Instagram i Twitter ispričavaju se zbog ”pogrešaka u sustavu” koje su dovele do brisanja poruka podrške palestinskoj strani, no kritičari tvrde da je cenzuriranje još uvijek u tijeku

Instagram-Twitter
6 komentara

Nekoliko dana nakon što su Instagram i Twitter za izbrisane objave u vezi nereda koji vladaju u Jeruzalemu okrivili “pogreške u sustavu”, koalicija grupa civilnog društva i aktivista za digitalna prava optužila je te dvije tvrtke da i dalje “cenzuriraju” sadržaj podrške palestinskoj strani.

Palestinci koji se suočavaju s deložacijom iz okupiranog istočno-jeruzalemskog naselja Sheikh Jarrah oglasili su se na društvenim mrežama u znak prosvjeda. Od prošlog tjedna pojavljuju se izvještaji o uklanjanju nekih objava, fotografija i videozapisa, kao i blokiranju računa zbog navodnog kršenja standarda zajednice.

U zajedničkoj izjavi od ponedjeljka, više od 20 grupa prozvalo je Facebook i Twitter zbog “sustavnog gušenja sloboda korisnika koji prosvjeduju. ”Te su skupine također Twitter i Facebook pozvale na provođenje “transparentne i koherentne politike moderiranja sadržaja”.

Opisavši opseg uklanjanja sadržaja kao “grub i vrlo izražen”, potpisnici su rekli da ukazuju na “širi obrazac dosljedne cenzure glasova Palestinaca i njihovih saveznika” koji “traje godinama.”

Prema Instagramu i Twitteru, računi su “pogreškom automatski, kako funkcioniraju naše platforme suspendirani”. Izvještaj Reutersa navodi da su se obje platforme ispričale i tvrde da je “problem riješen te da je sadržaj vraćen.”

U izjavi od petka, Instagram je rekao da je automatizirano ažuriranje prošlog tjedna dovelo do toga da se sadržaj koji je više korisnika ponovno podijelilo pojavljuje “kao nestali”, što je utjecalo na “desetke milijuna priča”, uključujući objave o šeiku Jarrahu i drugim problematičnim područjima.

“Žao nam je što se ovo dogodilo. Pogotovo onima u Kolumbiji, Istočnom Jeruzalemu i autohtonim zajednicama koje su smatrale da je ovo namjerno potiskivanje njihovih glasova i njihovih priča, to uopće nije bila naša namjera“, navodi se u isprici Instagrama.

No, u ponedjeljak je jedan od potpisnika izjave, 7amleh, neprofitna palestinska grupa za zagovaranje digitalnih prava, izjavila da je zaprimila više od 200 žalbi na izbrisane objave i obustavljene račune o šeiku Jarrahu. Skupina je primijetila da izvještaji još uvijek pristižu.

Njegov direktor Nadim Nashif rekao je, da unatoč obnavljanju izbrisanih sadržaja i računa, objašnjenja koja su ponudili Instagram i Twitter nisu “zvučala logično” i nazvao je “čudnim” da tvrtke izjednačavaju ono što se događa u Jeruzalemu s drugim pitanjima u drugim dijelovima svijeta.

„Nismo uspjeli dobiti transparentan, jasan sustav moderiranja sadržaja. Ključna riječ ovdje je transparentnost i jednakost, jer ovo se događa izraelskoj strani“, rekao je Nashif za web stranicu Arab News.

Druga potpisnica, grupa za digitalna prava Access Now, tvrdila je da “problem nije riješen” i rekla je da više nije prihvatljivo da platforme koriste “propuste sustava” kao izgovor.

Napominjući da je epizoda pokazala zašto je korištenje algoritama kao moderatora sadržaja “užasna ideja”, Marwa Fatafta, savjetnica za politiku grupe za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, rekla je Reutersu da tehnološke tvrtke moraju biti “transparentne u pogledu sustava koje koriste” i “osigurati da ne krše ljudska prava na takav diskriminirajući i proizvoljan način.”

Ni Facebook ni Twitter još nisu dali daljnje izjave.

Instagram je ranije bio upleten u kontroverze oko palestinskih pitanja, posebno nakon brisanja objave od prošlog srpnja koju je objavila Bella Hadid, koja pokazuje američku putovnicu njezinog oca s rodnim mjestom navedenim kao Palestina. Objava je obrisana zbog kršenja “smjernica zajednice o uznemiravanju ili maltretiranju”.

“Zar ne smijemo biti Palestinci na Instagramu? Ovo je za mene nasilje. Ne možete izbrisati povijest ušutkivanjem ljudi. To ne funkcionira tako”, rekla je tada Hadid.

instagram
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
111
2 godine prije

Optužujete za cenzuru a sami brišete komentare

Joshua
2 godine prije

zar filistinci imaju internet ?

Darko Biljaković
2 godine prije

Zbogom slobodni internetu! Svi spremaju restrikcije pa i potpuna razdvajanja interneta.

nekoime
2 godine prije

Još bi čovjek pomislio kako Židovi kontroliraju masovna medije.

Mahatma
2 godine prije

Naprotiv, meni se čini da Twitter navija za Palestince.

lurker
2 godine prije

Da, puno srece s tim, sada mogu raditi što zele, jako su motivirani da to promijene 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI