fbpx

Izraelska vojska saznala da F-16 ipak nije podvodni zrakoplov

F-16

Naslov je ironičan, ali je situacija vrlo ozbiljna i ozbiljno je narušila povjerenje izraelskih vojnika u vojno zapovjedništvo zemlje.

Naime, nedavne poplave koje su pogodile Bliski istok ukazale su na problem izraelskog upravljanja civilnom zaštitom. Ovo je problem koji izravno utječe na izraelske snage, ne samo u smislu sposobnosti nošenja s katastrofama, već i zbog povjerenja vojske u svoje političke i vojne vođe.

Obilne kiše koje su bjesnile nad Izraelom, a koje su vrhunac dosegle u tjednu između 6. i 12. siječnja, uzrokovale su snažne poplave koje su rezultirale sa sedam smrtnih slučajeva i nepoznatim brojem raseljenih osoba.

Ove vremenske nepogode su pogodile i vojne objekte, posebno zračnu bazu Hatzor u središnjem zapadnom dijelu zemlje. U zračnoj bazi Hatzor su poplavljeni hangari u kojima su bili stacionirani F-16C i F-16D zračnih snaga Tel Aviva. Potvrđeno je da je najmanje osam zrakoplova ostalo pod vodom i da su „privremeno povučeni iz službe“.

Iznenadni niz vremenskih nepogoda,  iako su bile najavljene, najviše je pogodio izraelski vojni sustav zaštite kojim upravlja Glavni stožer, koji se praktički urušio, usprkos vrlo velikom broju zahtjeva za spasilačkim operacijama.

Na primjer, u regiji Nahariya je 91. divizija krenula u akciju kako bi spasila desetine ljudi zarobljenih poplavom. Cijela dva dana su vojnici i tehnika postrojbe kojom je zapovijedao general Shlomi Binder bili zaposleni u ovoj izvanrednoj aktivnosti.

Problem s upravljanjem u izvanrednim situacijama je bio očigledan. Prema izvještajima izraelskih medija, stanovništvo se žalilo na kašnjenje dolaska pomoći, a uzrok se može pripisati padu sustava hitne pomoći koji je dizajniran da riješi zahtjeve od više od 2000 hitnih poziva u roku od oko sat i pol.

Navodno je sustav civilne zaštite Izraela nadgledan najmanje dva desetljeća kako bi se točno prepoznali intervencijski kapaciteti njegovih komponenti, na primjer vatrogasaca, koji su najslabija karika cijelog sustava. Da bi otklonio ove nedostatke, Tel Aviv zapošljava vojsku. Međutim, ova praksa sa sobom nosi značajne probleme u slučaju sukoba.

Trenutna situacija  zabrinjava vojsku, koja upozorava da se, iako je rat malo vjerojatan, ovaj događaj ipak ne smije podcijeniti i zbog čega se vojne jedinice koriste za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju prirodne katastrofe ili tijekom mogućeg raketnog napada većih razmjera, a možda bi trebale biti  angažirane negdje drugdje u sprečavanju neprijateljskih aktivnosti.

Na primjer, u slučaju rata bi 91. divizija bila na čelu borbe protiv Hezbollaha, pojašnjavaju izraelski vojni mediji. Prema predviđanjima izraelske vojske, Hezbollah bi se koristio samoubilačkim napadima i masovnom upotrebom raketa kratkog dometa tipa „Kaćuša“ protiv civilnih i vojnih ciljeva smještenih duž sjeverne granice cionističkog entiteta.

Stoga bi velika ovisnost civilne obrane o oružanim snagama, koja je u mirnodopsko vrijeme apsolutno očita, postala problem u ratu, upravo zato što se vojska mora baviti hitnijim zadaćama, ostavljajući civilno stanovništvo u rukama već citirane “slabe karike” koja bi se s brojnim zahtjevima za intervencijama jednostavno srušila, kao što je bilo tijekom nedavnih poplava.

Vojnici ne vjeruju vođama

Ono što se dogodilo u zrakoplovnoj bazi Hatzor, gdje je osam F-16 “izbačeno iz stroja“, unijelo je razdor između vojnih vođa i osoblja kojem je zadaća širenje propagande.

Izraelsko vojno zapovjedništvo je u stvari je objavilo prve informacije o šteti na bazi tek nakon tri dana, a slike nakon četiri, iz razumljivih razloga povezanih s propagandom u razdoblju u kojem su međunarodne napetosti s Iranom i drugim regionalnim protivnicima na najvišim razinama.

To je izravno uzrokovalo nepotrebno kašnjenje u upravljanju krizama i službenoj procjeni štete, koja očito ne odgovara stvarnosti, što je samo povećalo osjećaj nepovjerenja pilota i vojnog osoblja u zapovjedništvo.

I ranije je bilo poplava i drugih katastrofa. 1992. godine je u bazu Hatzor bilo potrebno premjestiti zrakoplove iz podrumskih hangara, a iste godine su provedene slične mjere i u drugim vojnim zračnim lukama, poput one u Tel Nofu.

Ali tada su, za razliku od danas, možda upravo zbog pravovremenog priznanja razmjera poplava, lokalni zapovjednici imali priliku brže djelovati.

Što se tiče procjene štete, predviđanja zapovjedništva, diktirana propagandnim potrebama, kao što smo rekli, više su nego optimistična. Glasnogovornik izraelske vojske, general Norkin, zapravo je rekao da će se zrakoplovi vratiti u službu za nekoliko dana, ali vojnici sumnjaju da će to biti moguće.

Brzina protoka poplava je bila takva da je uzrokovana šteta na motorima, kolicima i elektroničkim sustavima zrakoplova, pa će njihov povratak u pogon zahtijevati više popravaka i testiranja koja će se teško dovršiti za nekoliko dana.

Stoga se čini da, također prema izraelskim izvorima, posade i osoblje traže da visoki vojni zapovjednici veću pažnju posvete tome kako vojska, posebno zrakoplovne snage, izgleda iznutra, a ne kako će „izgledati“ za javnost, jer ovakve iznenadne situacije na kraju otkriju istinu, a to narušava vjerodostojnost javnosti u sustav, onaj za upravljanje kriznim situacijama i onaj vojni, kojem je zadaća „obrana“ od hipotetskih samoubilačkih napada Hezbollaha i raketa „Kaćuša“, što je mit kojim se libanonska šiitska armija, što je postala proteklih godina sa sudjelovanjem u sirijskom sukobu, želi prikazati kao militantna skupina na razini takozvane „Islamske države“ ili sirijske Al-Qaede, iako u Tel Avivu dobro znaju raketne i druge borbene kapacitete libanonskog pokreta otpora.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
74 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
7 mjeseci prije

Kao što sam već rekao, nato, us i Izrael su balon od sapunice. Loša vojska. Nula bodova.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Najjači su kad umesto njih ginu strani plačenici.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Ne kapiraš sarkazam….samo gledaj koliko će ih navući s plusevima

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Evo, raste Dunav, pa i Sava!! Mlata odmah upozori Acu Arnautu da na Batajnici podloži MiGove tj. da im da nešto pod točkove, da se ne smoče!

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Ma hurac, istrulile mu felne od stajanja….sve ste shebali, računali smo na vas a vi ništa!

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Ee, moj jaro sa čaršije, šta ti znaš šta je vojska!! Sigurno dosad nisi služio vojsku i laprdaš na pamet skrivajući se doma iza maminih skuta!!

Adnan
Gost
Adnan
7 mjeseci prije

Da, bas to potvrđuje njegovo vladanje nad svim zemljama regiona. Izrael je vodeća sila vojno i politički. Vidi s li kako mu se svi dodvoravaju, salvini, macron, Trump. Nije mi drago ali je to istina.

American_dream
Gost
American_dream
7 mjeseci prije

Oh boze,pa vi svaki dan sve vise negativno iznenadjujete,sada ste se krenuli sprdat sa dokazano uz americko,najjacim zrakoplovstvom na svijetu.

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

A eto, čini se da američki stacionarni nosač na BI lagano tone. Nećeš ić pomoć pajat? 😀

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Subversus – nisi video najnoviji oglas? Izraelska aviacija traži veći broj veslača…

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

😀 Znači dogodine povećan broj bliskoistočnih stipendista za Oxford i Cambrige?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

8 komada ?
Kad se 1 S-400 pomokri ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

Raketa na vodu ?

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

AD mene ne siješ ubrajati među ove što ismijavaju kišu u Izraelu, ja se samo malo šalim, na vlastiti račun!

Adnan
Gost
Adnan
7 mjeseci prije

Po čemu je američko zrakoplovstvo najjače, po broju izgubljenih ratova, broju ubijenih civila, broju aviona?

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Po potrošnji goriva …

American_dreams
Gost
American_dreams
7 mjeseci prije

Po broju ubijenih civila su rusi numero 1,tu im titulu nemoze niko uzeti,od aganistana ,preko cecenije do sirije.Doduse mozda i nije do ruskih pilota,tehnika je to brale,baci krmacu pa dze padne.

Podravec
Gost
Podravec
7 mjeseci prije

Samo sanjaj….i dalje

Adnan
Gost
Adnan
7 mjeseci prije

Sokolić, znaš li ti da se u Iraku spominje broj žrtava oko 1 milion, to je vise nego svaki 40-ti čovjek mrtav. Pričam o civilima. Takodjer tu su stotine hiljada djece. Hoces li brojke iz Afganistana, Vijetnama, hoces li možda povez ice izmedju mučenja i američke vojske, ili korištenja brojnih otrova, napala. Ne smatram da su Rusi nesto za previjanje rane ali to nisu radili. Hoces li sebi malo istražiti koliko diktatora i ubica su postavili ameri na vlast? Ali niti jedan rat nisu pobijedili, od WWII pa do sada. Sve sta su postigli postigli su prevarama i kratko traje. Sada gube Afganistan, većinu teritorije kontrolišu talibani, u ovoj deceniji gube bliski istok a onda dolazi na red europa i pacifik. Dolar već gubi bitku i veću vrijednost mu stvaraju pr kuće od njegove korisnost. Evo ti tvoj san za narednih 10 godina

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Ti sanjaš i budan? Ili svjesno lažeš? Treba te podsjetiti na najpoznatiji primjer, Hiroshimu i Nagasaki? 200+ tisuća mrtvih od čega preko 90 posto civila. Umire se i danas od posljedica. Pa ‘carpet bombing’ europskih gradova zapaljivim bombama. Od tada do danas politika je ista, tehnologija naprednija, a brojevi žrtava samo rastu. U Iraku preko milijun mrtvih samo od sankcija i to ciljano, kako se lijepo pohvalila Albright. Kad su digli avijaciju još toliko. Birao kolateral ili ciljane žrtve politika S.A.D.-a je od WWII bila satiranje civilnog stanovništva, bez imalo grižnje savjesti. I baš se avijacija u tome pokazala najučinkovitija, to ipak najviše odgovara mentalnom sklopu sileđije, kada se žrtva nije u stanju braniti …

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Po svemu tome pomalo! Naj bolji dio njihovog zrakoplovstva je IAF.

Adnan
Gost
Adnan
7 mjeseci prije

Zar im obavještajna služba i odjel za egzekucije nisu najjači?

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Kada treba pomoći ili napraviti neki ozbiljan posao, a ne samo zlostavljati slabije, IDF jasno pokazuje da je realno samo prenaoružana militarizirana okupatorska ‘policija’ čiji je jedini posao represija.

kefir
Gost
kefir
7 mjeseci prije

izrael samo što nije nestao od silnih poplava ali su ga spasile guste šume na Maslinovoj gori.

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Ako baš zagusti naći će se valjda kakav Mojsije da razdvoji vode …

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Nije bitno sto su poplavljeni, ministar “ugroza” ce postici odlicnu cijenu, i eto nama pojacanja Mig-ovima koji ne lete. Sad cemo imati i F-16 koji ne lete. Nije ni vazno, bitno da su na brojnom stanju.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Vi to možete i s lovačkim puškama, onoliku silu od JNA isterali sačmom za fazane

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Opet ti o JNA, koja hebena JNA, raspadom države raspala se i JNA, a to što je ostalo nije bilo za borbe protiv nikoga osim nenaoružanih civila.

Stock
Gost
Stock
7 mjeseci prije

Pa stacionirajte ih negdje na Jadran.
U Zaostrog na primjer.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Cionistička država je instalirana s odredjenom namjerom i do odredjenog roka , isto kao i što su sudbinu usa vezali za bliski istok.. Rok upotrebe je prošao , sad smo u fazi raciklaže..

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Ma daj Alene ja pročito deklaraciju o roku trajanja!! Još će oni dugo ostati upotrebljivi ništa ti ne brini!

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Šta , ti čitaš deklaracije s kondoma ?

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Pa da, jer trebam one najveće!!

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Odlčno , sad ga dovuci do guzice i po.seri se na njega jer više ničem ne služi… 😜

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Alene, žao mi te je jer te je tvoj ođa zajebo i previše ti ga odrezo, pa sad patiš od prekratke ćune. Ne brini, možda će ti još narasti ako budeš imo sreće!!

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Smanjiće se i tebi , polako , kad počneš da misliš glavom a ne sebastijanom kurco.m..

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Alene, ti postaješ degutantan, matere mi!!

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

I bezobrazan za svoje kile!!

Adnan
Gost
Adnan
7 mjeseci prije

Druže moj, mani se ti te priče, Izrael je jaci nego ikada i jos jača. Egipat i Saudijska Arabija mu pomažu dodatno prodajom izraelskog plina, no to nije tema ove emisije

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Živjelo arapsko židovsko savezništvo!!!

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Alene kakva Saudiska Arabija? Pa oni imaju problema sa bosonogim Hutima.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
7 mjeseci prije

Nisu bosonogi. Imaju sandale.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Očekujem, da se sad oglasi Nasralah i opet proglasi veliku pobjedu, koju je Hesbolah izvojevao protiv mrskog Izraela tako da su im prouzročili te velike poplave i sve to uz Allahovu pomoć!!

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Mozes štapom napravio cunami

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Može to i Nasralah, ja vidio na TV Jihad!!

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Ako si uporan u molitvama kiša dođe … kad tad.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Jašta, a Židovi prije svake kiše pošpricaju svoje Efove sa detergentom za pranje posuda, pametni su ti Jude oni znaju kako besplatno i brzo oprati avione!!

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Jel? Biće i kakav wet t-shirt padne s vojnikinjama? 😀

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

đeki, po brnjicu i u štenaru, idemo!

Gungula1950
Gost
Gungula1950
7 mjeseci prije

Dobra ti je fora bila prvih 3500 puta

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Gungula1950,
Svaka čast na odgovoru! Ovaj Ivo ga totalno pretjera više.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

paščad treba navikavati na komandu. Ako ti se ne sviđa, preskoči. Ili se obrati x@y/komentator/jack špiji za duhovnu utjehu.

Adnan
Gost
Adnan
7 mjeseci prije

Čuo sam da je Nasrulah na letu iz bg za Prištinu

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Sve je moguće, jer bg je uvjek bio utočište terorista!!

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Sve je moguće, osim da ti večeras dobiješ kosku. Idemo, u kućicu!

samo tako
Gost
samo tako
7 mjeseci prije

Još nekoliko kišnihakcijahezbollaha i problem rješen

Zorule
Gost
Zorule
7 mjeseci prije

Kupit će oni nove, čim im US kongres pošalje pare

Tomi
Gost
Tomi
7 mjeseci prije

Cim jevrej odobri US kongresu da moze poslat pare 😉

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Pred dvadesetak godina bilo bi nezamislivo čuti ovakvu vijest, koja ne pristaje ni uz zemlje trećeg svijeta.
Takav nemar prema skupocjenoj tehnici je usporediv samo sa amerima kojima bura raznosi okolo F22-ojke. Očigledno je da su i jedni i drugi truli iznutra, znakovi su sve češći.
Ono, znaš da dolazi poplava i nisi u stanju zakačiti sajlu za traktor i odvući avione na povišeno tlo??

Smrdilo je još onda kad su pobjegli s granice nakon Hezbollahove prijetnje, ovo je samo dodarni pokazatelj unutrašnjeg rasula. Kao što Alen reče, vrijeme im istječe. Ubrzano, kao i uvijek pred kraj.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

A jesi bistar, ko Sava kod Brčkog!!

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

đeki, pašče zločesto, po brnjicu. Odmah, nesrećo!

ImasTiStaPara
Gost
ImasTiStaPara
7 mjeseci prije

Mozda su pobjegli a možda su napravi zamku očekujući Hezbollahove jedinice na teritoriju Palestine. U tom slučaju bi zajedno sa amerima vratili Libanon u kameno doba. U oba slučaja su strateški zakazali.

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Ako su planirali takvu zamku onda su ili debelo podcijenili protivnika ili su nesposobni napraviti kvalitetnu taktičku akciju (što se lijepo vidjelo kada su sami prešli granicu 2006.). U oba slučaja implikacija je kako je Ivo na dobrom tragu …

viktor
Gost
viktor
7 mjeseci prije

Zrakoplov nije sto i vodoplov. Isto kao sto zrakomlat ne moze da bude vodomlat!

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Ovo vam je platio Katar ili Turska?
Jadni oni falit ce im aviona.
😂😂😂😂

long live 1999
Gost
long live 1999
7 mjeseci prije

ima se, moze se. ovo je njima kap u moru. ne prosjace oni od rusa kargasine stare 40 godina.

Tomi
Gost
Tomi
7 mjeseci prije

Cudi me kako ste Logicno negativno nastrojeni prema Izraelu sa obzirom dae to Ruski veliki partner ne bas u svemu al u dosta bitnih stvari

Doktor
Gost
Doktor
7 mjeseci prije

Eto taman za hrvatski tender f16 u najnovijoj izvedbi Posejdon

ima nema
Gost
ima nema
7 mjeseci prije

Nego logicno, ima li sto o ovome…….

46 Syrian service members have been killed and 77 were wounded in recent clashes with radical militants in Greater Idlib in the period from January 16 to January 19, the Russian Reconciliation Center reported. According to the report, 57 civilians were killed and 116 others were injured as a result of attacks and shelling by militants

subversus
Gost
subversus
7 mjeseci prije

Standardan rezultat – teroristi pobili više civila od vojnika. Zajebano je pripucat na nekoga tko može uzvratit …
Što se žrtava SAA tiče očekivano je da vršitelj ofenzive ima viši broj stradalih. Pogotovo kada je neprijatelj stjeran u kut … i panično se brani dok čeka turski trajekt za Libiju.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

kad nemoze tu u krugu niko nista “bozijim izabranicima” .. al jahova se je izgleda probudio..?

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Eto sad imaju avione za prodat Hrvatskoj.🤣

Djuka
Gost
Djuka
7 mjeseci prije

Te avione ce kupiti Hrvatska!

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Lako je razarati tuđe kuće nisu tako jaki kad se razori njihova Ima Boga i ovo je njegovo djelo Ali da prijeđemo na strateški aspekt zbivanja u tim zbivanjima vidjela se stara istina. Izrael je mala država ( upola manji od Hrvatske i u zemljopisnom smislu i u vojnom on je “plitka” Država koliko ja znam u vojnoj znanosto 200 kilometara nije ni taktička a kamoli strateška dubina Izrael nema dubinu A drugo što se tiče operativnih sposobnosti protivnika Hezbollah se ne koristi samoubilačkim napadima a odavno ima ubojitija oružja od zastarjelih sovjetskih raketnih bacača tipa “kaćuša imaju borbenu sposobnost prave vojske i konveionalno i gerilsko ratovanje su usavršili do krajnjih granica A suvremeno oružje svih vrsta također imaju u svom arsenalu gotovo sve osim borbenih lovaca i nuklearnog oružja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
74
0
()
x