Terorističke napade u Barceloni 2017. organizirala je španjolska tajna služba

José Manuel Villarejo
23 komentara

Teroristički napadi 2017. organizirani od strane španjolske tajne službe, kaže bivši dužnosnik. José Manuel Villarejo tvrdi da je cilj bio destabilizirati Kataloniju prije promicanja neovisnosti.

Bivši visoki policijski dužnosnik José Manuel Villarejo rekao je da je terorističke napade u Barceloni i Cambrilsu 2017. organizirala španjolska tajna služba. Govoreći pred španjolskim nacionalnim sudom u utorak, rekao je kako je cilj bio destabilizirati Kataloniju prije referenduma o neovisnosti, ali je ishod, 16 smrtnih slučajeva, pogrešna procjena.

Prema njegovim riječima, incidenti 17. kolovoza 2017., uključujući kamion koji je pregazio prolaznike na ulici La Rambla katalonske prijestolnice, “bili su ozbiljna pogreška” bivšeg ravnatelja španjolskog Nacionalnog obavještajnog centra (CNI), Féliza Sanza Roldána.

Čelnik CNI-ja “želio je uplašiti Kataloniju” uoči referenduma 1. listopada 2017., ali je “pogrešno procijenio posljedice”.

Villarejo je godinama bio u centru pažnje, poznat je u Španjolskoj po nekim tajnim operacijama u kojima je sudjelovao zajedno s CNI-jem – dapače, u utorak je priznao da je pridonio “kontroli štete” koji su napadi izazvali. Ubrzo nakon događaja, otkriveno je da je njegov navodni mozak, Ripollov imam, bio doušnik CNI-ja.

Bivši visoki dužnosnik proveo je više od tri godine u privremenom zatvoru, a za neke od operacija koje je diskretno izveo još mu je potrebno nekoliko suđenja.

Poziva na istragu

Njegovi komentari u utorak izazvali su bijes dijela katalonskih političkih stranaka, posebno onih koji se zalažu za neovisnost.

Godinama su pozivali Španjolsku da pokrene istragu o vezama između svoje obavještajne službe i Abdelbaki Es Sattyja. Nakon Villarejevih komentara u utorak, aktualni katalonski predsjednik Pere Aragonès zatražio je od Madrida da to ponovno ispita i zatražio od pravnog tima njegove vlade da razmotri primjedbe bivšeg policajca.

“Ako su njegove riječi istinite, trebamo objašnjenje sada”, rekao je Aragonès.

Predsjednica parlamenta Laura Borràs također je zatražila da pravni tim Doma iznese slučaj javnom tužitelju.

Carles Puigdemont, koji je bio katalonski predsjednik 2017., rekao je da bi Španjolska trebala biti odgovorna “za svoje odbijanje da istraži” navodne veze između Es Sattyja i Villareja.

Sedam stranaka u španjolskom Kongresu zatražit će pokretanje parlamentarnog odbora o tom pitanju.

Villareju je naređeno da diskreditira katalonske političare koji se zalažu za neovisnost

Villarejo je postao poznat lik u posljednjih nekoliko godina nakon što su procurile brojne snimke privatnih razgovora koje je vodio s važnim osobama, poput ljubavnice bivšeg kralja Juana Carlosa Corinne zu Sayn-Wittgenstein. Nakon nekih od tih curenja, švicarski tužitelj je započeo istragu protiv bivšeg monarha zbog navodnog primanja 100 milijuna dolara od Saudijske Arabije 2008. godine.

Pogotovo nakon što je optužen za nekoliko zločina vezanih uz njegovo diskretno djelovanje, bivši inspektor otkrio je sadržaj takvih razgovora i neke od svojih aktivnosti, uključujući španjolske države u operacijama poput pokušaja diskreditacije katalonskih političara koji se zalažu za neovisnost.

Godine 2018. neke snimke koje je procurila medijska kuća moncloa.com otkrile su da je Villarejo tadašnjoj tužiteljici Dolores Delgado objasnio da je stvorio mrežu prostitucije kako bi dobio informacije od političara i poslovnih ljudi.

IZVOR: catalannews.com

BarselonaJosé Manuel VillarejoŠpanijaŠpanjolska tajna službaTeroristTeroristički napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hum
2 godine prije

Da. Kao i ostali ” islamistički” napadi po cijeloj Europi… kojih sada nema jer je drugi program aktualan… sad popušta ” pandemija” , sljedeće su ” klimatske promjene”. STRAH tisućama godina vlada… svaki dan je bio neki STRAH.

Starina
2 godine prije

Ubijanje i tiraniju rade tajne službe
Raji zlom na dobro uzvraćaju te družbe
Gule kožu da bi njima najbolje dali
Najnovije, nemoj da im bilo šta fali
Koji moral i karakter imaju ti ljudi
Kad tako vraćaju braći i rodnoj grudi

POLITIČKI NEKOREKTAN
2 godine prije

….svatko ,začuđen moralnim standardima ovakvih likova , ima jednostavno objašnjenje— ne možeš od go*na praviti pitu—

bravobravo
2 godine prije

pa bio je Putin javno rekao da niti jedna akcija nije pojedinacna, da ih sve organiziraju tajne sluzbe

Njemi Svjedok
2 godine prije

Operacija GLADIO je reaktivirana možda nikada nije ni prestala.

Grba
2 godine prije

A da ne govorimo o eksplozijama plinskih instalacija svako malo po Engleskoj(Londonu), Belgiji ( Bruxelles), Italiji…

Legendarni Grk
2 godine prije

Charlie Hebdo 2015. u Parizu je bila inscenirana lažna pucačina s ćorcima i bez ubijenih ljudi, ali su zato teroristički glumci ležali “mrtvi”, a neki su se greškom pred kamerama pomaknuli iz neudobnog položaja i tako je propala ta prevara.
Glavni policajac Helric Fredou koji je kao izvršio samoubojstvo je pronađen i uslikan živ i zdrav u kockarnici u Južnoj Americi – neki tip je kod fotografiranja uzeo i lokalne novine na kojima se vidi datum, pa je tako i taj muljator bio raskrinkan.

Max
2 godine prije

Da kao i svi ostali napadi te vrste to nije moglo proći bez pomoći obaviještajnih službi. I to nisu nikakve teorije urote nego puka istina.

HEKPCT
2 godine prije

No šit Šerlok.

Predrag
2 godine prije

Ako je to tačno ja se, kao krišćanina – pravoslavac najdublje izvinjavam Muslimanima na koje je pala sva krivica, na pravdi Boga.

Ringo10a
2 godine prije

Bas sam se iznenadio
Sve islamisticke tetoristicke organizacije su stvorene od strane zapadnih tajnih sluzbi

zoki
2 godine prije

To su sve false flag napadi, nešto što se stalno dešava:
washingtonsblog.com/42-admitted-false-flag-attacks/

Tim Kunić
2 godine prije

Inaće je pravilo da je organizirani terorizam monopol države.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI