Iran predlaže ratifikaciju dubljih nuklearnih inspekcija u zamjenu za američko olakšanje sankcija

Mohammad Javad Zarif
29 komentara

Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je kako je ponudio Washingtonu da im predstavi UN-ovog nuklearnog nadzornika, s trenutačnim proširenjem pristupa svim dijelovima iranskog nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje američkih sankcija.

Mohammad Javad Zarif, iranski ministar vanjskih poslova, u četvrtak je davao izjavu za novinare u New Yorku. U njoj je izjavio je kako je Teheran ponudio Washingtonu “značajnu” ponudu u kojoj bi se složili da oko jake nuklearne inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i to četiri godine prije roka.

Takve dubinske inspekcije predviđene su Dodatnim protokolom o nuklearnom sporazumu iz 2015., dopunski sporazum koji je Iran trebao ratificirati 2023. godine. Protokol jamči IAEA-i „proširena prava pristupa informacijama i lokacijama“, čime se osiguravaju „dodatni alati za provjeru “usklađenosti države s ugovorom.
Konkretno, dopušta nadzornom tijelu da “dobije potpuniju sliku” nuklearnih programa, zaliha, planova i trgovine države.

Provjera protokola od strane iranskog parlamenta trebala se poklopiti s ukidanjem svih sankcija protiv Teherana – što se vjerojatno neće dogoditi nakon što se SAD povukla iz sporazuma prošlog svibnja. Usprkos izlasku Washingtona iz sporazuma, Iran je zadržao kraj dogovora i poštovao je Dodatni protokol, iako ga nije ratificirao.

Zarif je odbacio ideju da je ponuda više simbolična, govoreći: “Ne radi se o fotografskim operacijama. Zanima nas suština.”

Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata nagovijestio kako Iran treba napraviti prvi korak prema pomirenju, rekavši u svibnju “ako nazovu, mi ćemo pregovarati.” Ali gotovo u istom dahu, on je izgovorio i prijetnje  spominjući”uništenje kakvo do sada nije viđeno” te „jače sankcije“. Sada kada je Teheran predložio put naprijed, nada se da će Washington razmotriti smanjenje sankcija.

U nedostatku službene reakcije iz Washingtona, anonimni američki dužnosnici potvrdili su ponudu Irana, kazavši Reutersu da je prijedlog Irana zamka da se osiguraju od sankcioniranja, dok u isto vrijeme još uvijek planiraju proizvodnju nuklearnog oružja.

Na terenu, strategija SAD-a bila je dosljednija od Trumpove retorike. Tisuće dodatnih postrojbi, grupa za prijevoznike, raketne baterije i strateških bombaša raspoređeni su u regiji, dok se Iran optužuje za bombardiranje tankera u naftom u Omanskom zaljevu, navode koje Teheran niječe.

U četvrtak su u SAD-u rekli da su oborili iranski dronu tjesnacu Hormuz, koji je, kako tvrdi Trump, prišao brodovima američke mornarice. Ovo se dogodilo svega mjesec dana nakon što je Iran srušio američki dron na istom vodenom putu.

Za sada, Iran tvrdi da niti jedan njihov dron nije srušen.

dronNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gott mit uns!
4 godine prije

Nema od ovoga ništa. Onaj žuti kreten traži od Irana da obustavi razvoj balistički projektila. Zbog toga je se i povukao iz sporazuma.

Moreno
4 godine prije

Nema tu pregovora jer Amerima nikakvi sporazum nije cilj nego samo i jedino nadvladavanje i pristajanje na njihove uvjete posli kojih dolaze novi i tako do u nedogled. Iran to zna i Ameri to znaju i Iran zna da to Ameri znaju.
Sve je to psihopatska igra ka sa dobrin i zločestin panduron, jedan cipa, a drugi nudi cigaret. Trump je psihopat narcisoidnog tipa, ali ni on nemože puno napravit od gomile većih psihopata od njega koji Trumpu drže glavne poluge vlasti i koji su nama nevidljivi.

Moreno
4 godine prije

I to sa skidanjem sankcija je samo za javnu upotrebu, jer da Iran nije spreman na sve moguće sankcije i rat sankcije nebi ni spominja. Okay, skidanje sankcija bi Iranu olakšale napredak, to nije sporno, ali tu nema kraja. Osim toga sloboda ciloga svita bez američkoga ugnjetavanja olakšala bi prosperitet ciloga svita. Ne triba bit lumen za shvatit kako sa globalnom mafijom i njihovom udarnom šakom, Amerikom, nema fair deala i opuštanja nego jedino šta preostaje je uložit sve resurse u organizaciju života bez Amera koje bi tribalo tretirat ka prirodnu nepogodu i za nju bit spreman kad se pojavi. Neznan je li danas postoji ijedna država koja bi globalnoj mafiji dala miljarde dolara ili tone zlata da ih čuva, a da pri tome viruje da će ih dobit nazad, sve države koje su to napravile možda su imale iluzije, ali one koje to danas rade su samo one koje… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

A postoji i mogućnost da dron zaista nije bio – Iranski…?

avatar
4 godine prije

Sve je to lijepo ali ja ne znam koji to mazohista uopće želi pregovarati sa amerima kad znamo da su prekršili sve postignute dogovore.

burt
4 godine prije

iranski dronovi godinama prate i snimaju ulazak SAD brodova u Perzijski zaljev i to je sve funkcioniralo ali otkad je počela kriza u svibnju svaki potez se drugačije gleda, IRGC su zadnje vrijeme već više puta dezinformirali javnost, prvo su oštetili četiri tankera, pa su oštetili još dva, pa su oteli tanker a u isto vrijeme kažu da ništa od toga nije istina, tako kažu i da nije oboren dron ali sigurno će se pojavit snimak iranskog drona kako ga skidaju, stara taktika IRGC-a da veličaju svoju snagu i najavljuju razna oružja da bi se sve NATO države povukle iz Perzijskog zaljeva ali ostaju rodonačelnici zapadne civilizacije SAD i V. Britanija sa svojim mornaricama a IRGC će biti kažnjeni za sve što su napravili od 1979 do danas

burt
4 godine prije

hvala za brisanje komentara, ako brišete komentare nema problema pa svi pjevajte istu pjesmicu, ne trebaju vam moji komentari i hvala na pažnji

burt
4 godine prije

hvala za brisanje komentara

Max
4 godine prije

Mudre igre.

spartak
4 godine prije

Ma ne smeta anglocionističkoj mafiji i njihovim slugama iranski nukelarni program ili rakete. Njima smeta IRAN. Nezavisni Iran . Oni bi htjeli svoj , poslušni Iran, s kojim bi se mogli loptati kao s krpenjačom. I piti njegovu krv/naftu na slamku, po potrebi i po želji. Dobro reče Moren, Usance treba shvatiti kao prirodnu nepogodu s kojom moramo živjeti.I ne imati nikakvog ili po mogućnosti što manje posla s njima. Nažalost . mnogo je prodanih duša u mnogim državama “demokracije” koji im drže ljestve. No srušit će se sve te trule ljestve jednoga dana

spartak
4 godine prije

Obavještavam čitatelje Logično.com (ako uopće bude ovo objavljeno) da mi se brišu SVI komentari, bez obzira na sadržaj, otkako sam napisao neki dan kritički komentar na članak o Mišaku.
Mislim da to ne služi na čast redakciji. No, očito sam pogriješio portal.
Zbogom društvo.
Bilo je časno sudjelovati s vama u razmjeni mišljenja.

ad astra
4 godine prije

Izjava iranskog ministra vanjskih poslova govori koliko su sankcije bolne za Iran. S diplomatske točke gledišta, vrlo naivan potez. Kao prvo ozbiljna diplomacija se ne bi dovela u ovu situaciju. Kao drugo, ne nude se sporazumi ovako otvoreno već se dogovaraju iza zatvorenih vrata. Iran se vozi po oštrici žileta. Do ostvarenja nuklearne ideje treba još dosta vremena, a zapad puše za vratom. Koji je slijedeći scenarij? Pregovori oko tankera i pooštravanje sankcija. Izgovor za tako nešto je evidentan, a Iran je u vrlo nezavidnoj situaciji. Čitam komentare koji govore o hrabrosti iranskog vodstva. Prije bih rekao da je to loša diplomacija i politika. Pitanje je što su Iranci postigli zarobljavanjem tankera. Ako vi nama, možemo i mi vama. Sad će doći odgovor u vidu potpune blokade Irana. U Zaljev dolazi i drugi britanski razarač klase Daring, zaboravih mu ime. Dva takva razarača i fregata tip 23 su vrlo moćno… Čitaj više »

Brainstorm
4 godine prije

iran zeli obnoviti perzijsko carstvo, turska otomansko, zidovi judeju, egipat egipatsko. Svi bi htjeli nesto “stare slave djedovino”. krokodila puno a bara mala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI