Bivši šef Mossada Cohen podijelio tajne informacije sa stjuardesom, tvrdi njen muž

Yossi Cohen
14 komentara

Nakon što je napustio mjesto glavnog špijuna jevrejske države, Cohen je dao nekoliko izjava visokog profila. Posebno je nagovijestio da je Mossad digao u vazduh iransko nuklearno postrojenje za centrifugu u Natanzu, zbog čega je kažnjen i podvrgnut istrazi o kršenju profesionalne etike.

Bivši šef izraelske obavještajne agencije Mossad Yossi Cohen otkrio je državne tajne stjuardesi sa kojom je imao aferu, kao i njenom suprugu, javila je u nedjelju izraelska televizija Kanal 13.

Prema TV specijalu, čija se potpuna istraga očekuje u utorak na Hebrew, Cohenova afera je počela krajem 2018. godine i dovela do toga da se pred parom hvali različitim osjetljivim činjenicama iz operacija špijunske agencije širom svijeta, kao i da im daje podatke o njegovim inostranim putovanjima.

„Pričao je mnogo priča, uključujući i o Mossadu“, rekao je Guy Shiker, muž stjuardese, prema prevodu The Times of Israel. „On je brbljivac. Počeo je da mi govori da Mossad ’prati‘  doktora poznatog arapskog lidera.”

Muž stjuardese je tvrdio da je Cohen takođe otkrio uvid u svoj pristup menadžmentu, posebno da je navodno otpustio šest najviših službenika agencije u prvih 10 dana na svojoj poziciji, „jer nisu bili lojalni sistemu“.

“Nisu bili dobri. Mislili su da sam njihov najbolji prijatelj kada smo bili jednaki. U trenutku kada sam imenovan otpustio sam ih, bez milosti”, rekao je Cohen za Shikeru.

Štaviše, muž je na kanalu podijelio da je Cohen njegovoj ženi slao poruke u kojima ju je nazivao „moja princeza“ i „moja ljepotica“.

„Ti voliš moju ženu, ona voli tebe, vi trenutno uništavate porodicu“, rekao je Shiker šefu špijuna.

Kako prenosi Timees of Izrael, u odgovoru na optužbe, Cohen je izjavio da nikada nije odao nikakav povjerljivi materijal ili bezbjednosne tajne.

Najnoviji navodi nisu baš novi, jer je bivši špijun još ljetos optužen za odavanje državnih tajni i komunikaciju sa stjuardesom. A izraelski državni tužilac Avichai Mandelblit je navodno razmatrao žalbu uloženu Ministarstvu pravde u to vrijeme.

Tada je bivši šef Mossada kategorički opovrgao te tvrdnje, dodajući da uopšte ne postoji stjuardesa sa kojom je bio u vezi.

Nakon što je dao prilično otvoren intervju po odlasku sa funkcije, Cohena su mnogi u njegovoj zemlji osudili zbog navodnih otkrića tajni, koje su, osim odgovornosti za eksploziju u postrojenju Natanz, uključivale navodnu operaciju 2018. u kojoj je agencija ukrala iransku nuklearnu arhivu iz sefova u skladištu u Teheranu, kao i otkriće da je ubijeni iranski vrhunski nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh godinama bio na radaru Mossada.

Prema izraelskim medijima, Cohen je navodno pomogao njegovoj kćerki da dobije poziciju u firmi koja je povezana sa visokim zvaničnikom Emirata dok je još uvijek bio glavni izraelski špijun.

Njegov mandat na mjestu šefa Mossada je istekao u junu, a dužnost je preuzeo David Barnea. Japanski milijarder Masayoshi Son ga je ubrzo imenovao za šefa izraelske filijale Soft Bank. Cohen, koga je imenovao bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu, izjavio je da ne bi isključio mogućnost da se kandiduje za premijera u budućnosti, ali trenutno o tome ne razmišlja.

MossadstjuardesaTajneYossi Cohen
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Armagedon
2 godine prije

Znači, stjuardesa i njezin muž žive posljednje dane.

Mitar Mirić
2 godine prije

Špijuni su među nama
kvare našu idealnu vezu
al’ neka ih neka budu
sada na oprezu
jer mi smo na potezu

Armagedon
2 godine prije

Hmmm, stjuardesa je biv-ša ubrzo.

Mitar Mirić
2 godine prije

Neko ima jasnu nameru
paklenu nam kuje zaveru
al veruj mi zažaliće jer se grubo šali
pod nogama sebi vatru pali

Primat
2 godine prije

znamo mi to sve, i bez da on prica, dok svrsava okolo.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

I nekog ministra obrane njegovi stranački kamaradi zovu – Jaglac. Kažu da je svojevremeno svojoj staroj prijateljici htio pokloniti kitu, više kiticu, cvijeća. Svježe ubranih jaglaca. Al’ se odnekud stvorio njen muž pa je bilo belaja…

P.S.
Samo da prebacim 60-tu…
Pa da mi se smanji želja za seksom.
Ovo ovako više ne ide…

Zagten
2 godine prije

Strasno. Da se izraelski spijuni ponasaju kao masoni u Hrvatskoj. Kamo ide ovaj svijet…🙄

nessy
2 godine prije

Ljudi, ne budite tako rigorozni. Svidjela mu se stjuardesa? Sve OK. Stjuardesa ima muza? Pa sto? Nas Yossi je dijete 21. stoljeca, malo prasi stjuardesu, malo muza. Pa, jesu li moderna vremena, ili ne? I onda, u izljevu strasti, prica o drzavnim tajnama. Pa tko mu to moze zamjeriti? Na kraju krajeva, Drzava Izabranog Plemena nema prorodnih neprijatelja, svi njihovi stvarni neprijatelji nemaju resursa u godini, koliko ima Mossad u danu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI