Izraelski Mossad je ciljao njemačke i švajcarske firme – izvještaj

Mossad
2 komentara

Izrael je navodno nastojao da spriječi Pakistan da razvija sopstvene nuklearne bombe 1980-ih.

Švajcarski list tvrdi da je Mossad možda stajao iza bombaških napada i prijetnji na nekoliko njemačkih i švajcarskih kompanija 1980-ih. Izrael je navodno pokušao da spriječi Pakistan da razvije nuklearno oružje.

Izvještaj o bombama objavio je švajcarski Neue Zurcher Zeitung u nedjelju. List tvrdi da Mossad stoji iza tri bombaška napada u Švajcarskoj i Njemačkoj, koja su se dogodila 1981. godine, a ciljana je imovina ljudi i firmi uključenih u prodaju materijala dvostruke namjene Pakistanu. Eksplozije, koje su oštetile zgrade i ubile psa, bile su praćene telefonskim pozivima drugim kompanijama za koje se vjeruje da su umiješane u poslove sa Pakistancima, uz upozorenja da bi one mogle biti sljedeća meta ukoliko ne odustanu od nuklearnih poslova sa Islamabadom.

U to vrijeme, opskurna grupa pod nazivom „Organizacija za neproliferaciju nuklearnog oružja u Južnoj Aziji“ preuzela je odgovornost za napade. Međutim, za tu organizaciju se nije čulo prije napada, niti se od tada pojavila.

Švajcarski list, pozivajući se na nedavno objelodanjene dokumente State departmenta, tvrdi da su SAD bile nezadovoljne pokušajima Pakistana da razvije sopstvenu nuklearnu bombu, ali Washington nije želio da se posvađa sa vladom u Islamabadu. Američke diplomate su prvo pokušale da ubijede vlasti u Bonu i Bernu da spriječe kompanije da prodaju materijale dvostruke namjene Pakistanu. Međutim, ti napori nisu urodili plodom, kako list tvrdi, a godinu dana kasnije uslijedio je niz napada na umiješane ljude i subjekte.

Izrael, koji je, prema izvještaju, mogućnost da se muslimanska zemlja dočepa nuklearnog oružja smatrao egzistencijalnom prijetnjom, navodno je preduzeo odlučnije mjere da spriječi da se to dogodi. List, međutim, priznaje da ne postoji „direktan dokaz“ koji bi uperio prst u Izrael van razumne sumnje. Međutim, postoje neki posredni dokazi koji bi mogli da impliciraju Mossad, tvrdi se u izvještaju.

Na primjer, otkriva se da je jedan od biznismena koji je dobijao prijetnje poslije napada rekao švajcarskoj policiji da ga je izraelska tajna služba kontaktirala. On je takođe navodno rekao istražiteljima da ga je čovjek po imenu gospodin David, koji je radio u izraelskoj ambasadi u Njemačkoj, zvao više puta i čak ga jednom lično sreo kako bi pokušao da ga ubijedi da odustane od posla sa Pakistanom.

Istoričar Adrijan Hanni je takođe rekao za Neue Zurcher Zeitung da su bombaški napadi nosili sva obilježja operacije tajne službe i da su bili zapanjujuće slični napadima koji su se dogodili prije dvije godine, a koji su bili usmjereni na ljude koji su navodno umiješani u irački nuklearni program.

U izvještaju se zaključuje da je većina njemačkih i švajcarskih kompanija koje su navodno prodavale Pakistanu materijale dvostruke namjene nastavila sa unosnim poslom uprkos napadima i prijetnjama. Švajcarski list takođe tvrdi da je nekoliko godina kasnije Abdul Kadir Kan, poznat kao otac pakistanskog nuklearnog programa, nastavio da pomaže Irancima da se domognu centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Mossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Mossad inače cilja sve živo pa to i ne čudi.

Xam
2 godine prije

Njemci su financirali raspad Jugoslavije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI