Izrael će možda “započeti rat” ako se pridruži floti koju predvodi SAD u Perzijskom zaljevu, upozorava vrhovni zapovjednik iranske mornarice

Američki i izraelski vojnici
81 komentar

Teheran je savjetovao Izrael da se drži dalje od Perzijskog zaljeva, gdje se SAD bori da nagomila protuiransku armadu, primjećujući kako svaki brod koji se ilegalno nalazi u regiji povećava rizik od sukoba.

“Svaka nelegitimna prisutnost cionista u vodama Perzijskog zaljeva mogla bi izazvati rat”, upozorio je u nedjelju zapovjednik Mornarice Iranske revolucionarne garde Alireza Tangsiri.

Izrael je, kako se izvješćuje, dobrovoljno pružio obavještajne podatke i pomoć koaliciji koju predvodi SAD protiv Irana, kako raste pritisak u Perzijskom zaljevu, nakon niza misterioznih napada na tankere i recipročnih zauzimanja brodova Irana i Velike Britanije.

Izrael je prošlog mjeseca upozorio da je spreman napasti Iran u slučaju bilo kakvih “pogrešnih kalkulacija”, nagomilavajući pritisak nakon što je Teheran rekao da će napad SAD-a značiti “da će od Izrael biti na životu samo pola sata.”

Islamska republika se zavjetovala da će zaštititi svoj suverenitet u Hormuškom tjesnacu i šire, optužujući SAD da pokušavaju provesti svoje jednostrane naftne sankcije vojnim pritiskom nakon što to nisu učinile političkim iznuđivanjem.

Washington inzistira na tome da su njegove namjere mirne i da okuplja strane ratne brodove u regiji s plemenitim ciljem zaštite brodskih prometnica i plovila iz Teherana.

Do sada su SAD imale poteškoće u nakupljanju podrške za svoju inicijativu „pomorske policije“ među europskim zemljama, jer je samo Velika Britanija željna poslati svoja dva  plovila usred napetosti.

Hormuški tjesnac
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ad astra
4 godine prije

Iran ima loše iskustvo s Izraelom I trebao bi biti vrlo oprezan. Izrael nije Amerika. Izrael je puno osjetljiviji na obaraču. A što se tiće vojne sposobnosti, Iran je daleko od Izraela. Iran upozorava Izrael da ne ulazi u Zaljev, a ne spominje Hezbolah koji je na granici Izraela I kojega financira Iran.

Laki Topalović
4 godine prije

Majko moja, Izrael je “država”, napredna…. Po čemu? Da nije bilo Londona, još bi lutali po Evropi ko Cigani. Točno, Arapi imaju sva prava da tvrde kako ta tvorevina treba biti uništena, samo su nesložni. Saudi, Jordan, UAE, Bahrein, Egipat, itd itd itd imaju neslužbene diplomatske i obavještajne odnose s Izraelom. Dakle, ostaju Hezbollah i cijeli Libanon, Sirija, Iran + Irak i Huti u Jemenu.

CRV CRO
4 godine prije

kakav kpmentar majko mila cini se da ga je pisao +komentator iz hrvatistANA NARAVNO RAT CE OTPOCETI ONOG TRENUTKa kad to bude odgovaralo samo mr dolaru i cjeni crnog tekuceg zlata a razlog banalan da banalniji ne moze biti samo ako se drznu lopine vasingtonske da pokrenu rat u persijskom zaljevu onda to znaci da svako svakog moze napasti razlog banalan recimo nekom se ne svidja vucic il kitaricevka izvrsi atentat dronom ispustivsi otrov npr sarin zrakom u vreme parada jer oboje vole izgleda kicenje samo tudjim perjem hahahaha uz asistenciju vojnog vrha u obe sprdacine od tzv drzava izgleda da bi i tkz EU MOGLA BI TO I PODRZATI a razlog banalniji biti ne moze dosadili su vise i briselskoj kvazi adminstraciji po tuzakanju sto je ko kome ucinio iz obijesti i zlobe

Max
4 godine prije

Oćekivani i pravovremeni odgovor

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI