Facebook tužen zbog navodnog špijuniranja korisnika Instagrama putem telefonskih kamera

Instagram
9 komentara

Gigant društvenih medija Facebook tajno je koristio iPhone kamere kako bi dobio „izuzetno privatne i intimne“ informacije o upotrebi svoje Instagram aplikacije za razmjenu slika i video zapisa, tvrdi nova američka tužba.

Pravni postupak prati korisnike Instagrama koji su u julu izvijestili da su primijetili da se FaceTime simbol, koji ukazuje da je uključena iPhone kamera, pojavljivao kada su pomjerali svoje fidove.

U to vrijeme, Facebook je negirao optužbe i za taj problem okrivio grešku, koja je, kako se navodi, pokrenula lažna obavještenja da Instagram pristupa kamerama.

Međutim, sada tužba, podnijeta u četvrtak na saveznom sudu u San Francisku, insistira na tome da je tehnološki gigant to radio namjerno.

Aplikacija Instagram aktivirala je kamere pametnih telefona bez obavještavanja vlasnika telefona kako bi prikupila „unosne i dragocjene podatke kojima inače ne bi imala pristup“, tvrdi tužitelj Brittany Conditi iz New Jerseya.

„Ovi „izuzetno privatni i intimni“ lični podaci, „uključujući i privatnost vlastitih domova korisnika“, omogućili su Facebooku, koji najveći dio svog prihoda ostvaruje prodajom oglasa, da stekne vrijedne uvide u istraživanje tržišta“.

Facebook je „u mogućnosti da u realnom vremenu vidi kako korisnici reaguju na oglase na Instagramu, pružajući izuzetno vrijedne informacije svojim oglašivačima“, rekla je Conditi.

Kompanija se već suočila sa sličnim optužbama u novembru prošle godine kada su korisnici rekli da aplikacija Facebook pristupa kamerama na njihovim iPhone uređajima bez njihove dozvole.

U avgustu je pokrenuta još jedna tužba protiv Facebooka, optužujući Instagram da koristi tehnologiju prepoznavanja lica za prikupljanje biometrijskih podataka ljudi. Tehnološki gigant insistirao je da njegova aplikacija uopšte nije koristila tehnologiju prepoznavanja lica.

instagramšpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Treba i nama jedan zajednicki advokat da ih sve tuzimo (ove pout FB Googlea i ostalih slicnih) i zabranimo nakon sto im uzmemo pare za odstetu.

JumpingJackFlash
3 godine prije

S obzirom da je onaj mali pjegavi riđi gazda tih aplikacija koje između ostaloga služe za špijuniranje korisnika, nije mi jasno kako su toliki ljudi i dalje ovisni o njima i o objavljivanju vlastitih slika na njima. Ja cijeli život sasvim dobro živim bez tih aplikacija…
Zašto da još i tom pjegavom Riđanu trpam lovu u džep kad ne moram…

Stara kuka
3 godine prije

Tako je to kad danas “ne možemo više živjeti” ako nismo ja Fejsbuku ili Instagramu. Jer lajkovi su nam neophodni kao zrak, voda i hrana. Pitam se samo što bi bilo da ih korisnici masovno odjebu. Da li bi nastao opći pomor stanovništva?

Patak
3 godine prije

Ako netko misli da je to moguće napraviti bez dozvole odozgo, jebiga…

CAN
3 godine prije

Kamera?!
Ide!
Ton!?
Ide!
Klapa!

Splitska!!

Zadranin
3 godine prije

Samo kineska verzija Facebooka “špijunira”.. dok amerokenjske prikupljaju podatke, ništa više.

Treba jednu grupnu tužbu protiv njih i ovdje u Hrvatskoj.

P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI