Iran traži od međunarodne zajednice da izraelske akcije označi kao „genocid“ usred rasplamsavanja borbi

Gaza
12 komentara

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca prelile su se ovog mjeseca u nasilje u Izraelu i na Zapadnoj obali i u sukob između Tel Aviva i militanata u Gazi, a sukob je izazvala očekivana presuda Vrhovnog suda o deložaciji palestinskih porodica iz jerusalimskog naselja i policijska okupacija džamije Al-Aqsa.

Teheran zahtijeva od međunarodne zajednice da prepozna “kriminalno” ponašanje Izraela kao “genocid” i poziva druge zemlje i organizacije da okončaju svoju “neprihvatljivu neutralnost” u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

„Iran vjeruje da krivična djela okupatorskog režima predstavljaju zločin protiv čovječnosti i da bi ih trebalo prepoznati kao genocid“, rekao je portparol obraćajući se novinarima na brifingu za novinare u ponedjeljak. Njegove primjedbe je citirala novinska agencija FARS.

„Iran poziva vlade i odgovorne međunarodne organizacije da okončaju svoju neprihvatljivu neutralnost prema agresoru“, dodao je on, pozivajući Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da „ispuni svoju inherentnu misiju i dužnost“ i izvrše pritisak na Tel Aviv da „okonča svoju agresiju“.

Glasnogovornik je ponovio da Iran “najoštrije osuđuje novu rundu brutalne agresije cionističkog režima” na Palestince i nastavio da napada zapadne države zbog podrške Izraelu, što je, kako je rekao, dovelo do intenziviranja njegovog destruktivnog ponašanja.

Dodao je da Iran smatra da Palestinci „imaju urođeno i prirodno pravo da se brane“, a da je „vraćanje“ njihovih prava „globalna odgovornost“.

Hatibzadeh je dalje rekao da postoji samo jedno moguće „pravedno rješenje“ za izraelsko-palestinski sukob: „referendum o pravu na samoopredjeljenje uz učešće svih izvornih Palestinaca, muslimana, hrišćana i Jevreja“.

Portparol nije jedini iranski zvaničnik koji termin „genocid“ koristi za situaciju u Izraelu, Zapadnoj obali i Gazi. U nedjelju, na hitnom sastanku Organizacije za islamsku saradnju, iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif pozvao je članove OIC da izraelske akcije prepoznaju kao „genocid i zločine protiv čovječnosti“ i zatražio od država članica da „prošire jurisdikciju svojih nacionalnih sudova na krivično gonjenje zločinaca koji su počinili ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti na palestinskim okupiranim teritorijama.”

Takođe u nedjelju, Mohammad Baker Kalibaf, predsjednik iranskog parlamenta, osudio je Izrael kao “glavno zlo” na Bliskom istoku i pozvao regionalne lidere da “pomognu snagama otpora što je prije moguće da spriječe genocid” nad Palestincima.

Tvrdnje o „genocidu“ nisu nove i političari iz obje zemlje koriste ih godinama. Prošlog mjeseca, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da „nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje za izvršenje genocida nad Izraelom“. Prije toga, uporedio je Iran sa nacističkom Njemačkom i sugerisao da Teheran „otvoreno izjavljuje svaki dan da želi izbrisati Izrael sa lica Zemlje“.

Iranski zvaničnici su zaista više puta rekli da se nadaju da će Izrael biti “eliminisan” ili “nestati sa stranice vremena”, ali su ukazali da očekuju da će se ovaj proces dogoditi na način sličan kolapsu režima šaha u Iranu , ili putem referenduma, a ne kao rezultat vojne akcije Irana ili bilo koje druge muslimanske nacije.

Iran i Izrael nisu imali diplomatske odnose o kojima bi mogli da razgovaraju od islamske revolucije 1979. godine i svrgavanja proameričkog, proizraelskog režima šaha. Dvije države su se više puta sukobljavale u sajber-prostoru, regionalnim sukobima posrednika, a nedavno i u napadima na komercijalne brodove jednih i drugih. Iran je optužio Izrael za ubistvo skoro desetak svojih nuklearnih naučnika, navodno zbog teheranske inicijative za nuklearno oružje. Iranske vlasti su naglasile da je nuklearni program zemlje miroljubiv i zatražile su od međunarodne zajednice da istraži sumnjivi izraelski nuklearni arsenal, koji Tel Aviv niti potvrđuje niti poriče da postoji.

iranIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prolaznik
2 godine prije

Netanyahu Warns Biden Not to Get Involved

ttps://www.unz.com/pgiraldi/israel-tells-biden-to-get-lost/

burt
2 godine prije

uobičajena retorika čelnika Irana, zapovjednika IRGC-a, Hezbollaha iz Libanona, PMU iz Iraka je uništenje Izraela, vraćanje Izraela u kameno doba, pretvaranje Izraela u beživotnu pustinju a posebna im je opsesija Tel Aviv za kojeg godinama najavljuju da će ga sravnit sa zemljom i da se neće ni znati da je tamo ikad postojao ali zadnjih dana kad su u Izraelu sukobi i kad se rakete ispaljuju na Tel Aviv cijela ta proiranska ekipa ne koristi svoju uobičajenu retoriku nego pozivaju na mir, suzdržanost, rezolucije UN-a. utjecaj SAD-a, UK, EU da spriječe izraelske napade na Gazu, zato Izrael cijelo vrijeme ima inicijativu jer odlučuje koga i kad će napasti i kojom silom a ovi ostali čekaju da vide što im je Izrael pripremio

Alen
2 godine prije

Što bi rekla ona pjesma , ne brani se srbija u kafani sine..

Sarmat
2 godine prije

genoccid je ovo što palestinci rade pucaju na žene,djecu i muške ne birajuči cilj,.Izrael tuče po vojsci tj paravojsci , propagandnim centrima i vojnim ciljevima i to ih upozori da bježe a ovi kukavičku hoče uvuć ..libanon.i .Hesbolah u igru ispaljujuči posljednje rakete što su im ostale iz njihovog teritorija….prava brača nema što nevjeruj sunitu kad britvu oštri

Sardelino
2 godine prije

Izraelci su zaboravili priču o Davidu i Golijatu.
U Palestinaca ima dovoljno kamenja.

Praetorian
2 godine prije

Sto ih ne zrokaju sve arapske zemlje i oslobode Palestinu

Max
2 godine prije

Imaju pravo

piždro
2 godine prije

gdje je taj dobri bog sta se sakrio.. u kojem varanskom svjetu se žive..

2 godine prije zadnji put uredio piždro
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI