ISIL preuzeo odgovornost za ubojstvo pravoslavnih vjernika u Dagestanu

Degestan
21 komentar

Jučer je u napadu na vjernike pri izlazu iz pravoslavne crkve u Kizliaru, na sjeveru Dagestana, na ruskom Kavkazu, napadač vatrenim oružjem ubio pet osoba. Lokalne vlasti su priopćile da je napadač ubijen.

Za napad je odgovornost preuzeo ISIL. Podsjetimo da je veliki broj militanata poraženog “kalifata” došao iz većinski muslimanskih ruskih republika i regija, kao i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Muškarac naoružan nožem i lovačkom puškom je otvorili vatru na vjernike pravoslavne crkve u Dagestanu u gradu Kizliaru, ostavljajući iza sebe najmanje pet mrtvih, a još pet osoba je ranjeno.

Prema svećeniku crkve, prije pucnjave je napadač uzviknuo: “Allahu Akbar”. Više žrtava nije bilo, jer su svećenik i vjernici  zatvorili vrata crkve i nisu dopustili napadaču da uđe unutar crkve. Napadač je identificiran kao mještanin Kizliara star 22 godine. Ubijen je od strane policije.

Odgovornost za napad u Dagestanu je preuzeo ISIL, prenose mediji, citirajući  agenciju Al-Amaq koju kontroliraju teroristi “Islamske države”. U službenoj izjavi ISIL napadača opisuje kao “vojnika kalifata”.

Osim toga, terorist je prije napada objavio video u kojem se maskirani čovjek, sa zastavom ISIL-a u pozadini, kune na vjernost Abu Bakru Al-Bagdadiju, vođi takozvane “Islamske države”, nazivajući ga “vođom vjernika”.

Al-Amaq javlja da je čovjek na snimci napadač iz Dagestana. Ipak, autentičnost snimke se ne može potvrditi.

Tragedija dogodila u Kizliaru, gradu koji se nalazi na granici s Čečenijom s populacijom od oko 50 tisuća ljudi. Napad je dobro planiran, jer je jučer bio posljednji dan prije početka pravoslavnog uskršnjeg posta.

“Završili smo službu i počeli napuštati crkvu. Bradati čovjek je dotrčao pred u crkvu vičući “Allahu Akbar”, riječi su lokalnog svećenika, oca Pavla. Četiri žene su ubijene na licu mjesta, a jedna je od ozljeda umrla u bolnici. Među ranjenima ima i policijskih službenika.

Nakon ubojstva napadača, koji je navodno djelovao sam, na internetu je prikazana fotografija tijela terorista odjevenog u maskirne hlače kako u krvi leži na tlu.

ISIL je 2015. godine priopćio da je stvorio lokalnu ćeliju u Dagestanu i od tada preuzima odgovornost za brojne napade na policiju u regiji.

U Dagestanu, diljem Rusije, ali i šire, poznato je ubojstvo lokalnog poručnika Magomeda Nurbagandova, također iz Dagestana, kojega je ISIL uhvatio kada je svojim rođacima 2016. kampirao nedaleko svog rodnog sela Sergokala. Petorica naoružanih ljudi ih je izvukla iz šatora i počela tući. Ubili su Magomedovog bratića, a zatim su ih legitimirali. Kada su utvrdili da je Magomed policajac, zajedno su ga s bratom Abdurašidom ugurali u prtljažnik automobila i odvezli u šumu. Prvo su mu ubili brata, a od njega su zatražili da uputi poruku svojim kolegama da prekinu antiteroristička djelovanja u Dagestanu i da se javno odrekne policije kojoj pripada i svoje zemlje.

On je kratko poručio da nastave raditi svoj posao i rekao: “Radite, braćo!” To je bio njegov kraj. Ubijen je hicem u glavu. Ova ćelija ISIL-a je kasnije likvidirana.

VIDEO – Posljednji trenuci Magomeda Nurbagandova iz Dagestana

Ramzan Kadirov: “Ovaj kriminalac nije ni musliman, niti kršćanin i nema veze s nijednom religijom”

Čelnik Čečenije, Ramzan Kadirov, izjavio je da je šokiran napadom na crkvu u dagestanskom Kizliaru. Prema njegovim riječima, napadač nema veze s bilo kojom religijom.

“Ovaj kriminalac nije ni musliman, niti kršćanin! On nema nikakve veze s nijednom religijom. Vjernik nikada neće ugroziti živote nevinih ljudi”, napisao je Kadirov u svom profilu na Telegramu.

Ramzan Kadirov je napomenuo da ovakve kriminalce i njihove pomagače treba “najstrože kazniti, kako predviđa zakon”. Također je izrazio sućut obitelji i prijateljima žrtava.

Kao što smo rekli, napadača je likvidirala policija. Provodi se istraga kako bi se utvrdilo je li djelovao sam ili je imao pomagače.

VIDEO – Jučerašnji napad u Dagestanu (18+)

DegestanTeroristički napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

mozete napisati od kuda vam taj izvor informacija,ime medija,ako nije problem.

MilanCZ
6 godine prije

Osobno mislim da netko namjerno u tom regionu putem medija hoce izazvati haos,a priprema informativnu bazu da u tom regionu bukne haos ili nered.Prema informacijama sa kojima raspolazem u Dagestanu se nista posebno nedogađa,ide o normalni proces drzavnog upravljanja kao u ostalim regijama i drzava Rusije.Doslo je tamo do promjena u rukovodecim kadorvima kao sto su Gajzerovi, Chorošavinovi, Solovjovovi, Bjlychovi itd..to je samo promjena rukovodecih kadrova i normalni proces u upravljanju tim regionem.

iskander
6 godine prije

rusija mora liberalizirat tržište oružja a ne da se teroristi sramote sa lovačkom puškom…vidi one u americi i djeca imaju jurišno oružje

shumadinac
6 godine prije

Dolazi, nažalost, vreme kada će za ovakve stvari morati da odgovara i porodica – nezavisno od verske pripadnosti ili nacije. Fanatizma je toliko i naglo buja da policija neće biti u stanju sa njim da se izbori, pomoć stanovništva će biti neophodna. To su metode iz vrlo ružnih vremena ali stradaju isključivo nevini – zar se to sme dozvoliti? Nemoguće je da niko iz porodice nije ništa primetio a ako su znali onda su saučesnici. Ako je bio odsutan morali bi se zapitati gde je bio…

Ponavljam, takve mere su strašne za XXI vek ali kada čitamo vesti dobijemo utisak da smo u X – XV. Ako stvari počnu da izmiču kontroli onda će stanovništvo početi sa samoorganizacijom a to je najcrnja varijanta.

palermo
6 godine prije

E sad, ISIL će preuzeti ako treba odgovornost i za Agrokor. Kako to da ruske tajne službe nemaju pojma za te islamističke ćelije, ili za ekipu koja se vraća iz Sirije i Iraka? Reagiraju tek kada ovi izvrše napade.

Savio
6 godine prije

I ne samo oni. Cesto se i po internet komentarima, i sirom Rusije, bez obzira na temu ( na primjer proizvodnja psenice), ostavljaju komentari i govori se: “Radimo braco”.

Ima to neku svoju psiholosku tezinu, ohrabruje moral i motivise Ruse da napreduju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI