Jesu li ekološki brodovi rješenje za rezove koje je Europska Komisija najavila u pogledu pomorskog putovanja?

Brodovi
5 komentara

Brodovi koji putuju širom svijeta proizvode 940 milijuna tona ugljičnog dioksida svake godine ili 13 posto svih emisija tog plina u prometu. Dakle, kakve planove brodarske tvrtke imaju kako bi smanjile te emisije?

Europski parlament prošli je tjedan izglasao novi Pravilnik prema kojemu brodovi moraju smanjiti količinu emisije ugljičnog dioksida.

Zastupnici u Europskom parlamentu postavili su brodarskim tvrtkama ultimatum za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine. Osim toga, rečeno jeda će brodarske tvrtke morati imati nove dozvole.

Faig Abbasov, voditelj brodskog programa Europske federacije za promet i okoliš, rekao je: “Parlament je umoran od neaktivnosti zbog koje nastaje neprestano povećavanje emisija ugljičnog dioksida. Ovo je jasan signal predsjednici Ursuli von der Leyen da se klimatski cilj EU-a za 2030. mora primijeniti i na pomorske emisije te da brodovi moraju platiti za onečišćenje koje uzrokuju zbog svoje emisije ugljičnog dioksida”.

2018. Međunarodna pomorska organizacija (IMO), koja predstavlja brodarsku industriju, obvezala se smanjiti stakleničke plinove za 50 posto do 2050. godine.

Na koji točno način svjetske brodarske tvrtke planiraju smanjiti emisije?

Jedna od najvećih japanskih logističkih kompanija, Nippon Yusen (NYK), smislila je prototip, poznat kao Eco Ship 2030.

Imao bi lagani trup, solarne panele, ćelije goriva i sustav za povrat otpadne topline, iako se čini da su jedra koja su bila dio izvornog dizajna otpala.

Ali Vittorio Garroni, dizajner sa sjedištem u Genovi, koji je dio konzorcija koji stoji iza toga, priznaje: “NYK Super Eco Ship 2030 i dalje je brod iz snova. Treba nam još nekoliko godina kako bismo produbili istraživanja Sunca, vjetra, stanica, i energije za finaliziranje pravog broda, koji će, nadam se, biti isplativ i za poslovanje i za okoliš”.

Iako je Eco Ship 2030. još uvijek negdje tamo daleko, 18.000 TEU Triple-E već je ”stigao u luku”.

Danska tvrtka za kontejnere Maersk naručila je 2011. flotu od 20 Triple-E iz brodogradilišta Daewooa u Južnoj Koreji.

Te brodove pogone dva dizelska motora od 39.800 konjskih snaga, a ne održiva energija, ali budući da su tako veliki, Maersk je u stanju spakirati više spremnika na brod i koristiti strategiju ”spore pare”, koja smanjuje potrošnju goriva za 37 posto, a emisiju CO2 po kontejneru za 50 posto.

Japanska korporacija Kawasaki Kisen gradi futuristički nosač automobila za prijevoz vozila. Brod koji će se napajati tekućim prirodnim plinom (LNG) porinut je u srpnju i sada je u finalizaciji.

Kawasaki Kisen kaže da će brod smanjiti emisiju ugljika za 40 posto i da će moći prevoziti 2.000 automobila.

No nekoliko drugih futurističkih eko-brodova ostalo je samo u fazi skice.

Tvrtka zvana STX Europe predložila je pentamaran, brod s pet trupova, s ogromnim jedrima, za prijevoz putnika i krstarenje. No, brod nazvan Eoseas još se nije pojavio, a sa stanjem globalne industrije krstarica vjerojatno je da se niti neće pojaviti.

Skandinavska velika brodarska kompanija, Wallenius Wilhelmsen izradila je koncept plovila koje bi imalo nultu stopu emisije štetnih plinova.

E/S Orcelle, nazvan po tipu dupina, najavljen je 2011. godine, a spomenut je i datum lansiranja 2025. godine, no čini se da je projekt negdje zapeo.

EkologijaNYK Super Eco ShipTEU Triple-E
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

A niko da pomene ruske nulearne ledolomce. Tesko je priznati da rusi prednjace u brodovima bez CO2.

snb
3 godine prije

Galioti ispuštaju još manje CO2

Anam
3 godine prije

Vezano uz naslov, ovdje se spominju samo trgovački brodovi a vojni i vojna industrija? Evo malo da “nabacam” nekih činjenica i ideja, pa provjerite. Globalno zagrijavanje+CO2+vlaga=Prašuma, manje CO2+manje topline+manjak vode =…. CO2 je kisik i hrana za biljke naravno uz sunčevu energiju. Hajdemo dalje: Danas ima puno gradova koji su svi u betonu, beton se u gradovima zagrije i preko noći zadržava toplinu /princip termoakumulacione peći/ tako da se okolina ne uspije ohladiti – zato su noći na selima ugodnije. 1kg žive mase /životinja – naravno tu se ubraja i čovjek/ = 1Watt toplinske energije….računica je 7 000 000 000 x 75kg = 5,25 na 11-tu W ili 525000 megawatta u prijevodu to znači da 760 NE Krško radi punom parom na zagrijavanju planeta Zemlje, pa onda klimatizacija – vruće je u stanu, tu toplinu treba negdje izbaciti, što pokreće klima uređaj el.energija, a da bi je dobili treba……Danak emisiji… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI