bliskom istoku i zabrinute su što Teheran širi svoj utjecaj u regiji, čak i izravnom intervencijom, kao što je slučaj u Siriji i Iraku, ali i putem svojih saveznika, na primjer, u Libanonu i Jemenu.

naftovodnaftovod Eilat-Ashkelon
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Sta dokazuje da se Bratstvu ravno j*be za palestince. Oni im sluze samo kao stalni rezervoar sehida za konsolidaciju muslimanskog identiteta.
Sijiti i suniti se bore vise medusobno za kontrolu muslimanskih masa nego sta se bore protiv kjafra. Ali ih moraju konsolidovati da ih ne otme neko drugi. „Sta je musliman?“ „Pa, ovaj…“ „Nema ovaj. Musliman je onaj kojeg hoce kjafri da sehide. Gledajte sta rade nasoj braci palestincima“. Muslimani trebaju biti stalno podseceni na to. Tome sluzi Palestina. Niko ne bi bio tuzniji da se resi problem Palestine od demagoga Muslimanskog Bratstva. Onda bi morali naci/stvoriti drugu Palestinu.

Sion
4 godine prije

Ovo je dobra vijest. Piše u članku; “Sigurno je, međutim, da će, ukoliko bude finaliziran, sporazum između Saudijske Arabije i Izraela predstavljati važan korak ka normalizaciji odnosa dviju zemalja…”

Svakako je bolje da normaliziraju odnose, nego da ih pogoršavaju i da ratuju. Bolje da grade plinovode nego da se međusobno razaraju. Isto tako Rusija i Amerika gledaju da grade odnose i projekte sa Saudijskom Arabijom, a bilo bi još bolje kada bi im se i međusobni odnosi krenuli popravljati. Neka bude što više ovakvih vijesti.

Miro
4 godine prije

Pa sta je imaju i Rusi i Putin dobre odnose sa Salmanom, isto tako Kinezi sve je tu samo biznis kad ce vam to u glavu. Zar mislite da su Iranci u Siriji zbog ljubavi i Sirijskog naroda. Sve velike i regionalne sile su veliko govno,tako zapadne ko istocne.

Trubadur
4 godine prije

Što više se zbližavaju odnosi između KSA i 13. plemena, to više raste uticaj Irana među muslimanima na Bl. Istoku, a boga mi, čak i šire….

samo tako
4 godine prije

Demokracuja je malo prejak pojam, zar ne ?
Dižem čašu vina u ime demokracije i slobode

Zax
4 godine prije

A trump kao pravi biznismen je na njihovoj strani.

nessy
4 godine prije

Ima jedna stara, i besmrtna “vrti para gde burgija nece”! Koji Palestinci, koji bakraci.

Kažun
4 godine prije

Bibi- Bin ,Bolton…….B-tim.

Max
4 godine prije

Mutna posla ali ništa novo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI