Hoće li Savezne rezerve srušiti globalna financijska tržišta kao sredstvo za provedbu njihovog ”Velikog reseta”?

Dolari
48 komentara

Sve je vjerojatnije da će Savezne rezerve SAD-a i globalističke sile iskoristiti dramatični porast inflacije kao svoju ispriku da sruše američka financijska tržišta i time sruše najveći financijski balon u povijesti.

Ogroman porast inflacije nakon zlonamjernih političkih blokada i bilijuni dolara hitne potrošnje od strane Trumpa i Bidena, sa nastavkom neviđene politike Rezervi oko nulte kamatne stope i kupnje imovine u milijardama obveznica kako bi se balon održao napuhanim malo dulje, postavili su pozornicu za skori kolaps tržišta. Za razliku od onoga što nam je rečeno, to je namjerno i upravljano.

Poremećaji lanca opskrbe od Azije do normalnog kamionskog prijevoza diljem Sjeverne Amerike potiču najgoru inflaciju u četiri desetljeća u SAD-u. Stvorena je pozornica za središnje banke da sruše napuhani sustav dugom i pripreme svoje Veliko resetiranje svjetskog financijskog sustava. Međutim, to nije pitanje inflacije kao nekog tajanstvenog ili „privremenog“ procesa.

Kontekst je ključan. Odluka o krahu financijskog sustava priprema se usred dalekosežnih mjera globalne pandemije koje su devastirale svjetsko gospodarstvo od početka 2020. Dolazi dok NATO sile, predvođene Bidenovom administracijom, prebacuju svijet u potencijalni svijet Rat pogrešnom procjenom. U Ukrajinu ubacuju oružje i savjetnike izazivajući odgovor Rusije.

Oni eskaliraju pritisak na Kinu zbog Tajvana i vode proxy ratove protiv Kine u Etiopiji i na Rogu Afrike i na nebrojenim drugim mjestima.

Nadolazeći kolaps dolarskog sustava, koji će srušiti veći dio svijeta zbog dužničkih veza, doći će kada glavne industrijske zemlje budu u potpunosti krenule u ekonomsku samouništenje putem svog takozvanog Green New Deala u EU, i SAD i šire.

Smiješna politika nulte emisije ugljika za postupno ukidanje ugljena, nafte, plina, pa čak i nuklearne energije, već je dovela električnu mrežu EU-a na rub velikih nestanka struje ove zime jer ovisnost o nepouzdanom vjetru i suncu čine glavni dio mreže. Dana 31. prosinca, “zelena” nova njemačka vlada nadzire prisilno zatvaranje triju nuklearnih elektrana koje proizvode električnu energiju koja je jednaka cijeloj državi Danskoj. Vjetar i sunce nikako ne mogu popuniti praznine. U SAD-u Bidenova politika Build Back Better pogrešno nazvana dovela je do rekordno visokih razina goriva. Povećanje kamatnih stopa u ovoj konjunkturi će opustošiti cijeli svijet, što je, čini se, upravo plan.

Lažni podaci američke inflacije

Još od ranih 1970-ih kada je predsjednik Nixon zamolio svog prijatelja Arthura Burnsa, tadašnjeg šefa Saveznih rezervi, da pronađe način za rješavanje politički štetnih mjesečnih podataka o potrošačkoj inflaciji, koji su odražavali rastuće cijene nafte saa žitaricama, Rezerve su koristile ono što su nazivale “temeljna inflacija”, što znači porast potrošačkih cijena MINUS energije i hrane. U to vrijeme energija je činila značajnih 11 % podataka o inflaciji. Hrana je imala težinu od 25 %. Presto je do 1975. godine OPEC-ov rast cijena nafte od 400 % i globalni rast cijene žitarica od 300 % zbog neuspjeha žetve u sovjetskoj regiji, “temeljna inflacija” značajno pala. To, unatoč činjenici da su američki potrošači morali platiti daleko više za benzin i kruh. Vrlo malo stvarnih ljudi može živjeti bez energije ili hrane. Temeljna inflacija je prijevara.

Do 1975. Burns Fed je eliminirao velike troškove stanovanja i druge čimbenike ostavljajući indeks potrošačkih cijena koji je iznosio samo 35 % izvorne izmjerene košarice proizvoda. Do tada je stvarna svakodnevna inflacija izmakla kontroli. U stvarnom svijetu, američki benzin danas je 58 posto skuplji nego 2020., a tijekom posljednjih 12 mjeseci cijene hrane porasle su u prosjeku za više od 6 posto. Danas američki indeks potrošačkih cijena ne uključuje troškove kupnje i financiranja kuća, a također ne uključuje poreze na imovinu ili održavanje i poboljšanje doma. Ti su čimbenici u posljednjih godinu dana bili u porastu diljem Amerike. Sada nedostaje samo izjava Rezervi da je inflacija alarmantnija nego što su mislili i da je zahtijevala agresivna povećanja kamatnih stopa, kako bi se “iscijedila inflacija iz sustava”, uobičajeni mit Središnje banke koji je napravio dogmu pod Paulom Volckerom 1970-ih.

Napuhano američko tržište dionica

Tržišta Wall Streeta, danas s dionicama na povijesnim visokim vrijednostima, potpomognuta skoro nultim stopama Saveznih rezervi i 120 milijardi dolara mjesečnih kupovina obveznica, također su na točki u kojoj se politika Rezervi preokrene, očekuje se sada početkom 2022. mogao započeti panični izlazak iz dionica kako bi “izišao dok je sve u redu”. To će zauzvrat vjerojatno izazvati paničnu prodaju i snježni kolaps tržišta zbog čega će nedavni pad nekretnina i dionica China Evergrandea izgledati kao ništa.

Od globalne financijske krize u rujnu 2008., Savezne rezerve i druge velike središnje banke poput ECB-a u EU-u i Banke Japana slijedile su neviđene nulte kamatne stope i često kupnju obveznica za “kvantitativno ublažavanje” kako bi spasile velike financijske institucije te banke Wall Streeta i EU. To je imalo malo veze sa zdravljem realnog gospodarstva. Radilo se o najvećem spašavanju u povijesti moždanih banaka i financijskih fondova. Predvidljivi rezultat neviđene politike Rezervi i drugih središnjih banaka bila je umjetna inflacija najvećeg špekulativnog balona dionica u povijesti.

Kao predsjednik, Donald Trump je stalno ukazivao na nove rekordne poraste dionica S&P 500 kao dokaz procvata gospodarstva, iako je kao pametan poslovni čovjek znao da je to laž. Porastao je zbog politike nulte kamatne stope Rezervi. Tvrtke su se zaduživale po niskim kamatnim stopama kako ne bi toliko proširile ulaganja u postrojenja i opremu već da bi otkupile vlastite dionice s tržišta. To je utjecalo na povećanje dionica u tvrtkama od Microsofta preko Della do Amazona, Pfizera, Tesle i stotina drugih. Bila je to manipulacija koju su voljeli korporativni rukovoditelji, koji su kao opciju posjedovali milijune dionica vlastitih tvrtki. U nekim slučajevima zaradili su milijarde, a pritom nisu stvarali stvarnu vrijednost u gospodarstvu ili gospodarstvu.

Koliki je današnji balon američke burze? U listopadu 2008., neposredno nakon Lehmanove krize, američke dionice bile su uvrštene na ukupno 13 bilijuna dolara kapitalizacije. Danas iznosi više od 50 bilijuna dolara, povećanje od gotovo 400 % i više nego dvostruko veći od ukupnog američkog BDP-a. Samo Apple Corp. iznosi 3 bilijuna dolara.

Ipak, s ogromnim nedostatkom radne snage, zatvaranjem diljem Amerike i ogromnim prekidima u trgovačkim lancima opskrbe, posebno iz Kine, gospodarstvo tone, a Bidenov lažni zakon o “infrastrukturi” neće učiniti malo za obnovu vitalne ekonomske infrastrukture autocesta, kiše, postrojenja za pročišćavanje vode i električne energije rešetke. Za milijune Amerikanaca nakon stambenog kolapsa 2008. kupnja dionica bila je njihova najbolja nada za mirovinski prihod. Savezne rezerve pripremaju pad dionica 2022., samo što će ovaj put biti iskorištena za početak prave Velike depresije gore od one iz 1930-ih, jer će deseci milijuna ili običnih Amerikanaca izgubiti svoju životnu ušteđevinu.

Igra otkupa dionica

Tijekom posljednja četiri tromjesečja, tvrtke S&P 500 otkupile su 742 milijarde dolara vlastitih dionica. U četvrtom tromjesečju 2021. vjerojatno će doći do rekordnog povećanja tog broja, jer tvrtke žure ispumpati svoje dionice prije prijavljenog Bidenovog poreza na otkup dionica poduzeća. Od početka 2012. godine tvrtke S&P 500 otkupile su gotovo 5,68 bilijuna dolara vlastitih dionica. Ovo nije malo pivo. Dinamika je toliko suluda da je usred odluke Microsofta prošlog mjeseca da otkupi još više dionica, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella bacio više od 50 % svojih dionica Microsofta u jednom danu. Ali dionice su se jedva pomakle jer je sam Microsoft bio zauzet otkupom dionica. To ukazuje na razinu nestvarnosti na današnjem američkom tržištu. Insajderi znaju da će se srušiti. Teslin Elon Musk upravo je prodao 10 milijardi dolara svojih dionica, navodno za plaćanje poreza.

Čineći tržište dionica još ranjivijim na paničnu rasprodaju nakon što postane jasno da će Savezne rezerve povisiti kamatne stope, prema podacima iz listopada postoji gotovo 1 bilijun dolara maržnog duga, duga za one koji kupuju dionice na posuđeni novac od svojih brokera. Nakon što započne velika rasprodaja tržišta, vjerojatno početkom 2022., brokeri će zahtijevati otplatu svog maržnog duga, takozvane pozive za maržu. To će zauzvrat ubrzati prisilnu prodaju, kako bi se povećali gotovinski pozivi.

Konus?

Puno se raspravlja o tome kada će Savezne rezerve smanjiti kupnju vrijednosnih papira američkog Trezora, kao i hipotekarnih obveznica povezanih s državom. Ta kupnja je bila ogromna. Od početka histerije pandemije Covida u veljači 2020., ukupni posjed takvih vrijednosnih papira Saveznih rezervi više se nego udvostručio s 3,8 bilijuna na 8 bilijuna dolara do kraja listopada 2021. To je zadržalo stope hipotekarnih kredita na stambene objekte umjetno niskim i potaknulo paničnu kupnju kuće kao građani shvaćaju da će niske stope prestati. Ono što Savezne rezerve nazivaju “sužavanjem”, svodeći mjesečnu kupnju obveznica na nulu, istovremeno podiže ključne kamatne stope, što je dvostruki udarac. Ovo je ogromno, a krv će teći s Wall Streeta početkom 2022., kada Rezerve bilježe zamah početkom 2022. u kombinaciji s povećanjem stopa.

Od ere Vijetnamskog rata pod predsjednikom Lyndonom Johnsonom, američka vlada manipulirala je podacima o zaposlenosti kao i brojevima o inflaciji kako bi dala daleko bolju sliku nego što postoji. Privatni ekonomist John Williams iz Shadow Government Statistics procjenjuje da je stvarna nezaposlenost u SAD-u daleko od prijavljenih 4,2 % za studeni, zapravo preko 24,8 %. Kao što Williams dalje primjećuje: „Nagli porast inflacije odražava ekstremno stvaranje novčane mase, ekstremnu potrošnju saveznog deficita i povećanje saveznog duga, pandemijske poremećaje i nestašicu opskrbe; Ne odražava ekonomiju pregrijavanja.” Deficiti federalnog proračuna imaju rekordnih 3 bilijuna dolara godišnje i ne nazire im se kraj.

Povećanje stopa u ovom nesigurnom trenutku srušit će krhki američki i globalni financijski sustav, utirući put krizi u kojoj bi građani mogli moliti za hitnu pomoć u obliku digitalnog novca i Velikog resetiranja. Vrijedi napomenuti da je svaki veći krah američkog tržišta dionica od listopada 1929., uključujući 2007. i 2008., rezultat namjernih akcija Saveznih rezervi, prikrivenih tvrdnjama o “održavanju inflacije”.

Ovaj put šteta bi mogla biti epohalna. U rujnu je Institut za međunarodne financije sa sjedištem u Washingtonu procijenio da su globalne razine duga, koje uključuju državni dug, dug kućanstava te korporativni i bankovni dug, porasle za 4,8 bilijuna dolara na 296 bilijuna dolara na kraju lipnja, 36 bilijuna dolara iznad razine prije pandemije. Od toga 92 trilijuna dolara duguju tržišta u nastajanju kao što su Turska, Kina, Indija i Pakistan.

Rastuće kamatne stope potaknut će krize neplaćanja u cijelom svijetu jer zajmoprimci ne mogu otplatiti. To su namjerno stvorile središnje banke, na čelu sa Saveznim rezervama, od njihove krize 2008. gurajući kamatne stope na nulu ili čak negativne.

Već u studenom Fed je počeo smanjivati ​​svoje mjesečno tržište podržavajući kupnju. “U svjetlu značajnog daljnjeg napretka koje je gospodarstvo postiglo prema ciljevima Odbora za maksimalno zapošljavanje i stabilnost cijena”, objavio je FOMC u svojim nedavnim zapisnicima. Najavila je da smanjuje iznos kupnje vrijednosnih papira osiguranih riznicom i hipotekom u studenom i prosincu.

Autor: F. William Engdahl
Američke Federalne rezervefederalne rezerveinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
2 godine prije

Dolazi nam kriza kao i ’29 godine, poslije nje dolazi nezaposlenost i glad.
Kugu već imamo, samo da rata ne bude.

Tupko Glupko
2 godine prije

Engdahlovi tekstovi su uvijek vrhunski.
Objavio je dosta knjiga, većina je prevedena na hrvatski.

Da, to je sljedeće – umjetno izazvani rast cijena energenata za 100% što se upravo događa u Europi, porast cijena hrane za 20-30% čemu svjedočimo u zadnje vrijeme, držanje kamata u bankama na 0% čime zapravo novac gubi vrijednost.
Ulaganje u nekretnine nemaju smisla, jer kome ćete iznajmiti stan ako nema radnika da plaća najam?
A tek kada ova naša odnarođena vlast krene s porezom na nekretnine..

Slijedi kolaps financijskog sustava koji će biti daleko gori od onoga iz 2009. godine.

Najviše će na*ebati države koje nemaju dovoljno svojih energenata i hrane za zadovoljenje domaćih potreba.

Alen
2 godine prije

To je već srušeno krajem 2019 godine , sve ovo šta se sad dešava je posljedica toga , od davanja bonova narodu do subvencija ekonomija , pa je inflacija sasvim logičan završetak bankrota…

Bankrot baby , zato ide ko fol “reset “…

Max
2 godine prije

Da hoće jer kao što dr Engdahl vrlo dobro zna i velika ekonomska depresija je planski počela u SAD i uništila svjetsko gospodarstvo.

ledeno doba
2 godine prije

Vlasnici Federal Reserve: ovih 8 bankarskih obitelji:

-Rotschild
-Rockefeller
-Kuehn & Loeb
-Lehman
-Lazzard
-Warburg
-Goldman Sachs
-Israel Moses Seif

Kornel
2 godine prije

Vrlo mali broj ljudi zna kojim putem će globalne financije ići, rušenje financijskih tržišta je već viđeni obrazac, hoće li biti ponovljen nezna se. Hiperinflacija je također opcija, ali ta opcija ima problem taj da veliki dio građana zapada bi trebalo žedne preko vode prevesti, drugačiije rečeno dolaru i ostalim fiat valutama vrijednost spustiti na nulu, a u međvremenu proglasiti novu ili nove digitalne valute koje bi zamjenile propali fiat što trenutno mogu napraviti samo države taji da donesu odgovarajuće zakone kako na primjer ‘nešto’ mjenja dolar ili euro po diktiranom tečaju i diktiranim ostalim uvjetima jer u protivnom svi dugovi padaju na nulu odnosno oni koji imaju kredite otplate ih, a kreditori stradaju. Tu je vrlo važno napomenuti kako je dobar dio duga nečija imovina u vidu mirovine i ostalih obaveza u budućnosti. Kako su se uvela korona pravila tako se bez obzira na ustave i zakone mogu uvesti… Čitaj više »

Kornel
2 godine prije

Zbrka u tekstu je s biljunima i triljunima. Jednostavnije je koristiti tisuće miljardi.
Dug na globalnom nivou 2008 bio120, a danas je dostigao 300 tisuća miljardi dolara, i pitanje je da li će se slijedeća kriza moći sanirati kao ona 2008. Ako implodira tržište derivativa i ostalih obaveza iz budućnpsti dug od 300 tisuća miljardi raste za još 1000 puta.
Da li se itko pita postoje li kolaterali za taj dug ili će se primjeniti magija.

Kornel
2 godine prije

Taper je bolje prevesti sa ‘smanjenje otkupa obveznica’ nego s Konus.

xoxo
2 godine prije

Svi pričaju o propasti, great resetu, nwo.. A nitko ne priča o rješenju za te probleme..
Ljudi moji, ajmo se orijentirat na rješenje, a ne na propast, uostalom, sumnjam da će većina svj.populacije dozvolit stavit glavu na panj, pod izlikom, “nemamo izbora”
Elita živi na našoj grbači a ne mi njihovoj, sad je pitanje, tko je kome smetnja.. Treba ih puknut po prstima i onda će biti mir jedno vrijeme, do onda, oni ležerno rade planove za nas, samo ima jedan problem, nisu računali iznenađenje koje bi ih moglo dočekat..

Scorpiorex
2 godine prije

Logicno,strasna kriza 3-5 godina,krv i suze,onda ide 30-50god obnove,stvaranja,znoja,onda opet bankari izvutopere inace zdrav nacin zivota. Da nije Clinton 1995 radio deleguracion ( poslovne i finans banke u isti kos,istaprava,nula kontrole( ovo se ne bi desilo.

tihobl
2 godine prije

Dobro je sto se Logicno pocelo baviti ozbiljnim temama umjesto izmisljene pandemije.

mladen
2 godine prije

Američka financijska tržišta su neodrživa na duge staze kako god okreneš, sa zavjerom ili bez nje.

Alen
2 godine prije

U slučaju da se se sruši globalni financijski sistem , prva stvar koje bi drzave trebale učiniti je kontrola , dakle prvo bi se komplet populacija morala nekako obuzdati i tako spriječiti sve moguće anarhije i mogući sukobi izazvani puknučem , druga stvar je zatvoriti granice da se nebi desila kakva migracija ljudi izazvana bankrotom , kći tajo stvorila dodatna panika , naravno istu tu populaciju bi trebalo financirati , osnivne potrebe dok se trzista i nabava koliko toliko stabiliziraju jer su poremećeni rušenjem financijskig sistema…Financiranje bi se izvršilo putem pomoći na račune stanivništva a stanarine se nebi plaćale tokom period stabilizacije… Ekonomija bi trebala novu likvidnost i da bi ponovo mogla da starta a takodjer bi trebali veliki drzavni poticaji koji bi se fokusirali na obnovu , izgradnju i tako bi se nastojao pokrenuti zamajac od kojeg bi širi sektor industrija imao koristi , mozda zamajac pokušati pokrenuti i… Čitaj više »

crodaemon1
2 godine prije

Pohvala što je naveden autor, ok prijevod s par greškica, mislim da smo svi mi (ja također) slabo pripremljen na ovo što dolazi.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ako tko ima link na original bio bih zahvalan. Od ovog prijevoda me duša boli.

Air Brush
2 godine prije

Kao u igri monopoli. Onaj koji ima banku može sa lovom iz banke sve pokupovati. To se je sada dogodilo. Da sakriješ krađu moraš izmisliti rat ili virus. Digitalna valuta je absolutna prevara. A ljudi su takooo gluupiii da će poletiti na čipiranje

Don Piškot
2 godine prije

Izgleda da je sada najbolje investirati u konzerve i mlijeko u prahu.

Mali zloco
2 godine prije

A orkestar na Titaniku svira i dalje.

Yugo 45
2 godine prije

Prodaj akcije i kupi poljoprivredno zemljište ili manji održivi ranč

Bruno
2 godine prije

Ne prevodite pomoću google prevoditelja. Izgubitićete klijente.

rade iz niša
2 godine prije

daj daj, samo daj gladi i bijede, jer prazan je želudac đavolje igralište. čim prije kresnemo o dno, prije ćemo isplivati. samo prazan želudac mijenja stvari.

Boba Lazarević
2 godine prije

Solidan članak, unatoč prijevodu. Ali evo da i ja kažem koju.

Ne vjerujem da je baš sve tu namjerno i orkestrirano jer ima previše sukobljavajućih faktora. Lako je moguće da ekipa iz FED-a nema baš cjelokupnu sliku o uzrocima i posljedicama svog djelovanja, a kad se to pomnoži s pritiscima Kongresa koji zna premalo o uzrocima i Wall Streeta kojeg nije briga za posljedice, dobijemo kaos kojeg upravo gledamo.

A drugo je da cijela ta shema ostavlja malo prostora za kritiku naše bagre na vlasti, a puno prostora za pesimizam. Korumpirani su i nesposobni, ali ne vidim kako bi i netko kompetentniji i pošteniji manevrirao u toj globalnoj mreži financijskih makinacija i obevzvređivanja rada i proizvodnje, naročito otkad je Hrvatska svoju sudbinu vezala za Euro koji je vezan za taj dolar.

Jery
2 godine prije

Doslo vrijeme da se pocne razmisljati o suverenosti, samooskrbi i trazenju zdravorazumskih saveznika i partnera. Preduvjet je, očistiti državu prodanih duša! Strane banke i njihova ulaganja u ovakvim uvjetima nemaju sto tražiti na tlu suverene države!

mason borovnik
2 godine prije

“veliki reset” je možda samo parola, kao da je to sve najerno a oni imajo sve pod kontrolom. A pravu gube kontrolu, inflacija i bonovi su prvi znaci bankrota. Kao smo mi imalu v YU..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI