Izraelski avioni F-35 i sajber-napad stoje iza eksplozija u iranskom vojnom kompleksu i nuklearnom postrojenju

Izraelski avion F-35
46 komentara

U četvrtak je iranska Organizacija za atomsku energiju saopštila da postrojenje za obogaćivanje nuklearne energije Natanz “radi kao i obično”, jer reaktor nije oštećen u eksploziji i nije bilo žrtava poslije incidenta.

Kuvajtski dnevnik al-Jarida citirao je neimenovani “viši” izvor koji kaže da Izrael navodno stoji iza prošlonedeljne eksplozije u iranskom vojnom kompleksu Parchin i eksplozije u četvrtak u nuklearnom postrojenju Natanz u Islamskoj republici. Zvaničnici izraelske vlade još nisu to komentarisali.

Jevrejska država je više puta optužila Iran za podršku „terorističkim“ grupama kao što su Hezbollah i Hamas i vođenje proxy ratova u zemljama poput Sirije što bi moglo predstavljati prijetnju sigurnosti Izraela. Teheran, koji odbija da prizna pravo Izraela na postojanje, negira optužbe, rekavši da u Siriji postoje samo iranski vojni savjetnici.

Izvor tvrdi da je Parchin incident rezultat vazdušnog udara izraelskih nevidljivih lovaca F-35, dok je eksploziju u Natanzu izazvao izraelski sajber-napad u postrojenju za obogaćivanje uranijuma.

Prema izvoru, eksplozije su dovele do toga da je Iran izgubio više od 80 procenata svojih rezervi UF6 (uranijum heksafluoridni gas), što može značajno usporiti Teheranski pogon za obogaćivanje.

Tvrdnje su uslijedile nakon što je The New York Times izvijestio, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bliskog Istoka, da je eksploziju u Natanzu izazvala “eksplozivna naprava podmetnuta u postrojenju”.

Zvaničnik je tvrdio da je eksplozija uništila “veći dio nadzemnih dijelova” objekta Natanz, gdje su postavljene vrhunske centrifuge za obogaćivanje uranijuma prije puštanja u rad.

To je slijedilo izjavu glasnogovornika Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandia koji je potvrdio eksploziju, koja se dogodila u četvrtak ujutro, dodajući da postrojenje u Natanzu “radi kao i obično”, jer reaktor nije oštećen i nije bilo žrtava.

Kamalvandi je takođe napomenuo da na mjestu nije bilo zagađenja, jer u postrojenju nije bilo nuklearnog materijala.
Incident u Natanzu dogodio se šest dana nakon eksplozije u blizini vojnog kompleksa Parchin koji se nalazi oko 30 kilometara od iranske prestonice Teheran. Iranske vlasti insistirale su da je eksplozija posljedica „curenja gasa“, u izvještajima sa satelitskim fotografijama na kojima se vidi da se eksplozija dogodila u obližnjem pogonu za proizvodnju raketa.

Postrojenje u Natanzu, sa svoje strane, je glavno iransko postrojenje za preradu urana, smješteno 270 kilometara južno od Teherana.

Dvije eksplozije uslijedile su nakon što se Teheran počeo udaljavati od svojih obveza o obogaćivanju urana u maju 2019. godine, u znak odmazde zbog odluke Trumpove administracije u 2018. da se jednostrano povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015., poznatog i pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), i da pojačaju sankcije protiv Islamske Republike,

Uprkos obećanjima da će suspendovati obaveze iz JCPOA, Teheran je više puta naglasio da nema za cilj proizvodnju nuklearnog oružja i da je njegov program obogaćivanja urana čisto mirnodopski.

iranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abopl
3 godine prije

Ako je to istina lose za Iran.
Nego, nedavno Trump je obecao Izraelu punu podrsku ako napanu Iran.
Nije lako Iranu.
P.S.
Iran nije ruski vazal nego suverena zemlja, nekad su htijeli ratovati i protiv Amerike, Izraela, Sovjetskog Saveza / Rusije.
Sad su izbacili Rusiju s te liste, izbacili bi oni i Ameriku
ali Amerika nece njih zato jer ne zelu da se u Teheranu zapovjeda iz americke ambasade.

Komentator
3 godine prije

Ako ovdje ima istine, da je to djelo izraelskih aviona F 35, onda “kapa dole tim avionima”! Pošto je u operativnu upotrebu uvedena prva esakadrila tih aviona, zapovjednik IAF (Israeli air force) Amikam Norkin je izjavio: S ovim avionom možemo raditi sve što smo sanjali! Poslije nekog vremena taj isti General je izjavio, da Izraelci sa svojim avionima F 35 lete širom Bliskog istoka, kamo god im se prohtije! Sad vidimo, da je general Norkin u pravu a to potvrđuju i ove eksplozije u iranskom nuklearnom centru a da to Iranci nisu ni opazili i nisu to mogli spriječiti PZO sredstvima koja su im na raspolaganju, a za sada se tu radi o ruskim pzo sistemima S 300 PMU 2 koje je Rusija prije 2 godine isporuči Iranu i taj ih je namjestio da brane upravo ta atomska postrojenja. A što se tiče skoro svakodnevnih napada na iranske sile stacionirane… Čitaj više »

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Perzijanci su upisali još dvije recke u svoj libar židovskih dugova……

Roki
3 godine prije

Ako je tacan naslov onda amerikancima nema niko ravan i slobodno mozete te ruske s-xxx koristiti za kiseliti papriku, kupus , krastavac i da ne nabrajam … iskreno se nadam da naslov nije ni blizu istine…

Pero
3 godine prije

Bravo Izrael, samo tuci bandu.
Bolje vi njih nego oni vas.
Deset Izraelaca vrjedi kao 1.000 arapskih kozojeba.

Ad astra
3 godine prije

Koje gluposti, pa opće poznato je da su F 35 čisti promašaj. Bačen novac. Mnogi komentatori su dali svoje “stručno” mišljenje o ovim avionima kao promašenom projektu. Kad vidi ti to. Ne samo da su nevidljivi već su i jako opasni. Ismijavanju došao kraj. Drž gaće dolaze F 35. Sad će biti neke nove teorije zavjere. Nedavno sam napisao, ne dao Bog da se morate boriti protiv F 35.

Dokurčilomi
3 godine prije

Izrael čačka i miješa se u sve zemlje okolo. Kada dobije po …….. onda će biti opet jadni i protjerivani i nitko ih ne voli.

Max
3 godine prije

Kuvajćani citiraju izraelce? Lako moguće medijska patka ne vjerujem da je Iranska vojska dopustila da se dogodi ovako nešto. Da im Izrael napadne glavno postrojenje a oni to ne spriječe ili barem ne uzvrate.

alex
3 godine prije

A tko bi drugi…Očito da Iran nije sposoban za ništa drugo, osim radit veliku buku i organizirat invaziju emigranata u EU. Izrael, koji je 10 puta manji, 10 puta je moćniji u svakom pogledu…David protiv Golijata…mlate ih na svim frontovima. Što je zapravo sreća. Jer da nema Izraela, već bi nas odavno zadavio terorizam iz tih krajeva.

Tuborg
3 godine prije

Da su uništiti reaktor, radijacija bi se proširila i na njihovu zemlju. Vidi se koji sve geniji u Izraelu vladaju i dišu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI